Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Πληροφορική

 

Η Πληροφορική είναι η επιστήμη που ερευνά τις τεχνολογικές εφαρμογές σε αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα, από τη σκοπιά της σχεδίασης, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της διερεύνησης και της ανάλυσης τους. Το 1957 επινοήθηκε ο όρος informatik από τον Γερμανό επιστήμονα Karl Steinbuch, ο οποίος εξέδωσε μία εργασία με τίτλο Informatik: Automatische Informationsverarbeitung («Πληροφορική: Αυτόματη Επεξεργασία Πληροφοριών») κι από εκεί προέκυψε κατόπιν, ως δάνειο, η αγγλική λέξη informatics (=πληροφορική).  

Η πιο σημαντική πτυχή της πληροφορικής είναι η επίλυση προβλημάτων. Οι φοιτητές μελετούν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την ανάλυση του λογισμικού και του υλισμικού που χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων σε μια πληθώρα από επιχειρηματικά, επιστημονικά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λύνουν προβλήματα ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους, υπάρχει επίσης μια αξιοσημείωτη ανθρώπινη πλευρά στην επιστήμη της Πληροφορικής. 

Συνήθως ένα πρόγραμμα σπουδών Πληροφορικής προφέρει βασικές γνώσεις όλων των γνωστικών αντικειμένων μέσα από υποχρεωτικά μαθήματα, αλλά και μαθήματα επιλογής. Οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις σε οτιδήποτε επιδέχεται προγραμματισμού (π.χ. μεγάλα δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη, λογισμικό, υλικό, διαδίκτυο των πραγμάτων, μηχανική μάθηση, επεξεργασία σήματος και πληροφορίας, τηλεπικοινωνίες, δίκτυα, διάστημα). 

Οι σπουδές στην Πληροφορική αφορούν τα εξής γνωστικά αντικείμενα: την Επιστήμη Υπολογιστών, την Μηχανική Υπολογιστών, τις Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα, και τα Πληροφοριακά Συστήματα. Οι υποψήφιοι πριν επιλέξουν σε ποιο Πανεπιστήμιο θέλουν να απευθυνθούν, καλό είναι να διαβάζουν προσεκτικά τους οδηγούς σπουδών και το πρόγραμμα σπουδών, ώστε να διαπιστώνουν σε ποιο γνωστικό αντικείμενο δίνει έμφαση το κάθε τμήμα.
Στόχος των σπουδών Πληροφορικής είναι η προετοιµασία επιστηµόνων που θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής και στην εισαγωγή τους σε όλους τους τοµείς της οικονοµικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όσο και να ανταπεξέλθουν στις ραγδαίες τεχνολογικές και επιστηµονικές εξελίξεις στον κλάδο. 

 

 

«Βασικά πιστεύουμε ότι παρακολουθείς τηλεόραση όταν θέλεις να βάλεις τον εγκέφαλό σου εκτός λειτουργίας και δουλεύεις στον υπολογιστή σου όταν θέλεις να βάλεις τον εγκέφαλό σου σε λειτουργία». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Steve Jobs, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στο χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple και είναι ενδεικτικό της χρησιμότητας της πληροφορικής  και των υπολογιστών. 

Δέκα ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Πληροφορική: 

Ο Σύλλογος Μηχανημάτων Υπολογισμού (ACM) είναι ένας διεθνής οργανισμός για επιστήμονες πληροφορικής έχει δημοσιεύσει την παρακάτω λίστα των δέκα σημαντικότερων λόγων για να σπουδάσει κάποιος Πληροφορική:The Art of Computer Programming (TAOCP), το (μέχρι στιγμής) τετράτομο έργο του Donald Knuth ο οποίος το 1974 κέρδισε το βραβείο Turing, την ύψιστη τιμή για έναν επιστήμονα της πληροφορικής. Στην πληροφορική, πολλά από τα πράγματα που μαθαίνει κανείς έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης, αλλά το TAOCP είναι ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς για την επιστήμη των υπολογιστών. Ως ανάγνωσμα, είναι επίσης πολύ συμπυκνωμένο και δύσκολο. Στο εξώφυλο της 3ης έκδοσης του 1ου τόμου υπάρχει η εξής αφιέρωση από τον Μπιλ Γκεητς: "Αν μπορείς να το διαβάσεις όλο, στείλε μου το CV σου".

1. Οι υπολογιστές είναι κομμάτι όλων όσων κάνουμε

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η τεχνολογία τους είναι κομμάτι σχεδόν όλων όσων επηρεάζουν τη ζωή μας, από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, ως τις ταινίες που βλέπουμε, ως τους τρόπους με τους οποίους μας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις. Η κατανόηση διαφορετικών διαστάσεων της Πληροφορικής είναι τμήμα του απαραίτητου συνόλου δεξιοτήτων για έναν μορφωμένο άνθρωπο στον 21ο αιώνα. Είτε θέλει κανείς να γίνει επιστήμονας, να αναπτύξει την πιο προηγμένη εφαρμογή, ή απλώς να μάθει τι σημαίνει πραγματικά όταν κάποιος λέει πως “ο υπολογιστής έκανε λάθος”, η μελέτη της Πληροφορικής θα του παράσχει πολύτιμη γνώση.

2. Η εξειδίκευση στην Πληροφορική επιτρέπει να λύνει κανείς πολύπλοκα προβλήματα και προκλήσεις

Η Πληροφορική είναι μια επιστήμη που προσφέρει πιθανότητες για μεγάλες ηθικές ανταμοιβές και προκλήσεις για ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων ανεξαρτήτως της γκάμας των ενδιαφερόντων τους. Η Πληροφορική απαιτεί και αναπτύσσει ικανότητες στην επίλυση πολύπλοκων, πολυδιάστατων προβλημάτων που χρειάζονται οξυμένη φαντασία και ευαισθησία σε μια ποικιλία θεμάτων.

3. Η Πληροφορική δίνει τη δυνατότητα να κάνει κανείς τη διαφορά με θετικό τρόπο στον κόσμο

Η Πληροφορική βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας στις επιστήμες (εργασία πάνω στο ανθρώπινο γονιδίωμα, έρευνα για το εμβόλιο του AIDS, παρακολούθηση και πρόγνωση του φυσικού περιβάλλοντος για να αναφερθούν μόνο ορισμένοι τομείς), καθώς επίσης και στον κλάδο των μηχανικών, των επιχειρήσεων, της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης. Αν θέλει κανείς να κάνει τη διαφορά με θετικό τρόπο στον κόσμο, τότε οι σπουδές στην Πληροφορική είναι ένας τρόπος να το πετύχει. 

4. Η Πληροφορική προσφέρει πολλά είδη επικερδών σταδιοδρομιών

Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής είναι μεταξύ των πιο καλοπληρωμένων και έχουν την υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση. Η Πληροφορική πολύ συχνά σχετίζεται με την καινοτομία, την οποία τείνουν να καθορίζουν οι εξελίξεις στους υπολογιστές. Αυτό, λοιπόν, είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα. Οι δυνατότητες για μελλοντική εξέλιξη του τομέα υπολογίζεται πως είναι ακόμη μεγαλύτερες από την εξέλιξη που προηγήθηκε.

5. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής έχουν έρθει για να μείνουν

Στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας από τους εκπαιδευμένους στην Πληροφορική στις ΗΠΑ. Η απασχόληση ΙΤ ήταν 17% υψηλότερη το 2004 από ότι το 1999. Το Γραφείο Στατιστικών Εργατικού Δυναμικού αναφέρει πως η Πληροφορική έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας στη δεκαετία του 2020. Ορισμένες θέσεις εργασίας ΙΤ έχουν μεταφερθεί σε άλλες ηπείρους. Αν λάβει κανείς υπ' όψιν του την προσδοκώμενη ανάπτυξη στον τομέα της Πληροφορικής, είναι εύκολο να διαπιστώσει πως οι εταιρείες απλά χρειάζονται περισσότερους ταλαντούχους ανθρώπους. 

6. Η εξειδίκευση στην πληροφορική βοηθά ακόμη και αν η βασική σου καριέρα είναι σε κάποιο άλλο αντικείμενο.

Η απόκτηση ενός πτυχίου Πληροφορικής  παράσχει μια θεμελιώδη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, λογικής σκέψης και γνώσης που χρησιμεύουν ως πλεονέκτημα στην καριέρα, σε οποιοδήποτε πεδίο κι αν επιλέξει κανείς. Οι απόφοιτοι ακολουθούν σταδιοδρομίες παραδοσιακών κλάδων της Πληροφορικής στην ανάπτυξη λογισμικού, τη συμβουλευτική ή το σχεδιασμό συστημάτων. Ωστόσο, πολλοί άλλοι απόφοιτοι αποφασίζουν να γίνουν δάσκαλοι, δικηγόροι (περιλαμβανομένου του κλάδου του δικαίου περί ευρεσιτεχνιών), επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών. H Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα φιλική σε όσους ξεκινούν προγραμματισμό και να έχει το βάθος που χρειάζονται έμπειροι προγραμματιγές για να υποστηρίξουν τις ανάγκες πολύπλοκων συστημάτων. Σήμερα δεκάδες γλώσσες προγραμματισμού έχουν ευρεία χρήση στην πληροφορική, καθώς η κάθε μια έχει τα δικά τις ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Για όποιον όμως θέλει να ξεκινήσει προγραμματισμό η Python είναι η ασφαλέστερη επιλογή με πολλά δωρεάν online μαθήματα για όλα τα επίπεδα.

7. Η Πληροφορική προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για την πραγματική δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα

Η δημιουργία λύσεων πληροφορικής υψηλής ποιότητας είναι μια ιδιαίτερα δημιουργική δραστηριότητα. Οι καλύτερες λύσεις στον τομέα της Πληροφορικής είναι δείγματα υψηλής κομψότητας και ομορφιάς. Οι φοιτητές Πληροφορικής δείχνουν διαρκώς την ικανότητά τους να σκέφτονται χωρίς στεγανά -και το πρόγραμμα σπουδών τούς παρέχει πάμπολλες ευκαιρίες για δημιουργική δουλειά όπου έχουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία. Είτε αναλαμβάνουν το εγχείρημα μιας ανεξάρτητα σχεδιασμένης εργασίας για το χειμερινό εξάμηνο, είτε διαγωνίζονται για το ετήσιο Κύπελλο Φαντασίας της Microsoft, είτε δουλεύουν μια εργασία για έναν από τους φοιτητικούς ομίλους (τον ACM, τον ACM-W ή την ομάδα προγραμματισμού), είτε φέρνουν σε πέρας μια ερευνητική εργασία στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι φοιτητές πρέπει πολύ τακτικά να αναπτύσσουν δημιουργικές λύσεις σε ανοιχτά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, κάθε φοιτητής ολοκληρώνει το πρόγραμμα σπουδών του σχεδιάζοντας, εφαρμόζοντας, δοκιμάζοντας και καταγράφοντας ένα αξιοσημείωτο σύστημα λογισμικού. Έχοντας ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού ως οδηγό και μέντορα, ο φοιτητής καθοδηγεί το μεγαλύτερο τμήμα της δημιουργικής διαδικασίας με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα. Αυτό αποτελεί μια φανταστική προετοιμασία για τη ζωή.

8. Η Πληροφορική έχει χώρο τόσο για συλλογική δουλειά όσο και για ατομική προσπάθεια

Η επιστήμη της Πληροφορικής συχνά αφορά το να είναι κανείς μέλος μιας ομάδας που απαιτεί ανθρώπους με πολλά διαφορετικά είδη δεξιοτήτων. Ωστόσο υπάρχει επίσης πολύς χώρος για την ατομική κλίση καθενός και τη φαντασία του.

9. Η Πληροφορική είναι αναγκαίο στοιχείο μιας σφαιρικής ακαδημαϊκής προετοιμασίας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός πανεπιστημίων και εργοδοτών βλέπουν τη συμπλήρωση ενός προγράμματος σπουδών Πληροφορικής ως ένδειξη ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης.
Κάθε φοιτητής θα πάρει μαθήματα στις συμπεριφορικές, υπολογιστικές, μαθηματικές και φυσικές επιστήμες. Αυτά τα μαθήματα εξερευνούν τη φυσική, μηχανική, και ποσοτική λειτουργία των αριθμών, της ύλης και της ζωής. Μέσω της παρατήρησης, του πειραματισμού, και και της επιστημονικής και μαθηματικής συλλογιστικής, προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο και να δημιουργήσουν μοντέλα για τις διεργασίες του. Αυτές οι απαιτήσεις της σχολής βοηθούν τους φοιτητές να προετοιμαστούν για πολλά διαφορετικά επαγγελματικά μονοπάτια.

10. Οι μελλοντικές ευκαιρίες στην Πληροφορική είναι χωρίς όρια

Η Πληροφορική είναι ένα από εκείνα τα πεδία όπου είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψεις τί θα γίνει στη συνέχεια. Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε ούτε καν να αρχίσουμε να φανταζόμαστε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να συνεισφέρει στην εξέλιξή της, και αυτό το στοιχείο μπορεί να κάνει τη δουλειά κάποιου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του συναρπαστική και με πραγματικό αντίκρισμα. 

Οι τεχνολόγοι συχνά υποτιμούν τη σημασία της πληροφορικής στο μέλλον μας. Για παράδειγμα, το 1943 ο πρόεδρος της ΙΒΜ δήλωσε: “Πιστεύω πως υπάρχει μια παγκόσμια αγορά ενδεχομένως για πέντε υπολογιστές”. Δεκαετίες αργότερα, το 1977, ο ιδρυτής της Digital Equipment Corporation είπε: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος που κάποιος θα ήθελε έναν υπολογιστή στο σπίτι του.” Όσο συναρπαστικός είναι ο κόσμος σήμερα, το μέλλον της Πληροφορικής είναι πέρα από κάθε φαντασία. 

 

 

Ενδεικτικά, να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο, Πληροφορική μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα.

Είναι ή όχι το P ίσο με το NP; Πρόκειται για το διασημότερο άλυτο πρόβλημα στην θεωρία της Πληροφορικής, ένα από τα επτά προβλήματα του βραβείου Μιλλέννιουμ (Millennium Prize) από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι για το οποίο υπάρχει αμοιβή 1 εκατομμύριο δολλάρια για την πρώτη σωστή λύση. Σε απλουστευμένη διατύπωση το πρόβλημα ρωτάει αν όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε σε σύντομο χρόνο αν έχουμε τη σωστή λύση, μπορούν επίσης να επιλυθούν και σε σύντομο χρόνο. Μάλλον όχι, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος μέχρι να αποδειχθεί.

Ελλάδα: 

Αντιστοίχως για την Κύπρο μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά τα τμήματα πατώντας εδώ.

 

 

Οι επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων Πληροφορικής εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από την έρευνα μέχρι την την αγορά εργασίας και τη διδασκαλία. Η Πληροφορική χαρίζει στους αποφοίτους όλες τις τεχνικές και μη δεξιότητες για μια σταδιοδρομία προς όποια κατεύθυνση μπορούν να φανταστούν. Πρόκειται για μια επιστήμη με πολύ μεγάλη ζήτηση, η οποία θα κυριαρχήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, καθώς τείνει να εκτείνεται σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής οπότε προσφέρει προοπτικές που μοιάζουν ανεξάντλητες. 

Με ένα πτυχίο Πληροφορικής ένας απόφοιτος μπορεί να έχει ζήτηση από πολλά είδη επιχειρήσεων και οργανισμών όπως Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, Εταιρείες Συμβούλων Διαχείρισης, Κέντρα Λογισμικού, Εταιρείες Επικοινωνιών, Βάσεις Δεδομένων, Πολυεθνικές Εταιρείες (IT, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες κλπ.), Κυβερνητικές Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία. Όλες αυτές επαγγελματικές προοπτικές είναι διαθέσιμες στους κατόχους ενός πτυχίου Πληροφορικής, παρόλα αυτά, κάποιοι ρόλοι χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση. Μα ακόμη και όσοι ρόλοι δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το πτυχίο, συνήθως παρέχουν τη δυνατότητα της συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ώστε να είσαι σε θέση να εξελιχθεί κανείς και να έχει μια επιτυχημένη καριέρα.

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Πληροφορικής:

•    Καριέρα στην Πληροφορική ως Σύμβουλος ΙΤ
•    Καριέρα στην Πληροφορική ως Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security Consultant)
•    Καριέρα ως Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφοριών (Information Systems Manager)
•    Καριέρα ως Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων (Database Administrator)
•    Καριέρα ως Προγραμματιστής Πολυμέσων
•    Καριέρα ως Αναλυτής Συστημάτων
•    Καριέρα ως Games Developer
•    Καριέρα ως Technical Writer
•    Καριέρα στην Εκπαίδευση 
•    Καριέρα σε άλλους τομείς

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Πληροφορικής:

Ο Linus Torvalds είναι ο δημιουργός του Linux, του λειτουργικού συστήματος που βρίσκεται στην καρδιά του 80% των έξυπνων κινητών, του 67% των εταιρικών υπολογιστών (application servers) που κινούν τα γρανάζια της οικονομίας, και του 100% των κορυφαίων 500 υπερυπολογιστών (super computers). Σήμερα το Linux συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα από τις εθελοντικές προσπάθειες χιλιάδων προγραμματιστών που αναπτύσσουν τον πυρήνα του συστήματος και τις αμέτρητες εφαρμογές που απαρτίζουν το οικοσύστημα του Linux. Για να διευκολύνει τις ανάγκες απομακρυσμένης συνεργασίας των προγραμματιστών αυτών ο Linus Torvalds ανέπτυξε το Git, ένα πρόγραμμα ελέγχου εκδόσεων και συνεργασίας. Το Git σήμερα χρησιμοποιείται σε ολα τα έργα ανάπτυξης λογισμικού και ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντικό και από το Linux για την υστεροφημία του δημιουργού του.

Καριέρα ως Σύμβουλος ΙΤ

Ένας σύμβουλος πληροφορικής συμβουλεύει τους πελάτες σχετικά με τη στρατηγική, το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη χρήση συστημάτων τεχνολογίας και υπολογιστών ώστε να καλύψει τις ανάγκες και τους επιχειρηματικούς της στόχους της εκάστοτε επιχείρησης αλλά και να ξεπεράσει προβλήματα ή να βελτιώσει τη δομή και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληροφορικής. 

Καθώς ο ρόλος αυτός απαιτεί πολλά καθήκοντα πάνω στον τομέα της Πληροφορικής, η δουλειά περιλαμβάνει συνδυασμό καθηκόντων Αναλυτή Συστημάτων, Σχεδιαστή Συστημάτων και Προγραμματιστή Εφαρμογών, χωρίς να απαιτείται μεγάλη εξειδίκευση. Κυρίως ο ρόλος είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ενδέχεται επίσης, να ζητηθεί να ασχοληθεί κανείς και με τις πωλήσεις ή την ανάπτυξη επιχειρήσεων, εντοπίζοντας πιθανούς πελάτες και διατηρώντας καλές επιχειρηματικές επαφές. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σε αυτό το ρόλο, οπότε η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε ένα εμπορικό περιβάλλον θα συμβάλλει στην αύξηση των προοπτικών. 

Καριέρα ως Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security Consultant)

Κάποιος που ασχολείται με την Πληροφορική μπορεί να ειδικευτεί ως Σύμβουλος Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο ή ως Ειδικός στην Ασφάλεια Πληροφοριών. Η διατήρηση της Κυβερνοασφάλειας στον σύγχρονο κόσμο αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, οπότε σε αυτό το ρόλο εστιάζει κανείς στην κατανόηση των κινδύνων για την ασφάλεια των πληροφοριών ή των δεδομένων. Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή αναλύσεων των περιπτώσεων παραβίασης της ασφάλειας που έγιναν ή ενδέχεται να γίνουν και στη συνέχεια η αποκατάσταση ή ενίσχυση των συστημάτων κατά των παραβιάσεων. Σκοπός είναι η προστασία των εμπιστευτικών δεδομένων. Αυτός ο ρόλος θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τη σκόπιμη παραβίαση συστημάτων μιας επιχείρησης ώστε να εντοπίσει κανείς τυχόν αδυναμίες. Στο πλαίσιο αυτού του τομέα, θα μπορούσε κανείς επίσης να απασχοληθεί ως αναλυτής ιατροδικαστικών υπολογιστών ή να ασχοληθεί με το αυξανόμενο φαινόμενο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Καριέρα ως Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφοριών (Information Systems Manager)

Όπως και με έναν Σύμβουλο Πληροφορικής, ένας Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφοριών είναι συνήθως βασικό μέλος της ομάδας, υπεύθυνο για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων Πληροφορικής σε μια εταιρεία. 

Ευθύνη του είναι (ίσως με τη βοήθεια μιας ομάδας Πληροφορικής) η πλήρης συντήρηση των μηχανημάτων και λογισμικού μιας εταιρείας, με τυπικά καθήκοντα που αφορούν την επίβλεψη εγκατάστασης, τη σωστή λειτουργία ή/και την αγορά μηχανημάτων και λογισμικού, τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων χρηστών, τη διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις και την παροχή υποστήριξης και συμβουλών στους χρήστες.

Στα καθήκοντά ακόμη είναι να διασφαλίσει κανείς πως όλες οι υποδομές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης και είναι τρέχουσες, εντός του προϋπολογισμού και σύμφωνες με όλους τους σχετικούς νόμους περί αδειοδότησης λογισμικού. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μάθει κανείς τους κανονισμούς διαχείρισης και γενικά την κουλτούρα και την πολιτική της επιχείρησης που θα τον προσλάβει, προκειμένου να συμβάλλει στην οργανωτική της πολιτική σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και το στρατηγικό σχεδιασμό, σε σχέση με το αντικείμενό του και γενικά την οργάνωση της πληροφορίας.

Καριέρα ως Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων (Database Administrator)

Ένας διαχειριστής βάσης δεδομένων (DBA) είναι υπεύθυνος για την ακριβή και ασφαλή χρήση, ανάπτυξη και διατήρηση της απόδοσης, της ακεραιότητας και της ασφάλειας μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Ο συγκεκριμένος ρόλος καθορίζεται πάντοτε από τον εκάστοτε εργοδότη του, μα είναι πιθανό να σημαίνει ότι θα εμπλέκεται κανείς μόνο σε μία από τις διαδικασίες όπως για παράδειγμα, στη συντήρηση των βάσεων δεδομένων ή μόνο στη δημιουργία τους. Ο ρόλος του εργαζόμενου εξαρτάται επίσης από τον τύπο βάσης δεδομένων και τις διαδικασίες και τις δυνατότητες των συστημάτων διαχείρισής τους (DBMS) που χρησιμοποιούνται.

Συνήθως, ο ρόλος αυτός περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τα δεδομένα παραμένουν συνεπή, είναι σαφώς καθορισμένα, εύκολα προσβάσιμα, ασφαλή και μπορούν να ανακτηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει κανείς κάθε πιθανό πρόβλημα των βάσεων, να επικοινωνεί με τους προγραμματιστές, το επιχειρησιακό προσωπικό ή το τεχνικό προσωπικό, να παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη στους χρήστες και τέλος, να γράφει αναφορές, τεκμηρίωση και εγχειρίδια λειτουργίας.

Καριέρα ως Προγραμματιστής Πολυμέσων

Ένας Προγραμματιστής Πολυμέσων είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και τη δημιουργία προϊόντων υπολογιστών πολυμέσων, διασφαλίζοντας ότι είναι λειτουργικά και διατηρώντας πιστότητα στις προδιαγραφές του σχεδιαστή. Απαιτείται η χρήση δημιουργικών και τεχνικών δεξιοτήτων για την ανάπτυξη λειτουργιών πολυμέσων, όπως κείμενο, ήχο, γραφικά, ψηφιακή φωτογραφία, 2D / 3D μοντελοποίηση, κινούμενα σχέδια και βίντεο. 

Ένας Προγραμματιστής Πολυμέσων συνεργάζεται με τους σχεδιαστές για να κατανοήσει την ιδέα, να συζητήσει τις τεχνικές εφαρμογές, να γράψει αποτελεσματικό κώδικα ή script, να κάνει δοκιμές του προϊόντος για να ελέγξει πιθανά σφάλματα και να ξαναγράψει ή να προσθέσει νέο κώδικα εάν είναι απαραίτητο. Στα καθήκοντά του είναι και η τεχνική υποστήριξη μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας του ενώ θα πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα και τις εξελίξεις του κλάδου ώστε να είσαι σε θέση να προτείνει και να εφαρμόσει βελτιώσεις. 

Σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να εργαστεί κανείς σε διάφορες πλατφόρμες (όπως το Διαδίκτυο ή τα κινητά τηλέφωνα) ή ακόμη και να εξειδικευτεί σε μια πλατφόρμα. Ο ρόλος του μπορεί να έχει τα ίδια καθήκοντα με έναν  IT, όπως Προγραμματιστής web, Προγραμματιστής Παιχνιδιών,  Προγραμματιστής Συστημάτων ή Μηχανικός Λογισμικού.

Το stackoverflow.com αποτελεί το καθημερινό σημείο συνάντησης για εκατομμύρια προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Αν κάπου έχεις "κολλήσει" γράφοντας κώδικα υπολογιστή, στο stack overflow θα βρεις την απάντηση που σου επιτρέπει να ξεκολλήσεις. Αν όχι, μπορείς να γράψεις την ερώτησή σου και έμπειροι προγραμματιστές θα σου την απαντήσουν. Προσοχή όμως: αν δεν μπήκες στον κόπο να ψάξεις αν η ερώτηση έχει ήδη απαντηθεί αλλού, ή αν δεν διατυπώσεις το ερώτημά σου με συντομία, και σαφήνεια η κοινότητα των προγραμματιστών μπορεί να μην φερθεί ευγενικά. Επίσης, καλό είναι όταν μπορείς και εσύ να απαντάς ερωτήσεις που γνωρίζεις. Λέγεται πως ελάχιστοι προγραμματιστές έχουν δει την αρχική σελίδα του stackoverlow.com. Όλοι μπαίνουν μέσω της Google κατευθείαν στις ερωτήσεις.

Καριέρα ως Αναλυτής Συστημάτων
Ένας Αναλυτής Συστημάτων χρησιμοποιεί υπολογιστές και συναφή συστήματα για να σχεδιάσει νέες λύσεις πληροφορικής, καθώς και να τροποποιήσει και να βελτιώσει τα υπάρχοντα συστήματα για να ενσωματώσει νέα χαρακτηριστικά ή βελτιώσεις, όλα με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. 
Αυτός ο ρόλος απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνικής επάρκειας και σαφή ενημέρωση για τις τρέχουσες επιχειρηματικές πρακτικές. Οι πελάτες μπορεί να είναι εσωτερικοί, π.χ. τμήματα του ίδιου οργανισμού ή εξωτερικοί, ανάλογα με την εκάστοτε επιχείρηση.

Καριέρα ως Games Developer

Οι Προγραμματιστές Παιχνιδιών παράγουν παιχνίδια για προσωπικούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, κοινωνικά / online παιχνίδια, arcade παιχνίδια, tablet, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χειρός. 

Ο ρόλος αυτός χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Πρώτον, υπάρχει η δημιουργική πλευρά του σχεδιασμού ενός παιχνιδιού και ασχολείται με την τέχνη, το κινούμενο σχέδιο και το storyboarding. Δεύτερον, υπάρχει η πλευρά προγραμματισμού, χρησιμοποιώντας γλώσσες προγραμματισμού όπως η C ++. Για να αυξήσει κανείς τις επαγγελματικές του προοπτικές, καλό θα είναι να έχει εξειδικεύσει το πτυχίο του στο gaming ή σε πτυχές της δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσει κανείς ένα portfolio εάν αναζητά καλλιτεχνικούς ρόλους, ή να ένα demo εάν ενδιαφέρεται για προγραμματισμό. 

Καριέρα ως Technical Writer

Οι Technical Writers απαιτούνται σε πολλές βιομηχανίες, καθώς κύρια δουλεία τους είναι να γράφουν περιγραφές ή οδηγίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. 

Η ισχυρή τεχνική γνώση που αποκτά κανείς κατά τη διάρκεια του πτυχίου Πληροφορικής  είναι πολύ χρήσιμη σε αυτό το ρόλο, ιδιαίτερα οι γνώσεις για τα πακέτα λογισμικού, καθώς θα μπορούσε κανείς να γράφει εγχειρίδια για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. 

Οι  Technical Writers εργάζονται για μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών, με αντικείμενο από τα Χρηματοοικονομικά μέχρι την Πυρηνική Ενέργεια. Και πάλι, η σχετική πείρα είναι χρήσιμη, όπως οι ισχυρές δεξιότητες γραφής και η δυνατότητα να μεταφέρει κανείς με σαφήνεια τις οδηγίες. 

Καριέρα στην Εκπαίδευση 

Το πτυχίο στην Πληροφορική δίνει τη δυνατότητα σε έναν απόφοιτο να εργαστεί στην εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι Πληροφορικής μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι απόφοιτοι Πληροφορικής ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ86 Πληροφορικής. Παράλληλα, οι απόφοιτοι Πληροφορικής μπορούν να απασχοληθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Καριέρα σε άλλους τομείς

Εάν δεν ταιριάζει σε κάποιον καμία από τις παραπάνω σταδιοδρομίες στην Πληροφορική, τότε έχεις μερικές ακόμη επιλογές να εργαστείς όπως σε άλλους τομείς ανάπτυξης (όπως web, συστήματα, προϊόντα, προγράμματα και λογισμικό), ως αναλυτής (συστημάτων ή τεχνικών), ως διαχειριστής (βάσεων δεδομένων ή δικτύων), σε ακαδημαϊκό ή βιομηχανικό ερευνητικό περιβάλλον, συμβάλλοντας στη συνεχή ανάπτυξη υπολογιστών και σχετικών τεχνολογιών, στη Δημοσιογραφία, στο Management και τις Επιχειρήσεις. 

 

 

Πληροφορική

Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Πληροφορικής, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο