Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Πληροφορική

 

Η Πληροφορική είναι μια υπερ-επιστήμη που αγγίζει όλες σχεδόν τις άλλες, από την Εκπαίδευση (με το digital learning) ως την Ιατρική (με τη ρομποτική χειρουργική και την τηλεματική ιατρική). Επίσης αγγίζει πεδία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η κυβερνοασφάλεια, η ψυχαγωγία κ.ά. Ο όρος Πληροφορική προέρχεται από τον γερμανικό όρο Informatik πoυ χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Γερμανό επιστήμονα Karl Steinbuch το 1957. 

Επομένως, η Πληροφορική δεν ταυτίζεται απόλυτα με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Η Πληροφορική βρίσκεται σε όλες τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού μας, στα αυτοκίνητα, στα έξυπνα φανάρια και τους κάδους απορριμάτων, στο IoT (Internet of Things - Διαδίκτυο των Πραγμάτων), τις ανέπαφες συναλλαγές μας, στην πρόβλεψη καιρικών φαινομένων, στα έξυπνα ρολόγια χεριού που προλαμβάνουν εμφράγματα μέχρι και στα τσιπάκια που διοχετεύουν ινσουλίνη στο σώμα όταν αυτό τη χρειάζεται.

Η πιο σημαντική πτυχή της πληροφορικής είναι η επίλυση προβλημάτων. Οι φοιτητές/τριες μελετούν τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την ανάλυση του υλικού και του λογισμικού (software & hardware) που χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων σε μια πληθώρα από επιχειρηματικά, επιστημονικά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Συνήθως ένα πρόγραμμα σπουδών Πληροφορικής προσφέρει βασικές γνώσεις μέσα από υποχρεωτικά μαθήματα, αλλά και μαθήματα επιλογής. Οι φοιτητές/τριες αποκτούν γνώσεις σε οτιδήποτε επιδέχεται αλγοριθμικής ανάλυσης, αρχιτεκτονικού ψηφιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού, π.χ. μεγάλα δεδομένα (big data), τεχνητή νοημοσύνη, υλικό & λογισμικό, διαδίκτυο των πραγμάτων, μηχανική μάθηση (machine learning), επεξεργασία σήματος και πληροφορίας, τηλεπικοινωνίες, δίκτυα. Είναι τόσο μεγάλο το εύρος της Πληροφορικής που οι γνώσεις των φοιτητών αναγκαστικά παραμένουν “εισαγωγικές”, αλλά αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη πραγματικών δεξιοτήτων μετέπειτα, σε περιβάλλοντα εργασίας, όπου αρχίζουν να μετουσιώνονται σε πραγματική “γνώση”.
 

Οι σπουδές στην Πληροφορική αφορούν γενικά τα εξής γνωστικά αντικείμενα: την Επιστήμη Υπολογιστών, τη Μηχανική Υπολογιστών, τις Τηλεπικοινωνίες, τα Δίκτυα, και τα Πληροφοριακά Συστήματα. Οι υποψήφιοι/ιες πριν επιλέξουν σε ποιο Πανεπιστήμιο θέλουν να απευθυνθούν, καλό είναι να διαβάσουν προσεκτικά τους οδηγούς σπουδών και τα προσφερόμενα μαθήματα, ώστε να διαπιστώνουν σε ποιο γνωστικό αντικείμενο δίνει έμφαση το κάθε τμήμα. Ή -μια ακόμα καλή ιδέα είναι- να προσεγγίσουν αποφοίτους των σχολών μέσω LinkedIn, ή και να μιλήσουν με τα γραφεία σταδιοδρομίας των Σχολών.
 

 

 

 «Η επιστήμη των υπολογιστών είναι το λειτουργικό σύστημα για κάθε καινοτομία». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Steve Ballmer, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft. Μάλιστα, με την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, αυξάνεται σημαντικά η παραγωγικότητα των επαγγελματιών της πληροφορικής οι οποίοι με «συγκυβερνήτη» το ΑΙ πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς ασχολούνται όλο και περισσότερο με θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και «αρχιτεκτονικής λύσεων» αφήνοντας τις δύσκολες και χρονοβόρες δουλειές στην τεχνητή νοημοσύνη.

Δέκα ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Πληροφορική: 

Το Association for Computing Machinery (ACM), ένας διεθνής οργανισμός για επιστήμονες πληροφορικής έχει δημοσιεύσει την παρακάτω λίστα των δέκα σημαντικότερων λόγων για να σπουδάσει κάποιος Πληροφορική:
 

   The Art of Computer Programming (TAOCP), το (μέχρι στιγμής) τετράτομο έργο του Donald Knuth ο οποίος το 1974 κέρδισε το βραβείο Turing, την ύψιστη τιμή για έναν επιστήμονα της πληροφορικής. Στην πληροφορική, πολλά από τα πράγματα που μαθαίνει κανείς έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης, αλλά το TAOCP είναι ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς για την επιστήμη των υπολογιστών. Ως ανάγνωσμα, είναι επίσης πολύ συμπυκνωμένο και δύσκολο. Στο εξώφυλο της 3ης έκδοσης του 1ου τόμου υπάρχει η εξής αφιέρωση από τον Μπιλ Γκεητς: "Αν μπορείς να το διαβάσεις όλο, στείλε μου το CV σου".

1. Η πληροφορική είναι κομμάτι όλων όσων κάνουμε

Η πληροφορική και η τεχνολογία είναι κομμάτι σχεδόν όλων όσων επηρεάζουν τη ζωή μας, από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, ως τις ταινίες που βλέπουμε, ως τους τρόπους με τους οποίους μας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις. Η κατανόηση διαφορετικών διαστάσεων της Πληροφορικής είναι τμήμα του απαραίτητου συνόλου δεξιοτήτων για έναν μορφωμένο άνθρωπο του 21ου αιώνα. Είτε θέλει κανείς να γίνει επιστήμονας, να αναπτύξει την πιο προηγμένη εφαρμογή, ή απλώς να μάθει τι σημαίνει πραγματικά όταν κάποιος λέει πως “ο υπολογιστής έκανε λάθος”, η μελέτη της Πληροφορικής θα του παράσχει πολύτιμη γνώση.
 

2. Η εξειδίκευση στην Πληροφορική επιτρέπει να λύνει κανείς πολύπλοκα προβλήματα και προκλήσεις

Η Πληροφορική είναι μια επιστήμη που προσφέρει πιθανότητες για μεγάλες ηθικές ανταμοιβές και προκλήσεις για πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως της γκάμας των ενδιαφερόντων τους. Η Πληροφορική απαιτεί και αναπτύσσει ικανότητες στην επίλυση πολύπλοκων, πολυδιάστατων προβλημάτων που χρειάζονται οξυμένη φαντασία και ευαισθησία.
 

3. Η Πληροφορική δίνει τη δυνατότητα να κάνει κανείς τη διαφορά με θετικό τρόπο στον κόσμο


Η Πληροφορική βρίσκεται στην πρωτοπορία στις επιστήμες (εργασία πάνω στο ανθρώπινο γονιδίωμα, έρευνα για το εμβόλιο του AIDS, παρακολούθηση και πρόγνωση του φυσικού περιβάλλοντος, κ.ά), καθώς επίσης και στον κλάδο των μηχανικών, των επιχειρήσεων, της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης. Αν θέλει κανείς να κάνει τη διαφορά με θετικό τρόπο στον κόσμο, τότε οι σπουδές στην Πληροφορική είναι ένας τρόπος να το πετύχει. 

4. Η Πληροφορική προσφέρει πολλές δυνατότητες για μια επικερδή σταδιοδρομία

Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής είναι μεταξύ των πιο καλοπληρωμένων και έχουν την υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση. Οι δυνατότητες για μελλοντική εξέλιξη του τομέα υπολογίζεται πως είναι ακόμη μεγαλύτερες από την εξέλιξη που προηγήθηκε.

 

5. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής έχουν έρθει για να μείνουν

Στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας από τους υπάρχοντες επαγγελματίες Πληροφορικής. Αν λάβει κανείς υπ' όψιν του την προσδοκώμενη ανάπτυξη στον τομέα της Πληροφορικής, είναι εύκολο να διαπιστώσει πως οι εταιρείες απλά χρειάζονται περισσότερους ταλαντούχους ανθρώπους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του CEDEFOP, την τελευταία δεκαετία οι θέσεις εργασίας στον χώρο σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η αύξηση της ζήτησης παρέμεινε σταθερή.
 

6. Η εξειδίκευση στην πληροφορική βοηθά ακόμη και αν η βασική σου καριέρα είναι σε κάποιο άλλο αντικείμενο


Η απόκτηση ενός πτυχίου Πληροφορικής παρέχει μια θεμελιώδη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, λογικής σκέψης και γνώσης που χρησιμεύουν ως πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε καριέρα κι αν επιλέξει κανείς. Κάποιοι απόφοιτοι ακολουθούν σταδιοδρομίες παραδοσιακών κλάδων της Πληροφορικής, ωστόσο, άλλοι απόφοιτοι αποφασίζουν να γίνουν καθηγητές, δικηγόροι (περιλαμβανομένου του κλάδου του δικαίου περί ευρεσιτεχνιών), επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών.
 

 H Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα φιλική σε όσους ξεκινούν προγραμματισμό και να έχει το βάθος που χρειάζονται έμπειροι προγραμματιγές για να υποστηρίξουν τις ανάγκες πολύπλοκων συστημάτων. Σήμερα δεκάδες γλώσσες προγραμματισμού έχουν ευρεία χρήση στην πληροφορική, καθώς η κάθε μια έχει τα δικά τις ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Για όποιον όμως θέλει να ξεκινήσει προγραμματισμό η Python είναι η ασφαλέστερη επιλογή με πολλά δωρεάν online μαθήματα για όλα τα επίπεδα.

7. Η Πληροφορική προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για δημιουργικότητα και καινοτομία


Η δημιουργία λύσεων πληροφορικής υψηλής ποιότητας είναι μια ιδιαίτερα δημιουργική δραστηριότητα. Οι καλύτερες λύσεις στον τομέα της Πληροφορικής είναι δείγματα υψηλής κομψότητας και ομορφιάς. Οι φοιτητές δείχνουν διαρκώς την ικανότητά τους να σκέφτονται χωρίς στεγανά, και το πρόγραμμα σπουδών τούς παρέχει πλούσιες ευκαιρίες για δημιουργική δουλειά στην οποία οι ίδιοι καλούνται να λάβουν πρωτοβουλία.     
 

8. Η Πληροφορική αφορά  τόσο τη  συλλογική δουλειά όσο και την  ατομική προσπάθεια


Η επιστήμη της Πληροφορικής συχνά σημαίνει να είναι κανείς μέλος μιας ομάδας ανθρώπων με πολλά διαφορετικά είδη δεξιοτήτων. Ωστόσο θα έχεις πάντα χώρο για να αναπτύξεις τις κλίσεις και τη φαντασία σου.

9. Η Πληροφορική είναι αναγκαίο στοιχείο μιας σφαιρικής ακαδημαϊκής προετοιμασίας

Ένας αυξανόμενος αριθμός πανεπιστημίων και εργοδοτών βλέπουν τις σπουδές Πληροφορικής ως ένδειξη ακαδημαϊκής κατάρτισης.

10. Οι μελλοντικές ευκαιρίες στην Πληροφορική είναι χωρίς όρια
Η Πληροφορική είναι ένα από εκείνα τα πεδία όπου είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψεις τι θα γίνει στη συνέχεια. Οπότε δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να συνεισφέρει στην εξέλιξή της, ζώντας παράλληλα μια εργασιακή ζωή συναρπαστική και με πραγματικό αντίκρισμα. 

Οι τεχνολόγοι συχνά υποτιμούν τη σημασία της πληροφορικής στο μέλλον μας. Για παράδειγμα, το 1943 ο πρόεδρος της ΙΒΜ δήλωσε: “Πιστεύω πως υπάρχει μια παγκόσμια αγορά ενδεχομένως για πέντε υπολογιστές”. Δεκαετίες αργότερα, το 1977, ο ιδρυτής της Digital Equipment Corporation είπε: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος που κάποιος θα ήθελε έναν υπολογιστή στο σπίτι του”. Όσο συναρπαστικός κι αν είναι ο κόσμος σήμερα, το μέλλον της Πληροφορικής είναι πέρα από κάθε φαντασία.

 

 

Είναι ή όχι το P ίσο με το NP; Πρόκειται για το διασημότερο άλυτο πρόβλημα στην θεωρία της Πληροφορικής, ένα από τα επτά προβλήματα του βραβείου Μιλλέννιουμ (Millennium Prize) από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι για το οποίο υπάρχει αμοιβή 1 εκατομμύριο δολλάρια για την πρώτη σωστή λύση. Σε απλουστευμένη διατύπωση το πρόβλημα ρωτάει αν όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε σε σύντομο χρόνο αν έχουμε τη σωστή λύση, μπορούν επίσης να επιλυθούν και σε σύντομο χρόνο. Μάλλον όχι, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος μέχρι να αποδειχθεί.

Ελλάδα: 

 

Αντιστοίχως για την Κύπρο μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά τα τμήματα πατώντας εδώ.

 

 

Πριν φτάσεις να ασκείς ένα από τα σχετιζόμενα με την Πληροφορική επαγγέλματα, πρέπει πρώτα να αποφοιτήσεις. Και αυτή είναι η πρώτη δυσκολία.

  • Οι σπουδές Πληροφορικής δεν είναι εύκολες, με σχετικά χαμηλό ποσοστό αποφοίτησης, που σε πολλά τμήματα αγγίζει το 50% σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Ωστόσο οι επιχειρήσεις "διψούν" για πτυχιούχους πληροφορικής.

Στο πεδίο της εργασίας, οι πληροφορικάριοι (ή πληροφορικοί όπως επίσης λέγονται), δηλώνουν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι το να προσαρμόζονται συνεχώς στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις, να τηρούν τα αυστηρά deadlines, το να πρέπει να συνεργάζονται με ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις πληροφορικής, το ότι συνεχώς πρέπει να κάνουν troubleshooting (δηλαδή να βρίσκουν λύσεις σε κάθε είδους τεχνολογικό εμπόδιο κ.λπ.).

Πολλοί πληροφορικάριοι επίσης δηλώνουν πικρία για το ύψος των απολαβών, που αν και είναι υψηλές σε σχέση με τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, συχνά αποτελούν μόνο μικρό ποσοστό των απολαβών συναδέλφων τους με το ίδιο αντικείμενο στο εξωτερικό.

  • Για τον λόγο αυτόν, και καθώς η Πληροφορική είναι ένας από τους κλάδους όπου η εξ αποστάσεως εργασία είναι απολύτως εφικτή, όλο και περισσότεροι Έλληνες επαγγελματίες της Πληροφορικής επιλέγουν να δουλέψουν εξ αποστάσεως για εταιρείες του εξωτερικού.
     

 

 

Οι επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων Πληροφορικής εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από την έρευνα μέχρι την αγορά εργασίας και τη διδασκαλία. Η Πληροφορική χαρίζει στους αποφοίτους όλες τις τεχνικές και μη δεξιότητες για μια σταδιοδρομία προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν. Πρόκειται για μια επιστήμη με πολύ μεγάλη ζήτηση, η οποία εξαπλώνεται συνεχώς σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής.

Με ένα πτυχίο Πληροφορικής ένας απόφοιτος μπορεί να βρει εργασία σε πολλά είδη επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, Εταιρείες Συμβούλων Διαχείρισης, Κέντρα Λογισμικού, Εταιρείες Επικοινωνιών, Βάσεις Δεδομένων, Πολυεθνικές Εταιρείες (IT, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες κ.λπ.), Κυβερνητικές Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία. Όλες αυτές οι επαγγελματικές προοπτικές είναι διαθέσιμες στους κατόχους ενός πτυχίου Πληροφορικής, παρ’ όλα αυτά, κάποιοι ρόλοι χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση. Μα ακόμη και όσοι ρόλοι δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το πτυχίο, συνήθως παρέχουν τη δυνατότητα της συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ώστε να είναι σε θέση να εξελιχθεί κανείς και να έχει μια επιτυχημένη καριέρα.
 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Πληροφορικής:

•    Καριέρα στην Πληροφορική ως Σύμβουλος ΙΤ
•    Καριέρα στην Πληροφορική ως Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security Consultant)
•    Καριέρα ως Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφοριών (Information Systems Manager)
•    Καριέρα ως Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων (Database Administrator)
•    Καριέρα ως Προγραμματιστής Πολυμέσων
•    Καριέρα ως Αναλυτής Συστημάτων
•    Καριέρα ως Games Developer
•    Καριέρα ως Technical Writer
•    Καριέρα στην Εκπαίδευση 
•    Καριέρα σε άλλους τομείς

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Πληροφορικής:

Ο Linus Torvalds είναι ο δημιουργός του Linux, του λειτουργικού συστήματος που βρίσκεται στην καρδιά του 80% των έξυπνων κινητών, του 67% των εταιρικών υπολογιστών (application servers) που κινούν τα γρανάζια της οικονομίας, και του 100% των κορυφαίων 500 υπερυπολογιστών (super computers). Σήμερα το Linux συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα από τις εθελοντικές προσπάθειες χιλιάδων προγραμματιστών που αναπτύσσουν τον πυρήνα του συστήματος και τις αμέτρητες εφαρμογές που απαρτίζουν το οικοσύστημα του Linux. Για να διευκολύνει τις ανάγκες απομακρυσμένης συνεργασίας των προγραμματιστών αυτών ο Linus Torvalds ανέπτυξε το Git, ένα πρόγραμμα ελέγχου εκδόσεων και συνεργασίας. Το Git σήμερα χρησιμοποιείται σε ολα τα έργα ανάπτυξης λογισμικού και ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντικό και από το Linux για την υστεροφημία του δημιουργού του.

Καριέρα ως Σύμβουλος ΙΤ

Ένας/μία σύμβουλος πληροφορικής συμβουλεύει τους πελάτες σχετικά με τη στρατηγική, τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη χρήση συστημάτων τεχνολογίας και υπολογιστών ώστε να καλύψει τις ανάγκες και τους επιχειρηματικούς στόχους της εκάστοτε επιχείρησης αλλά και να ξεπεράσει προβλήματα ή να βελτιώσει τη δομή και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληροφορικής. 

Καθώς ο ρόλος αυτός απαιτεί πολλά καθήκοντα πάνω στον τομέα της Πληροφορικής, η δουλειά περιλαμβάνει συνδυασμό καθηκόντων Αναλυτή Συστημάτων, Σχεδιαστή Συστημάτων και Προγραμματιστή Εφαρμογών, χωρίς να απαιτείται μεγάλη εξειδίκευση. Κυρίως ο ρόλος είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ενδέχεται επίσης, να ζητηθεί να ασχοληθεί κανείς και με τις πωλήσεις ή την ανάπτυξη επιχειρήσεων, εντοπίζοντας πιθανούς πελάτες και διατηρώντας καλές επιχειρηματικές επαφές. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σε αυτό τον ρόλο, οπότε η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε ένα εμπορικό περιβάλλον θα συμβάλει στην αύξηση των προοπτικών. 
 

Καριέρα ως Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security Consultant)

Κάποιος/α που ασχολείται με την Πληροφορική μπορεί να ειδικευτεί ως Σύμβουλος Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο ή ως Ειδικός/ή στην Ασφάλεια Πληροφοριών. Η διατήρηση της Κυβερνοασφάλειας στον σύγχρονο κόσμο αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, οπότε σε αυτό τον ρόλο εστιάζει κανείς στην κατανόηση των κινδύνων για την ασφάλεια των πληροφοριών ή των δεδομένων. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή αναλύσεων των περιπτώσεων παραβίασης της ασφάλειας, και στη συνέχεια την αποκατάσταση ή ενίσχυση των συστημάτων κατά των παραβιάσεων.

Σκοπός είναι η προστασία των εμπιστευτικών δεδομένων. Αυτός ο ρόλος θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τη σκόπιμη παραβίαση συστημάτων μιας επιχείρησης ώστε να εντοπίσει κανείς τυχόν αδυναμίες. Αξίζει επίσης να πούμε πως η ΕNISA - European Union Agency For Cyber Security, έχει την έδρα της στην Ελλάδα.
 

Καριέρα ως Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφοριών (Information Systems Manager)

Όπως και με έναν/μία Σύμβουλο Πληροφορικής, ένας/μία Διαχειριστής/τρια Συστημάτων Πληροφοριών είναι συνήθως βασικό μέλος της ομάδας, υπεύθυνο για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων Πληροφορικής σε μια εταιρεία. 


Ευθύνη του/της είναι η πλήρης συντήρηση των μηχανημάτων και λογισμικού μιας εταιρείας, με τυπικά καθήκοντα που αφορούν την επίβλεψη εγκατάστασης, τη σωστή λειτουργία ή/και την αγορά μηχανημάτων και λογισμικού, τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων χρηστών, τη διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις και την παροχή υποστήριξης και συμβουλών στους χρήστες.


Στα καθήκοντά του/της ακόμη είναι να διασφαλίσει πως όλες οι υποδομές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης και είναι τρέχουσες, εντός του προϋπολογισμού και σύμφωνες με όλους τους σχετικούς νόμους περί αδειοδότησης λογισμικού. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μάθει κανείς τους κανονισμούς διαχείρισης και γενικά την κουλτούρα και την πολιτική της επιχείρησης που θα τον προσλάβει, προκειμένου να συμβάλλει στην οργανωτική της πολιτική σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και τον στρατηγικό σχεδιασμό, σε σχέση με το αντικείμενό του και γενικά την οργάνωση της πληροφορίας.
 

Καριέρα ως Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων (Database Administrator)

Ένας/μία διαχειριστής/τρια βάσης δεδομένων (DBA) είναι υπεύθυνος/η για την ακριβή και ασφαλή χρήση, ανάπτυξη και διατήρηση της απόδοσης, της ακεραιότητας και της ασφάλειας μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων (ΒΔ). Για να καταλάβουμε τη σημασία της λειτουργίας αυτής, απλά να σκεφτούμε πως πίσω από κάθε μία από τις επιχειρησιακές λειτουργίες που επιτελούνται μέσα σε μια σύγχρονη επιχείρηση, από το άνοιγμα ενός λογαριασμού, μέχρι την εκπόνηση σχεδίου μάρκετινγκ και την αξιολόγηση των υπαλλήλων, υπάρχουν εφαρμογές πληροφορικής οι οποίες βασίζονται σε βάσεις δεδομένων. Επομένως, οι DBAs που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση των ΒΔ, που διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα παραμένουν συνεπή, ότι είναι σαφώς καθορισμένα, εύκολα προσβάσιμα και ασφαλή, και ότι μπορούν να ανακτηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ουσιαστικά φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργίας της εταιρείας.

Το εύρος των πιθανών καθηκόντων ενός DBA επεκτείνεται στην επίλυση κάθε πιθανού προβλήματος των βάσεων δεδομένων, στην επικοινωνία με τους προγραμματιστές, το επιχειρησιακό προσωπικό ή το τεχνικό προσωπικό, καθώς και στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των χρηστών και στο (ομολογουμένως λιγότερο συναρπαστικό) έργο της συγγραφής αναφορών, τεκμηρίωσης και εγχειρίδιων λειτουργίας.
 

Καριέρα ως Προγραμματιστής/τρια Πολυμέσων

Ένας/μία Προγραμματιστής/τρια Πολυμέσων είναι υπεύθυνος/η για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία προϊόντων υπολογιστών πολυμέσων, διασφαλίζοντας ότι είναι λειτουργικά και διατηρώντας πιστότητα στις προδιαγραφές του σχεδιαστή. Απαιτείται η χρήση δημιουργικών και τεχνικών δεξιοτήτων για την ανάπτυξη λειτουργιών πολυμέσων, όπως κείμενο, ήχο, γραφικά, ψηφιακή φωτογραφία, 2D / 3D μοντελοποίηση, κινούμενα σχέδια και βίντεο. 

Ένας/μία Προγραμματιστής/τρια Πολυμέσων συνεργάζεται με τους σχεδιαστές για να κατανοήσει την ιδέα, να συζητήσει τις τεχνικές εφαρμογές, να γράψει αποτελεσματικό κώδικα, να κάνει δοκιμές του προϊόντος για να ελέγξει πιθανά σφάλματα και να ξαναγράψει ή να προσθέσει νέο κώδικα εάν είναι απαραίτητο. Στα καθήκοντά του/της είναι και η τεχνική υποστήριξη μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας ενώ θα πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα και τις εξελίξεις του κλάδου ώστε να είναι σε θέση να προτείνει και να εφαρμόσει βελτιώσεις. 

Σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να εργαστεί κανείς σε διάφορες πλατφόρμες (όπως το Διαδίκτυο ή τα κινητά τηλέφωνα) ή ακόμη και να εξειδικευτεί σε μία πλατφόρμα. Ο ρόλος του μπορεί να έχει τα ίδια καθήκοντα με έναν IT, όπως Προγραμματιστής web, Προγραμματιστής Παιχνιδιών, Προγραμματιστής Συστημάτων ή Μηχανικός Λογισμικού.

Το stackoverflow.com αποτελεί το καθημερινό σημείο συνάντησης για εκατομμύρια προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Αν κάπου έχεις "κολλήσει" γράφοντας κώδικα υπολογιστή, στο stack overflow θα βρεις την απάντηση που σου επιτρέπει να ξεκολλήσεις. Αν όχι, μπορείς να γράψεις την ερώτησή σου και έμπειροι προγραμματιστές θα σου την απαντήσουν. Προσοχή όμως: αν δεν μπήκες στον κόπο να ψάξεις αν η ερώτηση έχει ήδη απαντηθεί αλλού, ή αν δεν διατυπώσεις το ερώτημά σου με συντομία, και σαφήνεια η κοινότητα των προγραμματιστών μπορεί να μην φερθεί ευγενικά. Επίσης, καλό είναι όταν μπορείς και εσύ να απαντάς ερωτήσεις που γνωρίζεις. Λέγεται πως ελάχιστοι προγραμματιστές έχουν δει την αρχική σελίδα του stackoverlow.com. Όλοι μπαίνουν μέσω της Google κατευθείαν στις ερωτήσεις.

Καριέρα ως Αναλυτής Συστημάτων

Ένας/μία Αναλυτής/τρια Συστημάτων χρησιμοποιεί υπολογιστές και συναφή συστήματα για να σχεδιάσει νέες λύσεις πληροφορικής, καθώς και να τροποποιήσει και να βελτιώσει τα υπάρχοντα συστήματα για να ενσωματώσει νέα χαρακτηριστικά ή βελτιώσεις, όλα με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. 

Αυτός ο ρόλος απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνικής επάρκειας και σαφή ενημέρωση για τις τρέχουσες επιχειρηματικές πρακτικές. Οι πελάτες μπορεί να είναι εσωτερικοί, π.χ. τμήματα του ίδιου οργανισμού, ή εξωτερικοί, ανάλογα με την εκάστοτε επιχείρηση.
 

Καριέρα ως Games Developer

Οι Προγραμματιστές Παιχνιδιών παράγουν παιχνίδια για προσωπικούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, κοινωνικά / online παιχνίδια, arcade παιχνίδια, παιχνίδια για tablet, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χειρός. 

Ο ρόλος αυτός χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Πρώτον, υπάρχει η δημιουργική πλευρά του σχεδιασμού ενός παιχνιδιού και ασχολείται με την τέχνη, το κινούμενο σχέδιο και το storyboarding. Δεύτερον, υπάρχει η πλευρά προγραμματισμού, χρησιμοποιώντας γλώσσες προγραμματισμού όπως η C++ ή η C#. Για να αυξήσει κανείς τις επαγγελματικές του προοπτικές, καλό θα είναι να έχει εξειδικεύσει το πτυχίο του στο gaming ή σε πτυχές της δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσει κανείς ένα portfolio εάν αναζητά καλλιτεχνικούς ρόλους, ή να ένα demo εάν ενδιαφέρεται για προγραμματισμό.
 

Καριέρα ως Technical Writer

Οι Technical Writers απαιτούνται σε πολλές βιομηχανίες, καθώς κύρια δουλειά τους είναι να γράφουν περιγραφές ή οδηγίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. 

Η ισχυρή τεχνική γνώση που αποκτά κανείς κατά τη διάρκεια του πτυχίου Πληροφορικής  είναι πολύ χρήσιμη σε αυτό τον ρόλο, ιδιαίτερα οι γνώσεις για τα πακέτα λογισμικού, καθώς θα μπορούσε κανείς να γράφει εγχειρίδια για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. 

Οι  Technical Writers εργάζονται για μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών, με αντικείμενο από τα Χρηματοοικονομικά μέχρι την Πυρηνική Ενέργεια. Και πάλι, η σχετική πείρα είναι χρήσιμη, όπως οι ισχυρές δεξιότητες γραφής και η δυνατότητα να μεταφέρει κανείς με σαφήνεια τις οδηγίες.
 

Καριέρα στην Εκπαίδευση 
Το πτυχίο στην Πληροφορική δίνει τη δυνατότητα σε έναν/μία απόφοιτο/η να εργαστεί και στην εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι Πληροφορικής μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση μετά από τη συμμετοχή σε σχετικό  διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι απόφοιτοι Πληροφορικής ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ86 Πληροφορικής. Παράλληλα, οι απόφοιτοι Πληροφορικής μπορούν να απασχοληθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Καριέρα σε άλλους τομείς
Εκτός από τις παραπάνω σταδιοδρομίες στην Πληροφορική, έχεις μερικές ακόμη επιλογές να εργαστείς σε άλλους τομείς ανάπτυξης (όπως web, συστήματα, προϊόντα, προγράμματα και λογισμικό), ως διαχειριστής (βάσεων δεδομένων ή δικτύων), σε ακαδημαϊκό ή βιομηχανικό ερευνητικό περιβάλλον, συμβάλλοντας στη συνεχή ανάπτυξη υπολογιστών και σχετικών τεχνολογιών, στη Δημοσιογραφία, στο Management και τις Επιχειρήσεις.

 

 

Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Φαλλιέρος
Ευχαριστούμε για τη συμβολή τους τον Λάμπρο Κωσταπαππά, AI - Automation Product Manager, και τον Γιώργο Παπίδα, Software Engineer.
 

 

 

Πληροφορική

Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Πληροφορικής, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο