Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

ΜΒΑ και εναλλακτικές επιλογές σπουδών στον τομέα της διοίκησης

Η ζήτηση για εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης έχει αυξητική τάση, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην αρχή έως τα μέσα της καριέρας τους να αναζητούν τρόπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να εξελιχθούν επαγγελματικά. Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί αύξηση της δημοτικότητας παγκοσμίως για τα προγράμματα διοίκησης, είτε για τα πολύ γνωστά προγράμματα MBA είτε για εναλλακτικές επιλογές σπουδών στον τομέα της διοίκησης όπως τα πρόγραμμα HR/HRM, την εκπαιδευτική διοίκηση κ.ά.

Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration-MBA)

Το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μεταπτυχιακά. Η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ΜΒΑ μπορεί να δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες, να αυξήσει τις οικονομικές σου αποδοχές και να οδηγήσει σε προαγωγή. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να παρέχει, επίσης, τις δεξιότητες και τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης ή την ευκαιρία κατάκτησης μιας διοικητικής ή ηγετικής θέσης. 

Και μεταξύ μας τώρα, το MBA είναι ένας εξαιρετικά αξιόπιστος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι μελλοντικά θα εξασφαλίσεις ένα σημαντικό ρόλο σε ένα οργανισμό/επιχείρηση. Οι απόφοιτοι MBA έχουν συχνά την επιλογή να ανελιχθούν βαθμολογικά σε έναν ρόλο που επικεντρώνεται κυρίως στη διοίκηση, στη λογιστική, τα οικονομικά, τη στρατηγική ή το μάρκετινγκ. 

Πολλοί εργοδότες σε διάφορους κλάδους αναζητούν υποψήφιους με αποδεδειγμένη ηγετική ικανότητα, ισχυρές δεξιότητες κριτικής σκέψης και ικανότητες επικοινωνίας, και ένας υποψήφιος με ΜΒΑ θεωρείται ότι έχει αυτές τις δεξιότητες. Ο συνδυασμός των παραπάνω δεξιοτήτων μπορούν να «εκτοξεύσουν» την καριέρα σου ή να σε βοηθήσουν να κατακτήσεις τη θέση που ονειρεύεσαι.

Από την άλλη πλευρά, το ΜΒΑ είναι ένα από τα ακριβότερα και πιο απαιτητικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Το ερώτημα είναι: Aξίζει το κόστος και το χρόνο σου; 

Γιατί αξίζει ένα ΜΒΑ;

 1. Τα προγράμματα ΜΒΑ περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών, των στατιστικών, των οικονομικών, των επικοινωνιών, της διαχείρισης και της επιχειρηματικότητας. Τα προγράμματα ΜΒΑ όχι μόνο προετοιμάζουν τους φοιτητές να εργαστούν για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δημόσιους φορείς, αλλά τους προετοιμάζουν επίσης για διευθυντικές και διοικητικές θέσεις ή να ξεκινήσουν της δική τους εταιρεία/επιχείρηση. 
 2. Είναι ένα εξαιρετικό εφόδιο για απόφοιτους που σχεδιάζουν να εργαστούν σε έναν τομέα που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις και το management.
 3. Οδηγεί συχνά σε αύξηση μισθού ή/και προαγωγή.

Όλα τα εξ αποστάσεως και δια ζώσης μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο θα τα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.eduguide.gr/grad/table χρησιμοποιώντας, στην Αναζήτηση πάνω αριστερά του πίνακα, τους όρους «MBA» ή «Διοίκηση Επιχειρήσεων» ή «Διοίκηση» ή «Business Administration». 

Εναλλακτικές επιλογές σπουδών στον τομέα της Διοίκησης:

Ένα MBA δεν είναι η μόνη επιλογή που έχει κάποιος όταν θέλει να βελτιώσει την επιχειρηματική και ηγετική του ικανότητα ή τις ευκαιρίες εργασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το MBA είναι ένα «δυνατό χαρτί», αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για κάθε καριέρα ή άτομο. Τον τελευταίο καιρό, αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για πολλά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών διοίκησης (εξειδικευμένα σε συγκεκριμένο πεδίο) πέραν των κλασικών προγραμμάτων MBA. 

Πριν αποφασίσεις μία από τις δύο επιλογές (ΜΒΑ ή εξειδικευμένο μεταπτυχιακό) σκέψου τα παρακάτω: 

 1. Τι ψάχνει ο κλάδος εργασίας/εταιρεία των ονείρων μου;
 2. Ποιες δεξιότητες είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία σε αυτόν τον οργανισμό;
 3. Το να ξοδέψω χρόνο και χρήματα για ένα MBA είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσω αυτές τις δεξιότητες;
 4. Τι εκπαίδευση μπορώ να ακολουθήσω για να αναπτύξω αυτές τις δεξιότητες;

Οι εταιρείες εκτιμούν ένα MBA στο βιογραφικό, φυσικά!, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που αναζητούν. Αναζητούν αυτούς που προσθέτουν αξία στον οργανισμό. Δηλαδή, τους ανθρώπους με ώθηση, αυτούς που εργάζονται γρήγορα και με ακρίβεια, έχουν μοναδικές γνώσεις και μπορούν να οδηγήσουν αποτελεσματικά τις ομάδες με τρόπο που βελτιώνει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Συνεπώς, σε αυτήν την περίπτωση,  δεν απαιτείται ένα γενικό MBA αλλά εξειδίκευση -στη διοίκηση- στον τομέα που δραστηριοποιείσαι ή στον τομέα που ενδιαφέρει τον οργανισμό. 

Ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι η κατάλληλη επιλογή εάν σκοπεύεις να αποκτήσεις σε βάθος, πλούσια και λεπτομερή κατανόηση στη διοίκηση τομέων όπως η δημόσια διοίκηση, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η εκπαίδευση, τα οικονομικά, η υγεία, τα ναυτιλιακά και ο τουρισμός. Οι φοιτητές σε εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα ενθαρρύνονται να επεκτείνουν τις θεωρητικές τους γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο πεδίο.

Ποια είναι τα οφέλη τους;

 • Είναι ειδικά σχεδιασμένα για φοιτητές που θέλουν να ειδικευτούν σε ένα συγκεκριμένο κλάδο ή θέση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.
 • Προσφέρουν ευρύ φάσμα επιλογών για να διαλέξει ο υποψήφιος φοιτητής.
 • Είναι οικονομικότερα και λιγότερο απαιτητικά από ένα ΜΒΑ. 
 • Υπάρχουν πολλές επιλογές εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγράμματων που προσφέρονται από πολλά πανεπιστήμια.

Σε ποιους απευθύνονται:

 • Τα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι ιδανικά για πρόσφατους πτυχιούχους και νέους επαγγελματίες που θέλουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία σε έναν συγκεκριμένο τομέα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα, επενδύοντας λιγότερα χρήματα και στοχεύοντας σε μια καλά αμειβόμενη εργασία.

Προοπτικές εργασίας:

 • Ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να έχουν μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη στο χώρο εργασίας τους και στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ.
 • Μεγάλο ποσοστό των φοιτητών βρίσκουν εργασία με καλές απολαβές εντός μικρού χρονικού διαστήματος από την αποφοίτησή τους.

Ποιες είναι λοιπόν οι εναλλακτικές ευκαιρίες εκπαίδευσης που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις εκείνες τις δεξιότητες διοίκησης και διαχείρισης που θα σε οδηγήσουν στην επαγγελματική επιτυχία; 

Στο eduguide ετοιμάσαμε την παρακάτω λίστα με τα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση, ανά τομέα, σε Ελλάδα και Κύπρο, δια ζώσης και εξ αποστάσεως: 
 


Δημόσια Διοίκηση: 

Σε ποιους απευθύνεται: Τα προγράμματα απευθύνονται σε υφιστάμενους λειτουργούς της Δημόσιας Διοίκησης (Τοπική και Διεθνή Δημόσια Διοίκηση, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πολιτικά Κόμματα και Οργανώσεις, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.) και σε άτομα που επιδιώκουν να εργαστούν στο δημόσιο τομέα.


Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: 

Σε ποιους απευθύνεται: Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανθρώπους που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στο χώρο της Διοίκησης Προσωπικού, σε μεγάλους οργανισμούς είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα και σε στελέχη επιχειρήσεων με προϋπηρεσία, ιδανικά στο αντικείμενο της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού (στελέχωση, αμοιβές, εκπαίδευση και αξιολόγηση εργαζομένων) που επιθυμούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία από το χώρο εργασίας τους με τη θεωρητική και επιστημονική κατάρτιση που είναι απαραίτητη για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή πρακτικών και εργαλείων διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.


Εκπαίδευση

Σε ποιους απευθύνεται: Τα προγράμματα απευθύνονται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και σε υποψήφιους εκπαιδευτικούς και καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Όσον αφορά στην πρόσληψη στο δημόσιο, οι απόφοιτοί μοριοδοτούνται, με αποτέλεσμα να προηγούνται άλλων εκπαιδευτικών που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο. Στην περίπτωση των εν υπηρεσία εκπαιδευτικών, ο μεταπτυχιακός τίτλος τους προσφέρει προβάδισμα ως προς την προαγωγή τους.


Οικονομικά

Σε ποιους απευθύνεται: Τα προγράμματα απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της Χρηματοοικονομικής, της Λογιστικής, των Οικονομικών Επιστημών, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Τραπεζικής.

 

Υγεία

Σε ποιους απευθύνεται: Τα προγράμματα απευθύνονται σε ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό μονάδων υγείας, στελέχη εταιρειών από τον χώρο της υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και σε εκείνους που ασχολούνται με το management και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε οργανισμούς σχετικούς με την υγεία.

 

Ναυτιλιακά: 

Σε ποιους απευθύνεται: Τα προγράμματα απευθύνονται σε στελέχη του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου που επιθυμούν να ξεχωρίσουν στον δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο αυτό κλάδο και σε νέους απόφοιτους ή νέους επαγγελματίες που θέλουν να εισέλθουν στο χώρο της ναυτιλίας.

 

Τουρισμός: 

Σε ποιους απευθύνεται: Τα προγράμματα απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στον τομέα του τουρισμού ως στελέχη-μάνατζερ επιχειρήσεων τουρισμού και φιλοξενίας όπως ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια, κ.ά., ερευνητές – αναλυτές και στελέχη σε υπηρεσίες τουρισμού διεθνώς, στελέχη-μάνατζερ διοίκησης ευρύτερα για επιχειρήσεις και πέραν του τουριστικού κλάδου ή ως επιστήμονες και ειδικοί σύμβουλοι, εμπειρογνώμονες σε θέματα τουριστικής, πολιτικής και ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 


Πατώντας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει θα βρεις όλες τις αναλυτικές πληροφορίες για τη διάρκεια σπουδών, τα δίδακτρα, το πρόγραμμα σπουδών καθώς και την πιο πρόσφατη προκήρυξη-πρόσκληση υποβολής αιτήσεων. 
 

Επιμέλεια Κειμένου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Εικόνες: Unsplash & Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο