Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διοίκηση

 

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να αποκρυπτογραφείς τον τρόπο λειτουργίας οργανισμών και επιχειρήσεων; Να βοηθάς στην ομαλή λειτουργία τους και την ανάπτυξή τους; Να συμβάλλεις σε ένα υγιές επιχειρηματικό οικοσύστημα που σέβεται όλους τους διαθέσιμους πόρους - οικονομικούς, ενεργειακούς, τεχνολογικούς αλλά προπάντων ανθρώπινους; Τότε οι σπουδές Διοίκησης επιχειρήσεων είναι μονόδρομος για σένα.

Το καλό νέο είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές αν στοχεύεις σε αυτό τον τομέα, σε όποιο σημείο και αν ζεις, από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο, και από τη Χίο ως την Κύπρο. Στα τμήματα των διαθέσιμων σχολών θα πάρεις τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές γνώσεις για το πώς δομείται, οργανώνεται και μακροημερεύει μια εταιρεία ή επιχείρηση, είτε αυτή είναι στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Θα «μπεις» νοητικά αλλά και πρακτικά σε κάθε τμήμα της: στο λογιστήριο, στο τμήμα marketing, στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, στις αποθήκες και τα logistics, και θα μυηθείς στον τρόπο που αυτά τα τμήματα λειτουργούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η διαδικασία του onboarding περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για το "καλωσόρισμα" και την ομαλή ένταξη του νέου υπαλλήλου στον οργανισμό, καθώς και την υποστήριξη του υπαλλήλου κυρίως τις πρώτες μέρες και εβδομάδες του στην εταιρεία. Συνήθως εκτελείται από το τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων του οργανισμού, και είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες διαδικασίες που ένας οργανισμός θα πρέπει να σχεδιάσει με προσοχή και να παρακολουθεί καθημερινά.

Μερικά από τα μαθήματα που θα διδαχθείς σε ένα Τμήμα Διοίκησης είναι:

  • Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης
  • Marketing
  • Χρηματοοικονομικά και Λογιστική
  • Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Διοίκηση Παραγωγής
  • Επιχειρηματικότητα 

αλλά και μαθήματα που αγγίζουν ανάγκες της σύγχρονης επιχειρηματικής πραγματικότητας όπως: η βιώσιμη ανάπτυξη, τα πληροφοριακά συστήματα, η επιχειρησιακή νοημοσύνη, η επιχειρηματική πληροφορική, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλα.

Επειδή ο κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι αρκετά ευρύς, σε πολλά από τα διαθέσιμα Τμήματα θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις εσύ την κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις και να εμβαθύνεις περισσότερο στους τομείς της Διοίκησης που σε ενδιαφέρουν περισσότερο, π.χ. μπορεί να θες να εστιάσεις περισσότερο στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση, ή να σε ενδιαφέρει ως επί το πλείστον το Marketing management.

Μετέπειτα, αν επιλέξεις να εξελίξεις τις γνώσεις σου, σου ανοίγεται ένα πολύ πλούσιο φάσμα με μεταπτυχιακά, MBAs (Masters in Business Administration) και ακαδημαϊκούς/επαγγελματικούς δρόμους σε εξειδικευμένα πεδία Διοίκησης συγκεκριμένων κλάδων, π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενέργειας, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας κ.λπ. 

 

 

«Οι καλοί ηγέτες επιχειρήσεων δημιουργούν ένα όραμα, διατυπώνουν το όραμα, κατέχουν με πάθος το όραμα και το οδηγούν ακατάπαυστα στην υλοποίησή του». Τα λόγια αυτά του Jack Welch, επιχειρηματία και συγγραφέα, δείχνουν ότι η γοητεία της διοίκησης επιχειρήσεων είναι ότι ως επάγγελμα βρίσκεται πάντα κοντά στο «όραμα» και την υλοποίησή του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Διοίκηση Επιχειρήσεων: 

Ρομπότ τοποθετούν αυτόματα εμπορεύματα στα ράφια αποθήκης στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Η χρήση τεχνολογίας στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των εταιρειών καθιστώντας τες περισσότερο ανταγωνιστικές.

Χρήσιμες για κάθε τομέα δεξιότητες: Οι δεξιότητες που αποκτά κανείς όταν σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων μπορούν εύκολα να χρησιμεύσουν και να προσαρμοστούν σε σχεδόν οποιαδήποτε μελλοντική σταδιοδρομία ή εργασιακή θέση. Τα προγράμματα σπουδών διοίκησης επιχειρήσεων δίνουν μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία του να σκέφτεται κανείς κριτικά, να λαμβάνει αποφάσεις, να επιλύει προβλήματα με καινοτόμους τρόπους, και να διαχειρίζεται ορθολογικά τον χρόνο του. Θα καλλιεργήσεις επίσης το αίσθημα ευθύνης, την ανάληψη πρωτοβουλιών, την εκτίμηση ρίσκου και τις διαπραγματευτικές σου και ηγετικές δεξιότητες. Το φάσμα αυτό δεξιοτήτων δεν είναι πολύτιμο τόσο στην καριέρα σου όσο και στην καθημερινή ζωή σου.

Εξισορρόπηση θεωρίας και πρακτικής άσκησης: Ένα πρόγραμμα σπουδών διοίκησης επιχειρήσεων προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ θεωρίας και πρακτικής εξάσκηση. Η φοίτηση περιλαμβάνει την εκμάθηση διαφορετικών θεωριών και μοντέλων, ενώ εξίσου αρκετός καιρός είναι αφιερωμένος στην πρακτική εφαρμογή των θεωριών. Θα έρχεσαι συνεχώς σε επαφή με πραγματικά business cases και θα καλείσαι να δημιουργείς business plans. Επίσης, η πρακτική άσκηση στο τέλος των σπουδών σου, όχι μόνο σε βοηθά να αποκτήσεις μια πρώτη εντύπωση της αγοράς εργασίας, αλλά σου δίνει και τη δυνατότητα να διευρύνεις το δίκτυο επαγγελματικών γνωριμιών που θα σου χρησιμεύσουν μετά την αποφοίτησή σου.

Υψηλή ζήτηση παγκοσμίως: Ο/η απόφοιτος/η Διοίκησης Επιχειρήσεων βρίσκει δουλειά κατά μέσο όρο μέσα σε έξι μήνες αφότου τελειώσει τις σπουδές του. Αυτό συμβαίνει επειδή στη σύγχρονη οικονομία υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για αποφοίτους διοίκησης. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως οι επιλογές που έχει ένας απόφοιτος δεν είναι περιορισμένες τοπικά. Είτε προτιμά κάποιος να εργαστεί στη χώρα του είτε οπουδήποτε στον κόσμο, ως απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι επιλογές του είναι αρκετές.

 

Νέες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η ρομποτική, το blockchain κ.ά. επιδρούν πλέον στο πώς διαμορφώνεται η πρακτική της διοίκησης επιχειρήσεων. (εικόνα: This is Engineering / Pexels)Αν και οι εργασιακές προοπτικές είναι σημαντικό πλεονέκτημα για όσους ασχοληθούν με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, πρέπει ωστόσο να ξέρουν ότι θα ζουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής πίεσης και απαιτήσεων.

Μια καριέρα στη Διοίκηση έχει αυστηρά deadlines, απαιτεί να μπορείτε να παίρνετε ρίσκα και να είστε υπόλογοι συνεχώς για τις αποφάσεις σας, να διαχειρίζεστε ορθά πολύτιμους πόρους, είτε αυτοί είναι χρηματικά κεφάλαια είτε είναι ανθρώπινοι πόροι. Λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους σας μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης στην οποία εργάζεστε, άρα τις περισσότερες φορές «τα φώτα είναι στραμμένα πάνω σας»: εσείς θα πρέπει να βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα, να κάνετε σωστή διαχείριση των budget, ή να διαχειρίζεστε κρίσεις (crisis management).

 

 

Ελλάδα
Στο ευρύτερο ακαδημαϊκό πεδίο των σπουδών Διοίκησης, στην Ελλάδα υπάρχουν 26 διαφορετικά τμήματα.

37 Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναδείχθηκαν στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων του κόσμου για το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

 

Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (νεοσύστατα, ίδρυση 2019-2020)

Τμήματα Διοίκησης με ειδικό προσανατολισμό
Υπάρχουν επτά (7) ακόμα τμήματα στην Ελλάδα που προσεγγίζουν το πεδίο της «Διοίκησης» ρίχνοντας το κέντρο βάρους τους στους τομείς της Εφοδιαστικής αλυσίδας, του Μάρκετινγκ, αλλά και του Τουρισμού.

Υπάγεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) με έδρα την Κατερίνη. Ως τμήμα επικεντρώνεται σε θέματα διοίκησης που έχουν να κάνουν με τη εφοδιαστική αλυσίδα και τα Logistics. Ως απόφοιτος/η είσαι πολύτιμος/η σε όλο το φάσμα υπηρεσιών από την αρχική παραγωγή και τις παραγγελίες ενός προϊόντος, μέχρι την τελική παράδοση στον τελικό καταναλωτή, με όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Υπάγεται επίσης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε), αλλά με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η διαφορά του από τα άλλα βασικά τμήματα Διοίκησης είναι ο διττός του προσανατολισμός, αφενός σε πεδία Μάρκετινγκ και αφετέρου σε σπουδές Τουρισμού και φιλοξενίας. Επομένως οι απόφοιτοι έχουν τις ειδικές γνώσεις για να διεκδικήσουν αντίστοιχες επαγγελματικές θέσεις.

Βρίσκεται στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι κι αυτό ιδανικό αν σε ενδιαφέρει να συνδυάσεις τις σπουδές διοίκησης με τον τουριστικό κλάδο. Στη συνέχεια μπορείς να δουλέψεις σε τουριστικές επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοϊκές εταιρείες και πολλά ακόμα), ή και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Υπουργεία, Ε.Ο.Τ. Περιφέρειες, προγράμματα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης). 

Οι πρώτοι πτυχιούχοι του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο. Τμήματα σχετικά με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Πανεπιστήμια της Περιφέρειας είναι ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών: για παράδειγμα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τους 2022 το 87% των εισακτέων στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα το είχαν στις τρεις πρώτες επιλογές τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Τμήμα Οικονομικής Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο ήταν 86%.

Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Αποτελούν νέα τμήματα με πολύ φιλόδοξα προγράμματα σπουδών που εστιάζουν στο πώς οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας (με έμφαση στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στα συστήματα παραγωγής)

Κύπρος

 

 

Το πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αποτελεί ένα πολύ «ευέλικτο» πτυχίο καθώς ταιριάζει σε πολλούς ρόλους, και ουσιαστικά δίνει την ευκαιρία να χτίσει κάποιος την καριέρα του προς όποια κατεύθυνση του ταιριάζει καλύτερα. Επίσης είναι μια εξαιρετική επιλογή αν στόχος σου είναι να δημιουργήσεις αργά ή γρήγορα μια νέα επιχείρηση, ή να αναλάβεις τη διαχείριση μιας ήδη υπάρχουσας. Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι κάποιες επιλογές καριέρας χρειάζονται περαιτέρω σπουδές όπως ένα MBA και επιπλέον εξειδίκευση, και φυσικά δια βίου μάθηση. 

H Dell η πασίγνωστη αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας ιδρύθηκε σε ένα φοιτητικό δωμάτιο. Σήμερα ο όρος Επιχειρηματικότητα περιγράφει τόσο τις δραστηριότητες νεοφυών επιχειρήσεων (startups) όσο και πρωτοπόρων πρωτοβουλιών στο εσωτερικό μεγάλων και εδραιωμένων οργανισμών.

Αναλόγως του Τμήματος Διοίκησης που θα διαλέξεις και της κατεύθυνσης που θα πάρεις, μπορείς να χαράξεις μια σταδιοδρομία ενδεικτικά σε τομείς όπως αυτοί: 

Καριέρα στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά

Μια προοπτική καριέρας για τους/τις αποφοίτους Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι ως επαγγελματίες λογιστές, ορκωτοί λογιστές, ελεγκτές, ή ως τραπεζικά στελέχη. Το πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων καλύπτει γενικές γνώσεις Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, αλλά εάν επιθυμεί κάποιος να ακολουθήσει μια ανώτερη σταδιοδρομία στους τομείς αυτούς, συνήθως απαιτούνται περαιτέρω σπουδές. Αυτό μπορεί  να συμβεί και παράλληλα με την εργασία, καθώς αρκετές επιχειρήσεις στηρίζουν ή και χρηματοδοτούν τέτοιου τύπου κατάρτιση ώστε το δυναμικό τους να έχει επιπλέον προσόντα και δεξιότητες. 

Καριέρα στο Management και σε διοικητικές θέσεις

Οι managerial θέσεις συνήθως συνοδεύονται από λιγότερο ελεύθερο χρόνο και αυξημένες ευθύνες. Το θετικό είναι πως οι θέσεις αυτές έχουν καλύτερες οικονομικές απολαβές και δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη. Διευθυντικά στελέχη είναι απαραίτητα σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε τομέα, με το αντικείμενό τους να αφορά την οργάνωση του εργασιακού περιβάλλοντος, τη στρατηγική, κ.ά. Φυσικά για τέτοιες θέσεις χρειάζεσαι επιπλέον «εμπειρία», όπως κάποια χρόνια προϋπηρεσίας ή μεταπτυχιακές σπουδές ή και τα δύο.

Καριέρα στη Συμβουλευτική

Οι εταιρείες Συμβούλων Επιχειρήσεων είναι επίσης ένα εύφορο έδαφος για αποφοίτους Διοίκησης – εκεί τα στελέχη καλούνται να μοιραστούν την τεχνογνωσία και τις επαγγελματικές και οικονομικές συμβουλές τους σε επιχειρήσεις αλλά και σε μεμονωμένα project.  Σύμβουλοι επιχειρήσεων της McKinsey δουλεύουν με την πολιτεία Μινάς Γκεραίς της Βραζιλίας. Ο στόχος: να ανέβει από το 49% στο 100% το ποσοστό των 8χρονων μαθητών που μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν στο αναμενόμενο επίπεδο. Ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση διαδικασιών που θα επιτρέψουν τους 15,000 δασκάλους και άλλο προσωπικό να εργαστούν με 130,000 μικρούς μαθητές απαιτούν πρωτοποριακές λύσεις.

Καριέρα στο Ανθρώπινο Δυναμικό

Η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού είναι ακόμα μια γοητευτική επιλογή. Η ανάγκη των εταιρειών για σωστή στελέχωση, το ανθρώπινο πρόσωπο που επιδιώκουν να έχουν, η κοινωνική τους ευθύνη, το χάσμα δεξιοτήτων και η γεφύρωσή του, η εκπαίδευση των εργαζομένων, η μισθοδοσία και πολλά ακόμα, περνούν από τη σφαίρα ευθύνης των στελεχών που δουλεύουν στο Ανθρώπινο Δυναμικό.

Καριέρα στη Δημόσια Διοίκηση

Μη σε παραπλανά ο τίτλος: με τη Δημόσια Διοίκηση μπορείς να ασχοληθείς όχι μόνο στον Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό τομέα, σε ΜΚΟ κ.λπ. συνδυάζοντας τις διοικητικές και οικονομικές σου γνώσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς.

Τέλος, άλλες προοπτικές καριέρας ενός/μιας αποφοίτου Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να αφορούν τον τομέα των δημοσίων σχέσεων επιχειρήσεων και οργανισμών, στην έρευνα αγοράς, στην εκκαθάριση ή τη διαιτησία επιχειρήσεων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (π.χ. κλαδικά περιοδικά ή Ανθρώπινου Δυναμικού), τους επενδυτικούς οργανισμούς, και τέλος την εκπαίδευση ως καθηγητές οικονομικών και συναφών μαθημάτων.

 

 

Διοίκηση

Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Εταιρία Logistics. Δείτε περισσότερα, εδώ

AIESEC. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ.

ΣΕΒ. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

CEC European Managers. Δείτε περισσότερα, εδώ.

 

Χρήσιμα Videos: 

Unique Minds GR: Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ). Περισσότερα, εδώ

Unique Minds GR: Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης. Περισσότερα εδώ. 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο