Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Μηχανολογία

 

Η Μηχανολογία συνδυάζει τα πεδία των μαθηματικών και των θετικών επιστημών με στόχο τόσο να δημιουργήσει νέα πράγματα όσο και να βελτιώσει τον κόσμο γύρω μας. Για να τεθεί απλοϊκά, οτιδήποτε δεν δημιούργησε η Φύση το δημιούργησε ένας μηχανικός!

Η Μηχανολογία είναι η πιο δημοφιλής και ευρεία επιστήμη μηχανικών. Συγκεκριμένα ασχολείται με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των μηχανικών στοιχείων και συστημάτων που κάνουν τον κόσμο να λειτουργεί. Από μεγάλα έργα υποδομής, έως τρένα υψηλής ταχύτητας, τεχνητές καρδιές ακόμα και την παρασκευή πλακών σοκολάτας.

Τα μηχανικά συστήματα κάνουν όλες τις μηχανές να δουλεύουν, από τους δορυφόρους μέχρι τις μικροσκοπικές κάμερες. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πρακτικές λύσεις για προϊόντα και διαδικασίες, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν καλύτερα νέα υλικά και τεχνολογίες. Αν αγαπάει κανείς τα μαθηματικά και τη φυσική κι έχει κλίση στο σχεδιασμό και τη δημιουργική σκέψη, τότε οι μηχανολογικές σπουδές του ταιριάζουν.

Η Μηχανολογία ασχολείται με ποικίλα μηχανικά προβλήματα όπως στη μηχανική των υλικών, στη δυναμική των υγρών, στη μεταφορά θερμότητας, στη μετατροπή ενέργειας, στη δόνηση, στο σχεδιασμό και την κατασκευή και στα ηλεκτρομηχανικά συστήματα. Σε αντίθεση με τις άλλες επιστήμες μηχανικών όπου η απασχόληση τείνει να είναι προσανατολισμένη προς ένα συγκεκριμένο κλάδο, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί εργάζονται σχεδόν σε όλους τους κλάδους.Νανο-βελόνες ελευθερώνουν ελεγχόμενες ποσότητες φαρμάκου χωρίς να προκαλούν πόνο. Η Νανοτεχνολογία είναι μια νέα επιστήμη, που συνδυάζει Μηχανολογία και Φυσική, και που εκμεταλλεύεται πολύ μικρές λειτουργικές δομές, μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων, για να δώσει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.

Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για πολλές από τις τεχνολογίες που αναδύονται και οι οποίες διαμορφώνουν το μέλλον. Ενώ οι εργαζόμενοι σε άλλα πεδία συχνά εξαναγκάζονται να προσαρμοστούν στη νέα τεχνολογία και σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί πρωτοτυπούν καθώς σχεδιάζουν και δημιουργούν νέες λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.

Αν κάποιον τον απασχολεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να δουλέψει για μια εταιρία που κατασκευάζει μηχανές με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων ή προϊόντα καθαρής ενέργειας. Αν σε κάποιον αρέσει η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, οι κολοσσοί της κατασκευής κινητών απασχολούν πολλούς μηχανολόγους μηχανικούς που τους βοηθούν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν την πιο προηγμένη τεχνολογία. Με λίγα λόγια, πάντοτε θα υπάρχει χώρος στην αγορά εργασίας για δημιουργικούς μηχανικούς που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ενώ μια μέρα δουλειάς ενός Μηχανολόγου Μηχανικού ποικίλλει τόσο όσο και οι παραγωγικοί κλάδοι για τους οποίους μπορεί να δουλεύει, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί κατά κανόνα εφαρμόζουν έναν συνδυασμό ανάλυσης και τεχνικής ειδίκευσης ώστε να επιλύσουν προβλήματα, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και τεχνολογίες, και να βελτιώσουν διαδικασίες.

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός είναι στην πρώτη γραμμή μιας σύγχρονης, εξελισσόμενης αγοράς εργασίας. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές όταν το προσωπικό των μηχανικών αποτελούνταν από ένα ομοιογενές σύνολο ανδρών υπαλλήλων εταιρειών, που δούλευαν στην ίδια θέση για σαράντα χρόνια. Οι σύγχρονοι μηχανικοί είναι ένα συμπεριληπτικό σύνολο. Ο αριθμός των γυναικών και των μελών μειονοτήτων που βρίσκονται σε τεχνικές θέσεις αυξάνεται σταθερά. Οι πιέσεις της νέας τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ποικίλες προελεύσεις, εμπειρίες, και ιδέες. Το αποτέλεσμα: ακόμη περισσότερη καινοτομία σε κάθε επίπεδο.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μια θέση Μηχανολόγου Μηχανικού σχεδόν σε κάθε παραγωγικό κλάδο. Από τα αεροπλάνα ως τα αυτοκίνητα, κι από τον εξοπλισμό εξορύξεων έως τις οικιακές συσκευές. Πίσω από οτιδήποτε χρησιμοποιούμε και απολαμβάνουμε βρίσκονται μηχανολόγοι μηχανικοί. Ακόμη κι οι βιομηχανίες που δεν φημίζονται για τα μηχανήματα απασχολούν μηχανικούς. Η Procter & Gamble, για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως, μπορεί να είναι γνωστή για τα προϊόντα ομορφιάς και τα οικιακά απορρυπαντικά της αλλά απασχολεί μηχανολόγους μηχανικούς για τη συσκευασία και το σχεδιασμό των προϊόντων της. Η βιομηχανία θέρμανσης εξαερισμού και κλιματισμού προσλαμβάνει μηχανολόγους μηχανικούς για να σχεδιάσουν έργα σε οικιστικά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια. Οι προοπτικές απασχόλησης λοιπόν είναι ατελείωτες.

 Aγωνιστικό μονοθέσιο όχημα, απο την ομάδα Prom Racing Team της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Παρόμοια οχήματα συναγωνίζονται σε διεθνείς μηχανολογικούς-φοιτητικούς αγώνες τύπου «Φόρμουλα» (Formula Student), με συμμετοχές από όλο τον πλανήτη.

Ως Μηχανολόγος Μηχανικός, συνεργάζεται κανείς με μηχανικούς άλλων κλάδων, όπως της βιομηχανικής κατασκευής, τους ηλεκτρολόγους μηχανολόγους, τους μηχανικούς υπολογιστών, και άλλων τεχνικών πεδίων. Μαθαίνει για τα πεδία τους και ωθείται να διαπρέψει, καθώς περιβάλλεται από άλλους ευφυείς επαγγελματίες που εξελίσσουν τεχνικά τα πράγματα. Ακόμη, έρχεται σε επαφή με ηγέτες επιχειρήσεων, διευθυντές, διοικητικό προσωπικό, εργάτες κατασκευής, και κατά πάσα πιθανότητα με πελάτες και προμηθευτές της βιομηχανίας.  Ο μηχανικός βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ώστε να διδαχτεί από έξυπνους ανθρώπους, που προέρχονται από όλων των ειδών τις σπουδές και τις ειδικότητες.

Τις περισσότερες φορές, κατά τη διάρκεια των σπουδών Μηχανολογίας, το πρώτο και το δεύτερο έτος είναι συνήθως παρόμοια στα περισσότερα Τμήματα. Πιθανότατα καλύπτουν μια εισαγωγή στη Μηχανολογία με διδακτικές ενότητες στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τους υπολογιστές, τη θερμοδυναμική, το σχεδιασμό και την κατασκευή.

Έπειτα από αυτά, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευτούν επιλέγοντας διδακτικές ενότητες που τους ενδιαφέρουν όπως η υπολογιστική μηχανική, η διασύνδεση και η επεξεργασία δεδομένων, η φυσική πυρηνικών αντιδραστήρων, η μηχανική των υγρών και πολλά άλλα.

Ακόμη, οι φοιτητές καλούνται να φέρουν εις πέρας την πτυχιακή τους στο τελευταίο έτος και συχνά έχουν την ευκαιρία πρακτικής άσκησης σε κάποια επιχείρηση.

 

 

«Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί είναι οι πιο ακριβείς και ακριβολόγοι άνθρωποι. Σχεδιάζουν ένα προϊόν λεπτομερώς. Αντίθετα από τους μηχανολόγους μηχανικούς, οι μηχανικοί κάτω από την επιφάνεια, πάντα κρατούν ένα μολύβι στο δεξί τους χέρι και μια γόμα στο αριστερό. Κάνει απλώς ένα σχέδιο ή μια εκτίμηση και μετά το διαγράφει». Αυτή η φράση που λέγεται για τους μηχανολόγους μηχανικούς δείχνει την σημασία στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια που απαιτεί η ενασχόληση με τη Μηχανολογία. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Μηχανολογία: 

Η φύση της Μηχανολογίας: Ένας μηχανολόγος μηχανικός μαθαίνει πώς δουλεύουν τα πράγματα. Διδάσκεται ότι ακόμη και τα πιο πολύπλοκα συστήματα και συσκευές μπορούν να αποσυναρμολογηθούν σε απλούστερα στοιχεία. Παράλληλα μπορεί να διακρίνεί το πώς λειτουργεί καθένα από αυτά τα στοιχεία, πώς αλληλεπιδρά, αλλά και πώς να απομονώνει και να επιλύει προβλήματα. Είναι εκείνος στον οποίο στρέφονται όλοι όταν κάτι σταματά να δουλεύει ή χρειάζεται να εξηγηθεί η λειτουργία του.

Καλές απολαβές:  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα collegechoice.net, η Mηχανολογία συγκαταλέγεται στις 50 πρώτες καριέρες που πληρώνουν καλύτερα τους νέους αποφοίτους. Όταν αποφοιτήσει κάποιος και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο το πρώτο του πτυχίο, μπορεί να προσδοκά να αποκτήσει μια θέση εργασίας στην Αμερική που θα τον πληρώνει από 56 ως 86 χιλιάδες δολάρια, αμέσως μετά τη Σχολή. Βέβαια η εικόνα στην Ελλάδα είναι αρκετά διαφορετική, όμως η Μηχανολογία προσφέρεται για μία καριέρα σε όλο τον κόσμο. Ένας μηχανολόγος μηχανικός με πέντε χρόνια εμπειρία μπορεί να κερδίζει έως και 96 χιλιάδες δολάρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (σύμφωνα με την ιστοσελίδα Salary.com). Ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (drivetrain) από την Audi. H Daimler, η μητρική εταιρία της Mercedes, ανακοίνωσε πως σταματά την έρευνα και ανάπτυξη μηχανών εσωτερικής καύσεως για τα αυτοκίνητά της. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και η υποδομή και οι επενδύσεις που θα χρειαστούν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια, αναμένεται πως θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της Μηχανολογίας.

Συνεχείς προκλήσεις: Ως μηχανολόγος μηχανικός αντιμετωπίζει κανείς προβλήματα που απαιτούν ένα σύνολο εξειδικευμένων δεξιοτήτων. Καλείται να βρίσκει λύσεις σε νέες οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις και να χρησιμοποιεί κάθε δεξιότητα και πόρο που θα έχει στη διάθεσή του. Αυτό σημαίνει πως ορισμένες φορές θα πρέπει να αποκτά εντελώς νέες δεξιότητες εκ του μηδενός. Από το να μάθει να προγραμματίζει ρομπότ, να περάσει χρόνο μαθαίνοντας μια προχωρημένη νέα διαδικασία κατασκευής, ή να γίνει ειδικός στις μηχανές των αεροπλάνων ώστε να βρει τη λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: πως δεν θα πλήξει ποτέ.

 

 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο Μηχανολογία μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα. 

Ελλάδα:

Κύπρος:

 

 

Οι απόφοιτοι Μηχανολογίας δουλεύουν παντού στον κόσμο. Είναι ένα από τα σπάνια επαγγέλματα στα οποία μπορεί κανείς πραγματικά να δουλέψει οπουδήποτε. Ένας κάτοχος πτυχίου Μηχανολογίας με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές και την εξειδίκευση, μπορεί να αναπτύξει μια επιτυχημένη καριέρα σε αρκετούς τομείς. Το επάγγελμα του μηχανολόγου μηχανικού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και τα επαγγελματικά του δικαιώματα περιγράφονται στο Προεδρικό Διάταγμα 187/2018, όπως αναλυτικά μπορεί κανείς να δει εδώ

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Μηχανολογίας:

•    Καριέρα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία
•    Καριέρα στην Αυτοκινητοβιομηχανία
•    Καριέρα στην Βιοϊατρική Βιομηχανία
•    Καριέρα στην Κατασκευή και Οικοδομή
•    Καριέρα στην Βιομηχανία
•    Καριέρα στην Ενέργεια
•    Καριέρα στις Διαδικασίες
•    Καριέρα στους Σιδηρόδρομους
•    Καριέρα στην Εκπαίδευση 

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Μηχανολογίας:

Καριέρα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Οι μηχανικοί της αεροδιαστημικής βιομηχανίας ασχολούνται με την πτήση, είτε πρόκειται για αεροπλάνα, είτε για στρατιωτικούς πυραύλους, είτε για διαστημικούς πυραύλους. Σχεδιάζουν αεροσκάφη που εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια ώστε να μειώσουν τις εκπομπές, δημιουργούν τους στόλους δορυφόρων που είναι απαραίτητοι στη σύγχρονη τεχνολογία του GPS, και δημιουργούν την επόμενη γενιά διαστημόπλοιων για αποστολές στον Άρη κι άλλους πλανήτες. 

Καριέρα στην Αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μηχανολόγοι μηχανικοί ηγούνται της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από λεωφορεία με 80 επιβάτες έως μονοθέσια αγωνιστικά αυτοκίνητα της Formula 1, σχεδιάζουν κελύφη αμαξώματος, συστήματα τροχών και συστήματα καύσης για κάθε είδους κινούμενα οχήματα. Και δεν πρόκειται αποκλειστικά για παραδοσιακά καύσιμα -οι μηχανολόγοι μηχανικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας δουλεύουν με ηλιακά πάνελ, κυψέλες υδρογόνου και άλλες τεχνολογίες ώστε να βρουν καλύτερους τρόπους χάρη στους οποίους θα μπορούν να μετακινούνται οι άνθρωποι.

Κινητή μονάδα αφαλάτωσης, από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT. Όταν η μονάδα συνδέεται με ηλιακούς συλλέκτες, μπορεί να παράγει πάνω από 5μιση λίτρα πόσιμου νερού την ώρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο ηλιακού συλλέκτη που διατίθεται. Η Μηχανολογία έχει αμέτρητες εφαρμογές στο χώρο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Καριέρα στην Βιοϊατρική Βιομηχανία

Δουλεύοντας για τη βιοϊατρική βιομηχανία, οι μηχανολόγοι μηχανικοί αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Δημιουργούν καλύτερα τεχνητά μέλη προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή των τραυματισμένων και των ανάπηρων ανθρώπων. Βηματοδότες, τεχνητές βαλβίδες, ακόμη και ρομπότ-βοηθοί χειρουργείου, όλα αυτά είναι έργο των μηχανολόγων μηχανικών.

Καριέρα στην Κατασκευή και Οικοδομή

Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα εξαρτώνται από τους μηχανολόγους μηχανικούς όσον αφορά την εστίαση στις λεπτομέρειες. Αυτό μπορεί να σημαίνει το σχεδιασμό της θέρμανσης, της ψύξης και του εξαερισμού για ένα ξενοδοχείο είκοσι οκτώ ορόφων, την επιλογή του βέλτιστου τρόπου μεταφοράς φυσικού αερίου σε ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα, ή τη διασφάλιση πως ένα νέο έργο σήραγγας μετρό ενσωματώνει κι άλλες υπηρεσίες ώστε να αξιοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο ο υπόγειος χώρος μιας πόλης.

Καριέρα στην Βιομηχανία

Οι μηχανολόγοι μηχανικοί είναι που κάνουν τη βιομηχανία να υπάρχει. Είτε πρόκειται για προϊόντα μαζικής παραγωγής, είτε για εξειδικευμένο, εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό, εκείνοι δημιουργούν τα μηχανήματα και την τεχνολογία που σχεδιάζουν και παράγουν τα αγαθά πάνω στα οποία στηρίζεται ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός μας.

Καριέρα στην Έρευνα

Οι μηχανολόγοι εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα στην αιχμή της τεχνολογίας. Νανοτεχνολογία, Μηχατρονική, Επιστήμη Υλικών, Βιο-μηχανική, Μηχανική των ρευστών, Μικρο-Ηλεκτρο-Μηχανικά Συστήματα, είναι ορισμένοι μόνο από τους κλάδους όπου μπορεί να εργαστεί ερευνητικά ένας Μηχανολόγος Μηχανικός. Η έρευνα στην Μηχανολογία, λόγω των σημαντικών εφαρμογών της, χρηματοδοτείται γενναιόδωρα από πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καριέρα στην Ενέργεια

Η δουλειά των μηχανολόγων μηχανικών είναι που τροφοδοτεί με ενέργεια τον κόσμο. Από εκείνους εξαρτάται η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας που χρειαζόμαστε. Αυτό μπορεί να σημαίνει το σχεδιασμό μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ή καυστήρων βιομάζας, νέων δικτύων μακρινών αποστάσεων, ή τη βιώσιμη αποθήκευση ενέργειας σε ηλιακές κυψέλες ή γιγαντιαίες υδροηλεκτρικές “μπαταρίες” που είναι θαμμένες κάτω από βουνά.

Καριέρα στις Διαδικασίες

Οι μηχανολόγοι διαδικασιών ειδικεύονται στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα. Εστιάζουν στις μηχανικές διαδικασίες και βρίσκουν τρόπους να τις κάνουν πιο αποτελεσματικές, ασφαλέστερες, και να παράγουν καλύτερης ποιότητας αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει πως επηρεάζουν άμεσα σχεδόν κάθε σημαντικό τομέα της βιομηχανίας στον κόσμο, από την ύδρευση και την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου ως τη φαρμακοβιομηχανία και την βιομηχανία τροφίμων.

Καριέρα στους Σιδηρόδρομους

Σχεδόν οτιδήποτε σχετίζεται με τους σιδηροδρόμους βασίζεται στη Μηχανολογία. Από τις ράγες, τη σήμανση και τα τρένα, ως τα μηχανήματα εισιτηρίων και τις σήραγγες. Ακόμη και τα συστήματα οδήγησης είναι αρμοδιότητας των μηχανολόγων μηχανικών. Απαιτούνται νέες λύσεις ώστε να διαχειριστούμε τους πρωτοφανείς αριθμούς επιβατών παγκοσμίως, να κατασκευάσουμε χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας, και να αναπτύξουμε μεθόδους ταχύτερης κυκλοφορίας των τρένων.

Καριέρα στην Εκπαίδευση 

Για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι Πολιτικής Μηχανικής μπορούν να ενταχθούν στα σχολεία μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι εν λόγω απόφοιτοι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ82 Μηχανολόγων. 

 

 

Μηχανολογία

Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Πολιτικής Μηχανικής, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:

Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Σύλλογος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Σύνδεσμος Μηχανολόγων Μηχανικών Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Δείτε ακόμα: 

Unique Minds GR: Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - ΕΜΠ. Περισσότερα, εδώ.

Unique Minds GR: Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών - ΕΜΠ. Περισσότερα, εδώ
 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο