Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Μαθηματικά

Σκοπός των Τμημάτων Μαθηματικών είναι η ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης και παράλληλα η δημιουργία της δυνατότητας αναζήτησης και επεξεργασίας θεωρητικών μοντέλων για την ερμηνεία πρακτικών και θεωρητικών προβλημάτων.

Χάρη στη δύναμη και την ευελιξίας τους, τα μαθηματικά έχουν χαρακτηριστεί ως «η Βασίλισσα των Επιστημών», καθώς δεν υπάρχει κανένα πεδίο επιστημονικής έρευνας που να μην τα χρειάζεται. Τα Μαθηματικά, ως μελέτη μοτίβων - τόσο πρακτικών όσο και αφηρημένων- συνδυάζουν αναλυτική σκέψη, λογική, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και σαφήνεια στην επικοινωνία. 

Ένα τυπικό Πρόγραμμα Σπουδών Μαθηματικών περιλαμβάνει συνδυασμό από καθαρά μαθηματικά και εφαρμοσμένα μαθηματικά (πρακτική εφαρμογή στον κόσμο). Τα εργαλεία επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων εξασκούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών. Έτσι, ο φοιτητής αποκτά ανάλογη εμπειρία διεξάγοντας παράλληλα στατιστικές έρευνες και παρουσιάζοντας τα ευρήματά του.

Τα Κλασικά Μαθηματικά καλύπτουν τα βασικά πεδία των μαθηματικών και επικεντρώνονται στα θεμέλια της μαθηματικής θεωρίας. Από την άλλη, τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά εξετάζουν τη σχέση μεταξύ μαθηματικής θεωρίας και πραγματικών προβλημάτων και σχετίζονται με την επίλυση πρακτικών ζητημάτων με την εφαρμογή τους σε άλλες επιστήμες και τομείς, όπως για παράδειγμα η φυσική, η μετεωρολογία, η τεχνολογία επικοινωνιών, κ.α.

Το top-5 των Μαθηματικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας:

Τα Μαθηματικά κατέχουν υψηλή αξία στην κοινωνία ήδη από την αρχαιότητα, κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα αν σκεφτεί ότι έχουν επιρροή σχεδόν σε όλα όσα κάνουμε επί καθημερινής βάσεως. Ενδεικτικά, η επιστήμη των υπολογιστών, η αρχιτεκτονική, αλλά και άλλοι τομείς οφείλουν σημαντικό μέρος της προόδου τους στη χρήση των μαθηματικών. Εκείνοι οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει στην επιστήμη των αριθμών, αναπόφευκτα έχουν αφήσει μια σημαντική κληρονομιά πίσω τους.  Αυτοί είναι μόνο πέντε από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς που έχουν περάσει από την ανθρωπότητα:

Πυθαγόρας, 570-495 π.Χ.
Γεννημένος στο νησί της Σάμου, ο Πυθαγόρας είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα των Μαθηματικών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, η Πυθαγόρειος Σχολή παρουσίασε σημαντικά επιτεύγματα, όπως η απόδειξη της θεωρίας a² + b² = c². Το γνωστό Πυθαγόρειο Θεώρημα, που μπορεί να ήταν ο “πονοκέφαλος” στην ζωή των μαθητών του σχολείου, αποτέλεσε στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη και ένα σημαντικό μαθηματικό επίτευγμα.

H Μαθηματικός Lisa Piccirillo έλυσε το 2020 ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα από τα σημαντικότερα ανοιχτά προβλήματα στον κλάδο της Τοπολογίας, αποδεικνύοντας πως ένας κόμβος, που πρότεινε ο διάσημος μαθηματικός John Horton Conway (γνωστός και για το Παιχνίδι της Ζωής - Game of Life), δεν προέρχεται από τομή κόμβου υψηλότερων διαστάσεων, κερδίζοντας αμέσως θέση καθηγήτριας στο ΜΙΤ.

Ισαάκ Νεύτων, 1642-1726
Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς της εποχής του. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον γνωστό «νόμο της βαρύτητας». Σύμφωνα με τον θρύλο, την ανακάλυψη την έκανε μετά από πτώση ενός μήλου από μια μηλιά. Η “θεωρία της βαρύτητας” σήμερα φαίνεται κοινότυπη, αλλά αποτελούσε κατά τον 17ο αιώνα μια σημαντική ανακάλυψη.  Όταν ο Νεύτωνας πήγε στο Cambridge ανέπτυξε μια σύνθετη κατανόηση των μαθηματικών και πρωτοστάτησε στον λογισμό (την μαθηματική μελέτη της αλλαγής).. 

Ρενέ Ντεκάρτ, 1596–1650
Ο Ρενέ Ντεκάρτ είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είπε την φράση «Cogito ergo sum» ή «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». Ο Ντεκάρτ ήταν μια μεγάλη δύναμη που συνεισέφερε στον κόσμο των μαθηματικών. Η καρτεσιανή γεωμετρία αναπτύχθηκε εν μέρει από τον Ντεκάρτ. Πρόκειται για κλάδο των μαθηματικών που ασχολείται με την μελέτη της γεωμετρίας σε όρους συντεταγμένων. 

Άλμπερτ Αϊνστάιν, 1879-1955
Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας πραγματικός “εφιάλτης” για τους δασκάλους του, ο Αϊνστάιν πήγε εξαιρετικά στη ζωή του, κόντρα σε όλα τα στερεότυπα. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Κέρδισε μάλιστα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921. Έχοντας ζήσει στην Ευρώπη πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αϊνστάιν ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του εργαζόμενος στο Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον.

Άλαν Τούρινγκ, 1912-1954
Ένας από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς  είναι και ο Άλαν Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ σπούδασε μαθηματικά στο King’s, Cambridge, και απέκτησε πτυχίο με διάκριση.  Θεωρείται, ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκρυπτογράφησε τον κώδικα Enigma της πολεμικής αεροπορίας του Xίτλερ και έτσι εξουδετερώθηκε ο ραδιοφάρος που κατηύθυνε τα γερμανικά βομβαρδιστικά στην Αγγλία. Σύντομα ο Τιούρινγκ είναι σε θέση να σπάει με ευκολία τους γερμανικούς κώδικες επικοινωνίας χρησιμοποιώντας ένα πρώιμο είδος υπολογιστή. Ετσι Βρετανοί ήταν σε θέση να γνωρίζουν τα σχέδια για επίθεση στα Βαλκάνια και την Ρωσία. 

 

 

«H ζωή αξίζει μόνο για δύο πράγματα: για να μελετά κανείς Μαθηματικά και για να τα διδάσκει». Η συγκεκριμένη φράση ανήκει στον Πουασόν, έναν από τους διαπρεπέστερους γάλλους μαθηματικούς κι όσοι έχουν μέσα τους τη φλόγα της μαθηματικής επιστήμης μπορούν να πουν ότι τα Μαθηματικά είναι η ζωή τους. 

H μηχανή Enigma. Η αποκρυπτογράφηση της, με τη βοήθεια των μαθηματικών, έδωσε τακτικό πλεονέκτημα στους Συμμάχους σε αμέτρητες αναμετρήσεις με τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, σώζοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Τρεις λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Μαθηματικά:

Η Ανθρωπότητα χρειάζεται τα Μαθηματικά: Ολόκληρος ο κόσμος βασίζεται σε αριθμούς. Κανένα αυτοκίνητο δεν θα κατασκευαζόταν χωρίς τα μαθηματικά, και κανένα τρένο θα έτρεχε χωρίς αυτά. Κανένα τρόφιμο δεν θα παραγόταν και καμία συναυλία δεν θα γινόταν. Όλα αυτά τα ζωτικής σημασίας αγαθά βασίζονται στην χρήση και την μελέτη των αριθμών. 
 
Οι προοπτικές των αποφοίτων: Μετά την αποφοίτηση από μία Σχολή Μαθηματικών, το επίπεδο απασχολησιμότητας είναι πολύ υψηλό. Οι αριθμοί, υπό οποιαδήποτε μορφή, θα είναι πάντα μέρος σχεδόν κάθε πτυχής της ζωής μας. 

Μεταβιβάσιμες δεξιότητες (δεξιότητες-κλειδιά): Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σπουδών στα μαθηματικά είναι ότι οι δεξιότητες που αποκτάς ξεπερνούν την απλή αριθμητική. Το κέρδος αυτό μπορεί να εξαργυρωθεί σε ποικίλες καταστάσεις και τομείς. 

Επίσης, η προπτυχιακή εκπαίδευση στις μαθηματικές επιστήμες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους. Είναι σίγουρα σημαντική για όσους σκοπεύουν να συνεχίσουν προς την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού στα μαθηματικά, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη στατιστική ή την επιστήμη των υπολογιστών. Επίσης, οι επιτροπές εισαγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές στην αστρονομία, τη φυσική, την μηχανική, τα οικονομικά προτιμούν συχνά σπουδαστές με προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά παρά φοιτητές με προπτυχιακά στους συγκεκριμένους τομείς. 

Τέλος, οι δεξιότητες της αναλυτικής και λογικής σκέψης που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των σπουδών στα μαθηματικά είναι ακριβώς εκείνες οι δεξιότητες που ψάχνουν οι εργοδότες στους εν δυνάμει εργαζόμενους. Οι θέσεις απασχόλησης που έχουν μαθηματικό υπόβαθρο κατατάσσονται διαρκώς στην κορυφή της λίστας στις ετήσιες έρευνες σταδιοδρομίας. 

 

 

Ελλάδα:

Κύπρος:

 

 

Η εικόνα του καθηγητή-μαθηματικού στο σχολείο είναι τόσο οικεία στους μαθητές, που αρκετοί έχουν συνδέσει τις σπουδές στα Μαθηματικά αποκλειστικά με την εκπαίδευση. Όμως, οι προοπτικές απασχόλησης που έχει ένας απόφοιτος Μαθηματικών είναι πολύ πιο ευρείες από τα δημόσια ή ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια ή τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. 

Επιλέγοντας την κατάλληλη κατεύθυνση και τις κατάλληλες μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, ένας απόφοιτος Μαθηματικών έχει μία ευρεία γκάμα δημιουργικών κλάδων να απορροφηθεί. Από την Πληροφορική και τη Στατιστική μέχρι την Έρευνα και την Αστρονομία! Ανάλογα τις προτιμήσεις, τις κλίσεις και τα ταλέντα του καθενός, τα Μαθηματικά αποτελούν μόνο την αρχή μιας επιτυχημένης καριέρας. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Μαθηματικών:

  • Καριέρα στη Λογιστική και Ελεγκτική.
  • Καριέρα στην Τραπεζική και τα Χρηματοοικονομικά.
  • Καριέρα στην Αναλογιστική.
  • Καριέρα στη Στατιστική και την Ανάλυση Δεδομένων.
  • Καριερα στο computer science και cybersecurity.
  • Καριέρα στην εκπαίδευση.
  • Ακαδημαϊκή καριέρα και έρευνα.
  • Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τα Μαθηματικά. 

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Μαθηματικών:

Καριέρα στον κλάδο της Λογιστικής και Ελεγκτικής
Μια σταδιοδρομία στη Λογιστική προσφέρει μια σειρά επιλογών για απόφοιτους Μαθηματικών σε πολλούς οικονομικούς κλάδους. Το αντικείμενο της Λογιστικής περιλαμβάνει ρόλους όπως ο φορολογικός λογιστής, ο λογιστικός διευθυντής και ο σύμβουλος εταιρειών. Για να γίνει κάποιος λογιστής, εκτός από ένα πτυχίο στα Μαθηματικά, θα πρέπει επίσης να αποκτήσει επιπλέον επαγγελματικά προσόντα. Ωστόσο συμβαίνει συχνά, ξεκινώντας ως εκπαιδευόμενος στη Λογιστική σε μια εταιρεία, να καλύπτει η εταιρεία το κοστος της εκπαίδευσης σας για να αποκτήσετε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εξέλιξή σας (όπως πχ. τίτλο πιστοποίησης του ACCA)

Όσον αφορά στην Ελεγκτική, αντικείμενο της εργασίας των ελεγκτών είναι ο εξωτερικός έλεγχος βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων με σκοπό την επικύρωση και επιβεβαίωση ότι αυτά συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τις λογιστικές αρχές. Oι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ανωνύμων εταιρειών ελέγχονται από Oρκωτούς Eλεγκτές - Λογιστές. Για να λάβει κανείς την άδεια άσκηση επαγγέλματος θα πρέπει να επιτύχει στις εξετάσεις του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

Καριέρα στον κλάδο της Τραπεζικής και των Χρηματοοικονομικών
Η καριέρα στον τραπεζικό τομέα περιλαμβάνει από τις τραπεζικές υπηρεσίες για ιδιώτες μέχρι υπηρεσίες για εταιρικούς επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, το αντικείμενο μπορεί να απαιτεί να εξειδικευτεί κανείς σε τομείς όπως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, τα ομόλογα και μετοχές, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο δανεισμός και οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών Μία καριέρα σε τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να είναι επικερδής, αλλά και πάλι θα χρειαστούν επιπλέον επαγγελματικά προσόντα και οικονομικές σπουδές, πέραν του πτυχίου Μαθηματικών.  

Καριέρα στην Αναλογιστική
Αναλογιστική επιστήμη είναι η επιστήμη που εφαρμόζει μαθηματικές και στατιστικές μεθόδους για την εκτίμηση κινδύνων στον τομέα των ασφαλιστικών, των χρηματοοικονομικών καθώς και άλλων βιομηχανιών και επαγγελμάτων. Οι αναλογιστές είναι απαιτητικό επάγγελμα για το οποίο το Πτυχίο Μαθηματικών δεν αρκεί, όμως με το κατάλληλο μεταπτυχιακό και τις κατάλληλες επαγγελματικές εξετάσεις, μπορεί κάποιος να απορροφηθεί στον κλάδο. 

Καριέρα στον τομέα της Στατιστικής, Data Science και Data Analytics
Ως απόφοιτος Μαθηματικών, μπορεί κάποιος να εργαστεί στον κλάδο της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων με αντικείμενο την ταξινόμηση, την ανάλυση, την ερμηνεία και την παρουσίαση στατιστικών και ποσοτικών δεδομένων, καθώς και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δεξιότητες αυτές απαιτούνται σε πολλούς κλάδους, από την υγειονομική περίθαλψη έως την διακυβέρνηση και από τη χρηματοδότηση έως τον αθλητισμό. Σε ένα τέτοιο πόστο, οι εργαζόμενοι έχουν την αρμοδιότητα να διαχειρίζονται, να συλλέγουν και να οργανώνουν δεδομένα μέσω ερευνών, πειραμάτων και αναλύσεων, και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις.

Στη συνέχεια, καλούνται να δημιουργήσουν αναφορές και να συμβουλεύουν τους πελάτες ή τους συναδέλφους τους σχετικά με πιθανές στρατηγικές που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις οικονομικές αποφάσεις μιας εταιρείας για την επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων. Ως επιστήμονας δεδομένων αποκτά κανείς εξειδικευμένες αναλυτικές δεξιότητες, καθώς και δεξιότητες επικοινωνίας και πληροφορικής.

Ο κλάδος του Data Science, και Data analytics απαιτεί την ανάλυση δεδομένων που βασίζονται σε αναβαθμισμένες γνώσεις και δεξιότητες συλλογής δεδομένων, στατιστικής και αριθμητικών υπολογισμών. Τα μαθήματα Μαθηματικών και Στατιστικής είναι απαραίτητα και ένα πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά είναι μία εξαιρετική αρχή για μία επιτυχημένη πορεία στον κλάδο αυτόν. Ως αντικείμενο βρίσκεται σταθερά στις λίστες του LinkedIn με τα πιο υποσχόμενα επαγγέλματα παγκοσμίως.

Η εταιρία DeepMind, που υπάγεται στην Alphabet, μητρική της Google, χρησιμοποίησε τεχνικές Ενισχυτικής μάθηση (Reinforcement Learning) για να μάθει σε ένα πρόγραμμα να παίζει Starcraft II. Μετά από 44 ημέρες όπου το πρόγραμμα έκανε συνεχώς εξάσκηση παίζοντας με τον εαυτό του, έφτασε σε επίπεδο Grandmaster, τοποθετώντας το μέσα στους 50-100 καλύτερους παίκτες του κόσμου. Ένα πρώτο πτυχίο στα Μαθηματικά είναι μία εξαιρετική αρχή για μία επιτυχημένη πορεία στον κλάδο της Επιστήμης Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Καριερα στο Computer science και Cybersecurity

Computer science ή επιστήμη υπολογιστών είναι η επιστήμη που σχετίζεται μεταξύ άλλων με τους αλγόριθμους και τους υπολογισμούς από τη σκοπιά της σχεδίασης, ανάπτυξης, ανάλυσης και προδιαγραφής τους. Τα πεδία της επιστήμης των υπολογιστών διακρίνονται σε μια ποικιλία θεωρητικών και πρακτικών κλάδων. Όσοι ασχολούνται με το computer science εξελίσσονται στις ικανότητες για την ανάπτυξη λογισμικού και προγραμματισμού. Ένα πτυχίο Μαθηματικών και μία εξάσκηση σε τεχνολογίες αιχμής και προγραμματιστικά εργαλεία, μπορούν να κάνουν έναν υποψήφιο ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας.

Αρκετοί τους αποκαλούν χάκερ. Όμως όσοι ασχολούνται με το Cybersecurity (κυβερνοασφάλεια) ξέρουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι και απαιτητικός και περιζήτητος τόσο σε κρατικούς οργανισμούς -από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Υπουργείο Εσωτερικών- μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Κάποιος που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια προλαμβάνει και αντιμετωπίζει ψηφιακές απειλές. Δεν είναι καθόλου περίεργο αν κάποιος απορροφηθεί στον συγκεκριμένο κλάδο χωρίς καθόλου αντίστοιχες σπουδές, αφού η αφοσίωση και η κλίση στον συγκεκριμένο τομέα, μπορεί να καταστήσουν κάποιον expert του είδους. Όμως, ένα επιπρόσθετο πτυχίο Μαθηματικών, αυξάνει τις γνώσεις που κάποιος χρειάζεται ως εργαλείο στον «πόλεμο» που διεξάγεται online. 


Καριέρα στην εκπαίδευση
Εκτός από από τον ακαδημαϊκό τομέα και την έρευνα, καριέρα στα Μαθηματικά μπορεί να αφορά και η διδασκαλία τους σε σχολεία. Οι απόφοιτοι Μαθηματικών μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). 

Οι Μαθηματικοί ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ03. Για διορισμό στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν: Πτυχίο Μαθηματικών Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή δίπλωμα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π και πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης Μαθηματικού Εφαρμογών ή Πτυχίο τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής. Πτυχίο Μαθηματικών ή Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου. 

Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, συνολικά 9.139 πτυχιούχοι Μαθηματικών εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση. Αυτό το γεγονός δείχνει τη μεγάλη ζήτηση, η οποία μπορεί να είναι αναντίστοιχη της προσφοράς. 
 
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι απόφοιτοι Μαθηματικών μπορούν να απασχοληθούν και σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Καριέρα στον Ακαδημαϊκό χώρο και στον τομέα της Έρευνας
Η σταδιοδρομία στον Ακαδημαϊκό χώρο και στην Έρευνα είναι πολύ δημοφιλής για τους απόφοιτους Μαθηματικών. Αυτή η καριέρα ταιριάζει σε όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στις νέες ανακαλύψεις, τις θεωρίες και τις εφαρμογές των Μαθηματικών αλλά και σε όσους γοητεύονται από το κύρος της παρακολούθησης μερικών από τα σπουδαιότερα μαθηματικά μυαλά της ιστορίας.

Η ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα στα Μαθηματικά μπορεί να αφορά ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων τα οποία εξαρτώνται από τον τομέα που επιθυμεί κανείς να ειδικευτεί. 

Μπορεί κανείς να εργάζεται για πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ οι έμπειροι ακαδημαϊκοί συμμετέχουν συχνά και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ή συμβάλλουν σε εξειδικευμένα περιοδικά. 

Η καριέρα στα Μαθηματικά στον ακαδημαϊκό χώρο και στον τομέα της Έρευνας, μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμη, τα εξής πεδία: intelligence analysis, operational research, στατιστική έρευνα, logistics, οικονομική ανάλυση, market research (for business), management consultancy, IT (systems analysis, development or research), software engineering, computer programming. 

Καριέρα σε άλλους τομείς 

Όπως ήδη επισημάνθηκε ένας κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών με τις κατάλληλες μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να εργαστεί σε αρκετούς κλάδους. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς που ίσως θεωρούνται πιο άγνωστοι για τη σύνδεσή τους με τους αποφοίτους Μαθηματικών. 

Ο Μαθηματικός Peter Scholze, κάτοχος από το 2018 του βραβείου Fields, για το έργο του στην Αλγεβραϊκή Γεωμετρία, ανακάλυψε, ανάμεσα σε άλλα και μια αναπάντεχη "γέφυρα" που ενώνει τις Διοφαντικές εξισώσεις και τις Αυτομορφικές μορφές. Το βραβείο Fields (Fields Medal) θεωρείται ύψιστη τιμή στην επιστήμη των Μαθηματικών.

Μηχανικός  
Μπορεί ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εισέλθει κάποιος στον τομέα της Μηχανικής (Engineering) να είναι το πτυχίο Μηχανικού (Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού, Μηχανικού Η/Υ κτλ), παρόλα αυτά, ένα πτυχίο Μαθηματικών μπορεί επίσης να προσφέρει σε κάποιον ανάλογη καριέρα σε εξειδικευμένους ρόλους. 

Οι απόφοιτοι Μαθηματικών είναι συχνά πολύ ικανοί να βοηθήσουν στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων και γι’ αυτό εργάζονται σε πολλά πεδία της Μηχανικής.
Βέβαια, η σταδιοδρομία στη Μηχανική συχνά απαιτεί επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις που δεν καλύπτονται από το πτυχίο των Μαθηματικών,  αλλά χρειάζονται μεταπτυχιακές σπουδές.

Η πρακτική άσκηση και η επαγγελματική εμπειρία στη Μηχανική μπορεί να βοηθήσει εάν θέλει κάποιος να απασχοληθεί άμεσα στο συγκεκριμένο αντικείμενο μετά την λήψη του πτυχίου του. 

Μετεωρολόγος
Η Μετεωρολογία είναι πολλά περισσότερα από απλή παρουσίαση του καιρού. Ο ρόλος περιλαμβάνει τη χρήση δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ, αισθητήρες και εικόνες από δορυφόρους ανά τον πλανήτη, έτσι ώστε να ερμηνεύσει κάποιος τα φαινόμενα και να συντάξει τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Για το αντικείμενο αυτό, χρειάζεται κανείς  γνώσεις ΙΤ, όπως και την άριστη δεξιότητα να αναλύει και να ερμηνεύει πολύπλοκα μαθηματικά δεδομένα

Αστρονόμος 
Αστρονόμος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την μελέτη των πλανητών, των αστέρων, των γαλαξιών, των δορυφόρων, αλλά και των ιδιοτήτων της ύλης από την οποία αποτελούνται είναι το αντικείμενο της εργασίας του ενός αστρονόμου. Ασχολείται με τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που σχετίζονται με το Σύμπαν. 

 

 

 

 

 

Μαθηματικά

 

  • Πανελλήνια Ένωσης Μαθηματικών. Δείτε περισσότερα, εδώ.  
  • Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Δείτε περισσότερα, εδώ.
  • Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος. Δείτε περισσότερα, εδώ.
  • Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ. (Εθελοντές που ερευνούν σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την αφήγηση με τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης). Δείτε περισσότερα, εδώ.  
  • Κέντρο Ερευνών Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
  • Διεθνής Μαθηματική Ένωση.  Δείτε περισσότερα, εδώ
  • Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο