Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Ιστορία και Αρχαιολογία

 

Η Ιστορία είναι η επιστήμη που μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξη της ανθρωπότητας και το πώς δημιουργήθηκε η κοινωνία στην οποία ζούμε. Οι ιστορικοί πιστεύουν βαθιά ότι το παρόν αλλά και το μέλλον εξαρτώνται από το παρελθόν, διαμορφώντας μια συνέχεια που επηρεάζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

Αντικείμενο μελέτης της Ιστορίας αποτελεί το παρελθόν και η αναζήτηση της αλήθειας σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως η πολιτική, η κοινωνική ζωή, η οικονομία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα. Η Ιστορία αποτελεί ένα πολύπλευρο πεδίο το οποίο αυξάνει την πολιτιστική συνείδηση και την ηθική κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε.  

Οι περισσότεροι φοιτητές/τριες που σπουδάζουν Ιστορία, επιλέγουν να εστιάσουν τις σπουδές τους σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η Ιστορία της Τέχνης, η Αρχαία Ιστορία, η Βυζαντινή Ιστορία, η Σύγχρονη Ιστορία ή η ιστορία που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον σε τομείς όπως η περιβαλλοντική ιστορία, η ψηφιακή ιστορία και η ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, αντανακλώντας τις σύγχρονες ανησυχίες και εξελίξεις.

Οι ιστορικοί βασίζουν τη μελέτη τους σε διάφορες πηγές όπως γραπτό, προφορικό, οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και σε ψηφιακά αρχεία και την ανάλυση δεδομένων. Εξασκούνται στην εξασφάλιση και την επεξεργασία αυτών των πηγών με κριτική σκέψη και μεθοδολογική αυστηρότητα. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στην ιστορική έρευνα, καθώς οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες επιτρέπουν την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων ενώ και τα ψηφιακά αρχεία, οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και οι διαδραστικοί χάρτες είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που έχουν διευρύνει τους ορίζοντες της ιστορικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Ιστορικοί με μεγάλη επιρροή

Ολόκληρος ο πλανήτης έχει διαχρονικά ως σημείο αναφοράς τους πρώτους Έλληνες Ιστορικούς: τον Ηρόδοτο, τον Θουκιδήδη, τον Ξενοφώντα, τον Πλούταρχο και πολλούς ακόμα. Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες ιστορικοί έχουν διεθνή απήχηση: από τον Γιώργο Δερτιλή και τον Πασχάλη Κιτρομιλήδη (είναι σημαντικό το έργο του για τον ελληνικό Διαφωτισμό) ως τον Θάνο Βερέμη, αλλά και την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ που έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. 

Φυσικά υπάρχουν και προσωπικότητες που μπορεί να διέπρεψαν σε άλλους τομείς, αλλά είχαν ως βάση τους ένα πτυχίο στην Ιστορία. Μερικοί από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ηγέτες στον κόσμο έχουν ως κοινό την μελέτη της Ιστορίας στο πανεπιστήμιο. Σημαντικά παραδείγματα είναι:

  • Ken Chenault, Διευθύνων Σύμβουλος της American Express, ο οποίος είχε εξειδίκευση στην Ιστορία στο κολλέγιο.
  • Carly Fiorina, πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος της Hewlett-Packard, η οποία απέκτησε πτυχίο μεσαιωνικής ιστορίας στο Stanford.
  • Lloyd Blankfein, Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, που σπούδασε Ιστορία στο Harvard.
  • Brian Moynihan, Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America, που σπούδασε Ιστορία στο Brown University.
  • Susan Wojcicki, Διευθύνουσα Σύμβουλος του YouTube, η οποία είχε εξειδίκευση στην Ιστορία στο Harvard.

Ορισμένες γνωστές διασημότητες και πολιτικοί με πτυχία Ιστορίας είναι μεταξύ άλλων:

  • Ο δημιουργός ντοκιμαντέρ Louis Theroux (Oxford).
  • Ο Prince Charles (Cambridge).
  • Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush (Yale).
  • Ο ηθοποιός Edward Norton (Yale).
  • Η ηθοποιός και δημιουργός του “Borat” Sacha Baron Cohen (Cambridge).
  • Ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Gordon Brown.
  • Ο κωμικός Steve Carell.

Σήμερα, στη λίστα των περισσότερο γνωστών ιστορικών της εποχής μας, θα βρει κανείς όχι μόνο καθηγητές Ιστορίας, αλλά και συγγραφείς με σπουδές σε ανθρωπιστικές επιστήμες, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως κορυφαίοι ιστορικοί από το συγγραφικό τους έργο.

Μερικοί εξέχοντες ιστορικοί είναι:

  • Sir Richard John Evans, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέας βιβλίων κυρίως για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ron Chernow, του οποίου η βιογραφία του George Washington κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου Αμερικανικής Ιστορίας από το New-York Historical Society, και η βιογραφία του Alexander Hamilton διασκευάστηκε ως μία από τις διασημότερες παραστάσεις στην ιστορία του Broadway.
  • Robert Caro, του οποίου η βιογραφία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson, έχει αναγνωριστεί τόσο με βραβείο Pulitzer όσο και με το βραβείο της Society of American Historians. Το έργο του Caro θεωρείται σήμερα σημείο αναφοράς για οποιονδήποτε ιστορικό επιχειρεί εξαντλητική ιστορική έρευνα στα πλαίσια συγγραφής βιογραφικού έργου.
     

 

 

Αν όταν σκέφτεσαι την αρχαιολογία, έρχεται στο μυαλό σου ο επιδέξιος και περιπετειώδης Indiana Jones ή η εμβληματική περσόνα της Lara Croft, που αναζητούν αρχαίους θησαυρούς και λύνουν μυστήρια σε κάθε γωνιά του κόσμου, ή σκέφτεσαι πόσο συναρπαστικό είναι να σκάβεις για να αποκαλυφθούν σπίτια, τάφοι, παλάτια, αγγεία και άλλα εκπληκτικά αντικείμενα που κανείς δεν έχει δει από τότε που χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά, τότε διαβάζεις τη σωστή ενότητα.

Η Αρχαιολογία αντιπροσωπεύει έναν επιστημονικό κλάδο που αποκαλύπτει τα μυστικά του παρελθόντος και ενώνει τον ανθρώπινο πολιτισμό με τις ρίζες του. Από την ανασκαφή αρχαίων πόλεων έως την ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων, η αρχαιολογία είναι η πύλη για να κατανοήσουμε την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας και τη σημασία της για τον σύγχρονο κόσμο. Ως επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή και τη διατήρηση της αφήγησης της ανθρώπινης ιστορίας, συμπληρώνει τα κενά που αφήνουν τα γραπτά αρχεία και οι προφορικές παραδόσεις, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη και βαθιά κατανόηση του παρελθόντος μας. Αυτή η γνώση βοηθά στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, καλλιεργώντας μια βαθύτερη εκτίμηση για την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων εμπειριών δια μέσου του χρόνου.

Η μελέτη της αρχαιολογίας σήμερα περιλαμβάνει όχι μόνο το πάθος για την αποκάλυψη των μυστηρίων του παρελθόντος, αλλά και τη συνεργασία με διάφορους κλάδους όπως η ανθρωπολογία, η ιστορία, η γεωλογία, η χημεία και η επιστήμη των υπολογιστών προκειμένου να εμπλουτιστούν οι ικανότητες κατανόησης και έρευνας. Βέβαια, η σημασία της αρχαιολογίας δεν περιορίζεται μόνο στην ανασκαφή αρχαίων χώρων και την εξακρίβωση ιστορικών γεγονότων. Σήμερα, η αρχαιολογία είναι ένας δυναμικός επιστημονικός τομέας που συνδυάζει σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους για να αναδείξει και να ερμηνεύσει το παρελθόν. Από τη χρήση δορυφορικών εικόνων και γεωφυσικών μεθόδων για τον εντοπισμό αρχαιολογικών τοποθεσιών έως την ανάλυση με DNA και άλλες βιοαρχαιολογικές τεχνικές, η αρχαιολογία συμβάλλει στην ανακάλυψη νέων δεδομένων που εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για όσα δεν είχαμε την τύχη να ζήσουμε.

Ένας/μία φοιτητής/τρια που σπουδάζει αρχαιολογία θα παρακολουθήσει μαθήματα που καλύπτουν τη θεωρητική βάση της αρχαιολογίας, όπως ιστορικά πλαίσια, μεθοδολογίες ανασκαφής, ανάλυσης κεραμικών και άλλων ευρημάτων, και θεωρητικές προσεγγίσεις για την ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων. Θα συμμετέχει σε πρακτικές ασκήσεις στο πεδίο, όπως ανασκαφές ή ασκήσεις αναγνώρισης και καταγραφής ευρημάτων. Επίσης, θα δουλέψει σε εργαστήρια για την ανάλυση και την επεξεργασία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Επιπλέον, οι φοιτητές/τριες μπορούν να επιλέξουν να ειδικευτούν σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς πολιτισμούς ή ιστορικές περιόδους μελετώντας τις ιδιαιτερότητες και την εξέλιξή τους.

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά σε αρχαιολογική ανασκαφή στη Μακεδονία, στα πλαίσια θερινού σχολείου που διοργανώθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Αρχαιολόγοι με μεγάλη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας:

Ανά τους αιώνες, πολλοί έχουν ξεχωρίσει για τη σημαντική τους δράση και συνεισφορά στον τομέα της αρχαιολογίας. Μερικοί/ές από αυτούς/ές είναι οι Έλληνες Σπυρίδων Μαρινάτος (έγινε γνωστός ως ένας από τους θεμελιωτές της μινωικής αρχαιολογίας, με την ανασκαφή της μινωικής τοποθεσίας του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη),  ο Κυριάκος Πιττάκης, ο Στέφανος Κουμανούδης, ο Παναγιώτης Καββαδίας και άλλοι. Επίσης, γνωστοί από το παγκόσμιο στερέωμα είναι οι:

  • Howard Carter, Βρετανός αρχαιολόγος και αιγυπτιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του φαραώ Τουτανχαμών.
  • Mary & Louis Leakey, Βρετανοί αρχαιολόγοι και παλαιοναθρωπολόγοι οι οποίοι ανακάλυψαν πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων ίχνη της Australopithecus afarensis, οι οποίοι ήταν προγόνοι του ανθρώπινου γένους.
  • Heinrich Schliemann, Γερμανός αρχαιολόγος του οποίου οι ανασκαφές αποκάλυψαν την πόλη της Τροίας και των Μυκηνών.
  • Kathleen Kenyon, Βρετανίδα αρχαιολόγος του νεολιθικού πολιτισμού στην τοποθεσία της αρχαίας Ιεριχούς.

 

 

«Υπάρχει ένας καλός λόγος που κανένας δεν σπουδάζει ιστορία; σου μαθαίνει πάρα-πάρα πολλά».  Αυτή η φράση ανήκει στον Αμερικανό γλωσσολόγο και ακτιβιστή, Νόαμ Τσόμσκι και δείχνει με χιουμοριστικό τρόπο τον πλούτο αλλά και τη δυσκολία της Ιστορίας.

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσεις Ιστορία:

Η φύση της Ιστορίας: Η μελέτη της ιστορίας είναι πιο δυναμική και σχετική από ποτέ, παρέχοντας ουσιαστικές προοπτικές για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας και βοηθώντας στην πλοήγηση στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, οπότε η κατανόηση του ρόλου της αλλαγής βοηθά στην ερμηνεία του κόσμου στην παρούσα του κατάσταση. Η Ιστορία παρέχει ισχυρή αντίληψη τόσο των λόγων που αλλάζουν τα πράγματα όσο και των μηχανισμών που οδηγούν στην κάθε αλλαγή.

Richard_Evans, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέχρι και το 2014, οπότε ανέλαβε διοικητικούς ρόλους. Η τρίτομη ιστορία του για το 3ο Ράιχ έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και θεωρείται η πιο περιεκτική και εκτενής παρουσίαση της περιόδου που έχει γραφτεί ποτέ.

Η κατανόηση άλλων πολιτισμών: Τα προγράμματα ιστορίας προσπαθούν να λύσουν ερωτήματα όπως «Γιατί οι άλλοι πολιτισμοί είναι διαφορετικοί από τον δικό μας;» ή «Γιατί κάποιοι πολιτισμοί είναι ανταγωνιστικοί, ενώ άλλοι δεν είναι;». Μελετώντας το παρελθόν, οι φοιτητές/τριες μαθαίνουν περισσότερα για το τι κάνει τους πολιτισμούς να λειτουργούν όπως λειτουργούν. Επίσης, εξετάζουν πώς διαμορφώθηκαν τα έθνη μέσα από την κατανόηση ενός κοινού παρελθόντος και μιας κοινής ταυτότητας. Η ιστορία βοηθά τις κοινωνίες να μαθαίνουν από το παρελθόν, αποφεύγοντας τα λάθη και αντλώντας έμπνευση από τις επιτυχίες.

Οι προοπτικές των σπουδαστών/τριών:  Οι απόφοιτοι/ες Ιστορίας αποκτούν γνώσεις και σε άλλα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως η ψυχολογία, η λογοτεχνία, οι κοινωνικές επιστήμες, η δημοσιογραφία και η πολιτική. Εκτός από την επαγγελματική αποκατάσταση στον εκπαιδευτικό τομέα, οι απόφοιτοι/ες Ιστορίας έχουν ευρείες προοπτικές σταδιοδρομίας. 
Μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι οι κυβερνητικές θέσεις (π.χ Τμήματα Υπουργείου Εξωτερικών), οι θέσεις σε Μ.Κ.Ο., η πολιτιστική κληρονομιά, η μουσειακή εκπαίδευση, οι βιβλιοθήκες και η διαχείριση αρχείου. Οι απόφοιτοι/ες Ιστορίας σταδιοδρομούν επίσης στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης, των μουσείων, αλλά και το μάρκετινγκ εκδηλώσεων, τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις και τη δημοσιογραφία. 

 

 

«Η αρχαιολογία κρατά όλα τα κλειδιά για να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε». Η φράση αυτή, διατυπωμένη από τη διάσημη αρχαιολόγο και αιγυπτιολόγο Sarah Parcak, αποτυπώνει τη σπουδαιότητα της αρχαιολογίας στην ανακάλυψη και των αρχαίων πολιτισμών. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία δορυφορικής απεικόνισης, η Parcak αναδεικνύει τα ερείπια και τις δομές των αρχαίων αιγυπτιακών πολιτισμών, προσφέροντας νέες εικόνες και οπτικές για την ιστορία και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσεις Αρχαιολογία:

Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Διατήρηση: Η αρχαιολογία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Μελετώντας τις αρχαίες ανθρώπινες κοινωνίες και τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον, οι αρχαιολόγοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για βιώσιμες πρακτικές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν. Αυτή η γνώση είναι όλο και πιο σημαντική σήμερα καθώς αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντικές προκλήσεις και αναζητούμε βιώσιμες λύσεις.

Προώθηση της Πολιτιστικής Κατανόησης και της Ποικιλομορφίας: Η αρχαιολογία βοηθά στην προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και της εκτίμησης της διαφορετικότητας. Μέσω της μελέτης διαφορετικών πολιτισμών και πολιτισμών, οι αρχαιολόγοι συμβάλλουν στην παγκόσμια συνειδητοποίηση και τον σεβασμό για ποικίλες ανθρώπινες εμπειρίες και επιτεύγματα. Αυτή η κατανόηση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανεκτικότητας και της συνεργασίας σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο.

Διεπιστημονικότητα: Η αρχαιολογία είναι εγγενώς διεπιστημονική καθώς ενσωματώνει γνώσεις και τεχνικές από κλάδους όπως η ιστορία, η ανθρωπολογία, η γεωλογία, η χημεία, η βιολογία, ακόμη και η επιστήμη των υπολογιστών και η τεχνολογία τηλεπισκόπησης. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση επιτρέπει στους/στις αρχαιολόγους να συγκεντρώσουν ολοκληρωμένα δεδομένα για τους αρχαίους πολιτισμούς και το περιβάλλον τους.  

 

 

Ελλάδα

Κύπρος

To Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κύπρου σε ανασκαφές στο ναυάγιο Μαζωτού, με συμμετοχή φοιτητών. Πρόκειται για ναυάγιο εμπορικού πλοίου της ύστερης κλασσικής περιόδου που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του χωριού Μαζωτός της Λάρνακας, σε βάθος 45 μέτρων.

Εδώ μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά όλα τα τμήματα του αντικειμένου σε Ελλάδα και Κύπρο.
 

 

 

Με ένα πτυχίο στην Ιστορία και Αρχαιολογία και τη βαθιά γνώση του παρελθόντος, αυτό που κάνει ξεχωριστό έναν/μία επαγγελματία σε οποιονδήποτε τομέα δεν είναι μόνο όσα γνωρίζει για το χθες αλλά και το πώς ερμηνεύει το σήμερα και το αύριο. Ένας/μία απόφοιτος/η Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας έχει αρκετές εναλλακτικές καριέρας: από την έρευνα και την εκπαίδευση μέχρι τα Media και το Marketing. Βέβαια, σε κάποιες επαγγελματικές προοπτικές από αυτές οι πτυχιούχοι χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσεις.

  • Καριέρα στην εκπαίδευση και την έρευνα
  • Καριέρα ως ξεναγός
  • Καριέρα στην Αρχειοθέτηση και τη Διατήρηση Αρχείων
  • Καριέρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την Επικοινωνία
  • Καριέρα στις Επιχειρήσεις και το Εμπόριο

 

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή:

Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Έρευνας

Πολλοί απόφοιτοι/ες Τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας συνεχίζουν να μοιράζονται το ενδιαφέρον τους για το αντικείμενο αυτό, ακολουθώντας μια καριέρα ως εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον κλάδο ΠΕ 02 Φιλολόγων ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρώτη επιλογή συνήθως μπορεί να απαιτεί επιπλέον σπουδές παιδαγωγικής επάρκειας ενώ για να διδάξει κανείς σε πανεπιστήμιο απαιτείται διδακτορικός τίτλος σπουδών.​​​​​

 Ωστόσο, στη σύχρονη τεχνολογικά εξελιγμένη εποχή ένας/μία πτυχιούχος που θέλει να σταδιοδρομήσει στην εκπαίδευση μπορεί να εξειδικευτεί στη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως διαδραστικά μαθήματα, εικονικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία χρησιμοποιούν ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα.​​​​

 Στον κλάδο Π.Ε.02 Φιλολόγων εντάσσονται όσοι/ες κατέχουν Πτυχίο Φιλοσοφικού Τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής ή Φιλολογίας ή Ελληνικής Φιλολογίας ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Ιστορίας και Εθνολογίας ή Ιστορίας − Αρχαιολογίας − Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (με κατεύθυνση Ιστορίας ή Αρχαιολογίας) ή Ιστορίας ή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ή Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ) ή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών ή Φιλοσοφίας ή Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Πατρών) ή Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Πελοποννήσου), της ημεδαπής ή πτυχίο Φιλοσοφίας ή Ιστορίας Αρχαιολογίας ή Κλασικών Σπουδών ή Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου ή ισότιμο και αντίστοιχο ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο πτυχίο της αλλοδαπής.

 Να τονιστεί πως 

  • οι απόφοιτοι/ες Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εντάσσονται στο ΠΕ 02 εφόσον επιλέξουν την κατεύθυνση Ιστορίας ή Αρχαιολογίας. Όσοι/ες επιλέξουν κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 78 Κοινωνικών Επιστημών

ενώ

  • οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δεν εντάσσονται προς το παρόν στον κλάδο ΠΕ 02 Φιλολόγων.

 

 

Καριέρα ως Ξεναγοί

Η βαθιά γνώση των αποφοίτων Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τον πολιτισμό, την ιστορία και την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, την αρχιτεκτονική αλλά και την κοινωνική ιστορία σε συνδυασμό με τις δεξιότητες επικοινωνίας που αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τους/τις καθιστούν ιδανικούς/ές για να προσφέρουν εκπαιδευτικές και εμπειρικές ξεναγήσεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ αλλά και ιστορικές τοποθεσίες. 
​​​

 Αν μάλιστα εκμεταλλευτούν τις σύγχρονες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας μπορούν να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες  όπως είναι η ανάπτυξη εικονικών περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, προσφέροντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στο κοινό.

  Αξίζει να επισημανθεί πως οι απόφοιτοι/ες των τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής μπορούν να παρακολουθήσουν τα εντατικά προγράμματα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού, διάρκειας δύο (2) μηνών, που διοργανώνονται από τα Πανεπιστήμια.

Μπορεί να δει κανείς την τελευταία προκήρυξη

  • του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ  εδώ
  • του Κέντρου επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Πανεπιστημίου Κρήτης εδώ
  • του Κέντρου επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Ιονίου Πανεπιστημίου εδώ
  • του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ εδώ.
    ​​​

 

Καριέρα στον τομέα της Αρχειοθέτησης και της Διατήρησης Αρχείων

Οι απόφοιτοι/ες των Τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα καριέρα στον τομέα της αρχειοθέτησης αρχείων και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μουσεία, γκαλερί, βιβλιοθήκες και ιστορικά αρχεία προσφέρουν πληθώρα ευκαιριών για επαγγελματική εξέλιξη σε αυτούς τους τομείς, οι οποίοι επικεντρώνονται στη συντήρηση, την οργάνωση, τη δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών αρχείων αλλά και την προστασία ιστορικών αντικειμένων και πληροφοριών.

Οι κάτοχοι πτυχίου Ιστορίας & Αρχαιολογίας υπερέχουν σε αυτούς τους τομείς λόγω της εκτεταμένης γνώσης τους για τη σημασία της ιστορίας και της αφοσίωσής τους στη διατήρησή της. Οι δεξιότητες που αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως η έρευνα, η ανάλυση και η οργάνωση, είναι απαραίτητες για την επιτυχή διαχείριση και αρχειοθέτηση ιστορικών υλικών.

Οι ρόλοι βέβαια στους παραπάνω τομείς μπορεί να ποικίλουν. Από διοικητικοί και επιμελητειακοί, μέχρι έρευνας με αντικείμενο την ιστορική γνώση, τη φιλοσοφία των μουσείων, τη γενεαλογία, τη μουσειακή εκπαίδευση και την αρχαιολογία, Σε ορισμένους από αυτούς τους ρόλους, ενδέχεται να απαιτούνται επιπλέον σπουδές και προσόντα, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι στη διαχείριση αρχείων, τη συντήρηση έργων τέχνης ή τη μουσειολογία. Αυτές οι επιπλέον σπουδές μπορούν να ανοίξουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και να ενισχύσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας.

Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Ρεθύμνης. Πρόκειται κυρίως για αρχειακό υλικό από το 1880 και εξής, ενώ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και υλικό που χρονολογείται από το 1659. Δεκάδες παρόμοια αρχεία ανά την Ελλάδα βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και ψηφιοποίησης του υλικού τους, για χρήση από τη νέα γενιά των ιστορικών της χώρας μας.

 

Καριέρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την Επικοινωνία

Οι προοπτικές καριέρας στα ΜΜΕ για τους/τις αποφοίτους Ιστορίας & Αρχαιολογίας είναι ευρείες και ποικίλες. Εκτός από τις παραδοσιακές μορφές μέσων, όπως οι εφημερίδες και η τηλεόραση, οι δυνατότητες απασχόλησης περιλαμβάνουν και τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες, τα κοινωνικά μέσα και τα podcast. Η σταδιοδρομία στα ΜΜΕ και την Επικοινωνία μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αρθρογραφία, την επιμέλεια κειμένων και την παρουσίαση, θέσεις όπως η παραγωγή εκπομπών που ασχολούνται με ιστορικά, πολιτιστικά ή κοινωνικά θέματα αλλά και εξειδικευμένους ρόλους στον τομέα του Marketing, της Διαφήμισης και των Δημόσιων Σχέσεων.

 

Καριέρα στις Επιχειρήσεις και το Εμπόριο

Οι απόφοιτοι/ες των Τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας μπορούν να κατανοήσουν βαθιά πώς οι επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί σε διάφορα ιστορικά πλαίσια. Αυτή η αντίληψη τους/τις καθιστά ικανούς/ές να αναλύουν τρέχουσες τάσεις και να προβλέπουν μελλοντικές εξελίξεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών και επιχειρηματικών σχεδίων. Η ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα από μακροπρόθεσμη σκοπιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διαμόρφωση στρατηγικών αποφάσεων και στη διαχείριση αλλαγών. Επιπλέον, οι δεξιότητες ανάλυσης και κριτικής σκέψης που αποκτούν είναι ανεκτίμητες στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς είναι εκπαιδευμένοι/ες να εξετάζουν μεγάλες ποσότητες πληροφορίας, να αναγνωρίζουν πρότυπα και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς, όπως είναι η Ανάλυση Αγοράς, η Διαχείριση Κινδύνων αλλά και η Διοίκηση Έργων.

Βέβαια, για να ενισχύσεις τις προοπτικές σταδιοδρομίας στον τομέα των Επιχειρήσεων και του Εμπορίου, είναι απαραίτητο να συνεχίσεις τις σπουδές σου αποκτώντας ένα μεταπτυχιακό σχετικό με τις Επιχειρήσεις, το Μάνατζμεντ ή το Εμπόριο. Οι μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένη γνώση και δεξιότητες που θα ενισχύσουν την επαγγελματική σου ανάπτυξη και θα σε κάνουν πιο ανταγωνιστικό/ή στην αγορά εργασίας.

 

​​​Καριέρα στην Πολιτική 

Η Ιστορία και η Πολιτική έχουν στενή σχέση και παρότι ίσως κάποιοι θεωρούν «λιγότερο αναμενόμενη» μια σταδιοδρομία στην Πολιτική για έναν/μία απόφοιτο/η Ιστορίας, αντιθέτως θεωρείται από πολλούς η πιο κατάλληλη, ειδικά για τους/τις μελετητές/τιες της Ιστορίας που έχουν επιλέξει να επικεντρωθούν στην ανάλυση βασικών πολιτικών γεγονότων, τα πολιτικά συστήματα και το πολύπλοκο σύνολο παραγόντων που εμπλέκονται στην πολιτική ηγεσία και την αντιπολίτευση. 

 

 

 

Ιστορία και Αρχαιολογία

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.  Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Institute of Historical Research (IHR).  Δείτε περισσότερα, εδώ.

Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος (Π.Ε.Ε.). Δείτε περισσότερα, εδώ

International Standing Conference for the History of Education –ISCHE. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Σύλλογος Ελληνών Αρχαιολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Δείτε περισσότερα, εδώ

Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο