Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Βιολογία

Λίγα λόγια για τη Βιολογία
 
Βιολογία αποκαλείται η επιστημονική μελέτη της ζωής, και όπως και η ζωή, η βιολογία αποτελεί ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πεδίο μελέτης. 'Όπως ακριβώς και οι ζωντανοί οργανισμοί στους οποίους εστιάζει, η βιολογία είναι πολύπλευρη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, γεγονός που την καθιστά ένα αντικείμενο μελέτης γεμάτο ερωτηματικά.
 
Τι είναι η ζωή; Πώς την προστατεύουμε; Πώς επιβιώνουν οι οργανισμοί σε μοριακό, κυτταρικό και ανατομικό επίπεδο; Ποια είναι η οικολογική σύνδεση του ενός οργανισμού με τον άλλο; Ποια εξελικτικά μοτίβα σχετίζονται με τους οργανισμούς; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά για τους ζωντανούς οργανισμούς όπως εμείς, και η μελέτη της Βιολογίας έχει να κάνει με την κατανόηση των απαντήσεών τους.
 
Οι βιολόγοι μελετούν τη ζωή σε διάφορα επίπεδα, από το πιο μικρό κύτταρο, και τους οργανισμούς, έως ολόκληρα οικοσυστήματα. Η μελέτη της βιολογίας υπόσχεται στους φοιτητές μια συναρπαστική και πλούσια επιστημονική σταδιοδρομία με ένα ευρύτατο πεδίο ευκαιριών. Καθώς δεν εστιάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο, οι φοιτητές βιολογίας μπορούν να μάθουν για όλες τις πτυχές της Βιολογίας, όπως η οικολογία, τα κύτταρα, η θαλάσσια ζωή.

Παράδειγμα Συμβίωσης στο ζωικό βασίλειο. Το ψάρι-κλόουν (clown-fish) προστατεύει την ανεμώνη από ψάρια που τρώνε το φυτό αυτό, και το φυτό με τα πλοκάμια του προστατεύει το ψάρι από τους δικούς του εχθρούς.
 
Η εργαστηριακή έρευνα είναι ένα από τα πολλά επαγγελματικά μονοπάτια για τους βιολόγους. Η Rachel Lamberth-Forsyth, διευθύντρια εκπαίδευσης και μαθητείας στην Ένωση Βιολογίας, έχει πει πως «η Βιολογία ανοίγει συναρπαστικές επαγγελματικές προοπτικές. Από τη διατήρηση του περιβάλλοντος έως την έρευνα για τον καρκίνο, οι βιολόγοι αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις σπουδαιότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, και χρειαζόμαστε ικανούς νέους ανθρώπους να την υπηρετήσουν». 
 
Αυτή τη στιγμή, οι επιλογές καριέρας και οι διαθέσιμες ευκαιρίας στον τομέα της Βιολογίας είναι αναρίθμητες και αυξάνονται κάθε χρόνο καθώς η επιστήμη προοδεύει διαρκώς. Ενώ το πτυχίο της Βιολογίας επιτρέπει να ακολουθήσει κανείς κάποιο από τα πιο παραδοσιακά μονοπάτια σταδιοδρομίας όπως η διδασκαλία και η έρευνα σε ακαδημαϊκό ή βιομηχανικό επίπεδο, ταυτόχρονα επιτρέπει να επωφεληθεί ακολουθώντας νέες διεπιστημονικές καριέρες όπως η βιοπληροφορική και η βιοϊατρική τεχνολογία. Η Βιολογία άλλωστε μπορεί να διαχωριστεί σε ένα ευρύ φάσμα από υπό-επιστήμες όπως: η γενετική, η φυσιολογία, η μικροβιολογία, η βοτανολογία, η ζωολογία, η νευροβιολογία, η ανοσιολογία, η ηθολογία, η θαλάσσια βιολογία, η οικολογία, η βιοχημεία, η δασολογία, η αλιεία, η εξελικτική βιολογία, η παθολογία, η ιατροδικαστική, και η παλαιοντολογία. 

Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Βιολογία

«Ο κόσμος και το σύμπαν είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος και όσο περισσότερα κατανοούμε γι’ αυτό, τόσο πιο όμορφο γίνεται». Τα λόγια αυτά ανήκουν Richard Dawkins, Βρετανό ηθολόγο, εξελικτικό βιολόγο και συγγραφέα βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης και δείχνει το μεγαλείο των επιστημών όπως είναι και η Βιολογία. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Βιολογία:
  
Η φύση της Βιολογίας: Η επιστήμη της Βιολογίας υπάρχει παντού· όσο γευματίζουμε, όταν πίνουμε καφέ, όταν βγάζουμε βόλτα το σκύλο, όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Αυτή η επιστήμη εξετάζει σε βάθος οτιδήποτε και αναλύει τους μηχανισμούς που υπάρχουν πίσω από τη λειτουργία του κόσμου. Η ανθρωπότητα χρειάζεται βιολόγους όσο ποτέ άλλοτε ώστε να αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις του σήμερα. Όσο ο ανθρώπινος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, και οι συνθήκες διαβίωσης να βελτιώνονται, η πίεση στον κόσμο της φύσης ώστε να τραφούμε, να ντυθούμε και να έχουμε επαρκή ενέργεια δοκιμάζει τους επιστήμονες, ιδίως τους βιολόγους. 

Οι προοπτικές των σπουδαστών: Ενώ τα πιο εξειδικευμένα πτυχία όπως η Ιατροδικαστική ή η Βιοχημεία εστιάζουν σε κάποια συγκεκριμένο κλάδο της Βιολογίας, οι Επιστήμες Βιολογίας επιτρέπουν να πάρει κανείς μια γεύση από όλους τους τομείς. Οι απόφοιτοι έχουν την ευελιξία να εργαστούν τόσο σε εργαστήριο όσο και στη φύση. Ορισμένα μαθήματα επιτρέπουν να ειδικευτεί κανείς σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο ενδιαφέροντος. Μπορεί κανείς όμως να πάρει “γεύση” σε διάφορους τομείς από την οικολογία, ως τα κύτταρα και τη θαλάσσια ζωή. Αν δεν ξέρει κάποιος συγκεκριμένα ποιο τομέα να επιλέξει, ένα πτυχίο στις Επιστήμες Βιολογίας ίσως να είναι ιδανικό, γιατί είναι πιο γενικό. 

Πολλές επιλογές καριέρας: Η Βιολογία κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλές καριέρες Επιστήμης, Τεχνολογίας Μηχανικής και Μαθηματικών, ιδιαίτερα στο χώρο της περίθαλψης, την ιατρική και επαγγέλματα που περιλαμβάνουν φυτά ή ζώα. Ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς και περιλαμβάνει: την περίθαλψη, την οδοντιατρική, την ιατροδικαστική, την ψυχολογία, τη φυσιοθεραπεία, τη βοτανική, την περιβαλλοντολογία, τη ζωολογία, τη γεωλογία, την ωκεανογραφία, τη φαρμακευτική, τον τομέα της ενέργειας, τη διδασκαλία, τη συγγραφή επιστημονικών έργων, τη γενετική και την έρευνα. Οι Επιστήμες Βιολογίας συχνά απαιτούν να βγει κανείς εκεί έξω και να διεξαγάγει τη δική του έρευνα, σε αναζήτηση της απάντησης ενός ερωτήματος δικής του έμπνευσης. Κάτι που όχι μόνο είναι εξαιρετικά απολαυστικό, αλλά και που θα βοηθήσει να αναπτύξει κανείς ένα είδος ικανοτήτων που είναι περιζήτητες για τους εργοδότες. 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν τα ακόλουθα τμήματα για σπουδές Βιολογίας:

Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας : α. Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής, β. Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας, γ. Βοτανικής, δ. Γενετικής & Βιοτεχνολογίας, ε. Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας, στ. Οικολογίας & Ταξινομικής, ζ. Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου.

Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης : α. Βοτανικής, β. Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, γ. Ζωολογίας, δ. Οικολογίας

Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας : α. Βιολογίας Ζώων, β. Βιολογίας Φυτών, γ. Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης

Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο): α.Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης, β. Βιολογίας Οργανισμών, Πληθυσμών και Περιβάλλοντος και Θαλάσσιας Βιολογίας, γ. Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Βιολογίας.

Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Αλεξανδρούπολη): α. Βασικών Φυσικών Επιστημών, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, β. Μοριακής και Υπολογιστικής Βιολογίας, γ. Μοριακής, Κυτταρικής, Αναπτυξιακής Βιολογίας και Βιομοριακών Εφαρμογών, δ. Γενετικής, Γονιδιωματικής και Συστηματικής Οργανισμών

Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάρισα)

Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου: α. Ανοσολογίας, β. Κυτταρικής Βιολογίας, γ. εμβρυολογίας, δ. Βιοπληροφορικής , ε. Γενετικής, στ. Επιγενετικής, στ. Ιολογίας, ζ. Νευροβιολογίας, η. καταπολέμησης του καρκίνου, η. Οικολογίας, θ. Μελέτης της βιοποικιλότητας και της αειφορικής διαχείρισης των συνιστωσών της.


Επαγγελματικές προοπτικές

Αν σε κάποιον αρέσει η ιδέα να δουλεύει και στη φύση αλλά και σε εργαστήριο, οι σπουδές στη Βιολογία του επιτρέπουν να τα κάνει και τα δύο. Τη μια εβδομάδα μπορεί να φορά την εργαστηριακή του ποδιά και να παρατηρεί κύτταρα στο μικροσκόπιο, και την επόμενη να φορά τις μπότες του και να εξερευνά τη φύση. Οι θέσεις εργασίας για τους πτυχιούχους βιολογίας είναι τόσο πολλών ειδών όσο ευρεία είναι και η φύση της επιστήμης. Στον ιστότοπο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων μπορείς να δει κανείς θέσεις εργασίας για Βιοεπιστήμονες, εδώ. Να σημειωθεί πάντως πως πολλοί βιολόγοι εργάζονται από την επεξεργασία τροφίμων και την παρασκευή φαρμάκων, μέχρι την περίθαλψη και την έρευνα. Αυτές οι επαγγελματικές προοπτικές είναι διαθέσιμες στους κατόχους πτυχίου Βιολογίας, παρόλα αυτά, κάποιοι ρόλοι χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση. Αλλά κι όσοι ρόλοι δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το πτυχίο, συνήθως απαιτούν τη συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Βιολογίας:

  • Καριέρα στην Έρευνα
  • Καριέρα στην Υγεία
  • Καριέρα στο Περιβάλλον
  • Καριέρα στην Εκπαίδευση
  • Καριέρα στην Βιοτεχνολογία
  • Καριέρα στις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία
  • Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Βιολογία

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Βιολογίας:

Καριέρα στον τομέα της Έρευνας

Η επιστημονική έρευνα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, αλλά και μια ιδιαίτερα συναρπαστική καριέρα για τους αποφοίτους της Βιολογίας. Το κύριο αντικείμενό ενός απόφοιτου ως ερευνητή βιολόγου θα είναι να διευρύνει τη γνώση του κόσμου μας μελετώντας ζωντανούς οργανισμούς. Οι σταδιοδρομίες στην έρευνα, παρέχουν ίσως το ευρύτερο πεδίο καριέρας καθώς όλοι μπορούν να ασχοληθούν με την έρευνα, ανεξάρτητα από την εξειδίκευσή τους.
 Η Ρέιτσελ Κάρσον (Rachel Carson) στο μικροσκόπιό της. Η Αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος, περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας, ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν τον αρνητικό αντίκτυπο της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων. Μέσα από τα βιβλία της, με σημαντικότερο τη Σιωπηλή Άνοιξη, θεωρείται ότι έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος
Το πιο συνηθισμένο αντικείμενο είναι η έρευνα στις ιατρικές και βιολογικές επιστήμες, που καλύπτει τομείς όπως η υγεία και οι ασθένειες, η νευρολογία, η γονιδιωματική, η μικροβιολογία και η φαρμακολογία. Οι ερευνητές συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινωνικών γνώσεων σε πολλούς τομείς και με τα κατάλληλα πρόσθετα προσόντα, μπορούν να εργαστούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ιδρύματα, ιατρικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία, αλλά και στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Καθώς ο 21ος αιώνας θεωρείται ως ο αιώνας της βιολογίας, ειδικότητες όπως η βιοτεχνολογία, η μοριακή βιολογία, η μοριακή ιατρική, η γονιδιακή θεραπεία θα έχουν καλές προοπτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα στον ερευνητικό τομέα, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, όμως αυτός ο τομέας δεν είναι ακόμη αρκετά αναπτυγμένος στην Ελλάδα. 

Ενδεικτικά όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την έρευνα, μπορούν να απορροφηθούν σε φορείς όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. 
 
Καριέρα στον τομέα της Υγείας

Εάν επιλέξει κάποιος να εργαστεί στον τομέα της Υγείας ως Βιολόγος, το κύριο αντικείμενό του θα περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκστρατείες για τη θεραπεία ασθενειών όπως το AIDS, ο καρκίνος, η φυματίωση, οι καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες, λιγότερο γνωστές ασθένειες. Αν και πολλά επαγγέλματα στον τομέα της Υγείας απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση πέρα από το πτυχίο Βιολογίας, η ζήτηση και η απορρόφηση γενικά στον τομέα αυτό, είναι μεγάλη καθώς οι βιολόγοι είναι περιζήτητοι στον ιατρικό κόσμο.

Ενδεικτικά ένας βιολόγος μπορεί να εργαστεί σε διαγνωστικά εργαστήρια, μονάδες με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σε κρατικά ή ιδιωτικά κέντρα, όπως μονάδες διάγνωσης μεσογειακής αναιμίας, μονάδες προγεννητικής διάγνωσης κληρονομικών ασθενειών και μονάδες κυτταρογενετικής. Επίσης, μπορεί να εργαστεί ως ιατρικός επισκέπτης. 
 
Επίσης, οι βιολόγοι προσλαμβάνονται όχι μόνο σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις αλλά και σε οργανισμούς όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να προσφέρουν προηγμένη υγειονομική περίθαλψη σε αναπτυσσόμενες περιοχές και περιοχές που έχουν πληγεί από πολέμους.

Οι απόφοιτοι Βιολογίας μπορούν να εργαστούν και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι απόφοιτοι Βιολογίας μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Βιολόγων και ΠΕ Βιοχημικών Βιολόγων σε πιθανή προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Ο Κλάδος ΠΕ Βιολόγων και ΠΕ Βιοχημικών Βιολόγων είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με την Βιολογία. Επίσης, στα Νοσοκομεία γίνονται προσλήψεις σε ποιο εξειδικευμένες ειδικότητες Βιολόγων, όπως ΠΕ Βιοχημικών με ειδίκευση στην Κυτταρική Θεραπεία, στη Γονιδιακή Θεραπεία, στη Μοριακή Ιολογία κτλ. Για τις ειδικεύσεις αυτές απαιτείται Πτυχίο ή δίπλωμα Βιοχημείας ή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ή Ιατρικής Βιοχημείας ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας και β) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης στην αντίστοιχη ειδικότητα. 

Καριέρα στον τομέα του Περιβάλλοντος
 
Ως Περιβαλλοντικός Επιστήμονας, το αντικείμενό ενός αποφοίτου Βιολογίας θα είναι η επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η συμβολή του στην προστασία των φυσικών πόρων και της άγριας ζωής. Η προστασία με λίγα λόγια, των φυτών και των ζώων όπως και η διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές. Ως περιβαλλοντολόγος μπορεί να εργαστεί κανείς σε τομείς σχετιζόμενους με την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος ή τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος ή τη βιοτεχνολογία. 
 
Η σταδιοδρομία που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με ένα πτυχίο Βιολογίας μπορεί να αφορά ρόλους όπως: marine and/or aquatic biologist, zoo biologist, conservation biologist, ecologist and environmental manager. Σε αυτούς τους ρόλους, θα κληθεί να εκτελέσει προγράμματα αποκατάστασης για απειλούμενα είδη και να παρέχει εκπαίδευση στο ευρύ κοινό. Οι εργοδότες μπορεί να είναι φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κυβερνητικοί και δημόσιοι φορείς καθώς και εταιρείες οικολογικής συμβουλευτικής.

Οι απόφοιτοι Βιολογίας μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Περιβάλλοντος στον δημόσιο τομέα. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Ο Κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με το Περιβάλλον. Στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος ανήκουν αυτοί που έχουν πτυχίο:
 
1. Μηχανικού Περιβάλλοντος. 2. Περιβάλλοντος. 3. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. 4. Γεωγραφίας. 5. Επιστήμης της Θάλασσας. 6. Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος. 7. Γεωλογίας. 8. Βιολογίας. 9. Φυσικής. 10. Χημείας
 
Έτσι όταν υπάρχει προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ ή άλλο φορέα για ΠΕ Περιβάλλοντος μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι παραπάνω ειδικότητες μεταξύ των οποίων είναι οι πτυχιούχοι Βιολογίας. Βασικά κριτήρια για την πρόσληψη παίζουν τα προσόντα του κάθε υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, εργασιακή εμπειρία, ξένες γλώσσες κλπ). Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο διαφορετικών ειδικοτήτων τότε η πρόσληψη γίνεται με την σειρά προτεραιότητας που αναφέρεται παραπάνω. Δηλαδή οι Περιβαλλοντολόγοι έχουν το πλεονέκτημα μετά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος σε περίπτωση ισοβαθμίας, ενώ οι Βιολόγοι είναι χαμηλά στη λίστα.

Σχηματική αναπαράσταση κυττάρου του ζωικού βασιλείου.

Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης

Το πτυχίο στη Βιολογία και ένα πτυχίο διδασκαλίας, αρκούν για να εργαστεί κανείς στην εκπαίδευση. Θα κληθεί να διδάξει νέους και να τους ενθαρρύνει να μάθουν τον κόσμο, είτε σε μία τάξη ή σε ένα εργαστήριο, σε ένα μουσείο ή και στη φύση. Όσο πιο ψηλά “ανεβαίνει” κανείς στον κόσμο της εκπαίδευσης τόσα περισσότερα τα προσόντα που θα χρειάζεται. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνήθως χρειάζεται μόνο το πτυχίο Βιολογίας και τίτλο κατάρτισης εκπαιδευτικού.
 
Εάν έπειτα επιλέξει να προχωρήσεις σε περαιτέρω σπουδές και να συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ίσως του δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του έρευνα, να δημοσιεύσει τη δουλειά του ή/και να γίνει μέλος ενός συμβουλίου με σκοπό τη συμβουλευτική. 

Οι απόφοιτοι Βιολογίας μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι βιολόγοιι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ04 Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04.04 Βιολόγοι). Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν:

Πτυχίο Βιολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) ή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Δημοκρίτειου Παν/μίου) ή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής. 

Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, συνολικά 2.272 βιολόγοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση. 
Παράλληλα, οι απόφοιτοι Βιολογίας μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Καριέρα στον τομέα της Βιοτεχνολογίας

Η βιοτεχνολογία είναι η χρήση των επιστημονικών αρχών για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς καταναλωτικών αγαθών, της αγοράς τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
 
Το επίκεντρο του αντικειμένου ενός πτυχιούχου Βιολογίας είναι συχνά η γεωργία, η επιστήμη των τροφίμων και η ιατρικής, όπου ως βιοτεχνολόγος θα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη γενετική μηχανική, την ανάπτυξη φαρμάκων και την προώθηση ιατρικών τεχνολογιών όπως η νανοτεχνολογία. 

Καριέρα στον τομέα των Επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας

Ως απόφοιτος Βιολογίας, μπορεί να εργαστεί κάποιος στις επιχειρήσεις και ειδικά στον φαρμακευτικό τομέα που αποτελεί μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων και έχει συνεχή ανάγκη Βιολόγων. Το αντικείμενό αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη, τις δοκιμές νέων προϊόντων και την προετοιμασία τους για την αγορά. 
 
Άλλες εμπορικές βιομηχανίες όπου οι βιολόγοι μπορούν να απασχοληθούν με μεγάλη επιτυχία, είναι οι επιστημονικές υπηρεσίες αλλά και οι ρόλοι σε τμήματα marketing, τμήματα πωλήσεων και οι δημόσιες σχέσεις. Όπως επίσης και σε τομείς όπως η τεχνολογία τροφίμων, οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού και ο οικολογικός τουρισμός. Σε αυτούς του τομείς, μπορεί να εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας. 


Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Βιολογία

Ένας κάτοχος πτυχίου Βιολογίας μπορεί να απασχοληθεί με επιτυχία και σε λιγότερο αναμενόμενους τομείς. Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο την εγκληματολογία, τη νομοθεσία, τη δημοσιογραφία και τη βιομηχανία. 

Ο Αστροβιολόγος Καρλ Σάγκαν (Carl Sagan), του οποίου η πολυσχιδή καριέρα υπογραμμίζει το ρόλο της βιολογίας σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών τομέων. Η τηλεοπτική του σειρά Κόσμος ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων, ενώ ως επιστήμονας συνέβαλε στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA και στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα δημιουργίας αμινοξέων από απλούστερα μόρια.
 
Στην Εγκληματολογία
Ως εγκληματολόγος ένας απόφοιτος Βιολογίας θα απασχοληθεί σε αστυνομικές ή νομικές υπηρεσίες με σκοπό να ελέγχει και να επεξεργάζεται τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε ποινικές έρευνες. Πολλοί επιστήμονες εγκληματολογίας εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς όπως η εγκληματολογική οδοντολογία, η εγκληματολογική ανθρωπολογία (η εξέταση των ανθρώπων σε αποσύνθεση), η εξέταση της σκηνής του εγκλήματος και ως ιατροδικαστές κατόπιν περαιτέρω σπουδών.
 
Στη Νομοθεσία
Η σταδιοδρομία ενός αποφοίτου ως Βιολόγος για το κράτος και τη νομοθεσία, απαιτεί στενή συνεργασία με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και φορείς χάραξης πολιτικής. Το αντικείμενό αφορά την παροχή συμβουλών για τη δημιουργία νέων νόμων που αφορούν θέματα όπως  η βιοϊατρική έρευνα και η περιβαλλοντική νομοθεσία. Μία τέτοια θέση έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές στο νομικό σύστημα θα βασίζονται στην επιστήμη. Ένας βιολόγος μπορείς να εργαστεί σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο ως πολιτικός σύμβουλος για επιστημονικούς οργανισμούς ή για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μπορεί επίσης να λειτουργεί και ως εκπρόσωπος μιας πολιτικής επιτροπής ή μιας ομάδας.
 
Στα Οικονομικά

Εάν ένας απόφοιτος τα πάει καλά με τους αριθμούς, ίσως θελήσει να ακολουθήσει μια καριέρα στον κλάδο των Biological Economics. Αυτό θα απαιτεί να εργάζεται σε κυβερνητικούς φορείς ή άλλους οργανισμούς ώστε να εξετάζει την οικονομική διάσταση ή την επίπτωση των βιολογικών προβλημάτων στην κοινωνία όπως η εξαφάνιση ειδών, η εξαφάνιση δασών και η μόλυνση. Παρόμιοι ρόλοι περιλαμβάνουν την κοινωνικοοικονομική (επικεντρωμένη στον άνθρωπο), την περιβαλλοντική οικονομία (επικεντρωμένη στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου) και την οικολογική οικονομία (εστιάζει στη σχέση μεταξύ φυσικών οικοσυστημάτων και ανθρωπίνων οικονομιών).
 
Στη Δημοσιογραφία

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για τον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα πτυχίο Βιολογίας και ένα πτυχίο Δημοσιογραφίας έχουν αρκετά ευρύ πεδίο απασχόλησης. Αυτό, διότι το πτυχίο Βιολογίας μπορεί να βοηθήσει να μπει κανείς στον κόσμο των ΜΜΕ ως επιστημονικός συνεργάτης, ώστε να γράφει για περιοδικά κι εφημερίδες ή να εκπαιδεύει ή και να ενημερώνει το κοινό για επίκαιρα θέματα της επιστήμης του μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ.
 

Βιολογία

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Βιολογίας, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:

Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).  Δείτε περισσότερα, εδώ

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Σύνδεσμος Βιολόγων Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Βιολογική Εταιρεία Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Η Βιολογία στο σχολείο. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Εταιρεία Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής (ΕΕΥΒΒ). Δείτε περισσότερα, εδώ.   

Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ). Δείτε περισσότερα, εδώ

National Center for Biology Information-NCBI (USA). Δείτε περισσότερα, εδώ.

European Molecular Biology Organization-EMBO. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο