Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Βιολογία

Βιολογία αποκαλείται η επιστημονική μελέτη της ζωής. Ακριβώς επειδή ασχολείται με το μαγευτικό φαινόμενο που λέγεται «ζωή», ως επιστημονικός κλάδος είναι από τους πιο ενδιαφέροντες. Συνδέεται με επιστήμες όπως αυτές της Χημείας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Ιατρικής, και επιφυλάσσει για όποιον ασχοληθεί μαζί της ένα συνεχές αίσθημα εξέλιξης. Στην ουσία η Βιολογία είναι ένα σύνολο απαντήσεων στα πιο θεμελιώδη ερωτήματα όπως: Τι είναι η ζωή; Ποιοι κανόνες διέπουν τη δική μας ύπαρξη αλλά και την ύπαρξη αμέτρητων ακόμα ζωντανών οργανισμών; Ποια είναι η οικολογική σύνδεση του ενός οργανισμού με τον άλλο; Ποια εξελικτικά μοτίβα σχετίζονται με τους οργανισμούς; 
 
Οι βιολόγοι μελετούν τη ζωή σε διάφορα επίπεδα, από το πιο μικρό κύτταρο έως ολόκληρα οικοσυστήματα. Και η συμβολή τους ανέκαθεν στην κατανόηση του φαινομένου της ζωής ήταν πολύτιμη. Από τους Hans και Zacharias Janssen που έφτιαξαν το πρώτο μικροσκόπιο το 1590, ως τον Κάρολο Δαρβίνο που πρώτος αποτύπωσε την εξελικτική θεωρία τo 1859, και από τον Φλέμινγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη το 1928 μέχρι τους βιολόγους υπό τον καθηγητή Πάτρικ Τσίνερι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που το 2022 ανακάλυψαν πώς ακριβώς τα μιτοχόνδρια αλλάζουν το DNA μας.

Παράδειγμα συμβίωσης στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το ψάρι-κλόουν (clown-fish) προστατεύει την ανεμώνη από ψάρια που τρώνε το φυτό αυτό, και το φυτό με τα πλοκάμια του προστατεύει το ψάρι από τους δικούς του εχθρούς.

Η εργαστηριακή έρευνα είναι ένα από τα πιο βασικά επαγγελματικά μονοπάτια της βιολογίας. Η Rachel Lambert-Forsyth, ηγέτιδα της Βρετανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας, έχει πει πως «η Βιολογία ανοίγει συναρπαστικές επαγγελματικές προοπτικές. Από τη προστασία του περιβάλλοντος έως την έρευνα για τον καρκίνο, οι βιολόγοι αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις σπουδαιότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, και χρειαζόμαστε ικανούς νέους ανθρώπους να την υπηρετήσουν». 
 
Όσο εξελίσσεται η βιολογία, τόσο νέα πεδία ανοίγονται και νέες ανάγκες δημιουργούνται για ταλαντούχους επιστήμονες. Αποκτώντας το πτυχίο σου μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο από τα πιο παραδοσιακά μονοπάτια σταδιοδρομίας όπως η διδασκαλία και η έρευνα σε ακαδημαϊκό ή βιομηχανικό επίπεδο, αλλά μπορείς και να επωφεληθείς ακολουθώντας νέες διεπιστημονικές καριέρες όπως η βιοπληροφορική και η βιοϊατρική τεχνολογία. Η Βιολογία άλλωστε μπορεί να διαχωριστεί σε ένα ευρύ φάσμα από υπο-επιστήμες όπως: η γενετική, η φυσιολογία, η μικροβιολογία, η βοτανολογία, η ζωολογία, η νευροβιολογία, η ανοσιολογία, η ηθολογία, η θαλάσσια βιολογία, η οικολογία, η βιοχημεία, η δασολογία, η αλιεία, η εξελικτική βιολογία, η παθολογία, η ιατροδικαστική, η παλαιοντολογία κ.ά.

 

 

«Ο κόσμος και το σύμπαν είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος και όσο περισσότερα κατανοούμε γι’ αυτό, τόσο πιο όμορφο γίνεται». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Richard Dawkins, Βρετανό ηθολόγο, εξελικτικό βιολόγο και συγγραφέα βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης, και δείχνει το μεγαλείο μιας επιστήμης όπως η Βιολογία. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσεις Βιολογία:

Η φύση της Βιολογίας: Η επιστήμη της Βιολογίας υπάρχει παντού· σε κάθε απειροελάχιστο οργανισμό ο οποίος βρίσκεται μέσα μας ή γύρω μας. Και μας ανοίγει ορίζοντες για θεμελιώδεις απαντήσεις της ύπαρξης. Η ανθρωπότητα χρειάζεται βιολόγους όσο ποτέ άλλοτε ώστε να αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις του σήμερα. Για παράδειγμα χωρίς τη συμβολή της Βιολογίας όταν ξέσπασε η πανδημία COVID-19, ο περιορισμός της εξάπλωσης θα ήταν πολύ αργός ή ακατόρθωτος. Επίσης, όσο ο ανθρώπινος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, και οι συνθήκες διαβίωσης μεταλλάσσονται, η πίεση στον κόσμο της φύσης ώστε να τραφούμε, να ντυθούμε και να έχουμε επαρκή ενέργεια δοκιμάζει τους επιστήμονες, ιδίως τους βιολόγους. Τον Νοέμβριο του 2023, για πρώτη φορά οι επιστήμονες έκαναν ένα τεράστιο άλμα στη συνθετική βιολογία: δημιούργησαν την πρώτη μαγιά με τεχνητό DNA. Εικόνα από το πρακτορείο 3D οπτικοποιήσεων Thavis, Unsplash.

Η σημασία της στην πρόοδο: Η πρόοδος σε τομείς όπως η Υγεία και το Περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις γνώσεις βιολογίας. Πολλοί κλάδοι βασίζονται στη βιολογία για να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα στο παρόν και στο μέλλον: νευροεπιστήμη (η οποία συνδυάζει ψυχολογία και βιολογία), η βιοπληροφορική και ιατρική πληροφορική (βιολογία και επιστήμη υπολογιστών), το οικολογικό μοντέλο ή η επιδημιολογία (μαθηματικά και βιολογία), η βιοφυσική, η βιοϊατρική μηχανική ή η φαρμακολογία (βιολογία και χημεία). Και μην ξεχνάμε τη βιοηθική, τον κλάδο που ο κλάδος που ασχολείται με τα ηθικά ζητήματα της εποχής μας που εγείρονται από τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας. Διαβάστε εδώ μερικά λόγια που είπε στο eduguide μια επιστήμονας βιοηθικής

Επιλογές καριέρας: Οι βιολόγοι είναι απαραίτητοι σε πολλούς οργανισμούς και πολλά επαγγελματικά πεδία: στη διδασκαλία, στην έρευνα, στην περίθαλψη, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη φαρμακευτική, την περιβαλλοντολογία, τη ζωολογία, τη γεωλογία, την ωκεανογραφία, τον τομέα της ενέργειας. Οι Επιστήμες Βιολογίας «ενώνουν το εργαστήριο με τον έξω κόσμο»: εκεί έξω υπάρχουν ακόμα πολλά ανεξερεύνητα πεδία και αναπάντητα ερωτήματα για να διερευνήσεις. 

 

 

Μεγάλος ανταγωνισμός: Παρά τις θετικές προοπτικές καριέρας που αναφέραμε παραπάνω, ο κλάδος της Βιολογίας είναι ένας αρκετά ανταγωνιστικός κλάδος, ειδικά για βιοχημικούς και βιοφυσικούς, και ειδικά όταν πρόκειται για μόνιμες θέσεις έρευνας και καθηγητών σε πανεπιστήμια. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο και το πιο γνωστό εργαστήριο της Ευρώπης για τις βιοεπιστήμες.

Επικινδυνότητα: Ορισμένες θέσεις στη βιολογία ενδέχεται να απαιτούν έκθεση σε επικίνδυνα υλικά και ουσίες. Για παράδειγμα οι μικροβιολόγοι, βακτηριολόγοι και ιολόγοι δουλεύουν σε εργαστήρια με στελέχη βακτηρίων και ιών. Ή μπορεί να εργάζονται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων και να είναι εκτεθειμένοι σε μη δοκιμασμένες ουσίες. Γι’ αυτό οι χειρισμοί πρέπει να είναι οι κατάλληλοι και να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας.

Πολυπλοκότητα: «Η δυσκολία στη βιολογία έγκειται στην πολυπλοκότητά της», έχει πει πολύ σωστά ο Ryan Draft, καθηγητής νευροβιολογίας στο Harvard. «Πρέπει να αναπτύξετε μια διαίσθηση για τις αρχές που διέπουν αυτή τη φαινομενικά ατελείωτη, χαοτική κυτταρική ποικιλομορφία. Υπάρχουν πολλές γνώσεις που πρέπει να μάθετε, πολλή ορολογία και πολλές εξειδικευμένες τεχνικές. Και για να γίνετε πραγματικά καλοί σε αυτό, για να αναπτύξετε αυτή τη διαίσθηση, απαιτείται απλώς σκληρή δουλειά και χρόνος».

 

 

Ελλάδα:

 

Κύπρος:

 

 

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (Bureau of Labor Statistics), η απασχόληση στον κλάδο της βιολογίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 9% έως το 2031, με ρυθμό ταχύτερο από τον μέσο όρο ανάπτυξης άλλων επαγγελμάτων. Στο site της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) μπορεί να δει κανείς αρκετές θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες για Βιοεπιστήμονες στην Ελλάδα. Πολλοί επαγγελματικοί ρόλοι θεωρούν αρκετό το Πτυχίο Βιολογίας, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων ορίζονται και προβλέπονται με τον Ν. 716/77, το Π.Δ 541/78, το Π.Δ 256/1998 και το Π.Δ 50 ΦΕΚ 39/5-3-01.

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Βιολογίας:

  • Καριέρα στην Έρευνα
  • Καριέρα στην Υγεία
  • Καριέρα στο Περιβάλλον
  • Καριέρα στην Εκπαίδευση
  • Καριέρα στην Βιοτεχνολογία
  • Καριέρα στις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία
  • Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Βιολογία

Ακολουθεί μια πιο αναλυτική περιγραφή ανά τομέα:

Καριέρα στον τομέα της Έρευνας

Η επιστημονική έρευνα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, αλλά και μια ιδιαίτερα συναρπαστική καριέρα για τους αποφοίτους της Βιολογίας. Το κύριο αντικείμενο ενός/μιας απόφοιτου/ης ως ερευνητή/τριας βιολόγου θα είναι να διευρύνει τη γνώση του κόσμου μας. Οι σταδιοδρομίες στην έρευνα, παρέχουν ίσως το ευρύτερο πεδίο καριέρας καθώς όλοι μπορούν να ασχοληθούν με την έρευνα, ανεξάρτητα από την εξειδίκευσή τους.

 Η Ρέιτσελ Κάρσον (Rachel Carson) στο μικροσκόπιό της. Η Αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος, περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας, ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν τον αρνητικό αντίκτυπο της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων. Μέσα από τα βιβλία της, με πιο γνωστό  τη Σιωπηλή Άνοιξη, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος.

Το πιο συνηθισμένο αντικείμενο είναι η έρευνα σε τομείς όπως η υγεία και οι ασθένειες, η νευρολογία, η γονιδιωματική, η μικροβιολογία και η φαρμακολογία. Οι ερευνητές/τριες, με τα κατάλληλα πρόσθετα προσόντα, μπορούν να εργαστούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ιδρύματα, ιατρικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία, αλλά και σε επιχειρήσεις και στη βιομηχανία.

Καθώς ο 21ος αιώνας θεωρείται ως ο αιώνας της βιολογίας, ειδικότητες όπως η βιοτεχνολογία, η μοριακή βιολογία, η μοριακή ιατρική, η γονιδιακή θεραπεία θα έχουν καλές προοπτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα στον ερευνητικό τομέα, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά όσοι/όσες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την έρευνα, μπορούν να απορροφηθούν σε φορείς όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί το "Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών, ΙΙΒΕΑΑ". Είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα και λαμβάνει χρηματοδοτήσεις.

Καριέρα στον τομέα της Υγείας

Εάν επιλέξει κάποιος να εργαστεί συγκεκριμένα στον τομέα της Υγείας ως Βιολόγος, το κύριο αντικείμενό του θα περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκστρατείες για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών όπως το AIDS, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες λιγότερο γνωστές ασθένειες. Αν και πολλά επαγγέλματα στον τομέα της Υγείας απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση πέρα από το πτυχίο Βιολογίας, η ζήτηση και η απορρόφηση γενικά στον τομέα αυτό, είναι σημαντική.

Ενδεικτικά έχεις τη δυνατότητα να απασχοληθείς σε διαγνωστικά εργαστήρια, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε κρατικά ή ιδιωτικά κέντρα, όπως μονάδες διάγνωσης μεσογειακής αναιμίας, μονάδες προγεννητικής διάγνωσης κληρονομικών ασθενειών και μονάδες κυτταρογενετικής. Επίσης, μπορείς να εργαστείς ως ιατρικός επισκέπτης. 

Επίσης, οι βιολόγοι προσλαμβάνονται σε ΜΚΟ όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να προσφέρουν προηγμένη υγειονομική περίθαλψη σε αναπτυσσόμενες περιοχές και περιοχές που έχουν πληγεί από πολέμους.

Οι απόφοιτοι/ες Βιολογίας μπορούν να εργαστούν και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) Βιολόγων και ΠΕ Βιοχημικών Βιολόγων σε πιθανή προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα.

 Ο Κλάδος ΠΕ Βιολόγων και ΠΕ Βιοχημικών Βιολόγων είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με την Βιολογία.

Επίσης, στα Νοσοκομεία γίνονται προσλήψεις σε πιο εξειδικευμένες ειδικότητες Βιολόγων, όπως ΠΕ Βιοχημικών με ειδίκευση στην Κυτταρική Θεραπεία, στη Γονιδιακή Θεραπεία, στη Μοριακή Ιολογία κτλ. Για τις ειδικεύσεις αυτές απαιτείται α) Πτυχίο ή δίπλωμα Βιοχημείας ή Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας ή Ιατρικής Βιοχημείας ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας και β) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης στην αντίστοιχη ειδικότητα. 

Καριέρα στον τομέα του Περιβάλλοντος

Ως Περιβαλλοντικός Επιστήμονας, το αντικείμενό ενός αποφοίτου Βιολογίας θα είναι η προσπάθεια επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η προστασία των φυσικών πόρων και της άγριας ζωής. Η προστασία με λίγα λόγια, των φυτών και των ζώων όπως και η διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές. Ως περιβαλλοντολόγος μπορεί να εργαστεί κανείς σε τομείς σχετιζόμενους με την περιβαλλοντική διαχείριση ή τον έλεγχο της ρύπανσης ή τη βιοτεχνολογία. 

Η σταδιοδρομία που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με ένα πτυχίο Βιολογίας μπορεί να περιλαμβάνει ρόλους όπως: θαλάσσιος βιολόγος, βιολόγος άγριας ζωής, conservation biologist, environmental manager. Σε αυτούς τους ρόλους, θα κληθεί να εκτελέσει προγράμματα αποκατάστασης για απειλούμενα είδη και να παρέχει εκπαίδευση στο ευρύ κοινό. Οι εργοδότες μπορεί να είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κυβερνητικοί και δημόσιοι φορείς καθώς και εταιρείες οικολογικής συμβουλευτικής.

Οι απόφοιτοι/ες Βιολογίας μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) Περιβάλλοντος στον δημόσιο τομέα. Στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος ανήκουν αυτοί που έχουν πτυχίο:

1. Μηχανικού Περιβάλλοντος. 2. Περιβάλλοντος. 3. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. 4. Γεωγραφίας. 5. Επιστήμης της Θάλασσας. 6. Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος. 7. Γεωλογίας. 8. Βιολογίας. 9. Φυσικής. 10. Χημείας

Έτσι όταν υπάρχει προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ ή άλλον φορέα για ΠΕ Περιβάλλοντος μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι παραπάνω ειδικότητες μεταξύ των οποίων είναι οι πτυχιούχοι Βιολογίας. Βασικά κριτήρια για την πρόσληψη παίζουν τα προσόντα του κάθε υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, εργασιακή εμπειρία, ξένες γλώσσες κ.λπ). Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο διαφορετικών ειδικοτήτων τότε η πρόσληψη γίνεται με τη σειρά προτεραιότητας που αναφέρεται παραπάνω. Δηλαδή οι Περιβαλλοντολόγοι έχουν το πλεονέκτημα μετά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος σε περίπτωση ισοβαθμίας, ενώ οι Βιολόγοι είναι χαμηλά στη λίστα.

Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης

 Σχηματική αναπαράσταση κυττάρου του ζωικού βασιλείου.

Το πτυχίο στη Βιολογία και ένα πτυχίο διδασκαλίας, αρκούν για να εργαστεί κανείς στην εκπαίδευση. Θα κληθεί να διδάξει νέους και να τους ενθαρρύνει να μάθουν τον κόσμο, είτε σε μία τάξη ή σε ένα εργαστήριο, σε ένα μουσείο ή και στη φύση. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς στον κόσμο της εκπαίδευσης τόσα περισσότερα τα προσόντα που θα χρειάζεται. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνήθως χρειάζεται μόνο το πτυχίο Βιολογίας και τίτλο κατάρτισης εκπαιδευτικού.

Εάν έπειτα επιλέξει να προχωρήσει σε διδακτορικές σπουδές και να συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ίσως του δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του ερευνητική δραστηριότητα, να δημοσιεύσει τη δουλειά του ή/και να γίνει μέλος ενός συμβουλίου με σκοπό τη συμβουλευτική. 

Οι απόφοιτοι/ες Βιολογίας μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές/τριες μετά από την συμμετοχή σε σχετικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις).

 Οι βιολόγοι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ04 Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04.04 Βιολόγοι). Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν:

  • Πτυχίο Βιολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) ή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Δημοκρίτειου Παν/μίου) ή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής. 

Παράλληλα, οι απόφοιτοι Βιολογίας μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Καριέρα στον τομέα της Βιοτεχνολογίας

Η βιοτεχνολογία είναι η χρήση των επιστημονικών αρχών για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς καταναλωτικών αγαθών, της αγοράς τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Το επίκεντρο ενδιαφέροντος ενός πτυχιούχου Βιολογίας είναι συχνά η γεωργία, η επιστήμη των τροφίμων και η ιατρικής, όπου ως βιοτεχνολόγος θα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη γενετική μηχανική, την ανάπτυξη φαρμάκων και την προώθηση ιατρικών τεχνολογιών όπως η νανοτεχνολογία. 

Καριέρα στον τομέα των Επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας

Ως απόφοιτος/η Βιολογίας, μπορεί να εργαστεί κάποιος στις επιχειρήσεις και ειδικά στον φαρμακευτικό κλάδο που αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία και έχει συνεχή ανάγκη βιολόγων. Το αντικείμενο αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη, τις δοκιμές νέων προϊόντων και την προετοιμασία τους για την αγορά. 

Άλλες πιθανές κατευθύνσεις σταδιοδρομίας είναι η τεχνολογία τροφίμων, οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού και ο οικολογικός τουρισμός. Σε αυτούς του τομείς, μπορεί να εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας. 

Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Βιολογία

Ένας/μία κάτοχος πτυχίου Βιολογίας μπορεί να απασχοληθεί με επιτυχία και σε λιγότερο αναμενόμενους τομείς. Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο την εγκληματολογία, τη νομοθεσία, τα οικονομικά και τη δημοσιογραφία. 

Στην Εγκληματολογία
Ο Αστροβιολόγος Καρλ Σάγκαν (Carl Sagan), του οποίου η πολυσχιδής καριέρα υπογραμμίζει τον ρόλο της βιολογίας σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών τομέων. Η τηλεοπτική του σειρά Κόσμος ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων, ενώ ως επιστήμονας συνέβαλε στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA και στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα δημιουργίας αμινοξέων από απλούστερα μόρια.

Ως εγκληματολόγος ένας/μία απόφοιτος/η Βιολογίας θα απασχοληθεί σε αστυνομικές ή νομικές υπηρεσίες με σκοπό να ελέγχει και να επεξεργάζεται τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε ποινικές έρευνες. Πολλοί επιστήμονες εγκληματολογίας εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς όπως η εγκληματολογική οδοντολογία, η εγκληματολογική ανθρωπολογία, η εξέταση της σκηνής του εγκλήματος, ή εργάζονται ως ιατροδικαστές κατόπιν περαιτέρω σπουδών.

Στη Νομοθεσία
Η σταδιοδρομία ενός/μιας αποφοίτου ως βιολόγος για το κράτος και τη νομοθεσία, απαιτεί στενή συνεργασία με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και φορείς χάραξης πολιτικής. Το αντικείμενο αφορά την παροχή συμβουλών για τη δημιουργία νέων νόμων που αφορούν θέματα όπως η βιοϊατρική έρευνα και η περιβαλλοντική νομοθεσία. Μια τέτοια θέση έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές στο νομικό σύστημα θα βασίζονται στην επιστήμη. Ένας βιολόγος μπορεί να εργαστεί σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο ως πολιτικός σύμβουλος για επιστημονικούς οργανισμούς ή για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Στα Οικονομικά
Εάν ένας/μία απόφοιτος/η τα πάει καλά με τους αριθμούς, ίσως θελήσει να ακολουθήσει μια καριέρα στον κλάδο των Biological Economics. Αυτό θα απαιτεί να εργάζεται σε κυβερνητικούς φορείς ή άλλους οργανισμούς ώστε να εξετάζει την οικονομική διάσταση ή την επίπτωση των βιολογικών προβλημάτων όπως η εξαφάνιση ειδών, η εξαφάνιση δασών και η μόλυνση. Παρόμοιοι ρόλοι περιλαμβάνουν την κοινωνικοοικονομική (επικεντρωμένη στον άνθρωπο), την περιβαλλοντική οικονομία (επικεντρωμένη στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου) και την οικολογική οικονομία (εστιάζει στη σχέση μεταξύ φυσικών οικοσυστημάτων και ανθρώπινων οικονομιών).

Στη Δημοσιογραφία
Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για τον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα πτυχίο Βιολογίας και ένα πτυχίο Δημοσιογραφίας έχουν αρκετά ευρύ πεδίο απασχόλησης. Αυτό, διότι το πτυχίο Βιολογίας μπορεί να βοηθήσει να μπει κανείς στον κόσμο των ΜΜΕ ως επιστημονικός συνεργάτης, ώστε να γράφει για περιοδικά και εφημερίδες ή να εκπαιδεύει, να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει το κοινό για επίκαιρα θέματα της επιστήμης του μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

 

 

 

Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Φαλλιέρος 
Ευχαριστούμε για τη συμβολή της, την Πηνελόπη Αρτεμάκη, Βιολόγο
 

 

 

 

Βιολογία

 

Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).  Δείτε περισσότερα, εδώ

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Σύνδεσμος Βιολόγων Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Βιολογική Εταιρεία Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Η Βιολογία στο σχολείο. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ). Δείτε περισσότερα, εδώ

International Society for Computational Biology (ISCB). Δείτε περισσότερα, εδώ

National Center for Biology Information-NCBI (USA). Δείτε περισσότερα, εδώ.

European Molecular Biology Organization-EMBO. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο