Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ασυνήθιστες σπουδές: μαρτυρίες εκ των έσω

Πέντε νέοι άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, που επέλεξαν να σπουδάσουν κάτι που ξεφεύγει από τις σπουδές που κάνουν οι πολλοί. Αν ονειρεύεστε κι εσείς να πάρετε ακαδημαϊκή γνώση σε κάτι μη-τετριμμένο, πάρτε ιδέες και έμπνευση!

Ναταλία Αμασιάδη – ετών 24 

Η Ναταλία σπουδάζει Βιοηθική στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια κάνει Μεταπτυχιακό σε ένα αντικείμενο «αιχμής» (ή niche όπως τείνουμε να τα λέμε) με τίτλο: Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση. Τη ρωτάμε τι είναι αυτό. «Η Βιοηθική είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος, ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν μέσω της πρακτικής των επιστημόνων», μας λέει. «Εξετάζουμε φλέγοντα θέματα όπως είναι οι συνέπειες που μπορεί να επέλθουν μέσω των νέων θεραπειών, ζητήματα εμβολιασμού, παρηγορητικής φροντίδας, αμβλώσεων, ευθανασίας κ.ο.κ.». Στην ουσία πρόκειται για ένα διατμηματικό master που ενώνει τρεις κλάδους: Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφία. Το background της Ναταλίας είναι η Φιλοσοφία. Και πώς βρέθηκε στη Βιοηθική; Στο τρίτο έτος των σπουδών της, παρακολούθησε ένα μάθημα που είχε τον τίτλο «Εφαρμοσμένη Ηθική», και αργότερα έκανε τη διπλωματική της στη Γενετική Ηθική. Έτσι αποφάσισε ότι θέλει να εστιάσει τελείως στη Βιοηθική. Τελικά έκανε αίτηση για πρακτική άσκηση στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής στην Αθήνα, όπου και την επέλεξαν.

Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το αντικείμενο, επαγγελματικά. «Αυτή τη στιγμή όχι ακόμα. Ίσως υπάρξει σε μερικά χρόνια. Όποιος θέλει να απασχοληθεί σε αυτό πρέπει να επιλέξει για αρχή το εξωτερικό, είτε κάνοντας ένα διδακτορικό, είτε αναζητώντας μια θέση εργασίας σε Επιτροπές Βιοηθικής της Ε.Ε., σε Επιτροπές Βιοηθικής και Δεοντολογίας σε νοσοκομεία, σε Ινστιτούτα Βιοηθικής των Πανεπιστημίων, κλπ». Ποιο θέλει να είναι το επόμενο βήμα της, τη ρωτάμε. «Σκέφτομαι να πάω στο ETH Zurich, για διδακτορικό στο Ethics of Artificial Intelligence». 


1.    Η Ναταλία Αμασιάδη | 2. Απεικόνιση της Βιοηθικής από το Bioethics Program του NIEHS 


Albion Duka – ετών 26

Τον Albion τον βρήκαμε στο Ντίσελντορφ, στη Γερμανία. Κάνει την πρακτική του άσκηση εκεί στο πλαίσιο του πτυχίου που ετοιμάζεται να πάρει στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό. Ενός πτυχίου που το ξεκίνησε στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Μας μιλάει με αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Μας λέει για τη Βιομηχανική Επανάσταση, για τον Dieter Rams - ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του industrial design, και για το πώς η αισθητική «παντρεύεται» με την εργονομία και τη χρηστικότητα. «Ήθελα να σπουδάσω κάτι πέρα από τα τετριμμένα», μας λέει. «Δεν ήθελα κλασική Μηχανολογία». Η εταιρεία στην οποία δουλεύει τώρα ως Intern, είναι μια κατασκευαστική με ειδίκευση στον σχεδιασμό των containers. Τον ρωτάμε τι θέλει να κάνει στο μέλλον. «Game Design», μας απαντάει. «Είναι πολύ πιθανό να κάνω κάτι τέτοιο ως μεταπτυχιακό, έχω βρει κάτι αντίστοιχο στην Κολωνία. Δεν είμαι μακριά».

1.    Ο Albion Duka | 2. Σχεδιασμός Ποδηλάτου PXID


Λαμπρινή Παππά – ετών 27

Η Λαμπρινή ξεκίνησε σπουδάζοντας Ευρωπαϊκή μουσική, μουσικολογία, ψαλτική τέχνη και θεολογία (ένα πτυχίο όλο αυτό!) και τώρα σπουδάζει Τεχνικός κινούμενης εικόνας 3D Animation! Μας τράβηξε πολύ την προσοχή αυτή η στροφή και τη ρωτήσαμε περισσότερα. «Είναι πάρα πολύ καινούργια η σχολή αυτή στο ΙΕΚ Ηρακλείου Αττικής, είναι μόλις η πρώτη της χρονιά». Από την κουβέντα μας φαίνεται ότι είναι ένα κορίτσι με έντονη καλλιτεχνική φλέβα και φαντασία, και αυτά τα στοιχεία ήθελε όπως μας λέει να τα εκφράσει και να τα διοχετεύσει μέσα από την κινούμενη εικόνα. Πώς θα «εξαργυρώσει» τις σπουδές 3D Animation επαγγελματικά; Θα φύγει εκτός Ελλάδας; «Είναι κάτι που μπορώ να το εξασκήσω από οποιοδήποτε μέρος», μας λέει. «Μπορώ να είμαι στην Ελλάδα και να δουλεύω remotely σε εταιρείες του εξωτερικού, ή μπορώ να πάρω ένα… βαν -που είναι και το όνειρό μου- και να ταξιδεύω στην Ευρώπη δουλεύοντας».

1.    Η Λαμπρινή Παππά | 2. Δείγμα Animation


Γιώργος Γουδής – ετών 35

Ο Γιώργος είναι μουσικός. Η πιο μεγάλη πιθανότητα είναι να τον ξέρετε ως George Gaudy, να έχετε ακούσει τα κομμάτια του ή να έχετε πάει σε συναυλία του. Είχε απωθημένο όμως να κάνει ένα Master στο Songwriting. Ζώντας στο Λονδίνο το 2018, έκανε αίτηση στο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Institute of Contemporary Music Performance (ICMP) του University of East London. Κατέθεσε έναν φάκελο με δείγματα της μουσικής του, ένα βιογραφικό και ένα Πτυχίο Ωδείου, πέρασε από ακρόαση και ξεκίνησε. Το Μεταπτυχιακό ήταν 12 γεμάτοι μήνες όπως μας λέει ο ίδιος, με ένα syllabus απαιτητικό, diverse και δημιουργικό. Ο Γιώργος δεν σταμάτησε εκεί. Ξεκίνησε και τριετές PhD στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το αντικείμενο του διδακτορικού; Η επιρροή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην ελληνική πειραματική rock. Το κάνει εξ αποστάσεως, ζώντας τώρα στην Αθήνα, και πηγαίνει μια φορά τον χρόνο στο Λονδίνο. Παράλληλα με το διδακτορικό του, και συνεχίζοντας να γράφει μουσική ο ίδιος (έχει γράψει και τα τραγούδια που ντύνουν μουσικά τη σειρά «Έτερος Εγώ»), εφαρμόζει τα όσα πήρε από την ακαδημαϊκή του πορεία, βοηθώντας νέους μουσικούς να γράψουν μουσική και να κάνουν την παραγωγή των κομματιών τους.

1.    Ο George Gaudy | 2. Live εμφάνιση


Ευγενίνα Αγγελάκη – ετών 26

Βρίσκουμε την Ευγενίνα στη Ζυρίχη. Τελείωσε με υποτροφία από το ίδρυμα Ευγενίδου ένα Master of Advanced Studies στο Πανεπιστήμιο ETH Zurich, σε ένα πολύ καινούργιο πεδίο που λέγεται Architecture and Digital Fabrication. Πόσο καινούργιο είναι το πεδίο; «Το μεταπτυχιακό αυτό υπάρχει μόνο τα τελευταία 6 χρόνια», μας λέει. 

«Σπούδασα αρχικά στην Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. στην Αθήνα, αλλά επειδή μου άρεσε πολύ η Τεχνολογία ως κλάδος, ένιωθα “παγιδευμένη” στον μοντερνισμό. Μετά από μια εργασιακή εμπειρία σε ένα διεθνές γραφείο, η οπτική μου στα πράγματα άλλαξε ριζικά και αποφάσισα να  γεφυρώσω τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική με το Digital Fabrication».
Τι είναι αυτό; «Αφορά στη χρήση προηγμένων μεθόδων και τεχνολογιών στον ψηφιακό σχεδιασμό και την κατασκευή, όπως είναι η Ρομποτική και το large scale 3D Printing.  Είναι διεπιστημονικές οι σπουδές αυτές: δεν είναι ούτε καθαρά αρχιτεκτονική ούτε software engineering, είναι σαν υβρίδιο. Δουλεύουμε κυρίως με προγραμματισμό τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την κατασκευή και την επικοινωνία με τα ρομπότ». 

Της ζητάμε να μας πει μερικά πεδία εφαρμογής. «Robotic pick and place, robotic assembly of complex structures. Η διπλωματική μου συνδύαζε Virtual and Augmented Reality για σχεδιασμό και κατασκευή».

Το παρόν της; Από φοιτήτρια, είναι πλέον διδάσκουσα στο ίδιο Πανεπιστήμιο, μόλις στα 26 της χρόνια. Στόχος της; Να κάνει Αρχιτεκτονική στο Διάστημα! (Ναι όντως).

1.    Η Ευγενίνα Αγγελάκη | 2. Mini project της Ευγενίνας σε Space Architecture Workshop


Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο