Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Κοινωνικές Σπουδές

 

Η Κοινωνιολογία είναι η μελέτη των ανθρωπίνων κοινωνικών σχέσεων και θεσμών. Οι τομείς εστίασης της Κοινωνιολογίας ποικίλλουν. Κυμαίνονται από την οικογένεια και το κράτος, από την εγκληματολογία μέχρι τη θρησκεία, από τις φυλετικές διακρίσεις και την κοινωνική τάξη και από την κοινωνική σταθερότητα στη ριζική αλλαγή σε ολόκληρες κοινωνίες. 
 
Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος C. Wright Mills χρησιμοποίησε τον όρο «κοινωνιολογική φαντασία», για να αναφερθεί στην ικανότητα να βλέπουμε τη σχέση μεταξύ των μεγαλύτερων γεγονότων που επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία και των προσωπικών συνεπειών για τον καθένα στη ζωή μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προσωπικά μας προβλήματα μπορεί να οφείλονται στις δικές μας επιλογές, σε πολλές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοινωνικών δυνάμεων που βρίσκονται πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Η απόκτηση κοινωνιολογικής φαντασίας είναι η ικανότητα κατανόησης της διαφοράς μεταξύ αυτών. 

Τα προπτυχιακά προγράμματα καλύπτουν ευρεία γκάμα γνωστικών αντικειμένων τόσο στην κλασική και σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία όσο και στην εφαρμοσμένη κοινωνιολογία και την εμπειρική έρευνα. Τέτοια γνωστικά αντικείμενα είναι η ιστορική συγκριτική ανάλυση, οι κοινωνικές θεωρίες, η κοινωνική πολιτική και η πολιτική κοινωνιολογία, η αστική κοινωνιολογία, η κοινωνική μορφολογία, η κοινωνιολογία του πολιτισμού, η κοινωνιολογία των θεσμών, οι πολιτικές της ευρωπαϊκής Ένωσης, η κοινωνική ψυχολογία, η κοινωνιολογία της εργασίας, η κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, θέματα της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας  κ.α. Παράλληλα, διδάσκονται  μέθοδοι και τεχνικές ποιοτικής και ποσοτικής κοινωνικής έρευνας, στατιστική και κοινωνική δημογραφία.

Η Κοινωνιολογία παρέχει στοιχεία, με βάση τη συστηματική έρευνα, για να εξηγήσει πώς λειτουργούν οι κοινωνικές δυνάμεις και τους τρόπους που μπορούν να δημιουργήσουν προσωπική τύχη ή ατυχία. Προσφέρει γνώσεις για τα νέα κοινωνικά φαινόμενα, όπως της παγκοσμιοποίησης,  του εκσυγχρονισμού, της μετανάστευση, της ανεργίας, της φτώχειας, της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού και μας εμπλουτίζει με κοινωνική συνείδηση και κατανόηση για επιλύσουμε προβλήματα και να συμβάλουμε στην πρόοδο της κοινωνίας και της επιστήμης.

 

 

«Οι μαθητές μου συχνά με ρωτούν "Τι είναι η κοινωνιολογία;" Και τους λέω: «Είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα όντα διαμορφώνονται από πράγματα που δεν βλέπουν». Αυτή η φράση ανήκει στον κοινωνιολόγο Sam Richards και δείχνει τη μαγεία της επιστήμης της κοινωνιολογίας. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Κοινωνιολογία:
 
Η φύση της Κοινωνιολογίας: Ένα από τα βασικά οφέλη της Κοινωνιολογίας είναι η απόκτηση μεγαλύτερης κατανόησης της περίπλοκης και συγκεχυμένης φύσης των ανθρώπων και των κοινωνιών που δημιουργούμε.  Οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες, τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται, οι νέες τεχνολογίες επιλύουν αλλά και δημιουργούν νέα προβλήματα, η ανθρώπινη συμβίωση στην εποχή της πληροφορίας  αποτελεί σημαντικό πεδίο σπουδής, ανάλυσης και εφαρμογής των κοινωνικών επιστημών. Ιδιαίτερα, η επιστήμη της κοινωνιολογίας μας εξοπλίζει με εφόδια για να κατανοούμε τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές και για να μπορέσουμε αν το θελήσουμε να παρέμβουμε ως επιστήμονες και ως πολίτες για να βελτιώσουμε την κοινωνία.

Υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των φοιτητών: Η πλειοψηφία των φοιτητών Κοινωνιολογίας δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τις σπουδές τους. Από την άλλη, η Κοινωνιολογία είναι ένα πεδίο γεμάτο προκλήσεις και θα πρέπει να καταβάλει αρκετή προσπάθεια στις σπουδές του ένας φοιτητής. Αυτό που παίρνει ως αντάλλαγμα, όμως, σίγουρα αξίζει τη προσπάθεια. 

Δεξιότητες:  Οι δεξιότητες οι οποίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των σπουδών Κοινωνιολογίας έχουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς εργασίας. Επιπρόσθετα, η Κοινωνιολογία προσφέρει πολλές επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που ανοίγουν ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των επιλογών καριέρας. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε οργανισμούς της τοπικής κοινωνίας, ΜΚΟ, ερευνητικά κέντρα κ.α., που μπορεί να λειτουργήσουν ως πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη σταδιοδρομία. 

 

 

Τμήματα Κοινωνιολογίας

Ελλάδα

 

Kύπρος

 

Tμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας:

 

 

 

Αν κάποιος θέλει να σπουδάσει Κοινωνιολογία, τότε οι τις προοπτικές του για μια λαμπρή καριέρα εκτείνεται σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής από την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση. Οι προοπτικές αυτές είναι διαθέσιμες στους πτυχιούχους Κοινωνιολογίας, παρόλα αυτά, κάποιες θέσεις χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση. Μα ακόμη και όσοι ρόλοι δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το πτυχίο, συνήθως παρέχουν τη δυνατότητα της συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ώστε να είσαι σε θέση να εξελιχθεί και να έχει μια επιτυχημένη καριέρα. Εδώ μπορεί να δει κανείς αναλυτικά το ΦΕΚ με τα εργασιακά δικαιώματα των κοινωνιολόγων. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Κοινωνιολογίας:

  • Καριέρα στην Κοινότητα και τους Νέους
  • Καριέρα στην Εκπαίδευση
  • Καριέρα στη Δημόσια Διοίκηση και τις Δημόσιες Υπηρεσίες
  • Καριέρα στις Επιχειρήσεις
  • Καριέρα στο Marketing και τη Δημοσιογραφία
  • Καριέρα στην Πολιτική, τον Ακτιβισμό και τις Φιλανθρωπίες

 
Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Κοινωνιολογία:

Καριέρα στον τομέα των κοινοτήτων και της Νεολαίας
 
Η συμβολή στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινοτήτων και της νεολαίας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την καριέρα σου ως Κοινωνιολόγος. Η κοινωνική ευημερία των νέων και των ευάλωτων ατόμων καθώς και της ευρύτερης κοινότητας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι η βασική μέριμνα σε μία τέτοια καριέρα. Συχνά, αυτός ο ρόλος έχει στενή σχέση με την κοινωνική πολιτική, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική φροντίδα, την εκπαίδευση, την κοινωνική συμμετοχή, τη φτώχεια, την αποκατάσταση και την υγειονομική περίθαλψη. 

Οι σπουδές στην Κοινωνιολογία βοηθούν να αναπτύξει κανείς την ευρεία γνώση που απαιτείται για να εργαστεί για την κοινότητα ενώ παράλληλα μαθαίνει και τους τρόπους που οι νόμοι επηρεάζουν την κοινωνία και τους δεσμούς με αυτήν. Οι πιο συνηθισμένοι ρόλοι σε σχέση με τις κοινότητες και τη νεολαία περιλαμβάνουν κυρίως θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ. 
 
 
Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης

Για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, ένα πτυχίο Κοινωνιολογίας μπορεί να παρέχει όλες τις σχετικές γνώσεις για να διδάξει κάποιος το αντικείμενό. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προτείνει να καταργηθεί η εξέταση της «Κοινωνιολογίας» στις πανελλήνιες, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο. 

Οι απόφοιτοι Κοινωνιολογίας μπορούν να ενταχθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση  μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι απόφοιτοι Φιλοσοφίας ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ 78 Κοινωνικών Επιστημών. Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν:    
Πτυχίο Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή πτυχίο του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή Πτυχίο Νομικής ή Πολιτικής Επιστήμης ή Πολιτικών Επιστημών ή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων ή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ή Δημόσιας Διοίκησης (Παντείου Παν/μίου μέχρι 30/6/1984) ή Πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Κατεύθυνσης «Δημοσίων Θεσμών», με ημερομηνία εισαγωγής των υποψηφίων από το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 και εφεξής, ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας (που από το Μάιο του 2008 μετονομάστηκε σε Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) με κατεύθυνση Πολιτικές Σπου- δές και Διπλωματία ή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης κατεύθυνσης Πολιτικής Επιστήμης της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.
Οι υποψήφιοι, κάτοχοι των παραπάνω τίτλων που διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική προτάσσονται των υποψηφίων που δεν τη διαθέτουν στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης.
Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. 
 

Παράλληλα, οι απόφοιτοι Κοινωνιολογίας μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ.
 
 
Καριέρα στη Δημόσια Διοίκηση και τις Δημόσιες Υπηρεσίες
 

Οι απόφοιτοι Κοινωνιολογίας για να μπορούν να εργαστούν στο Δημόσιο διεκδικούν θέσεις ΠΕ Κοινωνιολόγων σε πιθανή προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Ο Κλάδος ΠΕ Κοινωνιολόγων είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με το αντικείμενο. 

Οι σταδιοδρομίες στη Δημόσια Διοίκηση συχνά επικεντρώνονται σε παρόμοια ζητήματα με εκείνα του τομέα της Κοινότητας και των Νέων. Οι προοπτικές στις δημόσιες υπηρεσίες για τους πτυχιούχους Κοινωνιολογίας περιλαμβάνουν ρόλους στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τον εθελοντικό τομέα, την ποινική δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, τις υπηρεσίες αποκατάστασης και στέγασης αλλά και φορείς όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος, επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Δήμους και Περιφέρειες, σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής συνοχής, αλλά και ως σύμβουλος σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς. 
 
Οι κοινωνικοί ερευνητές είναι επίσης απαραίτητοι για την παρακολούθηση των κοινωνικών εξελίξεων στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτές οι θέσεις συχνά απαιτούν δεξιότητες αναλυτικής και κριτικής σκέψης, διαπολιτισμική κατανόηση, ικανότητα συλλογής και παρουσίασης σύνθετων πληροφοριών, συνειδητοποίηση των ισχυόντων νόμων και κανονισμών στον τομέα και ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες.
 
Καριέρα στον τομέα των Επιχειρήσεων

Ο συνδυασμός σπουδών στην Κοινωνιολογία με μια καριέρα στις Επιχειρήσεις, ανοίγει ένα τεράστιο φάσμα προοπτικών. Με το κατάλληλο μεταπτυχιακό ή MBA μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει στο χώρο των επιχειρήσεων.  Οι σταδιοδρομίες που μπορεί να ακολουθήσει καλύπτουν κάθε κλάδο και ενσωματώνουν ρόλους που αφορούν τη στατιστική, την έρευνα, τις δημόσιες σχέσεις (PR), το ανθρώπινο δυναμικό, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κ.α. 

Ένας απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως ειδικός σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σχετικά με θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης προγραμμάτων και πρωτοβουλιών παρέμβασης σε κοινωνικές, πολιτισμικές, οικολογικές και πολιτικές δραστηριότητες, σε Ινστιτούτα ή θεσμούς που ασχολούνται με θέματα όπως ισότητα, μετανάστευση, πολιτική. 
 
Οι απόφοιτοι της Κοινωνιολογίας, μπορούν επίσης να έχουν μια καλή καριέρα στους παραπάνω τομείς καθώς οι σπουδές τους χαρίζουν άριστες αναλυτικές δεξιότητες, απαραίτητες στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και δεξιότητες κριτικής σκέψης ώστε να ερμηνεύουν σωστά τα δεδομένα και να βρίσκουν λύσεις σε επιχειρηματικά θέματα.
 
Καριέρα στον τομέα του Marketing και της Δημοσιογραφίας
 
Η γνώση της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων κοινωνιών και της συμπεριφοράς είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για μια επιτυχημένη καριέρα στο Marketing και τη Δημοσιογραφία. 
 
Οι marketers επικεντρώνονται στη δημιουργία μηνυμάτων και τη στόχευσή τους σε διαφορετικά κοινά, αφού αξιολογήσουν κατάλληλα τα δημογραφικά στοιχεία. Η κατανόηση της ύπαρξης διαφορετικών κοινών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες σε μια κοινωνία, βοηθά τις εκστρατείες marketing. Οι στατιστικές και αναλυτικές δεξιότητες που αποκτά ένας απόφοιτος Κοινωνιολογίας είναι επίσης πολύτιμες. 

Στον τομέα των Media, ένας απόφοιτος μπορεί να επικεντρωθεί στο κοινωνικό ρεπορτάζ με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες είτε στο ραδιόφωνο είτε την τηλεόραση, είτε τον ηλεκτρονικό κι έντυπο Τύπο. 
 
Καριέρα στον τομέα της Πολιτικής, του Ακτιβισμού και της Φιλανθρωπίας
 
Οι κοινωνιολόγοι, καθώς γνωρίζουν καλά την κοινωνία, τα πρότυπα των κοινωνικών σχέσεων και την κουλτούρα της καθημερινότητας, είναι σημαντικοί για να αμφισβητήσουν το status quo της κοινωνίας σε φυλετικά, ταξικά ή θέματα ισότητας των φύλων. Εάν θέλει ένας απόφοιτος να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα αποκτήσει με το πτυχίο του για να βελτιώσει την κοινωνία, μια καριέρα στον τομέα του ακτιβισμού, της φιλανθρωπίας ή και της πολιτικής, ίσως είναι η κατάλληλη.
 
Κάποια πόστα ίσως χρειαστούν επιπλέον σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά γενικά, πολλές θέσεις και στους τρεις αυτούς τομείς είναι ιδανικές για νέους απόφοιτους Κοινωνιολογίας, καθώς επιτρέπουν να δείξουν το πάθος και τις δεξιότητές τους στην έρευνα και την ανάλυση σύνθετων δεδομένων, καθώς και την καλή γνώση της κοινωνίας, της επικαιρότητας. 


 

 

 

Κοινωνική Πολιτική

Η επιστήμη της Κοινωνικής Πολιτικής ασχολείται με τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες ανά τον κόσμο καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων για ασφάλεια, εκπαίδευση, εργασία, υγεία και ευημερία. Η Κοινωνική Πολιτική αφορά το πώς τα κράτη και οι κοινωνίες ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες προκλήσεις της κοινωνικής, δημογραφικής και οικονομικής αλλαγής, της φτώχειας, της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης. 

Επιπλέον, η Κοινωνική Πολιτική αναλύει τους διαφορετικούς ρόλους που έχουν: οι εθνικές κυβερνήσεις, η οικογένεια, η κοινωνία των πολιτών, η αγορά, και οι διεθνείς οργανισμοί στο να παρέχουν υπηρεσίες και υποστήριξη στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου από την παιδική του ηλικία ως τα γηρατειά. Αυτές οι υπηρεσίες κι η υποστήριξη περιλαμβάνουν τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών, τη σχολική εκπαίδευση και την παιδεία, την αναμόρφωση των κατοικιών και των γειτονιών, τη διατήρηση του εισοδήματος και τη μείωση της φτώχειας, τη στήριξη και εκπαίδευση των ανέργων, τις συντάξεις, την περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια. 

Πρέπει να τονιστεί επίσης, ότι η κοινωνική πολιτική έχει ως στόχο να αναγνωρίσει και να βρει τρόπους μείωσης των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και θεσμούς στήριξης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που επηρεάζονται από το κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο, τη φυλή, την εθνικότητα, το αν είναι μετανάστες και κατά πόσον είναι νόμιμοι, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία και την ηλικία.

Η μελέτη της Κοινωνικής Πολιτικής έχει να κάνει με το πώς εμείς ως κοινωνία αποφασίζουμε το ποιος λαμβάνει υποστήριξη, ποιας μορφής είναι αυτή η υποστήριξη, και ποιος την παρέχει σε εκείνους που την έχουν ανάγκη: το κράτος, η αγορά, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ή οι οικογένειες; Αυτού του είδους τα ερωτήματα διαμορφώνουν τη μελέτη της διανομής και της οργάνωσης της πρόνοιας και της ευημερίας μέσα στις κοινωνίες.  

Η Κοινωνική Πολιτική εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους οι διαφορετικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται και καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων τους. Η μελέτη της κοινωνικής πολιτικής εφοδιάζει με την ικανότητα ανάλυσης της φύσης των κοινωνικών προβλημάτων μέσα από ένα φάσμα διανοητικών παραδόσεων και διαφορετικών κοινωνικών πρισμάτων, και δίνει την ευκαιρία απευθείας συνεργασίας με οργανισμούς που καταπιάνονται με αυτό το πεδίο.

Κοινωνική Εργασία

Η Κοινωνική Εργασία είναι ένας κλάδος αφιερωμένος στο να βοηθά ανθρώπους να είναι όσο το δυνατόν λειτουργικοί στο περιβάλλον τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει την παροχή απευθείας υπηρεσιών σε ανθρώπους κατ' οίκον ή στο χώρο εργασίας τους, τη βοήθεια ανθρώπων μέσω οργανισμών κοινωνικών υπηρεσιών, και την εργασία στη χάραξη πολιτικών με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών.

Η Κοινωνική Εργασία εστιάζει στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους ώστε να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις που βιώνουν. Προκλήσεις όπως τη φτώχεια, την εξάρτηση, την ανεργία, την αναπηρία, την κακοποίηση, την ψυχική ασθένεια, και πολλές άλλες. Η Κοινωνική Εργασία δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.

Αν κάποιος αγαπά να βοηθά τους άλλους, απολαμβάνει να συνεργάζεται σε άμεση επαφή με τους αποδέκτες των υπηρεσιών του, και θέλει να ακολουθήσει μια επαγγελματική πορεία που να τον ανταμείβει ηθικά και ψυχικά, τότε οι σπουδές Κοινωνικής Εργασίας ίσως να είναι μία σωστή επιλογή. 

Ένα πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία μπορεί να δώσει στον απόφοιτο τη δυνατότητα να συνεργαστεί με ανθρώπους που υποφέρουν, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν την περίπλοκη γραφειοκρατία και να αποκτήσουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται. 

Τα προγράμματα σπουδών κοινωνικής εργασίας δεν εστιάζουν μόνο στην παροχή υποστήριξης σε ανθρώπους, αλλά και στην εκπαίδευσή τους και στη συνεργασία μαζί τους σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το περιβάλλον τους και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Οι κοινωνικοί λειτουργοί βοηθούν τα μέλη της κοινότητας να αναπτύξουν νέες δεξιότητες ή να καλλιεργήσουν αυτές που ήδη διαθέτουν, κάτι που αλλάζει τον τρόπο σκέψης τους και τους ενθαρρύνει να ενεργοποιηθούν ψυχικά.

Αυτές οι σπουδές επιτρέπουν στον φοιτητή να συναντήσει ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τη διαφορά και να παλέψουν για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Γνωρίζει κανείς πολλούς διαφορετικούς μεταξύ τους φοιτητές που όλοι σκοπεύουν να αλλάξουν τον κόσμο και να αφήσουν ένα πραγματικό αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων. Κάτι που δεν συναντά κανείς σε άλλα προγράμματα σπουδών. Οι καταστάσεις όμως τις οποίες θα αντιμετωπίσει κανείς μέσα από την ενασχόλησή του με την Κοινωνική Εργασία μπορεί να είναι μοναδικές είναι όμως και κάποιες φορές θλιβερές ή ακραίες. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια, αναγνωρίζει κανείς τις διαφορετικές του δυνάμεις και αδυναμίες και μαθαίνει για τον εαυτό του πτυχές που προηγουμένως μπορεί να αγνοούσε. 

Ανάλογα με το πού θα εστιάσει, μπορεί να εργαστεί με παιδιά, ηλικιωμένους, ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά και  οικογενειακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα εξάρτησης. Αν κάποιον τον διακρίνει ο κοινωνικός προβληματισμός, η ενσυναίσθηση, και αν θέλει να κάνει τη διαφορά, τότε ένα πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας μπορεί να τον οδηγήσει σε μια σταδιοδρομία που θα είναι γεμάτη προκλήσεις και ψυχική ικανοποίηση.

Ένα πρόγραμμα σπουδών Κοινωνικής Εργασίας προσφέρει στον φοιτητή υπόβαθρο στην κοινωνιολογία, την ψυχολογία, τη δημόσια υγεία, και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, τον προετοιμάζει ώστε να συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες στην επίλυση κοινωνικών και προσωπικών προβλημάτων.  Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που χρειάζεται ξεκινώντας τις σπουδές του κάποιος είναι η ενσυναίσθηση, καθώς και η επιθυμία να βοηθήσει τους ανθρώπους στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Αν διαθέτει κανείς αυτές τις αρετές, τότε η Κοινωνική Εργασία μπορεί να είναι το κατάλληλο πεδίο για εκείνον.

 

 

Η Κοινωνική Πολιτική και η Κοινωνική Εργασία είναι δύο τομείς στους οποίους άτομα με κοινωνικές ευαισθησίες μπορούν να νιώθουν ότι κάθε μέρα που ξυπνούν δεν πάνε απλώς στη δουλειά τους, αλλά συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ενός καλύτερο κόσμου. 

Τρεις ενδεικτικοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Κοινωνικής Πολιτική: 

Είναι διεθνής: Οι διαφορετικές χώρες υιοθετούν πολύ διαφορετικές λύσεις στα κοινά προβλήματα. Η Κοινωνική Πολιτική εξετάζει αναλυτικά την κοινωνική και δημόσια πολιτική τόσο από την οπτική των προηγμένων συστημάτων πρόνοιας όσο και από αυτήν των αναπτυσσόμενων χωρών. Εστιάζει εμφατικά στις διαφορετικές παραμέτρους των υποκειμένων της δημόσιας πολιτικής (του κράτους, της οικογένειας, της αγοράς, της κοινωνίας των πολιτών) που εμπλέκονται στην παροχή κοινωνικής πρόνοιας σε διαφορετικά περιβάλλοντα. 

Είναι διεπιστημονική: Η Κοινωνική Πολιτική περιλαμβάνει μια ευρεία διεπιστημονική κατανόηση των συνθηκών, των θεσμών και των μηχανισμών κοινωνικής αλλαγής, αντλώντας από διδάγματα της ανθρωπολογίας, της εγκληματολογίας, των δημογραφικών, των οικονομικών, της πολιτικής επιστήμης, της κοινωνιολογίας, και της επιστήμης της ανάπτυξης.

Είναι εφαρμοσμένη: Η Κοινωνική Πολιτική οξύνει τις αναλυτικές και νοητικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη διερεύνηση των κοινωνικών προβλημάτων, για την ανάλυση του πώς εφαρμόζονται οι κοινωνικές πολιτικές, για την αξιολόγηση των (θετικών και αρνητικών) επιπτώσεων αυτών των πολιτικών σε ένα ευρύ πεδίο θεματικών, και για τα διαφορετικά περιβάλλοντα των χωρών με υψηλό, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα.

 

 

Τρεις ενδεικτικοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Κοινωνική Εργασία: 

Η φύση της Κοινωνικής Εργασίας: Η Κοινωνική Εργασία αφορά εξ ολοκλήρου την κατανόηση και την προσπάθεια για βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην κοινωνία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ακούνε τις ανάγκες των ανθρώπων, από μικρά παιδιά ως εξαρτημένους, και τους βοηθούν να ανταπεξέλθουν και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Αυτή η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει κανείς πώς μπορείς να αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και κατανοεί πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες στη ζωή ενός ανθρώπου. 

Επιλογές καριέρας: Δυστυχώς πάντα υπάρχουν άνθρωποι σε ανάγκη, οπότε πάντα θα υπάρχει ζήτηση για αξιόλογους επαγγελματίες της Κοινωνικής Εργασίας. Ένα πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει κανείς πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους. Αυτοί οι ρόλοι περιλαμβάνουν την εργασία στους τομείς της προστασίας των παιδιών, της βοήθειας σε ηλικιωμένους, σε νοσοκομεία ή στον τομέα της αναδοχής παιδιών. Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα των διαθέσιμων σε αυτόν τον τομέα θέσεων εργασίας.

Δεξιότητες: Μέσω της Κοινωνικής Εργασίας μπορεί να αποκτήσει κανείς  χρήσιμες σε πολλούς τομείς δεξιότητες. Οι δεξιότητες που αναπτύσσει ο φοιτητής στη διάρκεια των σπουδών του εκτιμώνται από πολλούς εργοδότες. Δεξιότητες όπως το πώς να επικοινωνεί κανείς με έναν πελάτη, η επίλυση προβλημάτων, η ενσυναίσθηση, η ομαδική εργασία και η διαχείριση χρόνου μπορούν να χρησιμεύσουν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους τόσο στον τομέα της Κοινωνικής Εργασίας όσο και σε άλλους τομείς. 

 

 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα:

Eλλάδα

 

 Kύπρος

 

 

Αν κάποιος θέλει να σπουδάσει Κοινωνική Πολιτική ή Κοινωνική Εργασία, τότε έχει αρκετές προοπτικές για μια λαμπρή καριέρα που εκτείνεται σε πολλούς τομείς από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μέχρι την εκπαίδευση, με τις περαιτέρω σπουδές και την εξειδίκευση να είναι χρήσιμες αλλά όχι πάντα απαραίτητες. 

Κοινωνική Πολιτική

Η Κοινωνική Πολιτική έχει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών, πράγμα που σημαίνει πως σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, αλλά και φορείς του λεγόμενου τρίτου τομέα, δηλαδή μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πολλοί απόφοιτοι Κοινωνικής Πολιτικής απορροφούνται σε θέσεις έρευνας και χάραξης πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων στην κεντρική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους υπερεθνικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και σε think tanks, φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις. 

Επίσης οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε υπουργεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, νοσοκομεία και δομές υγείας, σωφρονιστικά ιδρύματα, κοινωνικές δομές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και στον ΟΟΣΑ. Επίσης, πολλοί σταδιοδρομούν σε άλλους τομείς, αξιοποιώντας τις βασικές δεξιότητες που καλλιεργούν κατά τις σπουδές τους. 

Τέλος, οι πτυχιούχοι Κοινωνικής Πολιτικής έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις Α.Σ.Ε.Π. είτε για το δημόσιο (ΠΕ 78 Κοινωνικών Επιστημών, ΠΕ Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και ΠΕ Κοινωνιολόγων) είτε για να προσληφθούν ως καθηγητές στη δημόσια εκπαίδευση (Π.Ε. 10 Κοινωνιολόγοι). Επίσης μπορούν να εργαστούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς τη διαδικασία Α.Σ.Ε.Π. Οι υποψήφιοι, κάτοχοι των παραπάνω τίτλων που διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική προτάσσονται των υποψηφίων που δεν τη διαθέτουν στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης. Επίσης, έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία παρέχεται εκπαίδευση στην κατεύθυνση της κοινωνικής διοίκησης.  

Τέλος, μπορούν να ενταχθούν στα τμήματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού (πολιτικές προσωπικού, εργασιακές σχέσεις, επαγγελματική κατάρτιση, υγιεινή και ασφάλεια, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.) δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, αλλά μέχρι και στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας σε ανάλογες θέσεις. 

Κοινωνική Εργασία 

Οι κοινωνικοί λειτουργοί απασχολούνται σε ένα πλήθος από διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα, όπως νοσοκομεία, δομές ψυχικής υγείας, γηροκομεία, υπηρεσίες συμβουλευτικής, και πολλούς κυβερνητικούς φορείς. Μεταξύ των πιθανών ατόμων που θα κληθεί κάποιος να βοηθήσει είναι όσοι περνούν ιατρικές ή ψυχικές κρίσεις, παιδιά στο σύστημα αναδοχής, άτομα που πασχίζουν να ξεπεράσουν τις εξαρτήσεις τους, τρόφιμοι φυλακών που επανεντάσσονται στην καθημερινότητα, ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι που βρίσκονται σε κίνδυνο να μείνουν άστεγοι, και πολλοί άλλοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αντιξοότητες. 

Λίγα επαγγέλματα διαθέτουν τόση ποικιλία σε εργασιακά περιβάλλοντα, γεγονός που προσφέρει πολλές ευκαιρίες και διαφορετικές θέσεις εργασίας. Οι απόφοιτοι Κοινωνικής Εργασίας μεταξύ άλλων δουλεύουν σε δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, οίκους ευγηρίας, ιατρεία και στην παιδική πρόνοια. 

Οι κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν άμεσες αλλά κι έμμεσες υπηρεσίες. Οι άμεσες υπηρεσίες περιλαμβάνουν εκείνες που απευθύνονται σε παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους, ανθρώπους που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα και ανθρώπους με αναπηρίες. Οι άμεσες υπηρεσίες μπορεί να περιλαμβάνουν την προστασία κακοποιημένων παιδιών, την παροχή οικογενειακής ή ομαδικής θεραπείας, εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους σε κίνδυνο, υποστήριξη εφήβων γονιών, εργασία μαζί με ομάδες που στοχεύουν στην ανάπτυξη κάποιας κοινότητας, παροχή παρεμβάσεων για ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας ή ξαφνικά τραύματα, παροχή βοήθειας σε ανάγκες στέγασης, διαμεσολάβηση και επίλυση οικογενειακών διαφορών, διευκόλυνση πρόσβασης σε επιδόματα και άλλους χρηματικούς πόρους και αξιολόγηση της οικιακής και οικογενειακής υποστήριξης για ηλικιωμένους. Οι έμμεσες υπηρεσίες περιλαμβάνουν το σχεδιασμό, τη διοίκηση και την έρευνα στον κοινωνικό τομέα.

 

Κοινωνικές Σπουδές

Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

International Sociological Association (ISA). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Sociology Online. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Library for Sociology for Europe. Δείτε περισσότερα, εδώ

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Δείτε περισσότερα εδώ 

Σύλλογος Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Ευρωπαϊκή Ομάδα για τη Μελέτη της Απόκλισης και του Κοινωνικού Ελέγχου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ευρωπαϊκό Σύστημα Αμοιβαίας Πληροφόρησης για την Κοινωνική Προστασία (MISSOC). Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο