Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επικοινωνία, Δημοσιογραφία, ΜΜΕ

Λίγα λόγια για τη Δημοσιογραφία

Η Δημοσιογραφία είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ως τις εφημερίδες και τα περιοδικά, τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ειδήσεις και η Δημοσιογραφία είναι τα εργαλεία χάρη στα οποία οι άνθρωποι ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Οι δημοσιογράφοι σήμερα αποκτούν ικανότητες όπως να συλλέγουν, να γράφουν και να παρουσιάζουν πληροφορίες σε πολλών ειδών μέσα -εφημερίδες και περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με έναν τρόπο που λίγα άλλα επαγγέλματα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Είτε βρίσκονται σε αθλητικά στάδια είτε σε εμπόλεμες ζώνες, οι δημοσιογράφοι είναι δημιουργικοί και ευφυείς παρατηρητές που έχουν αφιερώσει τους εαυτούς τους στην ενημέρωση. 

Η Δημοσιογραφία χωρίζεται σε έντυπη και ηλεκτρονική. Η έντυπη σχετίζεται με την καταγραφή και επεξεργασία ειδήσεων που εμφανίζονται σε έντυπες εκδόσεις, όπως εφημερίδες και περιοδικά. Η ηλεκτρονική αφορά τη δημιουργία και η παρουσίαση ειδήσεων που εμφανίζονται στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, σε ειδησεογραφικά προγράμματα ή ντοκιμαντέρ. 

Μπορεί οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο γράφοντας, σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα έντυπα και το διαδίκτυο, η συγγραφή κειμένων όμως παραμένει μια από τις θεμελιώδεις δεξιότητες της Δημοσιογραφίας. Ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του αναπτύσσει δεξιότητες τόσο γραπτής όσο και προφορικής επικοινωνίας με στόχο να γίνει ένας επιτυχημένος δημοσιογράφος. 

Η Δημοσιογραφία είναι ένας απαιτητικός κλάδος, που στρέφει τους εργαζόμενους να αναπτύσσουν το δικό τους ύφος ώστε να ξεχωρίσουν στον τομέα τους. Χρειάζεται κανείς πρωτοβουλία, ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα, επιμονή, και φαντασία ώστε να γίνει καλός δημοσιογράφος. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να γίνει δημοσιογράφος πρέπει να ξέρει ότι μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του το περνά ερευνώντας, αλλά και  διαβάζοντας και παρακολουθώντας περιεχόμενο που θα επηρεάσει τη δουλειά του. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, απαιτείται πολύ περισσότερο διάβασμα παρά γράψιμο, καθώς πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένος για τις εξελίξεις παρακολουθώντας τη δουλειά άλλων δημοσιογράφων.

Ένα πρόγραμμα σπουδών δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές μαθαίνουν πως να διεξάγουν ποσοτική και ποιοτική έρευνα, να αναλύουν τις πολιτικές, την οικονομία, τη διοίκηση και τη λειτουργία των θεσμών και να σέβονται και να προάγουν τις αρχές της δημοκρατίας και πλουραλιστικής δημόσιας σφαίρας.Δημοσιογράφοι σε συνέντευξη τύπου. Οι εφημερίδες και τα blogs συχνά απαιτούν τα κυριότερα σημεία δηλώσεων και απαντήσεων να μεταδίδονται "ζωντανά" από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την εκδήλωση.

Ταυτόχρονα ορισμένα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν την εκμάθηση της χρήσης εξοπλισμού παραγωγής (σε στεγασμένα στο πανεπιστήμιο τηλεοπτικά στούντιο και ραδιοφωνικούς σταθμούς), και επαγγελματικό λογισμικό υπολογιστών, όπως αυτό για την επιμέλεια βίντεο. 

Οι θέσεις των δημοσιογράφων είναι περιζήτητες, και ο ανταγωνισμός έντονος. Δεν είναι απίθανο να αποκτήσει κανείς μια δουλειά πριν καν τελειώσει το πτυχίο του, αλλά πρόκειται για θέσεις που συχνά μπορεί να είναι επισφαλείς ή να πληρώνονται με το κομμάτι ως freelancer. Η απλήρωτη εργασία δεν αποτελεί τον κανόνα για τους νέους δημοσιογράφους, αλλά είναι σχετικά πιο κοινή από ότι σε άλλα επαγγέλματα. Τέλος, αρκετοί στο χώρο της Δημοσιογραφίας εργάζονται ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι χωρίς να έχουν τις απαραίτητες σπουδές αφού κυριαρχεί μέχρι και σήμερα η άποψη ότι η Δημοσιογραφία μαθαίνεται στο “πεζοδρόμιο”, δηλαδή με την καθημερινή τριβή. 

Ένας απόφοιτος Δημοσιογραφίας αποκτά ποικίλες δεξιότητες από το να παράγει κείμενα, να συλλέγει, να αναλύει και να συνθέτει στοιχεία, να μαθαίνει δημοσιογραφικές τεχνικές έρευνας, να χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες. Παράλληλα, εκπαιδεύεται στους κανόνες δεοντολογίας και την αρχή της ελευθεροτυπίας. Τα προγράμματα σπουδών προσφέρουν πρακτική άσκηση, αλλά δεν είναι πάντα υποχρεωτική. 

Τέλος, οι απόφοιτοι Δημοσιογραφίας μπορούν να εργαστούν και στους τομείς της Επικοινωνίας, της Διαφήμισης και  των Δημοσίων Σχέσεων. 

Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Δημοσιογραφία

«Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Αυτή η φράση υπάρχει στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα κι όπως σημειώνει ανήκει στον  Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ ο οποίος την 1η Ιανουαρίου 1824 εξέδωσε την πρώτη ελληνική εφημερίδα, τα «Ελληνικά Χρονικά» και στην Ελλάδα θεωρήθηκε ο “πατέρας” της Δημοσιογραφίας. Η φράση αυτή δείχνει και την ουσία της αξίας της Δημοσιογραφίας στην ανθρωπότητα. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Δημοσιογραφία: 

Ευρείες δεξιότητες: Οι δεξιότητες που αποκτά ένας φοιτητής από ένα πρόγραμμα σπουδών Δημοσιογραφίας μπορούν να του φανούν χρήσιμες σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων. Έτσι οι απόφοιτοι Δημοσιογραφίας μπορεί να εξασκήσουν πολλά διαφορετικά επαγγέλματα. Ακόμη κι αν κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει κάποια άλλη σταδιοδρομία, θα το κάνει έχοντας πλούσια εμπειρία ομαδικής και ατομικής εργασίας, καθώς και ανεπτυγμένο το ταλέντο του στην επικοινωνία, την παρουσίαση, την ανάλυση και την έρευνα. Αυτές οι δεξιότητες είναι περιζήτητες από τους εργοδότες σε κλάδους όπως ο κινηματογράφος, οι εκδόσεις, η τηλεόραση, οι δημόσιες σχέσεις και το ραδιόφωνο. 

Ο Brian Rosenthal των New York Times τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer το 2020 για την αποκάλυψη εκτεταμένου κυκλώματος οικονομικής εκμετάλλευσης οδηγών ταξί στη Νέα Υόρκη, από τράπεζες, εισπρακτικές εταιρείες, και ιδιοκτήτες στόλων ταξί. To βραβείο Pulitzer θεωρείται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία.Πρώτη γραμμή των γεγονότων: Οι δημοσιογράφοι έχουν μια απίστευτη ικανότητα να μοιράζονται πληροφορίες με τον κόσμο. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και μεταδίδουν όσα γνωρίζουν ή ζουν. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που φτάνει στους πολίτες έχει προέλθει από κάποιον δημοσιογράφο. Είναι απίστευτα ενδιαφέρον να βρίσκεται κανείς εκεί που χτυπά η καρδιά των εξελίξεων και να καταγράφει ιστορικές στιγμές. 

Αρκετές επιλογές καριέρας: Ένας απόφοιτος Δημοσιογραφίας μπορεί να εργαστεί τόσο στα Media όσο και σε άλλους τομείς. Οι δεξιότητες που αποκτά, μπορούν να του φανούν χρήσιμες σε κλάδους περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την έρευνα, τη διαχείριση χρόνου και την ανάληψη πρωτοβουλιών. 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο, Δημοσιογραφία μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα.

Ελλάδα:

Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 • Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση
 • Μέσα Επικοινωνίας
 • Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις

Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 • Δημοσιογραφίας
 • Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά)

Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αργοστόλι)

Κύπρος:

Δημοσιογραφία, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λευκωσία)

Γραφική Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Δημόσιες Σχέσεις, Διαφήμιση και Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεμεσός)

Ψηφιακή Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Μάρκετινγκ, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεμεσός)

Δημοσιογραφίας, Frederick University (Λευκωσία)

Επαγγελματικές προοπτικές  Τα fake news είναι το σύγχρονο μέσο προπαγάνδας. Αποτελούν σκόπιμη παραπληροφόρηση κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά, ορισμένες φορές, και από παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η μάχη εναντίων των fake news από τους επαγγελματίες των ΜΜΕ προβλέπεται πως θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Το πτυχίο Δημοσιογραφίας ανοίγει αρκετές προοπτικές στους κατόχους του, αφού μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές καριέρες. 

Μία επιλογή για έναν απόφοιτο είναι να φανταστεί τον εαυτό του από το να καλύπτει έκτακτα γεγονότα, να παρουσιάζει μια ραδιοφωνική εκπομπή, να διαχειρίζεται μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να γράφει σε εφημερίδα μέχρι να δουλεύει στην Διαφήμιση ή τις Δημόσιες Σχέσεις. Μερικές επιλογές καριέρας για έναν απόφοιτο Δημοσιογραφία είναι οι εξής:

 • Καριέρα στα Media (παρουσιαστής, κειμενογράφος, αρθρογράφος)
 • Καριέρα στη Δημοσιογραφική Έρευνα 
 • Καριέρα ως Κριτικοί Τέχνης
 • Καριέρα στις Δημόσιες Σχέσεις
 • Καριέρα στην Επικοινωνία
 • Καριέρα σε Γραφείο Τύπου
 • Καριέρα στη Διαφήμιση
 • Καριέρα στις Εκδόσεις
 • Καριέρα στον Κινηματογράφο 
 • Καριέρα στην Πολιτική Επικοινωνία

Ένας απόφοιτος που επιλέγει να εργαστεί στα Media πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να αρθρογραφεί, να κάνει ρεπορτάζ, να δουλεύει στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, να παρουσιάζει ειδήσεις ή εκπομπές, ακόμα και να διευθύνει κάποιο Μέσο ή να είναι αρχισυντάκτης. Η αμεροληψία, η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα είναι μερικές από τις αρετές που χρειάζεται. Λίγοι επιλέγουν να επικεντρωθούν στη δημοσιογραφική έρευνα, καθώς είναι αρκετά απαιτητικός κλάδος. 

Είναι αρκετά σύνηθες, δημοσιογράφοι μετά την απόκτηση εμπειρίας συχνά να καταλήγουν σε Γραφεία Τύπου οργανισμών, ΜΚΟ, κομμάτων, καθώς και Υπουργείων. Μπορεί να θεωρείται ότι η Δημοσιογραφία είναι ανεξάρτητοι από την Πολιτική αλλά πολλές φορές συγκλίνουν. Για παράδειγμα αρκετοί δημοσιογράφοι ασχολούνται με την πολιτική επικοινωνία, αναλαμβάνοντας τις δημόσιες σχέσεις κάποιου πολιτικού ή και κάποιου κόμματος. Δεν είναι μάλιστα καθόλου ασυνήθιστο κάποιος δημοσιογράφος να ακολουθεί κάποια στιγμή και πολιτική καριέρα. 

Να αναφερθεί μάλιστα, ότι οι Δημοσιογραφία και ο Πολιτισμός έχουν στενή σχέση, αφού αρκετές φορές δημοσιογράφοι κάνουν καριέρα στον κινηματογράφο αλλά και το θέατρο ως σύμβουλοι έρευνας σε ιστορίες που άπτονται πραγματικών γεγονότων, αλλά και αρκετοί εξελίσσονται σε κριτικοί τέχνης, κινηματογράφου, μουσικής και θεάτρου. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που χάριν στις δεξιότητές τους στον γραπτό λόγο, στρέφονται στη συγγραφή βιβλίων. 

Εδώ, μπορεί να δει κανείς τις επαγγελματικές προοπτικές των Δημοσιογράφων όπως τις παρουσιάζει το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επικοινωνία, Δημοσιογραφία, ΜΜΕ

Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).  Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.). Δείτε περισσότερα, εδώ

Ένωση Συντακτών Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

iMEdD. Δείτε περισσότερα, εδώ

Βραβεία Πούλιτζερ. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο