Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Μάρκετινγκ και Διαφήμιση

 

Η Αμερικανική Ένωση Marketing, το 1948, όρισε το Marketing ως ένα σύνολο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κατευθύνουν τη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. To Βρετανικό Ινστιτούτο Marketing έχει δώσει τον δικό του ορισµό: «Το Μάρκετινγκ είναι η διαχειριστική διαδικασία µε την οποία εντοπίζονται, προβλέπονται και ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των πελατών με επικερδή τρόπο». 

Ο Philip Kotler, ένας από τους πιο διάσημους θεωρητικούς του Marketing εύστοχα το τοποθετεί μεταξύ επιστήμης και τέχνης. Όπως λέει: "Το Μάρεκτινγκ είναι η επιστήμη και η τέχνη της εξερεύνησης, της δημιουργίας και της παροχής αξίας για την ικανοποίηση των αναγκών μιας αγοράς-στόχου, με κέρδος". 

Το Μarketing είναι απαραίτητο για όποιο πρόσωπο ή επιχείρηση θέλει να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και να προωθήσει υπηρεσίες ή προϊόντα. Από την Apple ως τη Unicef, και από την Coca-Cola ως το πιο μικρό μαγαζί της γειτονιάς, η πρακτική της επικοινωνίας και της εύστοχης προώθησης είναι στοιχείο-κλειδί για την επιθημητή ανάπτυξη. Το Μarketing αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο, που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τις αναλυτικές δεξιότητες, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τι ακριβώς κάνει έναν πελάτη να αντιδράσει θετικά, και πώς να τον προσεγγίσουμε. O Philip Kotler, Καθητητής στο Northwestern University των ΗΠΑ μέχρι το 2018, είναι ίσως ο πιο γνωστός συγγραφέας στο χώρο του Marketing. Το βιβλίο του "Marketing Management: Analysis, Planning, and Control", που δημοσιεύτηκε το 1967 έχει ξεπεράσει τις 15 εκδόσεις σήμερα, και θεωρείται το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εγχειρίδιο μεταπτυχιακού επιπέδου στο χώρο του Marketing. Χρησιμοποιείται από εκατοντάδες Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Το Marketing είναι μια δουλειά με μακροπρόθεσμο, δημιουργικό και εστιασμένο στην έρευνα ορίζοντα. Ξεκινάει από τη δημιουργία ενός εμπορικού σήματος και φτάνει μέχρι τη δημιουργία μιας ολόκληρης εταιρικής ταυτότητας, περιλαμβάνοντας την αναγνώριση των αναγκών των πελατών, και την εφαρμογή στρατηγικών και εκστρατειών προκειμένου να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε το κοινό-στόχος (target audience) προς μια επιθυμητή ενέργεια. Ως κλάδος συνεργάζεται στενά με τις Πωλήσεις, χωρίς όμως οι δύο κλάδοι να είναι ταυτόσημοι.

Ένας αποτελεσματικός επαγγελματίας marketing θα κληθεί να αντλεί πληροφορίες από διάφορους τομείς όπως η έρευνα, η τέχνη, η ιστορία, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία, ώστε να προβλέπει τη συμπεριφορά και τις στάσεις των καταναλωτών, αποκτώντας πλεονεκτική θέση στο παιχνίδι της αγοράς. 

Το πρόγραμμα πτυχίου Μarketing συνήθως προάγει ένα πλήθος δεξιοτήτων. Οι φοιτητές θα χρειαστεί να μάθουν βασικές οικονομικές έννοιες ώστε να κατανοούν και να καταρτούν bugdet και προϋπολογισμούς, να γνωρίζουν κανόνες αποτελεσματικής γραφής, να σκέφτονται "out of the box", δηλαδή πέρα από τα τετριμμένα και να επινοούν ιδέες, σλόγκαν και επικοινωνιακές στρατηγικές. Θα εκπαιδευτούν στο να είναι ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι, να χειρίζονται σωστά τη γλώσσα, να χρησιμοποιούν σωστά τα ψηφιακά εργαλεία (δεδομένου ότι το ψηφιακό marketing έχει όλο και περισσότερη απήχηση και αξία), να γνωρίζουν τους τρόπους που κινείται η αγορά, να διεξάγουν έρευνες και να αναλύουν τον ανταγωνισμό. Όλα αυτά γίνονται αφενός μέσα από θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική εκπαίδευση μέσα από εργαστήρια, παρουσιάσεις, επαφή με επαγγελματίες της αγοράς και αληθινά case studies.

Συνήθως στα προγράμματα σπουδών, τα Πανεπιστήμια ζητούν και πρακτική άσκηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπει κάποιος στην αγορά εργασίας. 

Αποτελέσματα αναζήτησης στη Google, όπου το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης καταλαμβάνουν διαφημίσεις που σχετίζονται με τον όρο της αναζήτησης. Η τεχνική αυτή διαφήμισης, ονομάζεται Sponsored Search, και το μέγεθος της αγοράς υπολογίζεται σήμερα σε εκατοντάδες δις Ευρώ, έχοντας ξεπεράσει σε μέγεθος την παγκόσμια αγορά τηλεοπτικών διαφημίσεων. Η επιλογή των keywords διαφήμισης, η κατανομή του προϋπολογισμού του πελάτη, και η συνεχής παρακολούθηση και προσαρμογή της διαφημιστικής καμπάνιας, αποτελεί καθημερινότητα για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του marketing σε όλο τον κόσμο.

Οι εξελίξεις στο Marketing τρέχουν με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, αλλά ευτυχώς οι ακαδημα"ικές σχολές που υπάρχουν έχουν στενή συνεργασίες με την αγορά εργασίας και μεταφέρουν επικαιροποιημένη γνώση. Φοιτώντας στο marketing οι φοιτητές μπορούν να ειδικευθούν στην κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει,όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Marketing και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε:

 • Διεθνή Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

 • Διοίκηση Επιχειρήσεων & Ανθρώπινου Δυναμικού

 • Επιχειρησιακή Αναλυτική

 • Ψηφιακό Μάρκετινγκ

Πολλές εταιρείες έχουν το δικό τους τμήμα Marketing, οπότε μπορεί κανείς να συναντήσει αποφοίτους marketing σε όλο το φάσμα της οικονομίας, όχι μόνο σε εταιρείες που ασχολούνται αμιγώς με το Marketing και τη Διαφήμιση, αλλά και σε κλάδους όπως η μόδα, η βιομηχανία τροφίμων, ο τουρισμός, η εστίαση, ο αθλητισμό, η πληροφορική, ακόμα και η υγεία. 

 

 

«Δεν είναι πια αρκετό να ικανοποιείς τους πελάτες σου. Πρέπει να τους ενθουσιάζεις». Αυτή η φράση ανήκει στον Philip Kotler, τον καθηγητή και θεωρητικό του Marketing και καταλαβαίνει κανείς ότι βασικό κίνητρο για τον τομέα του marketing είναι ο ενθουσιασμός, η παρακίνηση και η αγάπη για επικοινωνία.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Marketing: 

Επαφή με τη αγορά: Το marketing είναι μια επιστήμη που εστιάζει στον τρόπο που κινείται η αγορά, οπότε οι φοιτητές αποκτούν πολύ καλή επαφή με τους μηχανισμούς λειτουργίας του κόσμου που μας περιβάλλει, εξοικειώνονται με τις ορθές αλλά και τις λανθασμένες πρακτικές, και γίνονται και οι ίδιοι πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές

.Οι αξιολογήσεις των πελατών είναι σήμερα ένα καινούριο κανάλι μάρκετινγκ για τις εταιρίες, αλλάζοντας σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας και τις επιλογές προβολής ειδικά των εταιριών που προσφέρουν υπηρεσίες. Μια μικρή βελτίωση στις αξιολογήσεις τις εταιρίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη, και το τμήμα μάρκετινγκ χρειάζεται να συντονίσει τις προσπάθειες πολλών διαφορετικών τμημάτων της εταιρίας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Απόκτηση πολύτιμων δεξιοτήτων: Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές αναπτύσσουν μία σειρά δεξιοτήτων που θεωρούνται κορυφαίες σε πολλούς κλάδους, όπως είναι η κριτική σκέψη, η αποτελεσματική συνεργασία, η λήψη αποφάσεων, η ανάπτυξη ηγετικών χαρακτηριστικών, η διαπραγμάτευση, η δημιουργικότητα, η έμπνευση, η ενσυναίσθηση και η ομαδικότητα. 

Σπουδές με μέλλον: Το Marketing είναι εδώ για να μείνει. Με την άνοδο της αγοράς των κινητών συσκευών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών, η ανάγκη για διαφήμιση και προώθηση υπηρεσιών, προϊόντων και προσώπων, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. 

 

 

Μπορεί να έχει δημιουργικότητα και εναλλαγές που δεν σε αφήνουν να βαλτώσεις, όμως το marketing έχει και αρκετά δύσκολα σημεία ως κλάδος:

-η μετάβαση στο digital marketing. Το ψηφιακό marketing είναι ραγδαία εξελισσόμενος τομέας όμως έχει αρκετές πτυχές που δύσκολα μπορείς να είσαι καλός/η σε όλες (π.χ. SEO experts, content creators / copywriters, social media experts κ.λπ.)

-η συνεχής ανάγκη να μετράς δείκτες όπως το ROI. Το ROI (return of investment) είναι η απόδοση που έχει κάθε επένδυση σε ενέργειες marketing. Για παράδειγμα, επενδύεις ένα κομμάτι του budget σου σε ηλεκτρονική διαφήμιση. Τι σου φέρνει αυτό πίσω; Κάθε πράγμα που κάνεις στο marketing αξιολογείται με βάση κάποιο μετρήσιμο αποτέλεσμα και αυτό είναι αρκετά στρεσογόνο.

-ο «πόλεμος» του περιεχομένου. Στο marketing συνηθίζουν να λένε ότι «το content είναι ο βασιλιάς». Άρα πρέπει συνεχώς να δημιουργείς περιεχόμενο που θα σε κάνει να διακρίνεσαι στην αγορά, αλλά ταυτοχρόνως να μη δημιουργείς τόσο πολύ περιεχόμενο που να γίνεσαι «κουραστικός».

-η εξοικείωση με την αποτυχία. Στο marketing και τη διαφήμιση τα πάντα είναι trial and error. Δηλαδή εκ των πραγμάτων πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η ότι κάποιες ιδέες σου, κάποιες καμπάνιες σου, κάποιες ενέργειες marketing ή κάποιες διαφημίσεις, δεν θα τις «αγκαλιάσει» το κοινό, δεν θα έχουν επιτυχία. Ή επίσης κάποιες θα έχουν αντικρουόμενη αποδοχή, θα έχουν lovers και haters.

 

 

Ελλάδα

Κύπρος

 

Επίσης, συναφείς σχολές των Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων προσφέρουν κατεύθυνση Marketing

Ελλάδα 

 • Οργάνωσης και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς  
  • Κατεύθυνση Μάνατζμεντ και Ανθρώπινου Παράγοντα
  • Κατεύθυνση Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
  • Κατεύθυνση Μάρκετινγκ και Παραγωγής

Συνέντευξη στα πλαίσια ενός focus group. Τα focus groups φέρνουν κοντά έναν σχετικά μικρό αριθμό ατόμων των οποίων οι απόψεις ενδέχεται να είναι αντιπροσωπευτικές της αγοράς και επομένως ενδιαφέρουν τον επαγγελματία του marketing στα πλαίσια της δουλειάς του. Π.χ. πως αντιδρούν σε μια νέα διαφήμιση, ή πως αντιλαμβάνονται μια σχεδιαστική αλλαγή στο προϊόν.

 • Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Θεσσαλονίκη)
  • Κατεύθυνση Διοίκησης Οργανισμών
  • Κατεύθυνση Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
  • Κατεύθυνση Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας
 • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Σέρρες)
  • Κατεύθυνση Μάνατζμεντ - Μάρκετινγκ
  • Κατεύθυνση Πληροφορικής & Επιχειρησιακής Έρευνας
  • Κατεύθυνση Οικονομικής & Χρηματοοικονομίας
 • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Άγιος Νικόλαος)
  • Επιστήμης δεδομένων και τεχνολογίες πληροφορικής
  • Διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών
  • Ψηφιακού Μάρκετινγκ και επικοινωνίας
 • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μάνατζμεντ)
  • Μάρκετινγκ
  • Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση
  • Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων

Heat-map του εσωτερικού ενός καταστήματος όπου φαίνονται τα σημεία όπου συνήθως στέκονται οι πελάτες. Η ανάλυση δεδομένων των πελατών, συχνά με χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στο marketing

 • Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας
  • Μάρκετινγκ
  • Πληροφοριακών Συστημάτων και Λήψης Αποφάσεων
 • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)
  • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχείρησης
  • Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών

Κύπρος

 

 

Το πτυχίο στο Marketing αποτελεί είναι ένα αρκετά σύγχρονο ακαδημαϊκό εφόδιο που σου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθείς με αρκετές πτυχές της αγοράς:

 • κλασικό marketing
 • Έρευνα Αγοράς
 • Digital Marketing
 • Δημόσιες Σχέσεις
 • Event planning
 • Διαφήμιση
 • Πωλήσεις και εμπορικά τμήματα
 • Εταιρική Επικοινωνία
 • Συμβουλευτική
 • Εξυπηρέτηση πελατών
 • στροφή σε Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
 • στροφή σε νέες εξειδικεύσεις (Chief experience officer, VR editor, Bot developer, IoT marketing strategist, Mixed-reality designer, Data scientist)

Η κατεύθυνση που θα πάρεις εξαρτάται αποκλειστικά από σένα, από τα ενδιαφέροντά σου και τις περαιτέρω εκπαιδεύσεις και σπουδές που θα επιλέξεις να κάνεις, όπως π.χ. MBA.

Δεν είναι σπάνιο οι επαγγελματίες με γνώσεις marketing να διαπρέπουν και δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση, αφού γνωρίζουν καλά πώς να τη στηρίξουν από άποψη επικοινωνίας και προώθησης. Τέλος, για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι Marketing μπορούν να ενταχθούν στα σχολεία μετά από την συμμετοχή σε σχετικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι εν λόγω απόφοιτοι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ80 Οικονομίας. 

 

Μάρκετινγκ και Διαφήμιση

Ελληνικό Ινστιτούτο Marketing  (ΕΙΜ).  Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Ακαδημία Marketing. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ.

American Marketing Association. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Cyprus Institute of Marketing (CIM). Δείτε περισσότερα, εδώ.  

European Marketing Confederation (EMC). Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Δείτε επίσης:

Δωρεάν πιστοποίηση ψηφιακού Marketing. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο