Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Ψυχολογία

 

Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά το νου και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι σπουδές στην Ψυχολογία αφορούν το πώς σκέφτονται οι γύρω μας, τι συναισθήματα βιώνουν, πως δρουν και αλληλεπιδρούν, και τι τους κινητοποιεί. Οι φοιτητές Ψυχολογίας μαθαίνουν να κατανοούν γιατί οι άνθρωποι δρουν με συγκεκριμένο τρόπο, πώς ανταποκρίνονται στον κόσμο γύρω τους και ποιοι καθοριστικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι κοινωνικοί, βιολογικοί, γνωστικοί ή συναισθηματικοί.
 
Οι ψυχολόγοι εξηγούν τη συμπεριφορά μας μέσω επιστημονικών μεθόδων. Γνωρίζοντας τι πρέπει να αναζητήσουν, παρατηρούν, εξετάζουν και χρησιμοποιούν στατιστικές ώστε να εντοπίσουν μοτίβα συμπεριφοράς. Δεν περιορίζονται στην εξέταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλά χρησιμοποιούν την επιστημονική τους γνώση για να παρέχουν υποστήριξη και να προκαλέσουν θετική αλλαγή.
 
Η Ψυχολογία είναι μια συναρπαστική και διανοητικά απαιτητική επιστήμη. Έχει κοινό έδαφος με άλλες επιστήμες όπως η ιατρική, η ανθρωπολογία, η φιλοσοφία και η βιολογία. 

Υπάρχουν πολλές σχολές σκέψης, και οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους έρχονται σε επαφή με τις περισσότερες από αυτές ήδη από το πρώτο έτος. 
 
Για παράδειγμα, η Βιολογική Ψυχολογία εξετάζει τις γενετικά καθορισμένες συμπεριφορές και την επίδραση που έχουν στον άνθρωπο οι ορμόνες, ενώ η Κοινωνική Ψυχολογία εξετάζει τον άνθρωπο μέσα από τις συνθήκες και το περιβάλλον, παρατηρώντας το πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζεται από τους άλλους. Μια ιστορική πνευματική διαμάχη είναι το ερώτημα κληρονομικότητα ή περιβάλλον: το αν κάποιος δρα με συγκεκριμένους τρόπους εξαιτίας κληρονομουμένων ή επίκτητων χαρακτηριστικών.
 
Σε ένα πρόγραμμα σπουδών Ψυχολογίας θα συναντήσει κανείς μαθήματα για τη γνωστική νευροεπιστήμη, τη νευροβιολογία, την αναπτυξιακή ψυχολογία, την κοινωνική ψυχολογία, τη γνωστική και την πειραματική ψυχολογία. Οι ερευνητικές μέθοδοι και οι διαφορετικοί τρόποι συλλογής δεδομένων συνήθως θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της ψυχολογίας, και ορισμένες φορές τα μαθήματα βασίζονται στη στατιστική περισσότερο από ότι θα περίμενε κανείς.

Ο κυριότερος πόρος των οργανισμών είναι οι άνθρωποι. Οι διαδικασίες διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (πρόσληψη, αξιολόγηση, παρακολούθηση, διαχείριση συγκρούσεων κ.α.) είναι σημαντικές για την απόδοση της εταιρίας. Τα τμήματα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (Τμήματα HR - Human Resource Management) στελεχώνονται συχνά με ψυχολόγους, και κυρίως όσους έχουν εμβαθύνει σε θέματα Οργανωσιακής Ψυχολογίας. Ο κλάδος αυτός της ψυχολογίας βασίζεται σε συμπεριφορικές επιστήμες, κάνοντας αναφορές και σε κλάδους, όπως η οικονομία, η διοίκηση επιχειρήσεων, η επικοινωνία, οι πολιτικές επιστήμες και η ανθρωπολογία. Η Οργανωσιακή Ψυχολογία μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά στα πλαίσια της εργασίας σε οργανισμούς, και έχει στόχο να κάνει τους εργαζόμενους να νιώσουν περισσότερο ικανοποιημένοι και πλήρεις από την εργασία τους, αυξάνοντας την απόδοσή τους.
 
Η διδασκαλία της ψυχολογίας βασίζεται κυρίως στις παραδόσεις με τη μορφή διαλέξεων και σεμιναρίων, και στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνεται πρακτική άσκησης ώστε οι φοιτητές εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες και τη γνώση που απέκτησαν στη διάρκεια των σπουδών τους.

Μέσα από τις σπουδές στην Ψυχολογία μαθαίνει κανείς τον εαυτό του και τους γύρω του. Καθώς ένας απόφοιτος θα προοδεύει στη μελλοντική του σταδιοδρομία και ίσως κληθεί να αναλάβει μια διευθυντική ή ανώτερη θέση, συχνά θα απαιτείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να δουλεύει σε περιβάλλον όπου επικρατεί υψηλή πίεση. Ο τρόπος που αντιδρά σε τέτοιες καταστάσεις είναι κρίσιμος για την επιτυχία της καριέρας του. Το να έχει εκπαιδευτεί να γνωρίζει την ίδια του την προσωπικότητα και να έχει επίγνωση της συμπεριφοράς του μπορεί να του προσδώσει μια μοναδική προοπτική σε ένα επαγγελματικό καθήκον ή ρόλο. Το να χρησιμοποιεί τη γνώση του πάνω στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά ώστε να αναγνωρίζει και να συνειδητοποιεί τους βαθύτερους λόγους και τις θεωρίες αυτών των χαρακτηριστικών θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί πιο επιτυχημένα στην καριέρα του. 
 
Αν πάλι, έχει ακολουθήσει μία καριέρα στο συντονισμό ανθρώπων και τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, θα έχει εκπαιδευτεί μέσω του πτυχίου του σε συγκεκριμένα πεδία συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης συγκρούσεων, της συνεργασίας και της ηγεσίας. Αυτές οι ικανότητες είναι εξίσου επιθυμητές από τους εργοδότες και τους διευθυντές επιχειρήσεων, και ένας εργαζόμενος που είναι ικανός να συντονίσει αποτελεσματικά μια ομάδα ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων συχνά είναι πολύτιμος.  
 
 Κλάδοι της Σύγχρονης Ψυχολογίας
 
Η Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας (Α.P.A.- American Psychological Association) προσφέρει στη διαδικτυακή της δημοσίευση “Careers in Psychology” μια σύνοψη των διαφορετικών κλάδων ψυχολογίας.
 
Κλινικοί ψυχολόγοι: Αυτοί οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ψυχικά προβλήματα υγείας, είτε παροδικά είτε χρόνια.
 
Γνωστικοί ψυχολόγοι: Οι ψυχολόγοι σε αυτό το πεδίο εστιάζουν στο πώς βλέπουν, αντιλαμβάνονται και επικοινωνούν οι άνθρωποι με τον κόσμο γύρω τους και το πώς θυμούνται τις εμπειρίες του παρελθόντος. Οι ερευνητές αναζητούν θεραπείες για ανθρώπους με διάφορες νοητικές διαταραχές, ενώ όσοι εργάζονται στον κλινικό τομέα παρέχουν υποστήριξη σε ανθρώπους με νοητικές διαταραχές.
 
Ψυχολόγοι κοινότητας: Οι ψυχολόγοι αυτής της κατηγορίας συμβουλεύουν κοινότητες που αντιμετωπίζουν σφοδρές κρίσεις, όπως επιδημίες ασθενειών και υψηλή εγκληματικότητα,  όσον αφορά τις τις ψυχολογικές παραμέτρους τέτοιων προβλημάτων.
 
Ψυχολόγοι συμβουλευτικής: Αυτοί οι θεραπευτές και σύμβουλοι βοηθούν ανθρώπους να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες προσωπικές καταστάσεις και τους παρέχουν καθοδήγηση ώστε να επιτύχουν τους στόχους ζωής τους. 
 
Αναπτυξιακοί ψυχολόγοι: Πρόκειται για ειδικούς στο πώς μεταβάλλεται η νοοτροπία ενός ανθρώπου στη διάρκεια της ζωής του, και συχνά διεξάγουν έρευνες σε σχέση με την ηλικιακή ανάπτυξη. Ως εργαζόμενοι στον κλινικό τομέα, βοηθούν παιδιά και εφήβους που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα.
 
Εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι: Επαγγελματίες που ειδικεύονται στην ψυχολογία της διδασκαλίας και της εκμάθησης και εστιάζουν στη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και φοιτητών.

Ψυχολόγοι μηχανημάτων: Πρόκειται για ειδικούς που βοηθούν στο σχεδιασμό μηχανημάτων ώστε να είναι εύχρηστα από τους ανθρώπους.

Περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι: Πρόκειται για ειδικούς στο πώς το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον ενός ατόμου επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεται και σκέφτεται.

Εξελικτικοί ψυχολόγοι: Πρόκειται για ειδικούς που εξετάζουν το πώς η φυσική επιλογή έχει διαμορφώσει το ανθρώπινο μυαλό και έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Πειραματικοί ψυχολόγοι: Πρόκειται για ερευνητές που διεξάγουν ψυχολογικά πειράματα σε ανθρώπους και ζώα ώστε να βρουν απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα.

Δικαστικοί ψυχολόγοι: Πρόκειται για επαγγελματίες που εστιάζουν σε ζητήματα με νομικές προεκτάσεις, όπως το αν ένας εγκληματίας είναι ψυχολογικά σε θέση να αντιμετωπίσει τη δίκη του, και μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στην επίλυση υποθέσεων εγκλημάτων.

Ψυχολόγοι υγείας: Ψυχολόγοι που βοηθούν ανθρώπους με ανθυγιεινές συνήθειες να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους.

Οργανωσιακοί Ψυχολόγοι (organizational psychology): Ψυχολόγοι που προσπαθούν να καταλάβουν πως θα κάνουν τους εργαζόμενους να νιώσουν περισσότερο ικανοποιημένοι, από την εργασία τους και να αποδειχθούν κατ' επέκτασιν περισσότερο παραγωγικοί.

Νευροψυχολόγοι: Αποκαλούνται και συμπεριφορικοί νευροψυχολόγοι. Είναι ειδικοί στο πώς η βιολογία του μυαλού και του νευρικού συστήματος έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Ψυχολόγοι ποσοτικών μετρήσεων: Επαγγελματίες που με βάση τα μαθηματικά διασφαλίζουν πως τα δεδομένα από ψυχολογικά πειράματα και έρευνες ερμηνεύονται με ακρίβεια, και δημιουργούν μοντέλα που διευκολύνουν ακριβείς αναλύσεις δεδομένων.Η αναπτυξιακή ψυχολογία ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με ευαίσθητες ηλικίες στις οποίες ο άνθρωπος διαμορφώνει χαρακτήρα, αναπτύσσει διαπροσωπικές δεξιότητες και αποκτά τα εφόδια εκείνα με τα οποία θα πορευτεί στην υπόλοιπή του ζωή. Οι παρεμβάσεις των ψυχολόγων στις ηλικές αυτές έχουν συχνά καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του παιδιού, τη μετέπειτα ένταξή του στην κοινωνία, και τη δυνατότητά του να γευτεί και να ανταποδώσει την αγάπη στα πλαίσια υγειών διαπροσωπικών σχέσεων.

Ψυχολόγοι επανένταξης: Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλές και θεραπεία σε ανθρώπους με σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς ή βαριές αναπηρίες.

Σχολικοί ψυχολόγοι: Παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές και τις οικογένειές τους.

Κοινωνικοί ψυχολόγοι: Ψυχολόγοι που εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία επηρεάζει το πώς σκέφτονται και πράττουν οι άνθρωποι, και μελετούν τον τρόπο  που αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον οι άνθρωποι που σχετίζονται μεταξύ τους.

Ψυχολόγοι αθλητισμού: Εστιάζουν στην παροχή βοήθειας σε αθλητές ώστε να διατηρούν τη στοχοπροσήλωση και την ανθεκτικότητά τους στη διάρκεια αγώνων.

Συμπεριφορικά Οικονομικά (Behavioral Economics): Ερευνητικά δραστήριος κλάδος τόσο της ψυχολογίας όσο και των οικονομικών, μελετά τη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν πρέπει να πάρουν μια απόφαση που συνήθως σχετίζεται με οικονομικά ζητήματα.

 

 

«Στην αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας έθετα το ερώτημα: Πώς μπορώ να φροντίσω, να θεραπεύσω ή να αλλάξω αυτόν τον άνθρωπο; Τώρα θα διατύπωνα  εκ νέου την ερώτησή μου ως εξής: Πώς θα μπορέσω να εφοδιάσω αυτό το άτομο με μια σχέση που θα μπορέσει να την αξιοποιήσει για την προσωπική του ανάπτυξη;» Αυτή η φράση ανήκει στον Carl Rogers, τον Αμερικανό ψυχολόγο που το 1987 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, και δείχνει ότι η επιστήμη της ψυχολογίας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς διαμορφώνεται. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Ψυχολογία:

Η φύση της Ψυχολογίας: Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να σπουδάσει κάποιος Ψυχολογία είναι οι γνώσεις που θα αποκτήσει πάνω στην ίδια την επιστήμη και η σε βάθος κατανόηση του νου, του μυαλού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αυτή η γνώση θα βοηθήσει ώστε να αναπτύξει ο απόφοιτος μια λεπτομερή κατανόηση για πολλά εξειδικευμένα πεδία και εφαρμογές της ψυχολογίας, ανακαλύπτοντας τους επιστημονικούς και θεωρητικούς πυλώνες του κλάδου, καθώς και να αναγνωρίσει την πληθώρα και την ποικιλία της λειτουργίας της ψυχολογίας και τη σημασία της.

Ημερίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου (κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας) με θέμα το παιδί και τον έφηβο. Οι φοιτητές ψυχολογίας στα πλαίσια των σπουδών τους έχουν την ευκαρία να έρθουν σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς κλάδους της επιστήμης. Η συμβουλή μας είναι να μην μείνουν στις διαλέξεις μόνο, να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλες αυτές τις ευκαιρίες που θα τους προσφέρει το τμήμα τους με ημερίδες, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις επισκεπτών καθηγητών κλπ. Επίσης τους συμβουλεύουμε να έρθουν σε επαφή με τα εργαστήρια του τμήματος και να δηλώσουν ενδιαφέρον για εθελοντική εργασία σε αυτά, π.χ. στη διεξαγωγή πειραμάτων, τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, και - γιατί όχι - να δοκιμάσουν να συγγράψουν ένα άρθρο για κάποιο επιστημονικό συνέδριο, σε συνεργασία πάντα με τους καθηγητές τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Ανάπτυξη της ικανότητας έρευνας: Η ικανότητα διερεύνησης ενός θέματος ή ζητήματος συχνά υποτιμάται ως εφόδιο για την επαγγελματική πορεία κάποιου, αλλά αποτελεί πολύτιμο εργαλείο τόσο για τους διευθυντές όσο και για τους εργαζόμενους. Μέσα από την ανάθεση εργασιών, το πρόγραμμα σπουδών της ψυχολογίας βοηθάει τον φοιτητή να αναπτύξει την ικανότητά του να ανατρέχει σε πηγές, να αξιολογεί την αποτελεσματικότητά τους και να παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνάς του ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Ανεξάρτητα από το ποια θέση ή κλάδο θα επιλέξει να ακολουθήσει μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Ψυχολογία, αυτή η ικανότητα θα του επιτρέψει να διερευνά επιχειρήματα, να αξιολογεί και να επηρεάζει συμπεριφορές, και να κατανοεί τα πραγματικά αίτια πίσω από συγκρούσεις και διαφωνίες, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στη γεφύρωσή τους.


Ανάπτυξη δεξιοτήτων για πολλές καριέρες:  Το να επικοινωνεί κανείς αποτελεσματικά με τους άλλους είναι θεμελιώδους σημασίας δεξιότητα σε σχεδόν οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον. Αυτήν την ικανότητα αναπτύσσει και καλλιεργεί κάθε φοιτητής Ψυχολογίας, συχνά ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιεί. Ένα σημαντικό μέρος των ακαδημαϊκών σπουδών άλλωστε είναι η ικανότητα να δομείς ένα επιχείρημα, να αναλύεις ένα θέμα με σαφήνεια και αντικειμενικότητα, και να παραπέμπεις σε σχετικές πηγές. Αυτή η μέθοδος επικοινωνίας μπορεί έπειτα να μεταφερθεί απευθείας από το πανεπιστήμιο στον εργασιακό σου χώρο. Επίσης ένας φοιτητής εξασκεί την κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη συνιστά αναγκαία προϋπόθεση ενός προγράμματος σπουδών για την απόκτηση του πτυχίου ψυχολογίας, καθώς οι φοιτητές πρέπει να αξιολογούν κάθε πηγή και θεωρία την οποία χρησιμοποιούν και στην οποία αναφέρονται. Αναπτύσσοντας αυτήν την ικανότητα μπορεί αργότερα να βοηθήσει έναν απόφοιτο όχι μόνο να γίνει ένας πετυχημένος επαγγελματίας, αλλά και ένας χρήσιμος πολίτης τη γνώμη του οποίου θα σέβεται ο περίγυρός του.

 

 

 Ελλάδα

Kύπρος

Όλα τα τμήματα παρέχουν Πτυχίο Ψυχολογίας (χωρίς ειδικεύσεις ή κατευθύνσεις).
 
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Ψυχολογίας έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ψυχολόγου (χωρίς ειδικότητα) κατόπιν αιτήσεώς τους στις Διευθύνσεις Υγείας των κατά τόπους περιφερειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278/20. 12. 1979 τ. Α’). 

 

 

Επικρατεί η εντύπωση, , πως αν το αντικείμενο των σπουδών σου είναι η ψυχολογία, τότε αυτό συνεπάγεται αυτόματα πως θέλεις να εργαστείς στον τομέα της υγείας, και θα γίνεις αυτόματα ψυχοθεραπευτής ή θα εργαστείς με ανθρώπους με συναισθηματικά προβλήματα.
Ενώ όμως δεν λείπουν οι ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν να σταδιοδρομούν βοηθώντας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, υπάρχουν επίσης πολλές μη κλινικές θέσεις εργασίας διαθέσιμες για τους κατόχους πτυχίου ψυχολογίας. Οι προοπτικές αυτές είναι διαθέσιμες στους κατόχους ενός πτυχίου Ψυχολογίας, αλλά κάποιες φορές χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Ψυχολογίας:

•    Καριέρα ως Ψυχολόγος
•    Καριέρα ως Ψυχοθεραπευτής
•    Καριέρα ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
•    Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος
•    Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
•    Ερευνητής
•    Επαγγέλματα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
 
Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Ψυχολογίας:

Καριέρα ως Ψυχολόγος

Το επάγγελμα του ψυχολόγου απαιτεί σπουδές και κατάρτιση ώστε να είναι κάποιος σε θέση να αποκτήσει τα απαραίτητα προσόντα στην Ψυχολογία. Ο ψυχολόγος καλείται να συνεργαστεί με ανθρώπους ώστε να αναλύσει τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους και να τους συμβουλεύει σχετικά με ποικίλα ψυχολογικά ζητήματα.
 
Ως ψυχολόγος κάποιος έχει τη δυνατότητα αν το θέλει, να εξειδικευτεί περαιτέρω σε ορισμένους τομείς όπως η επαγγελματική ψυχολογία, η εκπαιδευτική ψυχολογία ή ο αθλητισμός. Να διευκρινιστεί πως για το επάγγελμα του Ψυχιάτρου που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας, απαιτείται πτυχίο Ψυχιατρικής και όχι Ψυχολογίας.

Στο χώρο της υγείας και της φροντίδας ένας ψυχολόγος μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία και άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης, ιδρύματα και οργανισμούς για τα άτομα με αναπηρία, κέντρα αποκατάστασης και γηροκομεία. 

Καριέρα ως Ψυχοθεραπευτής

Ο ψυχοθεραπευτής εργάζεται με άτομα, ζευγάρια, γκρουπ ή οικογένειες ώστε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν ψυχολογικά προβλήματα που συμπεριλαμβάνουν συναισθηματικά και θέματα σχέσεων, άγχος, ακόμη και είδη εθισμών.


 Για όποιον αναρωτιέται για τη συνεισφορά της Ψυχολογίας σε άλλες επιστήμες, δεν έχει παρά να γνωρίσει τον Daniel Kahneman. Ερευνητής, με πτυχίο και διδακτορικό στην Ψυχολογια ο Kahneman θεωρείται από τον Economist ως μέσα στους 7 σημαντικότερους ερευνητές στην ιστορία των Οικονομικών! Ο Kahneman συνέχισε το έργο πρωτοπόρων όπως ο Herbert Simon και μελέτησε τη συμπεριφορά των ανθρώπων και το πως αυτή σχετίζεται με οικονομικά φαινόμενα, ανατρέποντας δεκαετίες ολόκληρες δογματικών αντιλήψεων στην επιστήμη των Οικονομικών. Με τον Kahneman τα Συμπεριφορικά Οικονομικά (Behavioral Economics) εδραιώθηκαν ως ένας διεπιστημονικός κλάδος των Οικονομικών και της Ψυχολογίας. Για το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Νομπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2002, ενώ τον ακολούθησαν ο Robert Schiller το 2013 και ο Richard Thaler το 2017. Το βιβλίο του Kahneman "Thinking, Fast and Slow" (Σκέψη, αργή και γρήγορη, εκδόσεις Κάτοπτρο) είναι μια πραγματική απόλαυση για οποιονδήποτε επιθυμεί μια εισαγωγή στο έργο του.

Το αντικείμενο στο οποίο θα θελήσει να εξειδικευτεί ένας απόφοιτος εξαρτάται από τις σπουδές του αλλά και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα καθώς μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή με τη χρήση ποικίλων προσεγγίσεων.
 
Καριέρα ως σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, ο κύριος ρόλος είναι να βοηθά κανείς τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους μέσω της εξερεύνησης των συναισθημάτων τους. Η εργασία είναι εμπιστευτική και ο επαγγελματίας οφείλει να ακούει προσεκτικά τους πελάτες του. Ακόμη, οι κύριες απαιτήσεις του επαγγέλματός περιλαμβάνουν τη συναίσθηση, το σεβασμό και την υπομονή καθώς και την αναλυτική σκέψη ώστε να μπορεί κανείς να διακρίνει το ρόλο κάθε εμπειρίας και συναισθήματος στη ζωή των πελατών του για να τη βελτιώσεις. Και εδώ, το αντικείμενο του συμβούλου μπορεί να περιλαμβάνει τις σχέσεις, την υγεία, την κακοποίηση, την κατάθλιψη, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την παιδιατρική.

Καριέρα στον τομέα της Έρευνας

Μία ακόμα προοπτική του ψυχολόγου είναι στην έρευνα, μέσα σε ιδιωτικούς ή δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς ή/και σε πανεπιστήμια. Οι καριέρες στα πανεπιστήμια ποικίλουν αλλά συνήθως συνδυάζουν έρευνα και διδασκαλία. Οι ερευνητικές σταδιοδρομίες σε άλλους τομείς είναι ακόμη πιο ευρείες και θα μπορούσαν να αφορούν από την ανάπτυξη κυβερνητικής πολιτικής μέχρι τη βιομηχανία. Οι φιλανθρωπικές και οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις παρέχουν ακόμη θέσεις έρευνας ώστε να βοηθήσει ένας ψυχολόγος στην επίλυση προκλήσεων όπως για παράδειγμα, προβλήματα στο λόγο, εγκεφαλικές βλάβες, παιδική ανάπτυξη, ή την επίδραση φαρμάκων και ναρκωτικών στην ψυχική υγεία.  
 
 Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης
 
Το πτυχίο στην Ψυχολογία δίνει τη δυνατότητα σε έναν απόφοιτο να εργαστεί στην εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι Ψυχολογίας μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και σε γενικά σχολεία για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι απόφοιτοι Ψυχολογίας ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων. 

Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ23 όσοι έχουν: Πτυχίο ή δίπλωμα Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Α.Ε.Ι. (για απόφοιτους πριν το 1993) με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου. 

Για τον ανωτέρω κλάδο προτάσσονται οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Παιδαγωγική ή την Σχολική Ψυχολογία. Ειδικότερα, συντάσσονται ξεχωριστοί πίνακες Α και Β. «Κύριος πίνακας Α» στον οποίο περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι με μεταπτυχιακό τίτλο (ειδίκευση) στη Σχολική ή Παιδαγωγική Ψυχολογία και «Επικουρικός πίνακας Β», στον οποίο περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο στη Σχολική ή Παιδαγωγική Ψυχολογία. Για την πρόσληψη των αναπληρωτών του κλάδου προηγούνται οι υποψήφιοι του «Κύριου πίνακα Α» και ακολουθούν οι υποψήφιοι του «Επικουρικού πίνακα Β».

Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ22 όσοι έχουν:  Πτυχίο του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών ή Ψυχολογίας ή Κοινωνιολογίας ή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγών ή Ειδικής Αγωγής των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο Πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής.

Εδώ, μπορεί να δει κανείς τα κριτήρια συνάφειας των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) κι εδώ τη συνάφεια  Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών της ημεδαπής και της αλλοδαπής με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) και της Σχολικής Ψυχολογίας.

Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών στον κλάδο της Ψυχολογίας μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, οι απόφοιτοι Ψυχολογίας μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Kαριέρα στο Δημόσιο 

Μία ακόμα προοπτική για έναν απόφοιτο Ψυχολογίας είναι στο Δημόσιο. Ένας πτυχιούχος μπορεί να διεκδικήσει θέσεις μέσω ΑΣΕΠ στην κατηγορία ΠΕ Ψυχολόγων και ΠΕ Σωφρονιστικού Ανηλίκων και να εργαστεί σε τομείς όπως νοσοκομεία, δήμους, ιδρύματα αρωγής ανηλίκων του Υπ. Δικαιοσύνης, κ.α. Επίσης μπορεί να απορροφηθεί σε διάφορους άλλους κοινωνικούς φορείς παροχής Υπηρεσιών όπως στις  Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων, όπου λειτουργούν γραφεία εύρεσης εργασίας και άλλες υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης των δημοτών, τον Ο.Α.Ε.Δ. και άλλους φορείς στήριξης της απασχόλησης. 

Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Ο Κλάδος ΠΕ Ψυχολόγων είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με το αντικείμενο και απαιτείται:

α) Πτυχίο ή δίπλωμα Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, β)  Άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου ή Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου.

Κάθε υποψήφιος εφόσον κατέχει τα γενικά και απαιτούμενα προσόντα διορισμού, κατατάσσεται κατά κλάδο ή ειδικότητα σε πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμα της βαθμολόγησης των διάφορων κριτηρίων (βαθμό πτυχίου, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, προϋπηρεσία, γνώση ξένων γλωσσών). 


Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με την Ψυχολογία
 
Πέρα από τις προοπτικές που αναφέρθηκαν, ένας πτυχιούχος Ψυχολογίας μπορεί να απορροφηθεί με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές ή/και επαγγελματική εμπειρία σε τομείς όπως τα Media, η Επικοινωνία, το Ανθρώπινο Δυναμικό και το Μάρκετινγκ. 

Μπορεί να μην είναι προφανής επιλογή για έναν απόφοιτο Ψυχολογίας αλλά τα ΜΜΕ προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να εφαρμόσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Μπορεί  να κάνει καριέρα σε κάθε τομέα των ΜΜΕ λαμβάνοντας οποιονδήποτε ρόλο, από διευθυντικό μέχρι παραγωγή, κι από κειμενογραφία μέχρι ρεπορτάζ. 

Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι η Ψυχολογία έχει κυρίως να κάνει με την κατανόηση των ανθρώπων, τον τρόπο που σκέφτονται και των συναισθημάτων τους, οι ρόλοι στην Επικοινωνία και το Ανθρώπινο Δυναμικό ταιριάζουν σε έναν απόφοιτο. Τέτοιες θέσεις είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα και το αντικείμενό τους αφορά από την ικανοποίηση των εργαζομένων μέχρι την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή τους, τις προσλήψεις, τις δημόσιες σχέσεις, τη μισθοδοσία και την εσωτερική επικοινωνία ενός οργανισμού ή εταιρείας.
 
Τέλος, από τη στιγμή που ένας φοιτητής Ψυχολογίας αποκτά μια καλή αίσθηση του πώς να φέρεται και να “διαβάζει” τους ανθρώπους, οι θέσεις στις επιχειρήσεις και ειδικά το Μάρκετιγκ είναι ακόμη μία καλή επιλογή. Τέτοιοι ρόλοι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία, όμως είναι μία ενδιαφέρουσα προοπτική για μια επιτυχημένη καριέρα. 

 


 

 

Ψυχολογία

ήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Ψυχολογίας, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών. Δείτε περισσότερα, εδώ
Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Δείτε περισσότερα, εδώ
Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ

European Federation of Psychology Students' Associations. Δείτε περισσότερα, εδώ

British Psychological Society. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
American Psychological Association. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Δείτε ακόμα: 
 
Unique Minds GR: Τμήμα Ψυχολογίας - ΕΚΠΑ. Περισσότερα, εδώ
 
ΕΟΠΠΕΠ: Ψυχολόγος. Περισσότερα, εδώ
 
ΤEDxChania: Ποια είναι η δουλειά ενός Ψυχοθεραπευτή; Περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο