Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Μουσική

Λίγα λόγια για τις Μουσικές Σπουδές 

Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση των ήχων με σκοπό την σύνθεση, την εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου. Η μουσική πήρε το όνομα της από τις εννέα μούσες, δηλαδή περιλάμβανε το σύνολο των τεχνών που είχαν υπό την προστασία τους. Η μουσική περιλάμβανε την ποίηση, το μέλος και τον χορό που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στο θέατρο. Με άλλα λόγια ήταν συνυφασμένη με την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζει τα συναισθήματά του και τους προβληματισμούς του. Η εξέλιξη της είναι παράλληλη με αυτή της γλώσσας.

Τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη μουσική έχουν εξυμνήσει μεγαλοφυΐες του πνεύματος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η μουσική συνοδεύει ποικίλες δραστηριότητες του ανθρώπου τόσο στη χαρά όσο και στη λύπη: μοιρολόγια, θρησκευτικοί ύμνοι, χοροί, τραγούδια φυσιολατρικού περιεχομένου, νανουρίσματα, εμβατήρια, πολιτικά τραγούδια, τραγούδια του γλεντιού. 

Αρκετοί μουσικοί μπορεί να είναι αυτοδίδακτοι, όμως για όσους  έχουν ήδη μουσικές γνώσεις, ταλέντο και αγάπη για τη μουσική, οι Μουσικές Σπουδές είναι μία καλή επιλογή μετά το Λύκειο. Οι Μουσικές Σπουδές πάντως δεν αφορούν μόνο την πρακτική πλευρά της μουσικής, αλλά και τη θεωρητική με τη έρευνα πάνω στην ιστορία της μουσικής και τη μουσικολογία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας σπουδαστής είναι ότι μπορεί να κάνει μια λαμπρή καριέρα με αρκετή φήμη και χρήμα όμως για τους περισσότερους η ζήτηση εργασίας και οι αποδοχές δεν είναι πάντα ικανοποιητικές, αφού η πλειονότητα αμείβονται με ημερομίσθιο.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαιτείται εξέταση στα μουσικά μαθήματα «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία» και «Μουσική αντίληψη και γνώση». Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων στα συγκεκριμένα τμήματα είναι ο μέσος όρος του βαθμού στα δύο (2) μουσικά μαθήματα να ισούται τουλάχιστον με το ήμισυ του άριστα, δηλαδή με πενήντα τοις εκατό (50%), υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος έχει λάβει σε κάθε μάθημα βαθμό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%). Επίσης, για την εισαγωγή στα συγκεκριμένα Τμήματα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στις διατάξεις των με αριθμ. Φ.253/23170/Α5/2019 (ΦΕΚ 504 Β’) και με αριθμ. Φ.253/69990/Α5/2019 (ΦΕΚ 1736 Β’) Υπουργικών Αποφάσεων.

Γενικότερα τα προγράμματα σπουδών είναι πολυδιάστατα  με επιστημονικό, θεωρητικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο, και με αναφορές σε πολλές συναφείς επιστήμες. Η πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση στη μουσική βοηθά τους φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες και κριτική σκέψη που τους καθιστά πολύτιμους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να απασχοληθούν επιστημονικά και επαγγελματικά σε διάφορους κλάδους. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον οι μουσικοί πρέπει να έχουν σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς η τεχνολογία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στον κλάδο της μουσικής. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία διαμορφώνει νέους τρόπους κατανάλωσης της μουσικής, καινοτόμα προϊόντα, νέες μεθόδους διδασκαλίας, και επέκτασης των χρήσεων της μουσικής, που μεταφράζονται σε διαφορετικές επιλογές καριέρας.  

Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Μουσικές Σπουδές 

«Η μουσική ξεπλύνει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας». Αυτή η φράση ανήκει στον Γερμανό συγγραφέα Berthold Auerbach κι αποτυπώνει μόνο μία πτυχή της σημασίας της μουσικής στην ανθρωπότητα.

Τρεις ακόμα λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος με τις Μουσικές Σπουδές: 

Ποικίλα ερεθίσματα: Η ενασχόληση με τη μουσική γεμίζει τον άνθρωπο με ποικίλα ερεθίσματα. Βάζει τον φοιτητή στη διαδικασία να μην περιοριστεί μόνο στις νότες αλλά και στην ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτές. Μαθαίνοντας τη μουσική του κόσμου, είναι σαν να ταξιδεύεις στον κόσμο. 

Ψυχική ανάταση: Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής στην ψυχολογία του ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η ενασχόληση λοιπόν με τη μουσική είναι όφελος για τον άνθρωπο. Όπως έχει πει άλλωστε και ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης, Γιάννης Παπαϊωάννου: «Δεν ξέρω αν τα περισσότερα τραγούδια γράφονται, όπως λένε, σε δύσκολες στιγμές. Θέλω να πιστεύω, πάντως, πως ονειρεύονται τις πιο ευτυχισμένες». 

Αρκετές επιλογές καριέρας: Οι μουσικές σπουδές δεν προσφέρουν μόνο απορρόφηση σε κάποιον στο τραγούδι. Μπορεί να ασχοληθεί κανείς με πολλούς τομείς στη μουσική βιομηχανία από τη σύνθεση και την παραγωγή μέχρι τη μουσική ηχοληψία και τη διδασκαλία. 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, Μουσικές Σπουδές μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω ιδρύματα:

Ελλάδα: 

Κύπρος:

Επαγγελματικές προοπτικές 

Με ένα πτυχίο Μουσικών Σπουδών ένας απόφοιτος μπορεί να απορροφηθεί σε αρκετούς κλάδους. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Μουσικών Σπουδών:

  •  ως εργαζόμενοι της Μουσικής
  • στην Εκπαίδευση
  • στη Μουσική Βιομηχανία
  • σε δημιουργικά επαγγέλματα

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Μουσικών Σπουδών:

Καριέρα ως εργαζόμενοι της Μουσικής

Η μουσική προσφέρει μια σειρά από εξειδικεύσεις ανάμεσα στις οποίες μπορεί να διαλέξει κανείς, όπως την ερμηνεία, τη σύνθεση και την παραγωγή. Ένας απόφοιτος μπορεί να εργαστεί σε ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά θέατρα, μουσικά σύνολα αλλά και ατομικά. Επίσης μπορεί να εργαστεί ως μουσικός που συνοδεύει τραγουδιστές, ως Διευθυντής συγκροτήματος ή μπάντας, ως διευθυντής χορωδίας, συνθέτης, μαέστρος, DJ αλλά και στην παραγωγή και επεξεργασία ήχου. 

 Στην εκπαίδευση

Εκτός από το να παίζει κανείς, το να διδάσκει είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη σταδιοδρομία στη μουσική. Ένας απόφοιτος μουσικών σπουδών μπορεί να εργαστεί στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, τόσο σε μουσικά όσο και σε γενικά σχολεία, σε ωδεία αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας με ιδιαίτερα μαθήματα. Άλλωστε, οι απόφοιτοι από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 έχουν πιστοποιημένη διδακτική επάρκεια, εφόσον έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς στα αντίστοιχα μαθήματα των τμημάτων τους. Οι απόφοιτοι Μουσικών Σπουδών μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις) ή συχνότερα ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Οι απόφοιτοι εντάσσονται στον εκπαιδευτικό Κλάδο ΠΕ79 Μουσικής. 

στη Μουσική Βιομηχανία

Μία επιλογή καριέρας είναι η ενασχόληση με την μουσική βιομηχανία. Από καλλιτεχνικά γραφεία και δισκογραφικές εταιρείες, μέχρι φεστιβάλ και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Ένας απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως: Διοργανωτής Μουσικών Εκδηλώσεων, Μάνατζερ καλλιτεχνών, Καλλιτεχνικός διευθυντής, στην Πολιτιστική διαχείριση/διεύθυνση (περιλαμβάνει τις πωλήσεις εισιτηρίων, τις σειρές συναυλιών, τη διεύθυνση προγράμματος κέντρων), μάνατζερ συναυλιών και υπεύθυνος προώθησης. Επίσης μπορεί να εργαστεί ως σύμβουλος πνευματικών δικαιωμάτων, υπεύθυνος ψηφιακής ηχογράφησης, τεχνικός βοηθός μουσικής και ηχολήπτης. Ένας ακόμα κλάδος είναι και η ηλεκτρονική παραγωγή και ο σχεδιασμός (περιλαμβανομένων των κλάδων του μηχανικού ήχου, του mastering, της μίξης, της μουσικής διεύθυνσης, της παραγωγής, της διεύθυνσης προγράμματος, του προγραμματισμού, του μηχανικού ηχογράφησης, του διευθυντή στούντιο, του τεχνικού MIDI). 

σε δημιουργικά επαγγέλματα

Μερικοί λιγότερο γνωστοί τομείς που μπορεί να απορροφηθεί ένας απόφοιτος μουσικών σπουδών είναι: 

Μουσικολογία, μουσική έρευνα, επιστημονικές βιβλιοθήκες και μουσικά αρχεία, επιστημονικά ερευνητικά κέντρα μουσικολογικής κατεύθυνσης, τμήματα προγραμματισμού και εκδόσεων φορέων της μουσικής ζωής, καλλιτεχνικοί θεσμοί και φορείς, μουσικοί εκδοτικοί οίκοι, εφημερίδες και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ραδιόφωνο και τηλεόραση, τεχνολογία ήχου, κριτικός μουσικής και μουσικός επιμελητής.

Μουσική

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μουσικό Χωριό. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Εθνική Λυρική Σκηνή. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Panik Records. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο