Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Χημεία

 

 Πρώτα, μια βασική διαφορά: Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τις σπουδές Χημείας από τις σπουδές Χημικών Μηχανικών;

 Στις σπουδές Χημείας, ασχολείσαι με τη σύσταση, τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά της ύλης σε ατομικό και μοριακό επίπεδο, καθώς και με τη φύση των χημικών αντιδράσεων.
 Στις σπουδές Χημικών Μηχανικών, ασχολείσαι με το πώς να διαχειρίζεσαι χημικά, φυσικά και βιολογικά ζητήματα, σε εργαστηριακό και βιομηχανικό επίπεδο.

Τα τμήματα Χημείας είναι ΑΕΙ 4ετή, ενώ των Χημικών Μηχανικών είναι πολυτεχνικές σχολές 5ετούς φοίτησης.

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, βαθιά μέσα μας είμαστε όλοι χημικοί. Κάθε φορά που ανάβουμε ένα σπίρτο, βράζουμε ένα αυγό ή απλά εισπνέουμε και εκπνέουμε, εκτελούμε μια χημική αντίδραση. Τα σώματά μας μεγαλώνουν, αναπτύσσονται και λειτουργούν εξ ολοκλήρου ως αποτέλεσμα των χημικών αντιδράσεων που διεξάγονται μέσα μας. Τα ρούχα μας και σχεδόν όλα τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας παράγονται από τη χημική μετατροπή πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο ή το σιδηρομετάλλευμα ή από τη χημική επεξεργασία φυσικών προϊόντων όπως το ξύλο ή το μαλλί.

Το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που τρώμε καλλιεργείται με τη βοήθεια χημικών λιπασμάτων και διατηρείται με χημικά συντηρητικά. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη από τις βλαβερές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, πρέπει να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρά τα σύνθετα χημικά συστήματα που αποτελούν το περιβάλλον τη γης, τη θάλασσα και τον αέρα.

Εκτός από θεμελιώδης στην καθημερινότητά μας, η Χημεία είναι θεμελιώδης και στην επιστήμη. Συνδέεται με τη βιολογία και την ιατρική, με τη φυσική και τη μηχανική, με τη γεωλογία και την επιστήμη της γης. Έτσι, είναι σύνηθες για τους πτυχιούχους Χημείας, να κινηθούν σε αυτούς τους τομείς ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της επιστήμης.

Οι βασικοί δύο πυλώνες της Χημείας είναι η ανόργανη και η οργανική Χημεία, που μελετούν τη δομή και τη δραστικότητα των ανόργανων και των οργανικών ενώσεων αντίστοιχα (δηλαδή ολόκληρο τον περιοδικό πίνακα και τις ιδιότητές του). Η Frances Arnold, Καθηγήτρια Χημικός Μηχανικός στο California Institute of Technology (Calteck) είναι κάτοχος του Νόμπελ Χημείας το 2018 για την ανακάλυψη μεθόδων με τις οποίες μπορούμε να κατευθύνουμε την εξέλιξη των ενζύμων. Αυτό μας επιτρέπει για παράδειγμα να δημιουργούμε τεχνητές πρωτεΐνες με επιθυμητές ιδιότητες, να σχεδιάζουμε ένζυμα που να παράγουν, με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, καύσιμα ή φαρμακευτικές ουσίες.

Οι βασικοί κλάδοι πάντως είναι τέσσερις:

  1. Οργανική Χημεία: Ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας ο οποίος μελετά τη δομή, τις ιδιότητες, τη σύνθεση, τις αντιδράσεις και την παραγωγή των ενώσεων του άνθρακα που περιλαμβάνουν τους υδρογονάνθρακες και τα παράγωγά τους, με ορισμένες εξαιρέσεις.
     
  2. Ανόργανη Χημεία: Ονομάζεται ο δεύτερος μεγάλος κλάδος της Χημείας που μελετά τις χημικές ενώσεις που δεν έχουν βάση τον άνθρακα.
     
  3. Φυσικοχημεία: Ονομάζεται ο επιστημονικός κλάδος της Χημείας με κύριο αντικείμενο τη μελέτη των φυσικών φαινομένων που παρατηρούνται στα χημικά συστήματα. Η Φυσικοχημεία, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Φυσικής και της Χημείας.
     
  4. Αναλυτική Χημεία: Ονομάζεται ο εφαρμοσμένος κλάδος της Χημείας που έχει ως αντικείμενο εργασίας και έρευνας την εύρεση της χημικής σύστασης -ποιοτικής και ποσοτικής- αγνώστων δειγμάτων ύλης.
     

 Συνδυάζοντας κανείς γνώσεις από τους βασικούς κλάδους της Χημείας μπορεί να προχωρήσει σε δευτερεύοντες κλάδους όπως, για παράδειγμα: η Βιοχημεία (διεπιστημονικός κλάδος που συνδέει τη Χημεία και τη Βιολογία), η Πυρηνική Χημεία (κλάδος των λεγομένων “πυρηνικών επιστημών” του οποίου κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης είναι τα χημικά φαινόμενα που σχετίζονται με τον ατομικό πυρήνα), η Ηλεκτροχημεία (επιστημονικός κλάδος της Χημείας που σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό) και η Κβαντική χημεία (κλάδος της Θεωρητικής Χημείας ο οποίος αποτελεί εφαρμογή της Κβαντικής Μηχανικής στα προβλήματα της Χημείας).
 
Το top-5 των Χημικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας:

  • Ιάκωβος Ερρίκος βαν'τ Χοφ
  • Antoine Lavoisier
  • Πιερ Κιουρί
  • Μαρί Κιουρί
  • Ζόσεφ Προυστ

 

Ερευνητές ανέπτυξαν το 2024 μια πρωτοποριακή μέθοδο για την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων χρησιμοποιώντας τα για την έναρξη ριζικών αλυσιδωτών αντιδράσεων για την αποτοξίνωση επικίνδυνων χημικών ουσιών. Αυτή η προσέγγιση αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικό ζήτημα των πλαστικών απορριμμάτων και ανοίγει το δρόμο για βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές χημικές διεργασίες. Καλλιτεχνική απεικόνιση εξαιρετικά δραστικών μορίων που ονομάζονται ρίζες που παράγονται από πλαστικές ίνες. Credit εικόνας: Koji Kubota και Hajime Ito.

 «Χωρίς τη Χημεία, δεν υπάρχει βροχή, δεν υπάρχει νερό και δεν υπάρχει καν ρομαντισμός». Η συγκεκριμένη φράση ανήκει στον P.S. Jagadeesh Kumar, έναν Ινδό καθηγητή του Stanford University, και περικλείει την ουσία και την ομορφιά της Χημείας.
 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Χημεία:

Η φύση της Χημείας: Η Χημεία είναι μια επιστήμη η οποία μελετά τα υλικά του φυσικού μας κόσμου και έχει παρουσία στη ζωή μας καθημερινά από τα φαγητά μέχρι τα ρούχα. Είναι ουσιαστικά μια επιστήμη που βελτιώνει το επίπεδο της ζωής του ανθρώπου και επηρεάζει το περιβάλλον του. 

Οι δεξιότητες: Ένα πτυχίο Χημείας σημαίνει ότι έχεις αναπτύξει την αναλυτική σκέψη, ότι μπορείς να βασίζεται σε επιστημονικές αρχές για να επιλύεις προβλήματα, και ότι έχεις οξύνει τη δημιουργικότητά σου παραμένοντας συνεπής προς τους κανόνες που διέπουν τον κόσμο γύρω μας.

Πολλές επιλογές καριέρας: Με ένα πτυχίο Χημείας και τις κατάλληλες μεταπτυχιακές σπουδές μπορείς να αφοσιωθείς από την έρευνα σε πολλά πεδία μέχρι να εργαστείς στη χημική μηχανική, την εκπαίδευση και την υγεία, τη βιοχημεία, την εγκληματολογία, τη φαρμακολογία και τις περιβαλλοντικές επιστήμες. Μπορείς επίσης  χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου σε τομείς όπως η τεχνολογία τροφίμων ή η επιστήμη των υλικών. 

 

 

Μία από τις δυσκολίες της ενασχόλησης με το πεδίο που λέμε «Χημεία» είναι η πολυπλοκότητα της έρευνας.

Οι Χημικοί έρχονται αντιμέτωποι με σύνθετες επιστημονικές αρχές, με θέματα ασφάλειας (καθώς η επαφή με χημικές ουσίες μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα), και με θέματα συμμόρφωσης προς κάθε κανονιστικό πλαίσιο.

Επίσης πρέπει να έχεις συνεχή επαγρύπνηση γιατί η ευθύνη απέναντι στη δουλειά, την ανθρώπινη υγεία αλλά και στο Περιβάλλον είναι μεγάλη.

Όσον αφορά το αν είναι ανταγωνιστικός κλάδος, είναι αρκετά ανταγωνιστικός και επικρατούν κυρίως όσοι επικαιροποιούν συνεχώς δεξιότητες και ικανότητες. 

 

Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ελλάδα

​​​​

Κύπρος

 

 H τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου (lithium-ion battery) επέτρεψε τόσο την επανάσταση των έξυπνων κινητών όσο και την επερχόμενη επανάσταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και οι εφευρέτες της τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας το 2019. Η διαδρομή της τεχνολογίας αυτής ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με ανακαλύψεις στον τομέα της υπεραγωγιμότητας, πέρασε από τα εργαστήρια της Sony το 1990, και μέσα από ανακαλύψεις στον τομέα των αγώγιμων πολυμερών και συνεχείς βελτιώσεις έφτασε το 2020 στην κατασκευή μπαταριών αυτοκινήτων από την Tesla που διαρκούν (με επαναφόρτηση φυσικά) για 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: η έρευνα σε επιμέρους τεχνολογίες, όπως τα αγώγιμα πολυμερή, οδήγησαν σε πλήθος άλλων ανακαλύψεων όπως για παράδειγμα η τεχνολογία οθόνης OLED που δίνει εκπληκτικά χρώματα και τέλεια αντίθεση σε τηλεοράσεις και οθόνες κινητών. Η έρευνα στην επιστήμη της Χημείας είναι πραγματικά συναρπαστική.

 Κάποιοι/ες που μπορεί να είναι επηρεασμένοι από τις ταινίες, ταυτίζουν τη Χημεία με επιστήμονες οι οποίοι φορούν λευκές ρόμπες και κάνουν πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Κάποιοι άλλοι, θεωρούν ότι οι απόφοιτοι Χημείας είναι καθηγητές σε σχολεία. 

Ένας/μία πτυχιούχος Χημικός, όμως, με τις κατάλληλες επιπλέον σπουδές και εξειδίκευση, μπορεί να αποκτήσει μία επιτυχημένη καριέρα σε πολλούς τομείς. Από τη Χημική Μηχανική μέχρι το Δημόσιο και το Περιβάλλον.  


Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Χημείας:
•    Καριέρα στην Επιστημονική Έρευνα
•    Καριέρα στη Χημική Μηχανική
•    Καριέρα στην Υγεία
•    Καριέρα στην Φαρμακευτική
•    Καριέρα στον Δημόσιο τομέα
•    Καριέρα στο Περιβάλλον
•    Καριέρα στην Εκπαίδευση
•    Καριέρα στην Οινολογία
•    Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Χημεία

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Χημείας:

Καριέρα στον τομέα της Επιστημονικής Έρευνας
 

Οι απόφοιτοι/ες της Χημείας έχουν πολλά περιθώρια να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς έρευνας, όπως οι Χημικές Βιομηχανίες, η Υγεία κ.ά. Οι ερευνητικές επιλογές είναι πιο ευρείες από ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι και κλάδοι για να διεξαχθεί έρευνα. 


Ένας/μία ερευνητής/τρια θα μπορούσε να εργαστεί για ένα πανεπιστήμιο, συνδυάζοντας την έρευνα με τη διδασκαλία, σε μια φαρμακευτική εταιρεία για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων φαρμάκων ή σε ένα ερευνητικό κέντρο του δημόσιου τομέα, συμβάλλοντας έτσι, στην εξασφάλιση παροχής κρατικής υγειονομικής περίθαλψης, σε συνάρτηση με νέες ανακαλύψεις.
Μερικά παραδείγματα του εύρους της έρευνας που έχουν πραγματοποιήσει Χημικοί, περιλαμβάνουν την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και εμβολίων, την εγκληματολογική ανάλυση για ποινικές υποθέσεις, τη βελτίωση της κατανόησης των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάπτυξη νέων χημικών προϊόντων και υλικών (π.χ. καλλυντικά, χρώματα, πλαστικά, τρόφιμα και ποτά).
 

Καριέρα στον τομέα της Χημικής Μηχανικής

Η Χημική Μηχανική αν και είναι διακριτός κλάδος, παραμένει παρεμφερής σε κάποια σημεία. Οι επαγγελματίες του εργάζονται σε τομείς, όπως τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, η ενέργεια, η επεξεργασία νερού, τα πλαστικά, τα προϊόντα περιποίησης, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τα ποτά. Πρόκειται για πολύ διαφορετικές βιομηχανίες, στις οποίες οι ρόλοι ενός Χημικού διαφοροποιούνται και μπορεί να σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη δημιουργία και τη διαδικασία παραγωγής χημικών προϊόντων και υλικών. 
Οι επαγγελματίες επιφορτίζονται με τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων χημικών τεχνικών, συνδυάζοντας συχνά άλλες προηγμένες και αναδυόμενες επιστήμες όπως η νανοτεχνολογία ή η βιοϊατρική μηχανική.

Οι χημικοί μηχανικοί εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των χημικών διεργασιών, προσαρμόζουν τη χημική σύνθεση των προϊόντων για την κάλυψη περιβαλλοντικών ή οικονομικών αναγκών, αυξάνουν τις χημικές διεργασίες για παραγωγικούς σκοπούς και εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών. 
 

Καριέρα στον τομέα της Υγείας

Μια καριέρα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους Χημικούς αφορά μία καριέρα στα εργαστήρια.

Αν και πλέον υπάρχει η ευκαιρία να εργαστεί κανείς στην περίθαλψη, βοηθώντας στην έρευνα για τους ασθενείς. Η Κλινική Βιοχημεία ή αλλιώς η Επιστήμη της Υγειονομικής Περίθαλψης, περιλαμβάνει καθήκοντα όπως η έρευνα, η διάγνωση και η θεραπεία ασθενειών. 

 

  • Αν και ορισμένα πόστα απαιτούν κλινική εμπειρία (και ιατρικά προσόντα), πολλοί επιστημονικοί τομείς στην υγειονομική περίθαλψη απαιτούν απλώς από τον/την Χημικό να συνεργάζεται με τους γιατρούς, ώστε να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των δοκιμών στους ασθενείς. Έτσι ο ρόλος του/της είναι να λειτουργεί υποστηρικτικά στη διάγνωση και την αξιολόγηση. 

Μπορεί οι Χημικοί να μην μπορούν να συμβουλεύουν για ιατρική περίθαλψη, το έργο τους όμως είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση αποτελεσμάτων, την εξεύρεση βαθύτερων αιτιών, την ορθή τήρηση των αναφορών και την εφαρμογή της έρευνας.


Αν ως απόφοιτος/η Χημείας ακολουθήσει κάποιος μια καριέρα στην Υγεία, πιθανότατα θα εργαστεί ως μέλος μιας ομάδας που συνήθως θα αποτελείται από τις εξής ειδικότητες: χημικούς, βιοχημικούς, βιολόγους, κλινικούς και παθολόγους.

Η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς κλάδους στην Ελλάδα όσον αφορά στον κύκλο εργασιών και την προστιθέμενη αξία. Από τα κρουασάν της Chipita στη Σαουδική Αραβία, μέχρι τα γιαουρτία της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ, τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά κατακτούν συνεχώς καινούριες αγορές. Οι ευκαιρίες απασχόλησης στη βιομηχανία τροφίμων & ποτών, συμπεριλαμβανομένης της Οινοποιίας είναι εξαιρετικές. Η ζήτηση για χημικούς και χημικούς μηχανικούς είναι δεδομένη και οι ανάγκες για συνεχή καινοτομία αφορούν πολλαπλούς τομείς. Αναφέρουμε ενδεικτικά: γαλακτωματοποιητές (βοηθούν στην ανάμειξη συστατικών που κανονικά δεν αναμειγνύονται), προσθήκη-ενίσχυση αρώματος και γεύσης, διατήρηση υγρασίας, aντιοξειδωτικά, βελτίωση όψης (π.χ. διογκωτικοί, αντιπηκτικοί παράγοντες, μείωση αφρού), συντηρητικά, χρώμα, και άλλα.

 

Καριέρα στον τομέα της Φαρμακευτικής

Και ο Φαρμακευτικός τομέας προσφέρει για τους πτυχιούχους Χημικούς επιλογές στην αγορά εργασίας. Καθώς η ζήτηση για εξειδίκευση και νέα φάρμακα αυξάνεται, οι Φαρμακευτικοί Χημικοί ασχολούνται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την ανάλυση, την αξιολόγηση και τη ρύθμιση νέων και υφιστάμενων φαρμακευτικών προϊόντων.

 

  • Οι Synthetic Pharmaceutical Chemists (επίσης γνωστοί ως Medicinal Chemists) επικεντρώνονται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων, οικονομικά αποδοτικών φαρμάκων για την αγορά. Από την άλλη, οι Analytical Pharmaceutical Chemists επικεντρώνονται περισσότερο στη δοκιμή και τη χημική ανάλυση νέων φαρμάκων, διασφαλίζοντας ότι κάθε προϊόν είναι κατάλληλο για δημόσια κατανάλωση και σύμφωνα με τους κρατικούς κανονισμούς. 

Η τοξικολογία είναι ένα ακόμα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο για μια καριέρα στη Χημεία, στην οποία τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τον εντοπισμό χημικών κινδύνων και την καταστροφή τοξινών σε οποιαδήποτε χημική ουσία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για δημόσια κατανάλωση.


Μπορεί λοιπόν ένα πτυχίο στη Χημεία να είναι αρκετό για κάποια πόστα στον τομέα της Φαρμακολογίας, ένα μεταπτυχιακό ή ακόμα και ένα PhD σε μια σχετική εξειδίκευση μπορεί να βοηθήσει έναν υποψήφιο να κατακτήσει ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ερευνητικούς ρόλους. 
 

Καριέρα στον Δημόσιο τομέα
Ένας τομέας που μπορεί να απορροφήσει πτυχιούχους Χημείας είναι το Δημόσιο τόσο σε κρατικές ερευνητικές πρωτοβουλίες, όσο και σε τομείς όπως η Πολιτική, η Άμυνα και η Δημόσια Υγεία. 

Για τους Χημικούς, μια καριέρα στην Εγκληματολογία έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ιατροδικαστική έρευνα έχουν μεγάλη εξέλιξη. Ο ρόλος τους δεν αφορά μόνο τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων -οι δικαστικοί εμπειρογνώμονες καλούνται συχνά από τα δικαστήρια να συζητήσουν τα ευρήματα- αλλά οφείλουν να διασφαλίσουν ότι είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις. 

Τέλος, εάν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει μια καριέρα στο Δημόσιο, έχει την προοπτική να εργαστεί στην έρευνα για τη διαμόρφωση της επιστημονικής πολιτικής της χώρας και των εθνικών κανονισμών ως προς την υγεία και την ασφάλεια.

Καριέρα στον τομέα του Περιβάλλοντος
 
Οι απόφοιτοι Χημείας είναι κατάλληλοι και για μια καριέρα που αφορά το Περιβάλλον. Οι ευκαιρίες του δημόσιου τομέα για τους πτυχιούχους Χημείας που ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικά ζητήματα, περιλαμβάνουν τους εξής τομείς εργασίας: την περιβαλλοντική συμβουλευτική, τη γεωργία και τη χημική διάγνωση. Αυτοί οι τομείς επικεντρώνονται στη χημική κατάσταση του περιβάλλοντος της Γης και στην ανάλυση των σχετικών δεδομένων (π.χ. μετεωρολογικά δεδομένα ή χημική ανάλυση του εδάφους, του νερού και των υποπροϊόντων του).
 
Οι στόχοι των εργασιών ενός Χημικού για το Περιβάλλον ποικίλλουν, για παράδειγμα, μπορεί να αφορούν από τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών μέχρι τη δημιουργία εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις ορισμένων χημικών ουσιών στο φυσικό περιβάλλον, γνώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική περιβαλλοντική πολιτική και τους κανονισμούς. Φυσικά, μπορούν να απορροφηθούν και στον ιδιωτικό τομέα.
 
Οι απόφοιτοι Χημείας μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Περιβάλλοντος. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Ο Κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίες σχετίζονται με το Περιβάλλον. Στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος ανήκουν αυτοί που έχουν πτυχίο:
 
1. Μηχανικού Περιβάλλοντος
2. Περιβάλλοντος
3. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
4. Γεωγραφίας
5. Επιστήμης της Θάλασσας
6. Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος
7. Γεωλογίας
8. Βιολογίας
9. Φυσικής
10. Χημείας 
 
Έτσι όταν υπάρχει προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ ή άλλον φορέα για ΠΕ Περιβάλλοντος μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι παραπάνω ειδικότητες μεταξύ των οποίων είναι οι πτυχιούχοι Χημείας. Βασικά κριτήρια για την πρόσληψη παίζουν τα προσόντα του κάθε υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, εργασιακή εμπειρία, ξένες γλώσσες κ.λπ.). Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο διαφορετικών ειδικοτήτων τότε η πρόσληψη γίνεται με την σειρά προτεραιότητας που αναφέρεται παραπάνω. Δηλαδή οι Περιβαλλοντολόγοι έχουν το πλεονέκτημα μετά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος σε περίπτωση ισοβαθμίας, ενώ οι Χημικοί είναι τελευταίοι στη λίστα.
 

 

Καριέρα στην Οινολογία
 
Ένας πτυχιούχος Χημικός μπορεί να αποκτήσει την άδεια του Οινολόγου αρκεί να έχει παρακολουθήσει συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Δικαίωμα για τη χορήγηση βεβαίωσης για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος Οινολόγου έχουν σύμφωνα με το ΦΕΚ 57Α/ 198 «οι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Α.Ε.Ι. ημεδαπής ή αλλοδαπής που έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους πρόγραμμα οινολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού οίνου και αμπέλου διάρκειας τουλάχιστον δύο εξαμήνων». Επίσης δικαίωμα έχουν και οι πτυχιούχοι Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ή αναγνωρισμένων ως ισότιμων σχολών της αλλοδαπής καθώς και οι απόφοιτοι της σχολής Ντιζόν και οι κάτοχοι πτυχίου οινολόγου.

 

Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης
 
Μια ενδιαφέρουσα καριέρα στη Χημεία μπορεί να αφορά τη διδασκαλία της. Οι απόφοιτοι Χημείας μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Oμάδα φοιτητών από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, λαμβάνει το χρυσό βραβείο εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνιαμό Ecotrophelia. Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία νέων οικολογικών καινοτόμων προϊόντων διατροφής και, σε εθνικό επίπεδο, διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων για απόφοιτους τμημάτων χημείας και χημικών μηχανικών είναι έντονο και μεταφράζεται σε ευκαιρίες απασχόλησης, ακόμα και κατά τη διάρκεια των σπουδών, π.χ. μέσω internships.
  Οι Χημικοί  ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ04.

Για διορισμό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν: Πτυχίο Χημείας Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή Πτυχίο Χημείας του Πανεπιστημίου της Κύπρου. 


Παράλληλα, οι απόφοιτοι Χημείας μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ.

 
Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Χημεία
 
Αναφέρθηκε ήδη ότι ένας/μία κάτοχος πτυχίου Χημείας με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές μπορεί να εργαστεί σε αρκετούς κλάδους. Κάποιοι από αυτούς όμως ίσως θεωρούνται πιο άγνωστοι για τη σύνδεσή τους με τους αποφοίτους Χημικούς, όπως για παράδειγμα τα Media μέσω της επιστημονικής δημοσιογραφίας. 
 
Επίσης, οι φοιτητές/τριες αποκτούν πολλές ακόμα πολύτιμες γενικές δεξιότητες, κατά τη διάρκεια ενός πτυχίου Χημείας, όπως ο χειρισμός δεδομένων και η πληροφορική. Αυτές είναι ακριβώς οι δεξιότητες που απαιτούνται σε πολλές διοικητικές και διαχειριστικές θέσεις, στον τομέα των επιχειρήσεων, του εμπορίου, των οικονομικών, τον τραπεζικό τομέα ή τη δημόσια διοίκηση, με αποτέλεσμα πολλοί χημικοί να μετακινούνται εύκολα σε αυτούς τους τομείς. Επομένως, ένα πτυχίο Χημείας  μπορεί να αποτελέσει απλά το σκαλοπάτι για πολλές διαφορετικές ευκαιρίες.

 

 

Χημεία

Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Χημείας, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
 
Ένωση Ελλήνων Χημικών. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Παγκύπρια Ένωσης Επιστημόνων Χημικών. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). Δείτε περισσότερα, εδώ.
 
Ελληνικό Κέντρο Μικρών Μορίων (HSMC). Δείτε περισσότερα, εδώ
 
Γενικού Χημείου του Κράτους. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
European Chemicals Agency. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
European Chemical Society. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
American Chemical Society. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
European Food Safety Authority. Δείτε περισσότερα, εδώ
 
European Medicines Agency. Δείτε περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο