Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Χημικών Μηχανικών

 

 

 Καταρχάς κάτι που ρωτάνε πολλοί: Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις σπουδές Χημείας και Χημικών Μηχανικών;

Στις σπουδές Χημείας, ασχολείσαι με τη μελέτη της δομής, της σύνθεσης και των ιδιοτήτων των χημικών στοιχείων και των χημικών ενώσεων.
Στις σπουδές Χημικών Μηχανικών, ασχολείσαι με το πώς να διαχειρίζεσαι χημικά, φυσικά και βιολογικά ζητήματα, σε εργαστηριακό και βιομηχανικό επίπεδο.

Τα τμήματα Χημείας είναι ΑΕΙ 4ετή, ενώ των Χημικών Μηχανικών είναι πολυτεχνικές σχολές 5ετούς φοίτησης. Η Frances Arnold, Καθηγήτρια Χημικός Μηχανικός στο California Institute of Technology (Calteck) είναι κάτοχος του Νόμπελ Χημείας το 2018 για την ανακάλυψη μεθόδων με τις οποίες μπορούμε να κατευθύνουμε την εξέλιξη των ενζύμων. Αυτό μας επιτρέπει για παράδειγμα να δημιουργούμε τεχνητές πρωτεΐνες με επιθυμητές ιδιότητες, να σχεδιάζουμε ένζυμα που να παράγουν, με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, καύσιμα ή φαρμακευτικές ουσίες.

Σπουδάζοντας Χημικός Μηχανικός, θα έρθεις σε επαφή φυσικά με τη Χημεία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημική Μηχανική, τη Θερμοδυναμική, την Τεχνολογία Περιβάλλοντος και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα αντικείμενα.

Αν σε γοητεύουν οι τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, σίγουρα θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον η εκπαίδευση πάνω σε αέρια και στερεά καύσιμα, σε διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων κ.λπ., θα σου αρέσει η μελέτη της Ύλης αλλά και οι γνώσεις που θα αποκομίσεις πάνω στο οικονομικό και κοινωνικό κόστος της βιομηχανικής παραγωγής ή επεξεργασίας και η αντίστοιχη αξιολόγηση του αποτελέσματος. 

Η δράση ενός/μίας Χημικού/ης Μηχανικού σήμερα υπερβαίνει τη συμβατική βιομηχανία (δηλαδή τη βιομηχανία χημικών, τροφίμων, πετρελαίου, τσιμέντου, πλαστικών κ.λπ.) καθώς έχει επεκταθεί σε νέους τομείς δυναμικά σε νέους τομείς όπως η βιοτεχνολογία-βιοϊατρική, τα νανοϋλικά, η πράσινη οικονομία, η πληροφορική, η συμβουλευτική, η έρευνα κ.ά). Ασφαλώς όσοι αποφοιτούν από το πεδίο αυτό είναι πολύ χρήσιμοι και στη διοίκηση επιχειρήσεων, τη διαχείριση της ποιότητας και της καινοτομίας, και γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν τις αρχές της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου, μετά από 5 χρόνια, μετά τη Διπλωματική εργασία σου και την Πρακτική Άσκηση, αποκτάς Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού είναι ισοδύναμο με μεταπτυχιακό δίπλωμα επιπέδου Master.

 

Μια ομάδα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, επονομαζόμενη και ως Lamborgenius κατέλαβε το 2022 την 3η θέση στον Ετήσιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Chem-E-Car του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE 2022) που έγινε στο Phoenix (Αριζόνα – ΗΠΑ). Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 37 πανεπιστημιακές ομάδες απ' όλο τον κόσμο.

 «Η χημική μηχανική είναι η γέφυρα μεταξύ επιστήμης και βιομηχανίας, μετατρέποντας τις επιστημονικές ανακαλύψεις σε πρακτικές λύσεις», είχε πει ο Trevor Kletz, ένας γνωστός Βρετανός συγγραφέας που μελετούσε το θέμα της ασφάλειας της χημικής μηχανικής. Για να διαβείς τη «γέφυρα» αυτή και μόνο, αξίζει να σπουδάσεις Χημικός Μηχανικός.


Τρεις ακόμα λόγοι για να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο:
 

Ευκαιρίες σταδιοδρομίας: Η χημική μηχανική προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών σε διάφορους κλάδους, όπως ο κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και των ποτών, της περιβαλλοντικής μηχανικής, της παραγωγής ενέργειας και της επιστήμης των υλικών. 

Θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον: Οι χημικοί μηχανικοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εύρεση βιώσιμων λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η έλλειψη πόρων. Εργάζονται σε έργα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, την παροχή καθαρού νερού και τις πράσινες διαδικασίες παραγωγής. Η χημική μηχανική επιτρέπει στα άτομα να συμβάλλουν στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, αντιμετωπίζοντας σύγχρονα περιβαλλοντικά και βιομηχανικά ζητήματα. 

Επίλυση προβλημάτων και καινοτομία: Είτε πρόκειται για τη συμμετοχή στην παραγωγή ενός νέου φαρμάκου, τη βελτιστοποίηση βιομηχανικών διαδικασιών ή την ανάπτυξη προηγμένων υλικών, ως χημικός μηχανικός θα βρίσκεσαι συνήθως στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της τεχνολογικής προόδου.

 

 

Θέματα τήρησης ασφάλειας έχουν να διαχειριστούν συνήθως οι χημικοί μηχανικοί. Και είναι λογικό γιατί μπορεί να δουλεύουν με  σχετικά επικίνδυνα για ανάφλεξη υγρά ή αέρια , με δραστικά χημικά μέσα (οξέα, αλκάλια, μέταλλα), με δηλητήρια και ραδιενεργές ουσίες, με υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, ή χημικές αντιδράσεις που μπορούν να γίνουν ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο.

Πέρα από αυτό, άλλη δυσκολία του επαγγέλματος που δηλώνουν οι περισσότεροι χημικοί μηχανικοί ότι αντιμετωπίζουν είναι ότι απαιτείται από αυτούς να βρίσκουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις που πληρούν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις παρέχοντας ταυτόχρονα βέλτιστη απόδοση, πράγμα που είναι λίγο σπαζοκεφαλιά.

 

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε το 2019.

Ελλάδα

Κύπρος

 

 

Ευτυχώς η ειδικότητα του Χημικού Μηχανικού παρουσιάζει σε διεθνές επίπεδο ικανοποιητική ζήτηση.

Ο/η Χημικός/ή Μηχανικός μπορεί μετά τις σπουδές του να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με εξετάσεις που οργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας(Τ.Ε.Ε.), και κατόπιν εργάζεται σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων:

  1. Απασχόληση σε βιομηχανικές παραγωγικές διαδικασίες (χημικά, πετρελαιοειδή, αέριο, χαρτί, φαρμακευτικά, τρόφιμα, κεραμικά, υφάσματα, πλαστικά κ.ά.) 
  2. Τεχνικές συμβουλές και προώθηση πωλήσεων προϊόντων, επιχειρησιακή έρευνα 
  3. Δημόσια Διοίκηση - Δημόσιοι Οργανισμοί (Υπουργείο Υποδομών, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενικό Χημείο του Κράτους, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.)
  4. Μελέτες, σχεδιασμοί, κατασκευές. 
  5. Έρευνα, εξέλιξη και προσχεδιασμένες ιδιότητες νέων υλικών και προϊόντων. 
  6. Εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην Ανώτατη και Ανώτερη βαθμίδα. 
  7. Ελεύθεροι επαγγελματίες για τη μελέτη και την κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών Μηχανικών είναι κατοχυρωμένα από το άρθρο 8 του ΠΔ 99 (ΦΕΚ 187/05-11-2018, τεύχος Α’).

 

Χημικών Μηχανικών

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο