Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Επιστήμη των Υπολογιστών: ένας κλάδος γεμάτος ευκαιρίες;

Στους ιστότοπους εταιρειών και οργανισμών από όλους τους τομείς της οικονομίας, από την εκπαίδευση ως τις κατασκευές, από τον αγροτικό τομέα ως την υγεία και την ψυχαγωγία, υπάρχουν σχεδόν μόνιμα αναρτημένες ανοικτές θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής και υπολογιστών. Οι προγραμματιστές, οι μηχανικοί, οι σχεδιαστές δικτύων, οι ειδικοί σε βάσεις δεδομένων, οι κρυπτογράφοι, οι επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης και άλλοι τόσοι κλάδοι της επιστήμης αυτής φαίνεται να είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι η ζήτηση για επιστήμονες υπολογιστών όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα αυξάνεται με ρυθμό έως και 20% έως το 2030. Φυσικά, η υψηλή αυτή ζήτηση αναμένεται να κρατήσει και τους μισθούς σε υψηλά επίπεδα.

Εν ολίγοις, το μέλλον για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς επιστήμονες υπολογιστών διαγράφεται λαμπρό. Αλλά το θέμα είναι σε ποιον τομέα να ειδικευτείς; Η επιστήμη των υπολογιστών είναι ένας ασυνήθιστα ευρύς κλάδος που προσφέρει πολλούς τομείς εξειδίκευσης. Πώς να επιλέξεις την καλύτερη εξειδίκευση στην επιστήμη των υπολογιστών; Αυτό θα δούμε παρακάτω στο άρθρο, εξετάζοντας επίσης:

  • 12 εξειδικεύσεις στην επιστήμη των υπολογιστών και
  • Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Ελλάδα και Κύπρο στον κλάδο της τεχνολογίας και της μηχανικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξειδίκευση και σπουδές

Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές εξειδικεύσεις στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών. Κάτω από κάθε εξειδίκευση θα βρείτε ενδεικτικά μερικές θέσεις εργασίας που μπορεί να διεκδικήσει ένας/μία απόφοιτος/η Πληροφορικής με εξειδίκευση σε έναν από τους παρακάτω κλάδους:

  1.  Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη
    • Μηχανική μάθηση (Machine Learning): Η μηχανική μάθηση είναι ένας κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης που εστιάζει σε αλγόριθμους υπολογιστών που μπορούν να μάθουν από ένα σύνολο δεδομένων. Στη διάρκεια της εξειδίκευσής σου θα επικεντρωθείς στο πώς να δημιουργήσεις αυτοβελτιωμένους αλγόριθμους υπολογιστών που μπορούν να αναλύουν μεγάλα σύνολα δεδομένων, να εξάγουν συμπεράσματα από αυτά και στη συνέχεια να κάνουν προβλέψεις με βάση αυτό. Επί του παρόντος, οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που βασίζονται στη μηχανική μάθηση αφορούν τις ιατρικές βιομηχανίες και τους χρηματοοικονομικούς τομείς, με ορισμένες να επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην αναγνώριση εικόνας και ομιλίας.
      Θέσεις Εργασίας: Machine Learning Researcher, MLOps (Machine Learning Operations) Engineer, Data Scientist, Machine Learning Analyst. 
      Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
    • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence): Η τεχνητή νοημοσύνη, ή AI, είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας στον κόσμο της τεχνολογίας που περιλαμβάνει τη χρήση αλγορίθμων, την αναπαράσταση γνώσης και τη λογική συλλογιστική, τη ρομποτική, τη μηχανική μάθηση, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας κ.ά. για την αυτοματοποίηση συστημάτων. Αν σας συνεπαίρνει η ιδέα να δημιουργείτε προγράμματα που να «σκέφτονται» να απαντούν σε ερωτήσεις, να παίρνουν αποφάσεις και να εκπλήσσουν και εσάς τους ίδιους με τις δυνατότητες τους, σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε τον κλάδο του ΑΙ.
      Ρωτήσαμε και έναν ΑΙ αλγόριθμο να μας πει τη γνώμη του.
      Ερώτηση: “in two sentences, why should a young person study AI?”.
      Απάντηση από chat.openai: “Studying AI can provide a young person with valuable knowledge and skills that can be applied in many different fields, such as computer science, healthcare, finance, and education. Additionally, studying AI can open up exciting career opportunities in the tech industry, which is growing rapidly and offers high salaries and job satisfaction”.
      Θέσεις Εργασίας: Artificial Intelligence Architect, Artificial Intelligence Researcher, Machine Learning Engineer, Artificial Intelligence data analyst, Artificial Intelligence Engineer
      Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  2. Information Security: Το Information Security περιλαμβάνει την ασφάλεια δικτύων, προηγμένα λειτουργικά συστήματα, κρυπτογραφία, ασφαλείς βάσεις δεδομένων.
    • Ασφάλεια Υπολογιστών και Δικτύων (Computer and Network Security): Η συγκεκριμένη εξειδίκευση παρέχει μια εις βάθος κατανόηση των τρεχουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες υπολογιστών που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν ασφαλή, κρίσιμα για την ασφάλεια συστήματα, και περιλαμβάνει την ασφάλεια δικτύων, προηγμένα λειτουργικά συστήματα, κρυπτογραφία, ασφαλείς βάσεις δεδομένων κ.λπ. 
      Θέσεις Εργασίας: Security Engineer, Network Security Analyst, System Security Analyst 
      Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
    • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity): Η κυβερνοασφάλεια είναι ένας τομέας που εστιάζει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων και προγραμμάτων που αποσκοπούν στην πρόληψη επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Εστιάζει σε εργαλεία, τεχνικές, διεργασίες και διάφορους ελέγχους που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εισβολής, των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού και άλλων μορφών εκμετάλλευσης. Οι συνέπειες για τους οργανισμούς που αγνοούν την κυβερνοασφάλεια μπορεί να είναι καταστροφικές. Αν σας εξιτάρει η ιδέα να βασίζεται ο οργανισμός πάνω σας για να κρατάτε μακριά κακόβουλους hackers και να διατηρείτε ασφαλή προσωπικά δεδομένα, οικονομικά συστήματα και επικοινωνίες, τότε ο τομέας αυτός μπορεί να είναι για εσάς.
      Θέσεις Εργασίας: Security Engineer, Network Security Analyst, System Security Analyst, Cybersecurity Analyst, Penetration Tester, Cryptographer, Security Consultant  
      Ενδεικτικά ΠΜΣ:
  3. Επιστήμη Δεδομένων (Data Science): Η επιστήμη των δεδομένων περιλαμβάνει τη συλλογή, την ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων από δεδομένα. Στην επιστήμη δεδομένων, πολλαπλές επιστημονικές μέθοδοι, αλγόριθμοι και μαθηματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται για την απόκτηση χρήσιμης γνώσης από πλήθος δεδομένων που συλλέγονται από όλο το εύρος των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού. Οι επιστήμονες και οι αναλυτές δεδομένων βοηθούν τις εταιρείες και τους οργανισμούς να στοχεύουν καλύτερα τις διαφημιστικές τους εκστρατείες, να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους, να σχεδιάζουν καλύτερα τα προϊόντα τους, να προγραμματίζουν καλύτερα για τις μελλοντικές τους ανάγκες, και γενικά να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. 
    Θέσεις Εργασίας: Data Scientist, Data Analyst, Business Intelligence Analyst, Machine Learning Engineer, Information Scientist, Database Administrator, Data Engineer, Analytics Manager 
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  4. Μηχανική Λογισμικού (Software Engineering): Η μηχανική λογισμικού περιλαμβάνει τη μελέτη, τον σχεδιασμό, τη δοκιμή, την εφαρμογή και τη συντήρηση μεγάλων και πολύπλοκων συστημάτων λογισμικού. Ο καθένας μπορεί σήμερα να μάθει να γράφει απλά προγράμματα. Το να μπορεί όμως να σχεδιάζει και να συντηρεί μεγάλα συστήματα λογισμικού απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις  από προγραμματιστικά πρότυπα, αρχιτεκτονική συστημάτων, και μεθόδους ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Λένε πως ένας καλός software engineer αξίζει όσο 10 μέτριοι προγραμματιστές, και πολλές εταιρείες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό. Φυσικά όλοι οι μηχανικοί λογισμικού έρχονται σε επαφή με πολλές και διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού (Java, Python, JavaScript, Ruby, C#, Go κ.λπ.) και σχετιζόμενα frameworks (π.χ. Python Django) και συνήθως καταλήγουν να εξειδικευτούν σε 2-3 από αυτές τις γλώσσες.
    Θέσεις Εργασίας: Software Development Engineer, Software Engineer, Full-stack web Developer, Game Developer, Mobile app Developer  
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  5. Ψηφιακά μέσα (Digital media): Για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τη δημιουργική πλευρά της επιστήμης των υπολογιστών, η εξειδίκευση στα ψηφιακά και διαδραστικά μέσα μπορεί να είναι η κατάλληλη επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι σχεδιαστές ψηφιακών μέσων εργάζονται στη δημιουργία παιχνιδιών υπολογιστών, εφαρμογών, υπηρεσιών χαρτογράφησης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οποιουδήποτε άλλου λογισμικού που ξεφεύγει από την τεχνική εστίαση της παραδοσιακής επιστήμης των υπολογιστών.
    Θέσεις Εργασίας: Mobile Application Developer (iOS, Android), Video Game Designer, Video Game Developer, Software Engineer 
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  6. Βιολογικός υπολογισμός ή Βιοϋπολογισμός (Biocomputation): Ο Βιοϋπολογισμός είναι μια διεπιστημονική εξειδίκευση που εστιάζει σε υπολογιστικές προκλήσεις και λύσεις στους τομείς εφαρμογής της βιολογικής και ιατρικής πληροφορικής. Σε αυτή την εξειδίκευση περιλαμβάνονται μαθήματα που καλύπτουν προηγμένους αλγόριθμους, βάσεις δεδομένων, δικτύωση, μοντελοποίηση και προσομοίωση, καθώς και μαθήματα που καλύπτουν βιοϋπολογισμό, βιομηχανική και ιατρική πληροφορική. Ο βιοϋπολογισμός είναι ένας αναδυόμενος τομέας της επιστήμης των υπολογιστών, της μηχανικής και των βιολογικών επιστημών.  
    Θέσεις εργασίας: Bioinformatician, Data Scientist, Computational Biomedical Engineering, Computational Biologist, Computational Scientist Bioinformatics 
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  7. Διαχείριση Πληροφοριών και Αναλυτική (Information Management and Analytics): Η Διαχείριση Πληροφοριών και Αναλυτική λειτουργεί συχνά σε ένα επίπεδο υψηλότερο από την επιστήμη δεδομένων (data science), καθώς ασχολείται με όλα εκείνα που χρειάζεται ο οργανισμός για να μπορεί να συλλέγει και να αναλύει αποτελεσματικά τα δεδομένα του. Ο τομέας ασχολείται με σύγχρονα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων και πληροφοριών, με μεθόδους εξόρυξης μεγάλων συνόλων δεδομένων (ή ανακάλυψη γνώσης από βάσεις δεδομένων), καθώς και με τον σχεδιασμό μηχανισμών και την υποστήριξη των διαδικασιών που διευκολύνουν την συλλογή και ανάλυση των δεδομένων. Με λίγα λόγια ο τομέας της διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών είναι προαπαιτούμενος για την εφαρμογή τεχνικών της επιστήμης δεδομένων.
    Θέσεις Εργασίας: Management Information Assistant Analyst, Data Analyst, Analytics & Information Management Consultant, Content Strategist, Database Developer, Information Architect,  IT Project Manager, Data Governance  
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
    • Πληροφορική Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
       
  8. Συστήματα (Systems): Αποτελεί μια πολύ γενική κατηγορία με πολλές και διαφορετικές εξειδικεύσεις, όπως τα πληροφοριακά και υπολογιστικά συστήματα, κ.ά.. Η εξειδίκευση στον τομέα των συστημάτων αποτελεί μέρος μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες - ο σχεδιασμός του κορμού του διαδικτύου επόμενης γενιάς, η διαχείριση των συνεχώς διευρυνόμενων συνόλων δεδομένων και η εξισορρόπηση της ασφάλειας και του απορρήτου – και χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση αναλόγως του τομέα ενδιαφερόντων σας. 
    Θέσεις Εργασίας: Systems Engineer, System Analyst, Application Analyst, Information System Manager, Computer Network Architect 
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  9. Δίκτυα (Networks) / Δικτύωση (Networking): Τα δίκτυα υπολογιστών αναφέρονται στη διαμόρφωση πολλών διασυνδεδεμένων υπολογιστών που μπορούν να μοιράζονται δεδομένα και πόρους μεταξύ τους. Αυτή η εξειδίκευση εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα δίκτυα για την ανταλλαγή πληροφοριών με εσωτερικούς και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τη διαχείριση του εύρους ζώνης, της κυκλοφορίας, της πρόσβασης των χρηστών και της ασφάλειας των ίδιων των δικτύων, καθώς και οποιωνδήποτε συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. 
    Θέσεις εργασίας:  Network Administrator, Network Analyst, Network Architect, Network Security Manager, System Engineer, Network Programmer, Telecommunications Specialist 
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  10. Ρομποτική (Robotics): Η ρομποτική συνδυάζει την επιστήμη των υπολογιστών, τη μηχανική και τον σχεδιασμό για να αναπτύξει μηχανές που κάνουν δουλειές που είναι κουραστικές, δύσκολες, ή και αδύνατες για τους ανθρώπους. Η κύρια χρήση της είναι η εργασία σε συνθήκες ακατάλληλες ή αφιλόξενες για τον άνθρωπο. Οι εφαρμογές της περιλαμβάνουν τη βιομηχανία και την ιατρική. Τα μαθήματα ρομποτικής σας διδάσκουν δεξιότητες στον σχεδιασμό τεχνολογίας, στην εγκατάσταση και επισκευή εξοπλισμού και στον προγραμματισμό. Θα μάθετε επίσης για αλγόριθμους, ρομποτική κίνηση, προγραμματισμό κινητών ρομπότ και γραφικά υπολογιστών. Επιπλέον, αυτή η εξειδίκευση περιλαμβάνει στοιχεία καλλιτεχνικής όρασης και μαθηματικής σκέψης.
    Θέσεις εργασίας:  Ερευνητές, Προγραμματιστές, Testing Technicians, Automation Engineers, Robotics Engineer, Robotics Operator, Robotics - Software Development Engineer, Robotics Technologist
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  11. Computer Graphics (Γραφικά Υπολογιστών): Τα γραφικά υπολογιστών έχουν ευρείες εφαρμογές σε εικαστικούς τομείς, δημιουργώντας χαρακτήρες και κόσμους βιντεοπαιχνιδιών, ταινίες και οπτικά εφέ και άλλα παρόμοια. Στα προγράμματα σπουδών της συγκεκριμένης εξειδίκευσης, θα μάθεις για διάφορα εργαλεία, τεχνικές και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ψηφιακών εικόνων, σταθερές ή κινούμενες, σε 2D ή 3D. Αν σου αρέσει να δημιουργείς νέους κόσμους, και να εντυπωσιάζεις τους άλλους με το ταλέντο σου αυτός ο κλάδος είναι για εσένα. 
    Θέσεις εργασίας: Graphics Designer, 3D Model Designer, Motion Graphics Designer, Animator 
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  
  12. Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή (Human-Computer Interaction): Η Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή είναι η γνωστική περιοχή της πληροφορικής που μελετάει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση διαδραστικών υπολογιστικών συστημάτων (interactive computer systems) δηλαδή συστημάτων που αλληλεπιδρούν με τους χρήστες τους. Ο συγκεκριμένος τομέας μελετά και ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές και οι άνθρωποι εμπλέκονται/αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Είναι ένας πολυεπιστημονικός τομέας που συγκεντρώνει τον κόσμο της επιστήμης των υπολογιστών, της επιστήμης της συμπεριφοράς, του σχεδιασμού, της φυσικής εργονομίας και πολλά άλλα.  
    Θέσεις εργασίας: UX Designer, UX Researcher, Usability Engineer, Product Designer 
    Ενδεικτικά ΠΜΣ:  

Η επιστήμη των υπολογιστών είναι ένας από τους τομείς με τις περισσότερες επιλογές εκπαίδευσης και εξειδίκευσης. Το θέμα είναι ποιος τομέας σε ενδιαφέρει περισσότερο και πώς θα αποφασίσεις για αυτό.

Πώς να επιλέξεις την εξειδίκευση που θα ήθελες να ακολουθήσεις στον τομέα σου;

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσεις ποια ειδικότητα σου ταιριάζει από τις πολλές που υπάρχουν στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνολογίας:

 1. Ψάξε και μάθε περισσότερα για την επιστήμη των υπολογιστών
Το πρώτο βήμα κατά την επιλογή μιας εξειδίκευσης είναι να κατανοήσεις τα βασικά στοιχεία της επιστήμης των υπολογιστών. Προτού αποφασίσεις, βρες στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον συγκεκριμένο τομέα ή παρακολούθησε ένα εισαγωγικό μάθημα στην επιστήμη υπολογιστών στο πανεπιστήμιου ή στο διαδίκτυο. Στο eduguide θα βρεις εδώ www.eduguide.gr/undergrad/subject/17 όλες τις γενικές πληροφορίες που αφορούν το αντικείμενο της πληροφορικής όπως επίσης και τα διαθέσιμα δια ζώσης και εξ αποστάσεως προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στις τεχνολογικές επιστήμες, σε Ελλάδα και Κύπρο. Η έρευνα θα σου παρέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κατανοήσεις καλύτερα το συγκεκριμένο κλάδο, τις επαγγελματικές προοπτικές και τις διαθέσιμες επιλογές σπουδών και εξειδίκευσης, και θα αποφασίσεις εάν είναι η κατάλληλη καριέρα για εσένα.

2. Μελέτα διαφορετικές ειδικότητες
Αφού συγκεντρώσεις τις βασικές πληροφορίες, το επόμενο βήμα είναι να ερευνήσεις τις διαφορετικές εξειδικεύσεις στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο και τις μηχανές αναζήτησης για να διαβάσεις διαφορετικές επεξηγήσεις των ειδικοτήτων της επιστήμης των υπολογιστών κάνοντας αρχή με τις 12 πιο κοινές ειδικότητες πληροφορικής που αναφέραμε παραπάνω. Η κατανόηση των προσόντων που απαιτούνται και των επαγγελματικών προοπτικών που έχει κάθε εξειδίκευση θα σου προσφέρουν μια πιο σφαιρική εικόνα για το εάν ο κλάδος που σε ενδιαφέρει είναι η σωστή επιλογή καριέρας για εσένα. 

3. Προσδιόρισε ποιες ειδικότητες σε ενδιαφέρουν
Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσεις ποια εξειδίκευση είναι αυτή που θέλεις να ακολουθήσεις. Προσπάθησε να μαζέψεις τις σημαντικότερες πληροφορίες και κάνε μια λίστα με αυτά που σου αρέσουν και αυτά που δεν σου αρέσουν σε κάθε εξειδίκευση. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις ποιες εξειδικεύσεις σε ενδιαφέρουν περισσότερο και να αποφασίσεις αυτές στις οποίες θέλεις να κάνεις πιο εμπεριστατωμένη έρευνα. Κατά τη διεξαγωγή της πρόσθετης έρευνάς σου, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τα προσόντα που απαιτούνται στις θέσεις εργασίας που ανοίγονται στην εξειδίκευση που επέλεξες.
Για παράδειγμα, εάν σκέφτεσαι να σταδιοδρομήσεις ως επιστήμονας δεδομένων, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις τυπικές απαιτήσεις ακαδημαϊκών προσόντων και εμπειρίας για την εύρεση μιας entry level ή junior θέσης σε αυτόν τον τομέα.

4. Βρες τις ακαδημαϊκές επιλογές για την εξειδίκευσή σου
Οι ακαδημαϊκές επιλογές για κάθε εξειδίκευση είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός επαγγέλματος. Διαφορετικές σταδιοδρομίες μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά προσόντα ή κριτήρια, όπως μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα. Κάποιοι εργοδότες μπορεί να προτιμούν υποψηφίους με προπτυχιακή εκπαίδευση στην εξειδίκευσή τους σε αντίθεση με ένα γενικό πτυχίο πληροφορικής. Ορισμένες ειδικότητες μπορεί να θεωρούν την πρακτική άσκηση ή την εργασιακή εμπειρία ως τον πιο σημαντικό δείκτη επάρκειας, επομένως, ανεξάρτητα από αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις γενικές ακαδημαϊκές προσδοκίες που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία στην ειδικότητά σου. Με βάση την ειδικότητα που επέλεξες ψάξε και βρες δημοσιευμένες θέσεις εργασίας και διάβασε προσεκτικά τις εκπαιδευτικές και εργασιακές απαιτήσεις.

5. Εξέτασε τις επιλογές σταδιοδρομίας για την εξειδίκευσή σου
Το τελευταίο βήμα όταν αποφασίσεις ποια εξειδίκευση σου ταιριάζει είναι να εξετάσεις τις επιλογές σταδιοδρομίας. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που θα συλλέξεις, καθόρισε ποια είναι για εσένα η ιδανική σταδιοδρομία στην επιστήμη των υπολογιστών και γιατί. Μόλις αποφασίσεις για την καριέρα σου, ερεύνησε την εξειδίκευση στην οποία ανήκει και εξερεύνησε άλλες σταδιοδρομίες σε αυτό το αντικείμενο. Αυτό μπορεί σου παρέχει πληροφορίες και για άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις εντός της ειδικότητάς σου τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις με βάση τα προσόντα και την εμπειρία σου.

Καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί στρέφονται στην αυτοματοποίηση, τόσο των καθημερινών τους εργασιών όσο και των υπηρεσιών τους, και η τεχνολογία εισχωρεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας, θα καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση και εξειδίκευση, και κυρίως η απόκτηση εξειδικευμένων προσόντων και τεχνογνωσίας.

Επιμέλεια Κειμένου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Εικόνες: Unsplash & Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο