Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές

Λίγα λόγια για τις Διεθνείς Σπουδές 

Ως θεωρητικό ακαδημαϊκό αντικείμενο, οι Διεθνείς Σχέσεις είναι κλάδος της πολιτικής επιστήμης με αρκετούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας να θεωρούν τις Διεθνείς Σχέσεις διακριτό διεπιστημονικό πεδίο. Από τις Διεθνείς Σπουδές και τα τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αποφοιτούν πολιτικοί επιστήμονες. Από την άλλη, από τα τμήματα Διεθνών   και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, αποφοιτούν οικονομολόγοι καθώς τα προγράμματα σπουδών καλύπτουν το πεδίο των οικονομικών επιστημών με επίκεντρο την διεθνή επιχειρηματικότητα, την παγκοσμιοποίηση και τις οικονομικές σχέσεις της ΕΕ. 

Το πρόγραμμα σπουδών των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών διδάσκει τα θεμέλια των διεθνών σχέσεων με εισαγωγικά μαθήματα στην επιστημονική μελέτη και την ιστορία των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς πολιτικής, των διεθνών κυβερνητικών και μη-κυβερνητικών οργανισμών, των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, του δημόσιου διεθνούς δικαίου, της έρευνας και της μεθοδολογίας των διεθνών σχέσεων, καθώς και πιο εξειδικευμένα ζητήματα όπως τα παγκόσμια κοινωνικά κινήματα ή η διαχείριση διεθνών συγκρούσεων. 

Οι Διεθνείς Σχέσεις αφορούν τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, το περιβάλλον, τα οικονομικά, η μετανάστευση, και οι συγκρούσεις. Ένας φοιτητής Ευρωπαϊκών Σπουδών εξετάζει το πώς οι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με τα δικά τους συμφέροντα, και τη δική τους διπλωματία, έρχονται σε συμφωνία για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Εξετάζει επίσης τους τύπους των ηθικών και πρακτικών θεμάτων που θεμελιώνουν τη διεθνή συνεργασία και τις διεθνείς συγκρούσεις. Ανάμεσα στα θεμελιώδη ζητήματα περιλαμβάνονται η θεωρία των διεθνών σχέσεων και η ανάλυση εξωτερικής πολιτικής, γνώσεις που αφορούν την πολιτική οικονομία, το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα πεδία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στασβούργο εκπροσωπεί εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών.

Οι Διεθνείς Οικονομικές Σπουδές αφορούν κυρίως τομείς που σχετίζονται με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και υπηρεσίες της Ε.Ε. και οι απόφοιτοι οικονομολόγοι αποκτούν διεπιστημονική κατάρτιση και ευρύτερη δυνατότητα κατανόησης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομικής πραγματικότητας.

Φυσικά, οι γνώσεις τους είναι απολύτως απαραίτητες και στην Ελλάδα, αφού ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Διεθνείς Σπουδές 

«Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν». Η φράση ανήκει στον Γάλλο ποιητή, Πωλ Βαλερύ και δείχνει την αξία της διπλωματίας και των καλών Διεθνών Σχέσεων για την ανθρωπότητα. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Διεθνείς Σπουδές:

Η φύση των Διεθνών Σπουδών:  Ένας φοιτητής Διεθνών Σπουδών θα πάρει γνώσεις για την παγκόσμια πολιτική σκηνή, τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, την παγκοσμιοποίηση, την τρομοκρατία και τα δικαιώματα του πολίτη. Όλα αυτά θα του χρησιμεύσουν στη ζωή του ανεξάρτητα από την επαγγελματική του καριέρα. 

Οι προοπτικές των σπουδαστών: Με ένα πτυχίο στις Διεθνείς Σπουδές μπορεί κανείς να αναλάβει πολλούς ρόλους, καίριους για το μέλλον των ανθρώπων παγκοσμίως. Πέρα όμως από την πολιτική και τη διπλωματία, του ανοίγονται κι άλλοι ορίζοντες σε πολλά ενδιαφέροντα επαγγέλματα όπου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ανθρωπότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που καθορίζει τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου και διασφαλίζει πως η μεταφορά των προϊόντων μεταξύ διάφορων χωρών γίνεται με τη μικρότερη δυνατή γραφειοκρατία.Πολλές επιλογές καριέρας: Οι φοιτητές Διεθνών Σπουδών πρέπει να καταλάβουν πως το πιθανότερο είναι να αλλάξουν επαγγελματικό χώρο περισσότερες από μία φορά, οπότε απαιτείται ευελιξία. Ένα πτυχίο Διεθνών Σπουδών μπορεί να αποτελέσει εφόδιο για πολλές διαφορετικές σταδιοδρομίες σε ιδιωτικούς, διεθνείς, ευρωπαϊκούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς και για το δημόσιο τομέα. Οι απόφοιτοι Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ειδικά, έχουν αρκετές επιλογές στον οικονομικό τομέα παγκοσμίως. 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο Διεθνείς Σπουδές μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα:

Ελλάδα:

Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κύπρος:

Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Επαγγελματικές προοπτικές

Ένας απόφοιτος Διεθνών Σχέσεων έχει αρκετές επαγγελματικές προοπτικές. Κάποιοι ρόλοι χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση, αλλά για αρκετούς αρκεί απλώς το πτυχίο.

Οι απόφοιτοι Διεθνών Σπουδών μπορούν να εργαστούν σε Υπουργεία, σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), World Trade Organization (WTO), United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO) κ.ά. Επίσης σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των Υπουργών, την Επιτροπή των Περιφερειών, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Επίσης μπορούν να ακολουθήσουν μία καριέρα σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις τράπεζες.Η πρώτη Συνθήκη της Γενεύης (1864). Η Γενεύη είναι η πόλη με τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς στον κόσμο. 

Μία ακόμα επιλογή είναι να εργαστεί κανείς ως ελεύθερος επαγγελματίας στην  εκπόνηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Υποβολή Προτάσεων, αλλά και ως πολιτικοί αναλυτές και Σύμβουλοι Πολιτικής Επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, για τους αποφοίτους Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών οι προοπτικές είναι επίσης καλές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ως οικονομολόγοι με επιπλέον διεπιστημονικές γνώσεις εργάζονται και σταδιοδρομούν σε τράπεζες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στον δημόσιο τομέα, διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλοί συνεχίζουν την πορεία τους με μεταπτυχιακές σπουδές που τους οδηγούν σε ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (άδεια άσκησης και κατοχύρωσης επαγγέλματος). 

Διπλωματικό Σώμα
Ενδεικτικά, μία καριέρα ως Διπλωμάτης είναι ιδανική για όσους ενδιαφέρονται για τις εξωτερικές σχέσεις, διαθέτουν γρήγορη σκέψη και εξειδικεύονται στην επίλυση προβλημάτων. Αυτός ο ρόλος μπορεί να ταιριάζει ιδιαίτερα και σε πτυχιούχους Διεθνών Σχέσεων. Ένας αξιωματικός Διπλωματικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να ζει σε άλλη χώρα και το αντικείμενό του είναι να εκπροσωπήσεις τα συμφέροντα της Ελλάδας και των πολιτών της, κι επίσης, να παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε υπουργούς που ασκούν εξωτερική πολιτική. Για να πετύχει σε αυτό το ρόλο, θα πρέπει να είναι καλός στην επικοινωνία και να είναι σε θέση να τα πάει καλά με ανθρώπους από όλες τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Ο ανταγωνισμός σε μία τέτοια θέση είναι έντονος και συχνά περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων και γνώση ξένων γλωσσών. Εδώ, μπορεί να δει κανείς την πιο πρόσφατη προκήρυξη για Ακόλουθους Πρεσβείας στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές

Υπουργείο Εξωτερικών. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο