Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Φιλοσοφία

Λίγα λόγια για τη Φιλοσοφία

Η Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί τα εργαλεία της λογικής και του ορθού λόγου ώστε να αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Η Φιλοσοφία είναι η μελέτη της φύσης της ύπαρξης της γνώσης, της αλήθειας και της ηθικής. Περιλαμβάνει το στοχασμό πάνω στα πιο θεμελιωδη ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είμαστε, και εξετάζει τη φιλοσοφική σκέψη στη διάρκεια του ρου της Ιστορίας έως τις μέρες μας.

Ένας φοιτητής Φιλοσοφίας ακονίζει την ικανότητά του να σκέφτεται αποτελεσματικά και να δομεί επιχειρήματα που διαθέτουν συνοχή, να γράφει με πειθώ, και να βελτιώνει τη λογική και κριτική του σκέψη. Μαθαίνει να αμφισβητεί την κοσμοθεωρία και τα συμπεράσματά σχετικά με έννοιες όπως η ανθρώπινη φύση και το αν υπάρχει Θεός. Οι διάφοροι τομείς της φιλοσοφίας θέτουν ερωτήματα που εκτείνονται από το γιατί ονειρευόμαστε έως το αν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Ένας φοιτητής μελετά πολλά δοκίμια και διαφορετικές φιλοσοφικές θεωρίες και κείμενα. 

Συνήθως, στο πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφίας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ο φοιτητής ασχολείται με πιο γενικές διδακτικές ενότητες, που του παράσχουν ένα σταθερό υπόβαθρο σε θεμελιώδεις ιδέες και επιχειρήματα. Από το δεύτερο και το τρίτο έτος, οι φοιτητές συνήθως αρχίζουν να εξειδικεύονται ή να επιλέγουν ένα συγκεκριμένο μονοπάτι ή διδακτικές ενότητες που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τα ενδιαφέροντά τους. Οι διδακτικές ενότητες πιθανόν να περιλαμβάνουν τη λογική, τη φιλοσοφία του νου, τη μεταφυσική, την ηθική, τη φιλοσοφία της επιστήμης και την πολιτική φιλοσοφία. Πολλές διδακτικές ενότητες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συγγραφή εργασιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξάρτητη έρευνα και πτυχιακή εργασία προς το τέλος της φοίτησης.

Υπάρχουν μαθήματα φιλοσοφίας που εξετάζουν ηθικά ζητήματα, άλλα που εστιάζουν στη φύση της επιστήμης και της τεχνολογίας, πολλά που εξερευνούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά φιλοσοφικά έργα που γράφτηκαν στη διάρκεια της ιστορίας του Δυτικού πολιτισμού, και άλλα που εισάγουν στη σκέψη σπουδαίων εκπροσώπων της Ανατολικής φιλοσοφίας. Επίσης υπάρχουν μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται για τα μαθηματικά και τη λογική ή για την πολιτική και την κοινωνία ή τη θρησκεία ή τη γνώση ή το ανθρώπινο μυαλό ή τη φύση της πραγματικότητας. Ορισμένα μαθήματα είναι γενικά μαθήματα έρευνας, ενώ άλλα συνίστανται σε εις βάθος μελέτη ειδικότερων ζητημάτων, κειμένων ή φιλοσόφων. Οι απόφοιτοι φιλοσοφικών σχολών διαπρέπουν συχνά στην επιχειρηματικότητα. Ο Peter Thiel, διάσιμος επενδυτής και δημιουργός του Paypal, ήταν απόφοιτος φιλοσοφικής σχολής. Όπως ήταν και οι ιδρυτες της Linkedin και της Wikipedia, καθώς και του Slack, του Overstock.com, και του Flickr, και δεκάδες άλλοι. Και η λίστα ηγετικών ρόλων αποφοίτων φιλοσοφικών σχολών συνεχίζεται σε μεγάλες εταιρίες όπως της Hewlett-Packard και της Time-Warner, και περιλαμβάνει θρυλικούς επενδυτές όπως ο Carl Icahn, και ο George Soros. Τι κάνει τους απόφοιτους φιλοσοφίας καλούς επιχειρηματίες; Πιθανώς το να μην συμβιβάζονται με ατελής ίδεες, να νοιώθουν άνετα με την αβεβαιότητα, να ελέγχουν να συναισθήματά τους, να επικεντρώνονται στην ουσία, και να έχουν το σθένος να αναλύουν πολύπλοκα προβλήματα σε μεγαλύτερο βάθος από οποιονδήποτε άλλο.

Η Φιλοσοφία συχνά κατηγοριοποιείται ως πτυχίο που ανήκει στις ανθρωπιστικές σπουδές, παρότι υπάρχουν πτυχές της που στην πραγματικότητα βρίσκονται εγγύτερα στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες. Πολύ συχνά συμπληρώνεται με ανθρωπιστικές σπουδές όπως η ιστορία, η πολιτική επιστήμη, η αγγλική λογοτεχνία, το δίκαιο, κάποια γλώσσα ή οι κλασικές σπουδές, όπως επίσης και με κάποιο αντικείμενο που ανήκει στις επιστήμες όπως τα μαθηματικά, η πληροφορική, η φυσική και η ψυχολογία. 

Η Φιλοσοφία είναι απαραίτητη ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους. Πολλά σημαντικά ερωτήματα, όπως η φύση των εννοιών και η σχέση με τις άλλες επιστήμες, είναι εκ φύσεως φιλοσοφικά. Η φιλοσοφία της επιστήμης, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για να συμπληρώσει την κατανόηση των φυσικών και κοινωνικών επιστημών που πηγάζει από την ίδια την επιστημονική εργασία. Η φιλοσοφία της λογοτεχνίας και η φιλοσοφία της ιστορίας είναι ανάλογης αξίας ώστε να κατανοήσει κανείς τις ανθρωπιστικές σπουδές, και η φιλοσοφία της τέχνης (αισθητική) είναι σημαντική για την κατανόηση τόσο των εικαστικών όσο και των παραστατικών τεχνών. Η Φιλοσοφία είναι, επιπλέον, αναγκαία για το λογικό έλεγχο των ποικίλων προϋποθέσεων της απόδειξης που χρησιμοποιούν άλλοι επιστημονικοί κλάδοι. Καθώς όλα τα πεδία της γνώσης περιλαμβάνουν την εξαγωγή συμπερασμάτων και πρέπει να θέτουν προϋποθέσεις απόδειξης, η λογική και η επιστημολογία κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

Στα μαθήματα φιλοσοφίας μπορεί να προσδοκά κάποιος να διευρύνει τις ικανότητές του στο να επιλύει προβλήματα, την ικανότητά του να οργανώνει ιδέες και ζητήματα, και την ικανότητά του να διακρίνει τι είναι αναγκαίο και τι όχι. Να γίνει καλύτερος, καθώς θα είναι ικανός να βλέπει τα πράγματα από πολλές οπτικές γωνίες και να βρίσκει κοινό έδαφος ανάμεσά τους. Να μάθει πώς να εξετάζει κριτικά τις πεποιθήσεις του αλλά και τις πεποιθήσεις των άλλων. Να αναπτύξει την ικανότητά του να κατανοεί και να εξηγεί δύσκολο επιστημονικό υλικό. Να μάθει πώς να διακρίνει την ορθή κρίση από τις απόπειρες κάποιου να χειραγωγήσει τη γνώμη του, να δομεί ισχυρά και συμπαγή επιχειρήματα, και να αξιολογεί την κρίση των άλλων. Να αναπτύσσει σημαντικές ερμηνευτικές, συγκριτικές, αναλυτικές ικανότητες και ικανότητες επιχειρηματολογίας και περιγραφής που θα του επιτρέπουν να εκφράζει τις απόψεις του με ξεκάθαρο και πειστικό τρόπο. Η φιλοσοφία βοηθά στην ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων που είναι σημαντικές για τη ζωή συνολικά, πέρα από τις γνώσεις  και τις δεξιότητες που απαιτεί το κάθε συγκεκριμένο επάγγελμα. Διευρύνει την αναλυτική, κριτική και ερμηνευτική ικανότητα, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε γνωστικό πεδίο και σε οποιαδήποτε περίσταση αφορά τους ανθρώπους. 

Διάφορες γνωστές προσωπικότητες έχουν σπουδές στη Φιλοσοφία. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η συγγραφέας και φεμινίστρια Simone de Beauvoir, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Sorbonne, αλλά και ο συνιδρυτής του PayPal Peter Thiel, ο οποίος σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Φιλοσοφία

«Η φιλοσοφία μου χάρισε την ετοιμότητα να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε στροφή της μοίρας». Αυτή η φράση ανήκει στον Διογένη, τον Κυνικό φιλόσοφο και δείχνει την σπουδαιότητα της Φιλοσοφίας στη ζωή. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Φιλοσοφία:

Η φύση της Φιλοσοφίας: Η Φιλοσοφία αποσκοπεί όχι μόνο στην απόκτηση γνώσης, αλλά και στη βαθιά κατανόηση και τη σοφία, καθώς αποτελεί μια δραστηριότητα στην οποία οι άνθρωποι επιδίδονται όταν επιζητούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους, τον κόσμο στον οποίο ζουν, και τη σχέση τους με τον κόσμο και με τους άλλους. Όσοι σπουδάζουν Φιλοσοφία είναι αφοσιωμένοι στο να ρωτούν, να απαντούν, να αξιολογούν, και να εξάγουν συμπεράσματα για ορισμένα από τα πιο βασικά, γεμάτα νόημα, και δύσκολα ερωτήματα της ζωής, όπως: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζει κανείς; Τι είναι η ευτυχία; Μπορούμε να ελπίζουμε πως θα την κατακτήσουμε; Σπουδάζοντας Φιλοσοφία, έχει κανείς την ευκαιρία να καταπιαστεί ο ίδιος με τέτοιου τύπου ερωτήματα και να σκεφτεί τι πιστεύουν σχετικά με αυτά τόσο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του παρελθόντος όσο και οι συμφοιτητές του.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων: H Φιλοσοφία αποτελεί ένα πρακτικό πεδίο που ασχολείται με ζητήματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους. Το να κάνει κανείς μαθήματα φιλοσοφίας θα του προσφέρει ικανότητες που θα είναι χρήσιμες όχι μόνο σε οποιαδήποτε επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και στην προσωπική του ζωή. Η μελέτη της Φιλοσοφίας επιτρέπει να σκέφτεται κάποιος προσεκτικά, κριτικά, και με σαφήνεια και να ακολουθεί μια λογική προσέγγιση όταν απαντά σε δύσκολα ερωτήματα. Επίσης να εξετάζει δυσεπίλυτα ερωτήματα, να κρίνει ορθά, να αξιολογεί την κρίση των άλλων, να συζητά με λογική, και να γράφει πειστικά. 

Βάση για αρκετές καριέρες: Ένα πτυχίο στη Φιλοσοφία παρέχει εξαιρετική προετοιμασία για οποιαδήποτε σταδιοδρομία ή περαιτέρω σπουδές. Αρκετοί φοιτητές Φιλοσοφίας δεν συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους ως καθηγητές φιλοσοφίας, αλλά συνεχίζουν τις σπουδές τους για να εργαστούν σε τομείς, όπως η δικαιοσύνη, η ιατρική, οι επιχειρήσεις, η εκπαίδευση, η δημοσιογραφία, η χάραξη πολιτικής, η διακυβέρνηση, η θρησκεία, η επικοινωνία, οι δημόσιες σχέσεις, η διαχείριση λιανικής πώλησης και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, αν κάποιος στοχεύει σε μια καριέρα στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει σπουδάζοντας Φιλοσοφία είναι ακριβώς αυτές που ψάχνουν οι εργοδότες.Ο Κάρλ Πόπερ ήταν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της επιστήμης του 20ου αιώνα. Έθεσε την ιδέα της επιστημονικής θεωρίας στη μόνη βάση που είναι συμβατή με την επιστημονική πρόοδο, ορίζοντας ως επιστημονική θεωρία που αξίζει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά μαζί της, οτιδήποτε μπορεί δυνητικά να διαψευσθεί. Η θεωρία του περί διαψευσιμότητας (falsifiability) είναι σήμερα το καλύτερο εργαλείο που μπορούμε να έχουμε ως σκεπτόμενοι άνθρωποι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκαταλήψεις και θεωρίες συνωμοσίας που είναι "σχεδιασμένες" να μην επιδέχονται διάψευση. Με τη βοήθεια φιλοσόφων όπως ο Πόπερ, οι θεωρίες συνομωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνουν, αν όχι λιγότερο εξοργιστικές, τουλάχιστον λιγότερο επικίνδυνες.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο, Φιλοσοφία μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω ιδρύματα:

Ελλάδα:

Kύπρος:

 

Με ένα πτυχίο στην Φιλοσοφία ένας απόφοιτος έχει αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες που μπορεί με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές να απορροφηθεί σε αρκετούς κλάδους. Για έναν απόφοιτο το πτυχίο Φιλοσοφίας είναι ένα εφόδιο που του ανοίγει τις πόρτες στην εκπαίδευση, το δημόσια αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Φιλοσοφίας:

  • Καριέρα στην Εκπαίδευση 
  • Καριέρα στην Έρευνα
  • Καριέρα σε Φορείς Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
  • Καριέρα ως Σύμβουλος Ηθικής
  • Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Φιλοσοφία

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Φιλοσοφίας:

Καριέρα στην Εκπαίδευση 

Ο τομέας της Εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής) απορροφά πολλούς πτυχιούχους Φιλοσοφίας, ως καθηγητές για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με τη Φιλοσοφία, όπως είναι τα Φιλολογικά.

Οι απόφοιτοι Φιλοσοφίας μπορούν να ενταχθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση  μετά από την συμμετοχή σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι απόφοιτοι Φιλοσοφίας ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων. Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν:

Πτυχίο Φιλοσοφικού Τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής ή Φιλολογίας ή Ελληνικής Φιλολογίας ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Ιστορίας και Εθνολογίας ή Ιστορίας − Αρχαιολογίας − Κοινωνικής Ανθρωπολογί- ας (με κατεύθυνση Ιστορίας ή Αρχαιολογίας) ή Ιστορίας ή Φιλοσοφί- ας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών ή Φιλοσοφίας ή Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Πατρών) ή Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Πελοποννήσου) Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής. Πτυχίο Φιλοσοφίας ή Ιστορίας Αρχαιολογίας ή Κλασσικών Σπουδών ή Βυζαντινών και Νε- οελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, συνολικά 35.007 φιλόλογοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση. 

Εδώ, μπορεί να βρει κανείς πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σε σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κι εδώ αντίστοιχα για Δημόσια ΙΕΚ.  

Παράλληλα, οι απόφοιτοι Φιλοσοφίας μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Τέλος, με τις κατάλληλες μεταπτυχιακές σπουδές, μπορούν να ασχοληθούν με ειδικότητες όπως η Εκπαίδευση Ενηλίκων, η Εκπαιδευτική Πολιτική και οι Νέες Τεχνολογίες στη Εκπαίδευση. 

Καριέρα στην Έρευνα 

Οι πτυχιούχοι Φιλοσοφίας έχουν την δυνατότητα ενασχόλησης με την καλλιέργεια και προαγωγή της φιλοσοφίας όχι μόνο μέσω της διδασκαλίας αλλά και μέσω της έρευνας. Η έρευνα στη Φιλοσοφία έχει ως αποτέλεσμα πέρα από τη γνώση, την καλλιέργεια, ανάπτυξη και μετάδοση της φιλοσοφικής και ανθρωπιστικής παιδείας.

Σε φορείς Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα 

Σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως Υπουργεία, Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, κρατικούς και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς, πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικά ιδρύματα, μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπο τύπο), ιδρύματα με μορφωτική και πολιτισμική δράση, εκδοτικούς οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα και στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού κ.λπ. ως στελέχη, σύμβουλοι, επιμορφωτές κ.λπ. σε αντικείμενα της επιστήμης τους, συμβάλλοντας με επιστημονική επάρκεια και δημιουργικά στην καλλιέργεια και διάδοση της φιλοσοφικής και ανθρωπιστικής παιδείας και του πολιτισμού.

Καριέρα ως Σύμβουλος Ηθικής 

Ένας ακόμα τομέας που μπορεί να απορροφηθεί ένας απόφοιτος Φιλοσοφικής είναι οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως Υπηρεσίες, Νοσηλευτικά Κέντρα, Ερευνητικά Κέντρα, επιχειρήσεις κ.α. των οποίων το αντικείμενο άπτεται ζητημάτων εφαρμοσμένης ηθικής. Εκεί μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος, σύμβουλος, επιμορφωτής κ.λπ. (π.χ. σε σεμινάρια επιμόρφωσης για θέματα βιο-ηθικής, σε νοσοκομεία ως σύμβουλος ηθικής και ιατρικής ηθικής ή σε επιχειρήσεις ως σύμβουλος σε ζητήματα ηθικής των επιχειρήσεων κ.λπ.).

Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Φιλοσοφία

Με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές (δεύτερο προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) κι εμπειρία ένας απόφοιτος Φιλοσοφίας μπορεί να απορροφηθεί σε αρκετούς τομείς, όπως το marketing, τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία. Επίσης η δεξιότητες στην έρευνα και ανάλυση είναι κατάλληλες για μία καριέρα στην Δημοσιογραφία. Δύο ακόμα τομείς μπορεί να  απορροφηθεί κάποιος είναι η συμβουλευτική και ο επαγγελματικός προσανατολισμός. 

Τέλος, στην Αμερική αρκετοί απόφοιτοι Ανθρωπιστικών Σπουδών μεταξύ των οποίων και Φιλοσοφίας ακολουθούν σπουδές MBΑ για μία καριέρα στη διοίκηση επιχειρήσεων καθώς οι δεξιότητες που αποκτά κανείς με το πτυχίο του θεωρούνται πολύτιμες για τον κόσμο των επιχειρήσεων. 

Φιλοσοφία

Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.  Δείτε περισσότερα, εδώ.

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Διεθνές Κέντρον Ελληνικής Φιλοσοφίας Και Πολιτισμού. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Apeiron Centre. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο