Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Ναυτιλία

 

Τα Ναυτιλιακά βρίσκονται στον πυρήνα του διεθνούς εμπορίου. Εκατομμύρια τόνοι εμπορικού φορτίου μεταφέρονται με πλοία από τη μια άκρη της γης ως την άλλη κάθε μέρα. Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα ναυτιλιακά ακόμη και ως την «παγκοσμιοποίηση στην υλική της διάσταση», καθώς συνδέουν την παραγωγή, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών, αξιόπιστων και χαμηλού κόστους λύσεων στη μεταφορά των αγαθών από τους παραγωγούς στους αγοραστές είναι θεμελιώδες συστατικό στη διασφάλιση της επιχειρηματικής επιτυχίας για τις διεθνείς εταιρείες. Τα ναυτιλιακά δεν είναι μόνο ένας πολύ μεγάλος, αλλά και ένας εξαιρετικά δυναμικός κλάδος. 

Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα χώρα με παγκόσμιας εμβέλειας ναυτιλιακές εταιρείες. Το λιμάνι του Πειραιά κατέχει ιστορικά τη θέση του πρώτου μεγάλου οργανωμένου και οχυρωμένου λιμανιού στη Μεσόγειο. Το λιμάνι κατέλαβε την τέταρτη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών λιμανιών μεταφόρτωσης εμπορευμάτων το 2019. Πριν από πέντε χρόνια ήταν στην όγδοη θέση. Κινέζοι αναλυτές χαρακτηρίζουν το λιμάνι του Πειραιά ως «το κεφάλι του δράκου στην Ευρώπη». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019, ο ελληνόκτητος στόλος ηταν πρώτος στον κόσμο, αλλά η ελληνική σημαία ήταν 8η στην κατάταξη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) για την πορεία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, ο ελληνόκτητος στόλος (πλοία άνω των 1000 κοχ) στις 2 Μαρτίου 2020 απαρτιζόταν από 3.968 πλοία και παρουσιάζει μια ελαφρά πτώση 49 πλοίων σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως ο ελληνόκτητος στόλος καταγραφεί αύξηση σε ετήσια βάση σε όρους μεταφορικής ικανότητας και χωρητικότητας. Το μερίδιο του ελληνόκτητου στόλου στον παγκόσμιο στόλο ανέρχεται σε 7,6% σε όρους αριθμού πλοίων, σε 13,2 % σε όρους χωρητικότητας και σε 15,6% σε όρους μεταφορικής ικανότητας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είναι ένας τομέας που υπάρχει ανάγκη για ικανούς επαγγελματίες.

 Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στον πλανήτη, πλησιάζοντας σε διακίνηση container την τριάδα των Ευρωπαϊκών λιμανιών με τη μεγαλύτερη κίνηση (Ρότερνταμ, Αμβέρσα, Αμβούργο). Οι προοπτικές για ενασχόληση με τη Ναυτιλία και τα logistics στην Ελλάδα, συνεχώς βελτιώνονται.

Ενδεικτικά, το προσωπικό που απασχολήθηκε το έτος 2017 στις παραπάνω εταιρείες ανήλθε στα 17.061 άτομα εκ των οποίων 15.465 Έλληνες και 1.596 αλλοδαποί. Αντίστοιχα το έτος 2016 είχαν απασχοληθεί 16.467 άτομα, εκ των οποίων 14.901 Έλληνες και 1.566 αλλοδαποί. Από τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι κατά το έτος 2017 υπήρξε αύξηση στην απασχόληση περί τους 594 εργαζομένους (κατά 95% Έλληνες) σε σχέση με το έτος 2016 ήτοι ποσοστό 3,6%. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει την δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας η οποία συνεχίζει να παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας υποστηρίζοντας την απασχόληση.
Ένα πτυχίο στα Ναυτιλιακά εφοδιάζει τον φοιτητή με τέτοιες γνώσεις ώστε να κατανοήσει ενδελεχώς το πώς δουλεύουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, πώς αναπτύσσουν στρατηγικές και επιχειρηματικά δίκτυα και πώς προγραμματίζουν και διοικούν έναν παγκόσμιο και δυναμικό κλάδο.

Ένας απόφοιτος Ναυτιλιακών έχει τις γνώσεις σε βασικά οικονομικά των επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και μάρκετινγκ. Παράλληλα, έχει την αντίληψη του πώς οι πολιτισμικές διαφορές επηρεάζουν τον κλάδο της ναυτιλίας και δημιουργούν προκλήσεις, μπορεί να κάνει ένα βασικό συντονισμό επιχειρηματικού σχεδίου, τόσο γενικό όσο και εξειδικευμένο στον κλάδο. Επίσης, κατανοεί τα βασικά Οικονομικά της Ναυτιλίας και της δυναμικής τους και της ιστορικής εξέλιξης του κλάδου της ναυτιλίας και των εταιρειών του, και από τι χαρακτηρίζεται η ανάπτυξη τέτοιων εταιρειών. 

 

 

«Η οικονομική ευρωστία ενός κράτους εξαρτάται από τη δική του παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα και όχι από τις πολιτικές και διπλωματικές του σχέσεις». Η φράση ανήκει στον Σταύρο Νιάρχο και δείχνει πώς σκεφτόταν για τη ναυτιλία κι όχι μόνο ένας από τους δυναμικότερους και πιο επιτυχημένους εφοπλιστές και επιχειρηματίες του 20ου αιώνα. 

Το Container (Εμπορευματοκιβώτιο) ειναι απλά ένα μεταλικό κουτί με τυποποιημένο μέγεθος, και τυποποιημένα σημεία πρόσδεσης. Είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στον 20 αιώνα. Πριν την εμφάνιση του τυποποιημένου container, φορτώνοντας ένα εμπορικό πλοίο τη δεκαετία του '50-'60 κόστιζε (σε σημερινές τιμές) $420/τόνο, απαιτώντας 10 ημέρες για φόρτωση/εκφόρτωση, προκαλώντας συνεχώς εργατικά ατυχήματα (6 την ημέρα σε ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια, αυτό της Νέας Υόρκης). Σήμερα, η φόρτωση/εκφόρτωση εμπορευματοφόρων πλοίων γίνεται με ασφάλεια σε μερικές ώρες, με κόστος <$50/τόνο, μειώνοντας τις τιμές των προϊοντων, δημιουργώντας νέες αγορές και βιομηχανίες, και οδηγώντας στην έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Ναυτιλιακά:

Η φύση των Ναυτιλιακών: Ένα πτυχίο στα Ναυτιλιακά παρέχει στους αποφοίτους ενδελεχή γνώση όσον αφορά το επιχειρείν στον κλάδο της ναυτιλίας: τα οικονομικά της ναυτιλιακής εταιρείας, η διοίκηση και η σημασία του πολιτισμικού, οικονομικού, κοινωνικού, εταιρικού και οργανωτικού περιβάλλοντος. Όσοι αγαπούν τη θάλασσα, θα λατρέψουν τη ναυτιλία. 

Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Με ένα πρώτο πτυχίο στα Ναυτιλιακά μπορεί να αποκτήσει κανείς γνώση, δεξιότητες και ικανότητες, που είναι προσανατολισμένες προς τον ναυτιλιακό τομέα και αποτελούν εφόδια για τους εργαζόμενους τόσο στις ελληνικές όσο και στις ξένες ναυτιλιακές εταιρείες. 

Διεθνής καριέρα: Μία καριέρα στα Ναυτιλιακά μπορεί να οδηγήσει τον εργαζόμενο οπουδήποτε στον κόσμο. Ένα πτυχίο στα Ναυτιλιακά προσφέρει τέτοια εμπειρία ακαδημαϊκών σπουδών στα πεδία των οικονομικών των επιχειρήσεων, των ναυτιλιακών και του εμπορίου, καθώς και διαπολιτισμική γνώση που μπορεί να οδηγήσει σε μία διεθνή καριέρα. 

 

 

Ελλάδα

Κύπρος

 

 

Με ένα πτυχίο στην Ναυτιλιακών  ένας απόφοιτος έχει αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες που μπορεί με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές να απορροφηθεί σε αρκετούς κλάδους. Για έναν απόφοιτο το πτυχίο Ναυτιλιακών είναι ένα εφόδιο που του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια αγορά. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Ναυτιλιακών:

•    Καριέρα στον Ιδιωτικό Τομέα
•    Καριέρα στον Δημόσιο Τομέα
•    Καριέρα σε Διεθνείς Οργανισμούς
•    Καριέρα ως Ναυτιλιακός Οικονομολόγος
•    Καριέρα στα Οικονομικά

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Ναυτιλιακών:

Καριέρα στον Ιδιωτικό Τομέα

Οι περισσότεροι απόφοιτοι ναυτιλιακών απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ναυτιλίας σε θέσεις σχετικές με τη διοίκηση και διαχείριση θαλάσσιων βιομηχανιών. Ένας απόφοιτος μπορεί να απορροφηθεί στα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων Τραπεζών, την διοίκηση ναυπηγείων/επισκευαστηρίων. Μερικές προοπτικές επίσης μπορεί να είναι σε: χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πετρέλευση, εφοδιαστική αλυσίδα, συνδυασμένες μεταφορές / Logistics, περιβαλλοντικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές μονάδες σχετικές με Θαλάσσια Οικονομία. 

Καριέρα στον Δημόσιο Τομέα

Ένας απόφοιτος μπορεί επίσης να στραφεί σε μία καριέρα στο Δημόσιο, στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες και τους λιμενικούς οργανισμούς (Ο.Λ.Π., Ο.Λ.Θ. και λιμεναρχεία). 

Σε Ελλάδα και Κύπρο λειτουργούν 7 προγράμματα ναυτιλιακών σπουδών. Επίσης λειτουργούν και πάνω από 15 μεταπτυχιακά όπου τα ναυτιλιακά είναι το κύριο αντικείμενο ή μία από τις κατευθύνσεις (βάλτε τον όρο "ναυτιλ" στο πεδίο αναζήτησης στον πίνακα μεταπτυχιακών του eduguide για να τα βρείτε όλα).

Καριέρα σε Διεθνείς Οργανισμούς

Οι απόφοιτοι Ναυτιλιακών είναι σε θέση να καταλάβουν πόστα διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς διεθνώς τόσο σε οργανισμούς ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς οργανισμούς (Νηογνώμονες, Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και Ρ&Ι Clubs, κ.ο.κ.) όσο και στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες. 

Καριέρα ως Ναυτιλιακός Οικονομολόγος

Ένας ναυτιλιακός οικονομολόγος μπορεί να απασχοληθεί στα τμήματα οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, ασφαλίσεων και ασφαλιστικών απαιτήσεων, ναυλώσεων, πρακτόρων, ποιότητος, εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης προσωπικού, γραμματείας, δημοσίων σχέσεων, πρακτόρευσης πλοίων. 

Καριέρα στα Οικονομικά 

Το πτυχίο στα Ναυτιλιακά μπορεί να προσφέρει και μία καριέρα στα Οικονομικά και τη Λογιστική, με την εγγραφή στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Στο Δημόσιο, το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι Ναυτιλιακών μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού μέσω διαγωνισμών που προκηρύσσει ο ΑΣΕΠ. Επίσης μπορούν να διεκδικήσουν και καριέρα στη δημόσια εκπαίδευση μέσω του κλάδου ΠΕ80 Οικονομίας. 

 

 

Ναυτιλία

Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα των Ναυτιλιακών, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.  Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ένωση Ελληνικών Ναυτιλιακών-Μεσιτικών Εταιρειών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ποσειδώνια. Δείτε περισσότερα, εδώ

Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.  Δείτε περισσότερα, εδώ.

Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο