Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Ειδικός Παιδαγωγός

Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.

1. Ποιες «ειδικές» δεξιότητες πιστεύετε ότι χρειάζεται να διαθέτει ένας/μία ειδικός/ή παιδαγωγός;

Για να υποστηρίζει αποτελεσματικά μαθητές/τριες με διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες αρχικά θα πρέπει να κατανοεί τις ειδικές ανάγκες αυτές και να είναι εξοικειωμένος/η με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις προσαρμογές για κάθε τύπο αναπηρίας. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει πώς να διαμορφώνει  το πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις ικανότητες του κάθε παιδιού αλλά και να δημιουργεί εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Φυσικά, θα πρέπει να διαθέτει δεξιότητες αξιολόγησης ώστε να επιλέγει μέσα από τα σωστά εργαλεία τις διδακτικές μεθόδους εκείνες που ταιριάζουν στους/στις μαθητές/τριες. Ακόμη, να έχει άριστες δεξιότητες επικοινωνίας ώστε να συνεργάζεται σωστά με γονείς και συναδέλφους αλλά και να κατανοεί και να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες του κάθε παιδιού. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια μια ακόμη δεξιότητα είναι και αυτή της χρήσης τεχνολογιών βοηθητικής υποστήριξης. 

2. Αν μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή σε κάποιον/α που θέλει να σπουδάσει ειδική αγωγή, ποια θα ήταν;

Η Ειδική Αγωγή θέλει αφοσίωση, υπομονή και κατανόηση. Θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι/ες θέλουν να σπουδάσουν ειδική αγωγή πως θα χρειαστεί να επενδύσουν χρόνο τόσο στο να κατανοούν τον διαφορετικό τρόπο και «στιλ» μάθησης του κάθε μαθητή, όσο και στο να προσαρμόζουν τη διδασκαλία έτσι ώστε να παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη και να είναι αποτελεσματικοί. Είναι ένα επάγγελμα που σε γεμίζει νόημα και σου προσφέρει ικανοποίηση όταν βλέπεις τα αποτελέσματα της δουλειάς σου στην πρόοδο των παιδιών - γι αυτό είναι σημαντικό να καλλιεργείται μια σχέση ενσυναίσθησης με τους/τις μαθητές/τριες. Μια τελευταία συμβουλή που έχω να δώσω είναι να μην ξεχνάμε να ενημερωνόμαστε και να εξελισσόμαστε ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας. 

3. Πώς βλέπετε τον ρόλο της τεχνολογίας στην υποστήριξη της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία;

Εξαιρετικά σημαντικό! Θα μπορούσα να πω ότι ενισχύει ακόμη περισσότερο την προσβασιμότητα των ατόμων στην εκπαίδευση καθώς βλέπουμε ότι πλέον μπορούν να προσαρμοστούν τα διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικά στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Βέβαια και η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) θα έλεγα ότι προσφέρει νέες εμπειρίες μάθησης καθώς βοηθάει πολυαισθητηριακά τα παιδιά να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην εκπαιδευτική διαδικασία. 


Ο Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος είναι ειδικός παιδαγωγός, απόφοιτος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής πολιτικής με κατεύθυνση την Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών εξειδικεύσεων στην Ειδική αγωγή και στα Μοντέλα σχεδιασμού εκπαιδευτικών μονάδων.

 

.................................................

#Σπουδές στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση 

Αν η Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη και παρακάτω να δεις τα διαθέσιμα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στον τομέα αυτό:

  • Παιδαγωγικό Ειδικής ΑγωγήςΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας  (μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: 1. Κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγού και 2. Κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής Δασκάλου)
  • Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής ΠολιτικήςΠανεπιστήμιο Μακεδονίας (κατεύθυνση Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το πτυχίο οδηγεί στην ειδίκευση: Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής) 

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «ειδική», «​​​​ειδική αγωγή», «​​​​ειδική εκπαίδευση» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο