Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ψυχολογία και εναλλακτικές καριέρες!

Τα τμήματα ψυχολογίας στην Ελλάδα είναι από τα πιο περιζήτητα στο πεδίο των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών και όχι μόνο αφού είναι μια από τις σχολές που οι περισσότεροι μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν. Ο τομέας της ψυχολογίας συναρπάζει πολλούς ανθρώπους και δεν είναι τυχαίο ότι το μάθημα της ψυχολογίας αποτελεί μέρος πολλών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Είτε είσαι των ανθρωπιστικών είτε των οικονομικών ή οποιασδήποτε άλλης επιστήμης σίγουρα στο πανεπιστήμιο είχες παρακολουθήσει ή θα παρακολουθήσεις έστω ένα μάθημα ψυχολογίας. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πολλούς από τους απόφοιτους τμημάτων ψυχολογίας θα τους βρεις να εργάζονται σε διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς. Η ψυχολογία είναι μια επιστήμη που βασίζεται στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της κατανόησης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι γνώσεις που αποκτά κάποιος που έχει εκπαιδευτεί στην ψυχολογία μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά περιβάλλοντα εργασίας.  

Μπορεί η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούς τον όρο ψυχολογία, να είναι αυτή ενός ψυχολόγου με τον θεραπευόμενο του, σε ένα γραφείο ή μια κλινική, ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν καλύπτει όλο το φάσμα της ψυχολογίας. Την ψυχολογία θα την παρομοίαζα με ένα δάσος και οι επιλογές εξειδίκευσης/καριέρας τα δεκάδες δέντρα σε αυτό. Υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι της σύγχρονης ιστορίας της ψυχολογίας που μπορεί να απασχοληθεί ένας απόφοιτος ψυχολογίας με ή χωρίς εξειδίκευση. Για παράδειγμα κάποιοι γίνονται ερευνητές που χρησιμοποιούν επιστημονικά πειράματα για να διευκρινίσουν πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, άλλοι σχεδιάζουν και διαχειρίζονται τεστ προσωπικότητας, ενώ άλλοι ασχολούνται με τον χώρο της διαφήμισης, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και της διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. 

Παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι οι διαφορετικοί κλάδοι της κλασικής και σύγχρονης ψυχολογίας και των ευκαιριών απασχόλησης που παρουσιάζει αυτό το επάγγελμα.

Κλάδοι της Ψυχολογίας


Στην Ελλάδα οι απόφοιτοι τμημάτων ψυχολογίας, μετά τον πρώτο κύκλο σπουδών, έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κατόπιν αιτήσεως τους στις οικείες Νομαρχίες. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος κατοχυρώνει το δικαιούχο στη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Γενικού Ψυχολόγου ο οποίος απασχολείται στους τομείς της παιδείας, υγείας, πρόνοιας και άλλους σχετικούς με το αντικείμενο τομείς. Ωστόσο, η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την απόκτηση ειδικότητας στους κλάδους της ψυχολογίας. Ανάλογα με την επιπλέον γνώση που αποκτάται, κάθε ψυχολόγος θα ειδικευτεί σε ένα διαφορετικό πεδίο. 

Οι 10 πιο διαδεδομένες ειδικότητες της επιστήμης της Ψυχολογίας (στην Ελλάδα):

  1. Κλινικοί ψυχολόγοι: Αυτοί οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ψυχικά προβλήματα υγείας, είτε παροδικά είτε χρόνια.
  2. Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι: Αυτοί οι θεραπευτές και σύμβουλοι βοηθούν ανθρώπους να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες προσωπικές καταστάσεις και τους παρέχουν καθοδήγηση ώστε να επιτύχουν τους στόχους ζωής τους. 
  3. Σχολικοί ψυχολόγοι: Παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους, σε γονείς, και εκπαιδευτικούς και βοηθά με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο όλη τη σχολική κοινότητα να αναπτυχθεί στον ακαδημαϊκό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό και κοινωνικό τομέα.
  4. Εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι: Επαγγελματίες που ειδικεύονται στην ψυχολογία της διδασκαλίας και της εκμάθησης και εστιάζουν στη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και φοιτητών.
  5. Ψυχολόγοι Υγείας: Ψυχολόγοι που βοηθούν ανθρώπους με ανθυγιεινές συνήθειες να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους ή βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι ως αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας. 
  6. Αθλητικοί ψυχολόγοι: Εστιάζουν στην παροχή βοήθειας σε αθλητές ώστε να διατηρούν τη στοχοπροσήλωση και την ανθεκτικότητά τους στη διάρκεια αγώνων.
  7. Κοινωνικοί ψυχολόγοι: Ψυχολόγοι που εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία επηρεάζει το πώς σκέφτονται και πράττουν οι άνθρωποι, και μελετούν τον τρόπο  που αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον οι άνθρωποι που σχετίζονται μεταξύ τους.
  8. Αναπτυξιακοί ψυχολόγοι: Πρόκειται για ειδικούς στο πώς μεταβάλλεται η νοοτροπία ενός ανθρώπου στη διάρκεια της ζωής του, και συχνά διεξάγουν έρευνες σε σχέση με την ηλικιακή ανάπτυξη. Ως εργαζόμενοι στον κλινικό τομέα, βοηθούν παιδιά και εφήβους που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα.
  9. Γνωστικοί ψυχολόγοι: Οι ψυχολόγοι σε αυτό το πεδίο εστιάζουν στο πώς βλέπουν, αντιλαμβάνονται και επικοινωνούν οι άνθρωποι με τον κόσμο γύρω τους και το πώς θυμούνται τις εμπειρίες του παρελθόντος. Οι ερευνητές αναζητούν θεραπείες για ανθρώπους με διάφορες νοητικές διαταραχές, ενώ όσοι εργάζονται στον κλινικό τομέα παρέχουν υποστήριξη σε ανθρώπους με νοητικές διαταραχές.
  10. Νευροψυχολόγοι: Αποκαλούνται και συμπεριφορικοί νευροψυχολόγοι. Είναι ειδικοί στο πώς η βιολογία του μυαλού και του νευρικού συστήματος έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Όλα όσα αφορούν στις σπουδές στην Ψυχολογία στην Ελλάδα, τους 20 κλάδους της κλασικής και σύγχρονης ψυχολογίας, τις επαγγελματικές προοπτικές και όλες τις πληροφορίες για το γνωστικό πεδίο της ψυχολογίας θα τις βρεις στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.eduguide.gr/undergrad/subject/24

Εάν είσαι τελειόφοιτη/τελειόφοιτος λυκείου και ενδιαφέρεσαι για σπουδές στην Ψυχολογία δες όλες τις επιλογές σπουδών, δια ζώσης και εξ αποστάσεως σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εάν είσαι απόφοιτη/απόφοιτος τμήματος Ψυχολογίας και ενδιαφέρεσαι να διευρύνεις τις γνώσεις σου και να ειδικευτείς σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, δες επίσης, όλα τα δια ζώσης και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα Ψυχολογίας και σε συναφείς κλάδους των Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε λειτουργία.
 

Εναλλακτικές επιλογές καριέρας


Από την άλλη οι απόφοιτοι σχολών ψυχολογίας μπορούν να εργαστούν σε λιγότερο αναμενόμενες θέσεις εργασίας για εκείνους, όπως τμήματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσίες εύρεσης εργασίας, στην εκπαίδευση ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας, σε οργανισμούς και διαφημιστικές εταιρίες, στο διαδίκτυο και μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Παρακάτω θα βρεις τη λίστα με 15 επαγγέλματα που μπορείς να ακολουθήσεις στην Ελλάδα πέραν των κλασικών οδών σταδιοδρομίας:*

  1. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Σταδιοδρομίας: Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία έργο σου είναι να ενισχύσεις την αυτοαντίληψη και αυτογνωσία του ατόμου ώστε να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον του.
    (Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική | Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) (Εξ Αποστάσεως)
  2. Ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων: Θα εργάζεσαι με παιδιά και γονείς για θέματα που αφορούν την εξέλιξη του τομέα της ψυχολογικής υγείας των παιδιών και εφήβων.  
    (Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου | Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) (Εξ Αποστάσεως)
    (Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων | Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  3. Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού: Θα είσαι υπεύθυνη/ος για την στελέχωση των κενών θέσεων και γενικά για τα θέματα που σχετίζονται με τους εργαζόμενους της επιχείρησης/εταιρείας. 
    (Διοίκηση Επιχειρήσεων: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού | Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) (Εξ Αποστάσεως)
    (Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (MSc in Human Resource Management) | Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  4. Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης: Ο σύμβουλος βοηθά άτομα να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.
    (Coaching | E-Learning ΕΚΠΑ) (Εξ Αποστάσεως)
  5. Συγγραφέας: Συγγραφή παιδικών παραμυθιών, βιβλίων αυτοβελτίωσης και οποιουδήποτε άλλου θέματος σε ενδιαφέρει. 
    (Δημιουργική Γραφή | E-Learning ΕΚΠΑ) (Εξ Αποστάσεως)
  6. Αρθρογράφος: Θα εργαστείς είτε ως freelancer αρθρογράφος από το σπίτι, είτε ως μόνιμη/ος αρθρογράφος για κάποια ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοση.
  7. Εξωτερικός Συνεργάτης ή επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση στην εγκληματολογία: Θα έχεις την ευκαιρία να συνεχίσεις τη σταδιοδρομία σου σε διάφορους τομείς, όπως: Υπηρεσίες επιβολής του νόμου / Αστυνομία (επιστημονικό πολιτικό προσωπικό), Συμβούλια Επιτήρησης και Αποφυλάκισης, Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Κοινωνικές υπηρεσίες, Ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα εν λόγω θέματα, όπως μέτρηση και ανάλυση της εγκληματικότητας, προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων ειδών εγκληματικότητας, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς, κ.ά.
    (Εγκληματολογία | Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) (Εξ Αποστάσεως)
    (Εγκληματολογία | Πάντειο Πανεπιστήμιο)
  8. Συντονιστής Εθελοντών ή Συντονιστής Εθελοντικού Προγράμματος: Θα είσαι υπεύθυνη/ος για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων εθελοντισμού εντός ενός οργανισμού. Τα καθήκοντά σου περιλαμβάνουν τη λήψη συνεντεύξεων και την πρόσληψη εθελοντών, την τοποθέτηση εθελοντών σε διαφορετικούς ρόλους με βάση τα προσόντα τους κ.ά. 
    (Εθελοντισμός: Αρχές, Μορφές και Διδακτικές Προσεγγίσει | E-Learning ΕΚΠΑ) (Εξ Αποστάσεως)
  9. Ειδικός Δημοσίων Σχέσεων: Στόχος σου θα είναι η δημιουργία και διατήρηση μιας θετικής δημόσιας εικόνας για τον πελάτη ή την εταιρεία που θα εργάζεσαι.
    (Δημόσιες Σχέσεις και Εξυπηρέτηση Πελατών | E-Learning ΕΚΠΑ) (Εξ Αποστάσεως)
  10. Υπεύθυνη/ος Τμήματος Πωλήσεων: Θα είσαι υπεύθυνη/ος για την πρόσληψη, την κατάρτιση και την καθοδήγηση του προσωπικού του τμήματος πωλήσεων σε μια εταιρεία ή οργανισμό αλλά και την δημιουργία επιτυχημένων καμπανιών με στόχο την προσέλκυση πελατών. 
    (Διοίκηση Επιχειρήσεων: Μάρκετινγκ (MBA) | Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) (Εξ Αποστάσεως)
  11. Social Media Specialist: Υπεύθυνη/ος για το στήσιμο και τη βελτίωση της εικόνας των εταιρικών σελίδων σε κάθε πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 
    (Μεταπτυχιακό στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ | Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου) (Εξ Αποστάσεως)
  12. Υπεύθυνος/η Διαχείρισης Γραφείου: Θα είσαι υπεύθυνη/ος για την οργάνωση του γραφείου, έτσι ώστε οι δραστηριότητες της επιχείρησης να κατανέμονται ορθά μεταξύ του προσωπικού ή/και για τη γραμματειακή υποστήριξη.
  13. Διοικητική θέση ή υπεύθυνη/ος σε συγκεκριμένο τμήμα μιας επιχείρησης/εταιρείας: Η εργασία στον επιχειρηματικό τομέα είναι μια καλή επιλογή για έναν απόφοιτο σχολής ψυχολογίας, αν και μπορεί να χρειαστείς επιπλέον κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία πριν αναλάβεις διοικητική θέση, αν αποφασίσεις να εργαστείς σε κάποια εταιρεία. 
    (Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) | Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου) (Εξ Αποστάσεως)
  14. Μεταφραστής/τρια: Εάν πέραν από την ελληνική γλώσσα γνωρίζεις άλλη μία ξένη γλώσσα τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτή σου τη δεξιότητα και να μεταφράζεις επί πληρωμής διάφορα έντυπα είτε ως freelancer από το σπίτι, είτε ως μόνιμη/ος μεταφραστής σε μια εταιρία που ασχολείται με τις μεταφράσεις.
    (Μετάφραση | E-Learning ΕΚΠΑ) (Εξ Αποστάσεως)
  15. Ειδικός σε θέματα σχετικά με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση: Θα εργάζεσαι στον τομέα της εκπαίδευσης, σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία ή μονάδες και ως βοηθός δασκάλων/συνοδός παιδιών. 
    (Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση | Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Κοινό Πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Πατρών) (Εξ Αποστάσεως)
    (Ειδική Αγωγή | Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

*Bonus: Βέβαια καλή η λίστα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πτυχίο ψυχολογίας σε προετοιμάζει για όλες αυτές τις θέσεις εργασίας. Το πτυχίο ψυχολογίας σου δίνει πολλές ευκαιρίες και σου ανοίγει πολλές πόρτες εξειδίκευσης και μετεκπαίδευσης. Κάτω από κάθε τίτλο εργασίας θα βρεις και το αντίστοιχο παράδειγμα μεταπτυχιακών σπουδών ή σεμινάριο/μάθημα που θα σου δώσει τα εφόδια και τα προσόντα για να ξεχωρίσεις στο χώρο εργασίας σου!

Είναι τελικά η Ψυχολογία μια καλή επιλογή σπουδών;


Όπως είδαμε παραπάνω ένα πτυχίο ψυχολογίας μπορεί να σου ανοίξει πολλές ευκαιρίες, ακόμα κι αν ο μακροπρόθεσμος στόχος σου δεν είναι να σταδιοδρομήσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Ανακεφαλαιώνοντας παρακάτω είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ένα πτυχίο ψυχολογίας είναι μια εξαιρετική επιλογή:

  • Διαφορετικές Διαδρομές Καριέρας: Οι απόφοιτοι τμημάτων ψυχολογίας έχουν αμέτρητες επιλογές σταδιοδρομίας. 
  • Μεταπτυχιακές Σπουδές: Υπάρχουν διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα διαθέσιμα σε φοιτητές με πτυχίο ψυχολογίας. Ένα πτυχίο είναι συχνά το πρώτο βήμα για φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή και να εξελίξουν την καριέρα τους!
  • Ευκαιρία να κάνετε τη διαφορά: Κάτοχοι πτυχίου ψυχολογίας έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά με αποτελεσματικό τρόπο. Οι θεραπευτικές συναντήσεις με τους θεραπευόμενους δεν είναι ο μόνος τρόπος. Πολλοί απόφοιτοι ψυχολογίας επιλέγουν τον ακαδημαϊκό χώρο ή την έρευνα και μπορεί ακόμη και να διδάξουν τον επόμενο σύμβουλο ή να βοηθήσουν να ανακαλύψουν κάτι νέο στον τομέα τους.


Επιμέλεια Κειμένου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Εικόνες: Unsplash & Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο