Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Ιατρική

 

Η Ιατρική είναι η επιστήμη που σώζει ζωές. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, μια ιατρική πράξη είναι κάθε ενέργεια που έχει στόχο την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους. Οι ιατρικές πράξεις περιλαμβάνουν επίσης ερευνητικές δραστηριότητες, εφόσον αυτές βοηθούν στην πιο ακριβή διάγνωση, στη βελτίωση της υγείας και στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Αν ενδιαφέρεσαι να σπουδάσεις Ιατρική, θα εκπαιδευτείς στο να προστατεύεις και να προάγεις την υγεία των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές. Η Ιατρική δεν είναι μόνο θεραπεία, αλλά και πρόληψη, έρευνα και συνεχής μάθηση για την εξέλιξη της επιστήμης και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως.

Ένας/μία γιατρός οφείλει να προσπαθεί για την ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την ίση κατανομή των πόρων. Οφείλει, επίσης, να αποφεύγει τη διακριτική μεταχείριση που προκύπτει από εκπαιδευτικές, νομικές, οικονομικές, κοινωνικές και γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Βραβεύτηκε το 2024 με το Αριστείο Μποδοσάκη, για την εξαιρετική συνεισφορά του στις Ιατροβιολογικές Επιστήμες. Τα βραβεία Μποδοσάκη απονέμονται σε Έλληνες επιστήμονες με διεθνή φήμη.

Ο/η γιατρός ακολουθεί τον όρκο του Ιπποκράτη και εργάζεται σύμφωνα με τους νόμους. Πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που μπορεί να βλάψει την τιμή και την αξιοπρέπειά του/της, και να διατηρεί την εμπιστοσύνη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα. Είναι σημαντικό να έχει υψηλό επίπεδο επαγγελματικής συμπεριφοράς, ώστε να κερδίζει την εκτίμηση της κοινωνίας και να ενισχύει το κύρος του ιατρικού σώματος. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να επιδεικνύεται όχι μόνο στην εργασία, αλλά και στην καθημερινή κοινωνική ζωή του/της.

Αν έχεις βρεθεί σε νοσοκομείο ή έχεις επισκεφτεί ασθενείς, θα ξέρεις ότι αυτές οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες. Οι ασθενείς συχνά νιώθουν αβοήθητοι και υποφέρουν, ακόμα και αν η ασθένειά τους μπορεί να θεραπευτεί ή η ιατρική παρέμβαση είναι μικρής σημασίας. 

Ένας σπουδαίος γιατρός ή νοσηλευτής μπορεί να κάνει τη διαφορά με την ενσυναίσθηση και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Είναι πολύ σημαντικό για έναν/μία απόφοιτο/η Ιατρικής να είναι ειλικρινής με τους ασθενείς, να τους ενθαρρύνει και να τους δίνει ελπίδα.

Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές λένε ότι η αλληλεπίδραση με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους τους αγγίζει βαθιά και συχνά αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν τη δουλειά τους και τη ζωή τους. Σε αυτές τις στιγμές, θυμάσαι γιατί διάλεξες την Ιατρική και νιώθεις πραγματικά γεμάτος/η.

Αυτό που λένε οι γιατροί είναι πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις τους ανθρώπους χαρούμενους και υγιείς. Το να ξέρεις ότι παίζεις έναν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας τους και στην απαλλαγή τους από τον πόνο είναι ίσως ο πιο ισχυρός και σημαντικός λόγος που πολλοί επιλέγουν να σπουδάσουν και να εργαστούν στην Ιατρική. Ωστόσο, η Ιατρική δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα.

Η είσοδος στην Ιατρική Σχολή είναι πολύ ανταγωνιστική και απαιτεί υψηλή βαθμολογία στις Πανελλαδικές εξετάσεις και  μετέπειτα αρκετά χρόνια σπουδών. Οι σπουδές στην Ιατρική και η εργασία ως γιατρός απαιτούν πολλές ώρες δουλειάς και άστατα ωράρια. Θα χρειαστείς συναισθηματική ανθεκτικότητα για να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις του επαγγέλματος, όπως το να αντιμετωπίζεις ασθενείς που υποφέρουν ή παλεύουν με ασθένειες σε τελικό στάδιο, και να στηρίζεις τις οικογένειές τους. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, είναι πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξεις τόπο κατοικίας λόγω του αγροτικού, και να εργάζεσαι υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης, ενώ θα πρέπει να διαβάζεις πολύ παράλληλα με την ειδικότητά σου. Επίσης, μπορεί να υπάρχει αναμονή για την ειδικότητα που επιλέγεις.

Η πορεία ενός/μιας ιατρού μετά τη λήψη του πτυχίου περιλαμβάνει:

  1. Ένα έτος έμμισθης υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό).
  2. Αναμονή για την ειδικότητα (0-5 έτη).
  3. Έμμισθη άσκηση ειδικότητας (3-7 έτη).
  4. Εξετάσεις ειδικότητας και έναρξη άσκησης επαγγέλματος.

Συνολικά, μπορεί να χρειαστούν 5-15 χρόνια μετά την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή για να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως γιατρός. Παρά τις δυσκολίες, η ικανοποίηση από το να βοηθάς τους ανθρώπους και να βλέπεις τα αποτελέσματα της δουλειάς σου αξίζει κάθε προσπάθεια. Αν είσαι αποφασισμένος/η να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο, η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (στοιχεία του 2023), υπάρχει ένα παγκόσμιο έλλειμμα 4,3 εκατομμυρίων γιατρών, νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας στον κόσμο! Αυτή η έλλειψη είναι ιδιαίτερα έντονη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η περιορισμένη ικανότητα ιατρικής εκπαίδευσης επιδεινώνει το πρόβλημα.

Παρ' όλα αυτά, η εικόνα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στη χώρα μας υπάρχει ένα παράδοξο: έχουμε πολλούς γιατρούς, αλλά λίγους εργαζομένους στην Υγεία και την Πρόνοια. Ειδικότερα, έχουμε, όπως δείχνει και η Eurostat τον υψηλότερο αριθμό γιατρών ανά 100.000 κατοίκους, αλλά τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών που έχουν ειδικευθεί στη Γενική Ιατρική. Οι πιο πολυπληθείς ειδκότητες στην Ελλάδα είναι οι ειδικότητες των παιδιάτρων, των μαιευτήρων-γυναικολόγων και των χειρουργών. Η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ στην Ιατρική και Φυσιολογία κάθε χρόνο είναι ένα ορόσημο για την παγκόσμια Ιατρική ερευνητική κοινότητα, η οποία αναγνωρίζει, μέσα από το βραβείο, τις καλύτερες επιστημονικές εργασίες ανάμεσα στα μέλη της. Το 2023 βραβείο απονεμήθηκε στην Katalin Kariko και τον Drew Weissman, για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.

Ανεξαρτήτως ειδικότητας πάντως, όσοι επιλέξουν την Ιατρική ξέρουν ότι έχουν επιλέξει ένα λειτούργημα τα οφέλη του οποίου στη ζωή τους είναι ανεκτίμητα. Εδώ, μπορεί να δει κανείς όλους όσους έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής.

Ειδικότητες Ιατρικής:

Το επαγγελματικό και γνωστικό πεδίο του γιατρού κατανέμεται σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Όλες οι ιατρικές ειδικότητες ανήκουν σε τέσσερις βασικούς κλάδους της ιατρικής επιστήμης:

α) της παθολογίας

β) της χειρουργικής

γ) της κλινικοεργαστηριακής και εργαστηριακής ιατρικής και

δ) της ψυχιατρικής.

Στην Υπουργική Απόφαση  Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας», αναφέρεται αναλυτικά ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της κάθε ιατρικής ειδικότητας ως εξής:

  • Αγγειοχειρουργική (7 έτη),
  • Αιματολογία (6 έτη),
  • Ακτινολογία (5 έτη),
  • Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία (5 έτη),
  • Αλλεργιολογία (5 έτη),
  • Αναισθησιολογία (5 έτη),
  • Γαστρεντερολογία (6 έτη),
  • Γενική Ιατρική (5 έτη),
  • Δερματολογία και Αφροδισιολογία (5 έτη),
  • Δημόσια Υγεία – Κοινωνική Ιατρική, Εσωτερική Παθολογία (5 έτη),
  • Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός (6 έτη),
  • Ιατρική Βιοπαθολογία /Εργαστηριακή Ιατρική (5 έτη),
  • Ιατρική Γενετική (5 έτη),
  • Ιατρική Εργασίας και Περιβάλλοντος (4 έτη),
  • Ιατροδικαστική (5 έτη),
  • Καρδιολογία (6 έτη),
  • Κυτταρολογία (5 έτη),
  • Μαιευτική και Γυναικολογία (5 έτη),
  • Νευρολογία (5 έτη), 
  • Νευροχειρουργική (7 έτη),
  • Νεφρολογία (6 έτη),
  • Ορθοπεδική και Τραυματολογία (6 έτη),
  • Ουρολογία (5 έτη),
  • Οφθαλμολογία (4 έτη),
  • Παθολογική Ανατομική (5 έτη),
  • Παθολογική Ογκολογία (6 έτη),
  • Παιδιατρική (5 έτη),
  • Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική (6 έτη),
  • Πνευμονολογία – Φυματιολογία (5 έτη),
  • Πυρηνική Ιατρική (5 έτη),
  • Ρευματολογία (6 έτη),
  • Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική (Ιατρική και Οδοντιατρική Ειδικότητα) (5 έτη),
  • Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση (5 έτη),
  • Χειρουργική (6 έτη),
  • Χειρουργική Θώρακος (7 έτη),
  • Χειρουργική Παίδων (7 έτη),
  • Ψυχιατρική (5 έτη),
  • Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου (5 έτη),
  • Ωτορινολαρυγγολογία (5 έτη). 

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση ειδικότητας ορίζεται για πτυχίο Βιολογίας ή Ιατρικής για ειδικότητα στην Εργαστηριακή Γενετική στα 5 έτη. 
 

 

 

«Ο καλός γιατρός θεραπεύει τη νόσο, ο άριστος γιατρός θεραπεύει τον ασθενή». Αυτή η φράση ανήκει στον William Osler, Καναδό γιατρό και διανοούμενο ο οποίος θεωρείται πατέρας στην εκπαίδευση της Ιατρικής, και δείχνει το μεγαλείο της συγκεκριμένης επιστήμης. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Ιατρική:

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών υποδέχεται τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της με την εμβληματική τελετή της «Λευκής Ποδιάς». Η γιορτή της «Λευκής ποδιάς», ή «White Coat Ceremony», αποτελεί ιστορική παράδοση στις μεγαλύτερες Ιατρικές Σχολές του κόσμου και σηματοδοτεί την είσοδο των νεοεισερχομένων φοιτητών στην ιατρική επιστήμη.

Η φύση της Ιατρικής: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιλέγει κανείς να σπουδάσει Ιατρική. Η σταδιοδρομία στον χώρο μπορεί να αποφέρει μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Ένας/μία γιατρός μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τις ζωές των ανθρώπων βοηθώντας ώστε να εξαλείψει τον πόνο και την ψυχική οδύνη, ακόμα και να σώσει τη ζωή των πολιτών. 

Πολλές επιλογές: Ένας/μία απόφοιτος/η Ιατρικής έχει πολλές εναλλακτικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Παρότι συχνά τον παραβλέπουμε, αυτός ο λόγος στην πραγματικότητα είναι ένας από τους πιο πειστικούς για να σπουδάσει κάποιος Ιατρική. Μετά την αποφοίτηση, έχει ένα ευρύτατο φάσμα ευκαιριών για μια μελλοντική δουλειά στον χώρο της Ιατρικής. Υπάρχουν αρκετές ειδικότητες ανάμεσα στις οποίες μπορεί κανείς να επιλέξει.

Σταθερότητα: Ένας βάσιμος λόγος να διαλέξει κανείς να σταδιοδρομήσει στην Ιατρική είναι η εργασιακή σταθερότητα που θα απολαμβάνει μετά από κάποια στιγμή στην καριέρα του. Μάλιστα για αρκετούς γιατρούς οι απολαβές είναι αρκετά καλές και οι επιλογές καριέρας δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο λόγος που το ιατρικό προσωπικό λαμβάνει συνήθως υψηλούς μισθούς παγκοσμίως, ή τουλάχιστον υψηλότερους από τον μέσο όρο, είναι η σημασία που αποδίδεται στο επάγγελμά τους και η υψηλή ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες.

 

 

Η Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024 συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Νικόλαο Αρκαδόπουλο και την Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Jane J. Kim και αφορά συνεργασία των Τμημάτων Επιδημιολογίας των δύο Πανεπιστημίων σε θέματα εκπαιδευτικά και ερευνητικά.

Ελλάδα

Κύπρος

 

 

Η Ιατρική προσφέρει σημαντικές επιλογές καριέρας. Πέρα από το να ενταχθεί κανείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορεί να εργαστεί ως ιδιώτης γιατρός ή να ασχοληθεί με την έρευνα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ιατρικών Σχολών προβλέπονται από το Β.Δ. 25-3/06.07.1955 Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί ΦΕΚ 171 τ.Α’. και τον Αναγκαστικό Νόμο 1565/1939 Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 16 τ.Α’.
Για την άσκηση του επαγγέλματος του/της ιατρού είναι απαραίτητη η άδεια άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας ύστερα από πρακτική άσκηση διάρκειας 1 (ενός) χρόνου, η οποία συνήθως γίνεται σε αγροτικά ή ημιαστικά ιατρεία. Το αγροτικό δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή ιδιωτικής κλινικής, εξακολουθεί όμως να είναι προαπαιτούμενο για διορισμό στα Δημόσια Νοσοκομεία. Μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος ο ιατρός μπορεί να ειδικευτεί σε μία από τις 40 αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες αποκτώνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή αναγνωρισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, ύστερα από σπουδές και άσκηση. Στο 4ο ENMF (Exploring Novel Medical Frontiers) Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο του 2024 αναδείχθηκαν οι προοπτικές του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Οι Έλληνες γιατροί αποτελούν το καλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας για να εξελιχθεί κι άλλο αυτή η σύμπραξη Ιατρικής και Τουριστικής Βιομηχανίας.

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας/μία απόφοιτος/η Ιατρικής:

  • Καριέρα στη Δημόσια Υγεία
  • Καριέρα ως Αυτοαπασχολούμενος
  • Καριέρα στην Έρευνα
  • Καριέρα σε ΜΚΟ 
  • Καριέρα στην Εκπαίδευση
  • Καριέρας στον Ιατρικό Τουρισμό

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή για τις σταδιοδρομίες που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Ιατρικής:

Καριέρα στη Δημόσια Υγεία

Ένας/μία απόφοιτος/η Ιατρικής μπορεί να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Α’ βάθμια Περίθαλψη (πρώτη επαφή με τον άρρωστο), την Β’ βάθμια Περίθαλψη (νοσοκομειακή), την Γ’ βάθμια Περίθαλψη (εξειδικευμένα νοσηλευτικά κέντρα, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία). Η διαδικασία προσλήψεων γίνεται μέσω ΑΣΕΠ. 

Καριέρα ως Αυτοαπασχολούμενος

Ένας/μία απόφοιτος/η Ιατρικής μπορεί να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος είτε στο προσωπικό του ιατρείο είτε σε ιδιωτικές κλινικές. Θα χρειαστεί όμως κανείς ένα αρχικό μπάτζετ στελέχωσης του ιατρείου του σε μία τέτοια προοπτική. 

Καριέρα στην Έρευνα 

Οι σπουδές στην Ιατρική δεν εστιάζουν μόνο στην καλλιέργεια πρακτικών δεξιοτήτων και στην εργασία σε κάποιο θεσμό του συστήματος περίθαλψης. Μπορεί κάποιος να επιλέξει ένα πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής που να εστιάζει στην έρευνα και να περνά τον χρόνο του στα εργαστήρια, όπου μπορεί να εξετάσει κύτταρα, να διεξάγει πειράματα, και να ανακαλύψει νέους τρόπους ώστε να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών. 

Καριέρα σε ΜΚΟ 

Ένας/μία απόφοιτος/η Ιατρικής μπορεί να στραφεί προς τις ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου και η Actionaid είναι ενδεικτικά τέτοιες οργανώσεις.

Καριέρα στην Εκπαίδευση

Για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι Ιατρικής μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση μετά από την συμμετοχή σε σχετικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι εν λόγω απόφοιτοι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας και συγκεκριμένα ΠΕ 87.01 Ιατρικής. Οι υποψήφιοι που διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια προτάσσονται των υποψηφίων που δεν τη διαθέτουν. 

Καριέρα στον Ιατρικό Τουρισμό

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως δημοφιλής ιατρικός προορισμός για πολλούς ανθρώπους από το εξωτερικό που βρίσκουν στη χώρα μας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου και ανταγωνιστικών τιμών. Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ειδικές μορφές τουρισμού διεθνώς, δεδομένης και της παγκόσμιας φύσης της ιατρικής βιομηχανίας. Αρκετοί γιατροί στη χώρα μας ασχολούνται με τον Ιατρικό Τουισμό, κυρίως στις ειδικότητες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της οφθαλμολογίας, της πλαστικής και της ρομποτικής χειρουργικής.

 

 

 

Ιατρική

Υπουργείο Υγείας, Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).  Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δείτε περισσότερα, εδώ.    

Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Γιατροί του Κόσμου. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Ένωση (Ιδιωτών) Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ). Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Standing Committee of European Doctors (CPME). Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Commonwealth Medical Assosiation (CMA). Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο