Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Γεωλογία

Λίγα λόγια για τη Γεωλογία

Η Γεωλογία είναι η επιστήμη που μελετά τη Γη -το πώς λειτουργεί και την ιστορία της, ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. Οι γεωλόγοι μελετούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας, όπως η ενέργεια, το νερό, τα ορυκτά, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές όπως οι κατολισθήσεις, τα ηφαίστεια, οι σεισμοί και οι πλημμύρες. Αν κάποιος αγαπά την επιστήμη, νοιάζεται για τη γη, γοητεύεται από τη φύση, και του αρέσει η υπαίθρια εργασία, η γεωλογία είναι μία κατάλληλη επιλογή σπουδών. Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, η Γεωλογία δεν αφορά μόνο τη μελέτη των πετρωμάτων. Αφορά τη μελέτη των υλικών και των διαδικασιών που καθιστούν τη Γη ικανή να συντηρήσει τη ζωή στον πλανήτη. 

Η ιστορία και η εξέλιξη της ζωής, η δημιουργία και η εξέλιξη των ηπείρων και των ωκεανών, η ιστορία του κλίματός μας, προέρχονται από τη μελέτη του γεωλογικού ιστορικού. Η ιστορική γεωλογία είναι η μελέτη της εξέλιξης της Γης και της ζωής. Περιλαμβάνει τη μελέτη της ζωής των απολιθωμάτων, καθώς επίσης και τις αλλαγές που συνέβησαν στη Γη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, αλλαγές που περιλαμβάνουν: τις μετακινήσεις των ηπείρων, τη διαμόρφωση και επαναδιευθέτηση των ωκεανών, την ανάπτυξη των οροσειρών, τη διάβρωση και την αναδιανομή των ιζημάτων, τις αλλαγές στα περιβάλλοντα της επιφάνειάς της και τις αλλαγές στο κλίμα με το πέρασμα του χρόνου.

Όταν κάποιος ξεκινά το πρώτο μάθημα Γεωλογίας, θα αρχίσουν να τον απασχολούν γεγονότα που συνέβησαν 10.000 ή 100.000 ή 100.000.000 χρόνια πριν, και αυτό του δίνει μακροπρόθεσμη οπτική για γεγονότα που εκτυλίσσονται στον πλανήτη σήμερα. Η Γεωλογία είναι επίσης μια επιστήμη  που κάνει όποιον καταπιαστεί να σκέφτεται σε πολλές διαφορετικές κλίμακες μεγέθους. Πρέπει να καταλάβει κανείς την εξέλιξη μιας ηπείρου; Αυτό περιλαμβάνεται στη Γεωλογία. Πρέπει να μελετήσει το πως τα ισότοπα ενός στοιχείου γίνονται κρύσταλλος κατά το σχηματισμό του; Ανήκει κι αυτό στη Γεωλογία. Το καλύτερο: Μάλλον χρειάζεται κανείς και τα δύο άκρα του φάσματος των μεγεθών ώστε να επιλύσει κάποιο πρόβλημα.

Γεωολογικός χάρτης της Ευρώπης από το 1875 από τον Βέλγο Γεωλόγο André Dumont.

Κάθε κατασκευαστικό εγχείρημα που αναλαμβάνουμε, είτε πρόκειται για την προετοιμασία ενός οικοπέδου για το χτίσιμο ενός σπιτιού ή άλλου κτιρίου, για έναν δρόμο, μια γέφυρα, ή ένα φράγμα, απαιτεί μια λεπτομερή γεωλογική μελέτη ώστε να καθορίσουμε το βαθμό της σταθερότητας του εδάφους, την ικανότητα αποστράγγισής του, τη μόλυνσή του από την προηγούμενη χρήση του, το κατά πόσον είναι ευάλωτο σε διάφορους γεωλογικούς κινδύνους, όπως πλημμύρες, σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις, κατολισθήσεις, τη συστολή και διαστολή του εδάφους και τον ερπυσμό του.

Μερικά από τα ερωτήματα που εξετάζει η επιστήμη της Γεωλογίας είναι: Πού μπορούμε να ψάξουμε να βρούμε την ενέργεια που χρειάζεται μια κοινωνία όπου η τεχνολογία γνωρίζει αλματώδη εξέλιξη; Πώς μεταχειριζόμαστε τα επικίνδυνα υλικά που παράγονται ως υποπροϊόντα αυτής της τεχνολογίας; Πώς παρέχουμε βασικούς φυσικούς πόρους (όπως το καθαρό νερό και τον αέρα) στους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε αυτούς τους πόρους; Τι συμβαίνει στο κλίμα μας, και τι μπορούμε, αν μπορούμε, να κάνουμε σε σχέση με αυτό; 

Οι γεωλόγοι είναι επίσης αρμόδιοι για την εξεύρεση φυσικών πόρων που χρειαζόμαστε ώστε να λειτουργήσουμε ως μια σύγχρονη κοινωνία, ή ακόμη και για την επιβίωσή μας. Αν ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του αυτή τη στιγμή, πολλά από όσα βλέπει προέρχονται από κάποιο γεωλογικό κοίτασμα. Χάλκινα καλώδια; Ίσως από τα κοιτάσματα χαλκού των Άνδεων. Το smartphone του; Το πιο πιθανό να είναι γεμάτο σπάνια στοιχεία της γης που πιθανότατα προήλθαν από τα κινεζικά κοιτάσματα ανθρακοειδών πετρωμάτων. Το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του; Μπορεί να προέρχεται από διάφορους γεωλογικούς φυσικούς πόρους: από άνθρακα ή πετρέλαιο ή από υδροηλεκτρική μονάδα. Αν μελετήσει κανείς την επιστήμη της Γεωλογίας, θα αρχίσει να συνειδητοποιεί τον αντίκτυπο που έχει η χρήση αυτών των φυσικών πόρων στον πλανήτη (και στον άνθρωπο) οπότε θα μπορεί να επιλέγες περισσότερο βιώσιμες λύσεις. 

Η Γη και η ζωή σ' αυτήν είναι κυριολεκτικά φτιαγμένες η μία για την άλλη. Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τον πλανήτη. Η μακροπρόθεσμη πρόκληση για τους ανθρώπους είναι να αναγνωρίσουμε πως ο πλανήτης εξακολουθεί να εξελίσσεται, τόσο από μόνος του όσο και εξαιτίας των πράξεών μας. Τα πρακτικά προβλήματα και οι πληροφορίες που παρέχουν τα προγράμματα της Επιστήμης της Γης αποτελούν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για σκεπτόμενους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν να επιβιώσουμε με υπευθυνότητα στη Γη, ή ίσως κάποια μέρα ακόμη και σε άλλους πλανήτες.

Τα προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα i-pod, τα DVR, τα DVD, και οι τηλεοράσεις, απαιτούν σπάνια στοιχεία της γης για την κατασκευή των τσιπ της μνήμης τους, των επεξεργαστών τους, και των μπαταριών τους. Τα ορυκτά υγρά όπως το πετρέλαιο είναι πολύτιμα όχι μόνο για το περιεχόμενό τους σε ενέργεια, αλλά και για την ικανότητά τους να υποστούν επεξεργασία και να μετατραπούν σε πάρα πολλών ειδών πλαστικά, βινύλιο, τεφλόν, καθώς και σε διαλύτες, λιπάσματα, ακόμη και φαρμακευτικές ουσίες. Η πρόσβασή μας σε καθαρό, πόσιμο νερό δεν εξαρτάται μόνο από την ικανότητά μας να βρούμε νερό, αλλά και από την αντίληψή μας να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους από την μόλυνση, και από το πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το μολυσμένο νερό.

Η Βοριο-Αμερικάνικη τεκτονική πλάκα συναντά την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα στο Thingvellir της Ισλανδίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε ένα στενό μονοπάτι που βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης. Στην μαγική αυτή τοποθεσία γυρίστηκε μέρος του 4ου κύκλου της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, υπάρχουν σήμερα πάνω από 600 χιλιάδες επαγγελματίες της γεωεπιστήμης που εργάζονται στις ΗΠΑ, σε τομείς όπως η εξόρυξη, το πετρέλαιο και το αέριο, η περιβαλλοντική επιστήμη, ο σχεδιασμός πόλεων, η διαχείριση υδάτων και πόρων, η ατμοσφαιρική επιστήμη και η επιστήμη του διαστήματος, η ωκεανογραφία, ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών, η υδρογεωλογία, η εκπαίδευση και η έρευνα, και πολλοί ακόμη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους κλάδους αναμένεται να γνωρίσουν σημαντική ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η Γεωλογία είναι μια επιστήμη που βασίζεται στην επί του πεδίου έρευνα. Εκτός από τις επιστημονικές δεξιότητες και τη σε βάθος γνώση των φυσικών διαδικασιών, οι γεωλόγοι πρέπει να διαθέτουν ενεργό, δημιουργικό μυαλό και μεγάλη παρατηρητικότητα. Ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξει κανείς αυτές τις ικανότητες είναι η εκπαίδευση στο πεδίο μελέτης. Έτσι, η Γεωλογία είναι μια επιστήμη που αρέσει σε όσους απολαμβάνουν να βρίσκονται στην ύπαιθρο και αγαπούν τα ταξίδια. Πρέπει να θυμάται κανείς πως η Γεωλογία βρίσκεται παντού αλλά κυρίως έξω! Ένας φοιτητής Γεωλογίας είναι πιθανόν σε κάποιο σημείο των σπουδών του να κληθείς να κάνει''πρόγραμμα εκπαίδευσης πεδίου''  ή “ασκήσεις υπαίθρου” καθώς αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της θεωρητικής διδασκαλίας, των ασκήσεων και των εργαστηρίων ώστε να μάθει τα μυστικά της χαρτογράφησης της Γης. Στην ''έρευνα πεδίου'' μπορεί να κάνει παρατηρήσεις, να μαζέψει δείγματα, και να σκεφτεί σχετικά με τις γεωλογικές διαδικασίες ενώ θα πεζοπορεί σε ορισμένα από τα πιο συναρπαστικά τοπία. Και μπορεί η τεχνολογία να έχει εξελίξει τη δουλειά ενός γεωόγλο όμως κάθε στοιχείο που θα λάβει από την ανάλυση μιας δορυφορικής εικόνας ή μια στατιστική μελέτη οφείλουν να επαληθεύονται από τη χρήση απλών, διαχρονικών εργαλείων: το γεωλογικό σφυρί, την πυξίδα, το μεγεθυντικό φακό και το γεωλογικό χάρτη.

Η επί του πεδίου εργασία συνήθως συνίσταται  στο να κάνει κανείς παρατηρήσεις, στο να εξερευνά την επιφάνεια τρυπώντας ή χρησιμοποιώντας γεωφυσικά εργαλεία, στο να συλλέγει δείγματα, και στο να κάνει μετρήσεις που θα αναλυθούν στο εργαστήριο. Για παράδειγμα, τα δείγματα από βράχους μπορούν να εξεταστούν με ακτίνες Χ, να μελετηθούν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, και να αναλυθούν ώστε να καθοριστούν οι φυσικές και χημικές τους ιδιότητες. Οι γεωεπιστήμονες μπορούν ακόμη να διεξάγουν πειράματα ή να σχεδιάσουν μοντέλα στον υπολογιστή ώστε να ελέγξουν τις θεωρίες για τα γεωλογικά φαινόμενα και τις διαδικασίες.

Στο γραφείο, ενσωματώνουν τα δεδομένα που έχουν αποκτήσει στο πεδίο μελέτης και στο εργαστήριο και ετοιμάζουν αναφορές και παρουσιάσεις που περιλαμβάνουν χάρτες και διαγράμματα που περιγράφουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Τέτοιοι χάρτες μπορεί να εντοπίζουν την πιθανή ύπαρξη μεταλλευμάτων, άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου, υδάτινους πόρους, ή να αναδεικνύουν τις υπόγειες συνθήκες και τους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τα οικόπεδα όπου πρόκειται να γίνουν κατασκευές ή άλλη χρήση της γης.Η διάσημη σεισμολόγος Susan Hough, συγγραφέας πολλών βιβλίων και άνω των 100 επιστημονικών άρθρων στον τομέα της Γεωλογίας.

Η Γεωλογία περιλαμβάνει αρκετά βασικά επιστημονικά πεδία, όπως η Ιστορική Γεωλογία, η Στρωματογραφία, η Ορυκτολογία, η Πετρολογία, η Φυσική Γεωγραφία, η Σεισμολογία και η Τεκτονική Γεωλογία, όπως και πολλά εφαρμοσμένα πεδία όπως η Τεχνική Γεωλογία, η Υδρογεωλογία, η Κοιτασματολογία, η Οικονομική Γεωλογία, η Γεωλογία Περιβάλλοντος, η Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, η Γεωλογία Πετρελαίων, η Τεχνική Σεισμολογία, κλπ. Παράλληλα στη μελέτη της Γεωλογίας συμμετέχουν και συμβάλλουν διεπιστημονικοί κλάδοι, όπως η Παλαιοντολογία (που σχετίζεται και με τη Βιολογία), η Γεωφυσική (που σχετίζεται με τη Φυσική), η Γεωχημεία (που σχετίζεται με Χημεία), ενώ αλληλεπιδρούν μαζί της πολλές άλλες Γεωεπιστήμες, όπως η Μετεωρολογία, η Κλιματολογία, η Γεωχρονολόγηση, η Ωκεανογραφία, κλπ. 

Τα μαθήματα τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν γενικές διδακτικές ενότητες όπως η εισαγωγή στις επιστήμες της γης, η χημεία της γης, μαθηματικά και γεωφυσικά εργαλεία, η παλαιοντολογία και τα ιζηματογενή πετρώματα, τα μαθηματικά των υλικών και των επιστημών της γης, ο υπολογισμός δεδομένων, η ανάλυση δεδομένων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Ορισμένες πιο συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες πιθανόν να εστιάζουν (αλλά δεν θα περιορίζονται): στη δομή και σύνθεση άλλων πλανητών, στη γεωλογική μηχανική, στα τεκτονικά φαινόμενα, στην εξέλιξη των ιζηματογενών λεκανών, στους ενεργειακούς πόρους, στη συμβουλευτική της γης και του περιβάλλοντος, στην περιβαλλοντική ραδιενέργεια και την πυρηνική ενέργεια, στις φυσικές καταστροφές, στην ανανεώσιμη ενέργεια και στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα. Υπάρχουν πολλές ακόμη διδακτικές ενότητες που μπορεί να περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα πτυχίου Γεωλογίας, και αξιζει πάντοτε το να ελέγχει κανείς τι μαθήματα προσφέρει συγκεκριμένα το κάθε πανεπιστήμιο.


Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Γεωλογία

«Σε όλο τον πλανήτη, η φτώχεια, η μη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και οι κλιματικές αλλαγές, μετατρέπουν τις άνυδρες περιοχές σε ερήμους, ενώ η ερήμωση επιδεινώνει με τη σειρά της την κατάσταση και οδηγεί στη φτώχεια». Αυτό ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2006 και παραμένει επίκαιρο δείχνοντας ότι η ενασχόληση με τομείς που αφορούν το περιβάλλον είναι όλο και πιο αναγκαία. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Γεωλογία

Επαφή με τη γη: Η Γεωλογία γίνεται κυρίως εκεί έξω. Οι γεωλόγοι είναι άνθρωποι που βρίσκονται αρκετά στην ύπαιθρο κι έτσι ορισμένα μαθήματα περιλαμβάνουν ταξίδια στα πεδία έρευνας. Πέρα από αυτό, ένας φοιτητής ίσως κληθεί να διεξάγει μια ανεξάρτητη έρευνα που μπορεί να διαρκεί από ορισμένες εβδομάδες έως ένα χρόνο. Οι πτυχιούχοι Γεωλογίας εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, ινστιτούτα και οργανισμούς και μεταξύ άλλων διενεργούν εργασίες υπαίθρου.  

Γνώσεις σε διαφορετικές επιστήμες: Στο προπτυχιακό επίπεδο, η Γεωλογία συχνά διδάσκεται από κοινού με τους κλάδους της γεωγραφίας, των μηχανικών ή ως τμήμα του πτυχίου των επιστημών της γης. Παράλληλα με τη Γεωλογία, οι επιστήμες της γης μπορεί να περιλαμβάνουν τη γεωγραφία, τη βιολογία, τη χημεία, την αρχαιολογία, την ψυχολογία, την περιβαλλοντική βιολογία και τη φυσική. Ακόμα κι αν αποφασίσει κάποιος να αλλάξει σταδιοδρομία, οι δεξιότητες που θα έχει αποκτήσει από το πτυχίο του θα εξακολουθήσουν να είναι χρήσιμες. Για παράδειγμα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, ο συντονισμός εγχειρημάτων, η ποσοτική συλλογιστική και οι ψηφιακές δεξιότητες επιτρέπουν να σταδιοδρομήσει κανείς σε πολλά άλλα πεδία όπως η έρευνα, ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών, η εργαστηριακή έρευνα, τα χρηματοοικονομικά, η παροχή συμβουλών διακυβέρνησης και η δημοσιογραφία.

Αρκετές επιλογές καριέρας: Υπάρχουν πολλές επαγγελματικές προοπτικές διαθέσιμες για τους γεωλόγους σε πεδία που περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική γεωλογία και γεωεπιστήμη, τον έλεγχο της ρύπανσης, τη γεωλογία των παγετώνων και των πάγων, τη γεωλογική έρευνα, τα υδάτινα αποθέματα, τη μηχανική της γεωλογίας, την έρευνα εδάφους, τη γεωχημεία, την ηφαιστειολογία, τη σεισμολογία επί του πεδίου και τη γεωτεχνική μηχανική. Είναι σύνηθες για τους γεωλόγους να συνεχίζουν με περαιτέρω σπουδές ή ανεξάρτητη έρευνα. Οι πιθανοί εργοδότες περιλαμβάνουν φορείς διαχείρισης του περιβάλλοντος και παροχής σχετικής συμβουλευτικής, τους τομείς του πετρελαίου, του αερίου, των υπόγειων υδάτων, των πολιτικών μηχανικών και των κατασκευών, τις ομάδες και επιτροπές πυρηνικής έρευνας, τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων,  κυβερνητικούς οργανισμούς και μουσεία. 

Εδώ, μπορεί να δει κανείς κι άλλους λόγους όπως τους παρουσιάζει το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, Γεωλογία μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα.

Τα πτυχία που προσφέρουν είναι ενιαία. Παράλληλα σε όλα τα τμήματα λειτουργούν ξεχωριστοί τομείς. 

Στο τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λειτουργούν οι παρακάτω τομείς:

 • Ορυκτολογίας και Πετρολογίας
 • Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας
 • Φυσικής Γεωγραφίας και Κλιματολογίας
 • Γεωφυσικής και Γεωθερμίας
 • Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας
 • Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι παρακάτω οι παρακάτω κατευθύνσεις:

 • Τεκτονική Γεωλογία και Στρωματογραφία
 • Εφαρμοσμένη Γεωλογία
 • Ορυκτολογία - Πετρολογία
 • Κοιτασματολογία
 • Γεωφυσική
 • Μετεωρολογία-Κλιματολογία
 • Περιβαλλοντική Γεωγραφία

Στο Πανεπιστημίου Πάτρας λειτουργούν οι παρακάτω τομείς:

 • Ορυκτών Πρώτων Υλών
 • Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής
 • Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Γεωφυσική.

Επαγγελματικές προοπτικές

Οι γεωεπιστήμονες μπορεί να βρεθούν να παίρνουν δείγματα στον πυθμένα του ωκεανού ή να εξετάζουν είδη βράχων από τη Σελήνη ή τον Άρη. Αλλά η δουλειά των περισσότερων γεωπεπιστημόνων είναι πιο “προσγειωμένη”. Εργάζονται ως ερευνητές για νέους ορυκτούς και πόρους και υδρογονάνθρακες, ως σύμβουλοι στον κλάδο των μηχανικών και σε περιβαλλοντικά προβλήματα, ως ερευνητές, καθηγητές, συγγραφείς επιστημονικών συγγραμμάτων και άρθρων, και επιμελητές μουσείων καθώς και σε πολλές άλλες απαιτητικές θέσεις. 

Ορυκτό Ζιρκόνιο σε (σπάνιο) πράσινο χρώμα της ελιάς. Το Ζιρκόνιο χρησιμοποιείται για την χρονολόγηση πετρωμάτων. Κόκκοι Ζιρκονίου που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του '90 στη δυτική Αυστραλία χρονολογήθηκαν στα 4.2-4.3 δισεκατομμύρια χρόνια, αποδεικνύοντας πως τα πετρώματα όπου βρέθηκε το ορυκτό είναι από τα παλαιότερα που υπάρχουν στο φλοιό του πλανήτη.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που καλύπτονται από γεωλόγους περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό εργασίας επί του πεδίου, εργαστηριακής εργασίας και εργασίας στο γραφείο, με τις προοπτικές εργασιακής εξέλιξης συχνά να περιλαμβάνουν κάποιες διαχειριστικές και διευθυντικές αρμοδιότητες.

Για αρκετές προοπτικές οι μεταπτυχιακές και/ή διδακτορικές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες για τους αποφοίτους. 

Εδώ, μπορεί να δει κανείς αναλυτικά τις επαγγελματικές δραστηριότητες και η υποχρεωτική απασχόληση των γεωλόγων σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 344/2000 (ΦΕΚ 297 Α’/29-12-2000). 

Να σημειωθεί όμως ότι ένας γεωλόγος θα πρέπει να επιλέξει αν θα εργαστεί ως μελετητής ή ως εργολήπτης καθώς δεν μπορεί να αποκτήσει ταυτόχρονα και τις δύο ιδιότητες. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Γεωλογίας:

 • Καριέρα σε φορείς και ιδρύματα 
 • Καριέρα σε επιχειρήσεις και ως αυτοαπασχολούμενος 
 • Καριέρα στην εκπαίδευση
 • Καριέρα ως αυτοαπασχολούμενος 
 • Καριέρα ως εργολήπτες 
 • Καριέρα σε περιβαλλοντικές οργανώσεις
 • Καριέρα στην έρευνα

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Γεωλογίας:

Καριέρα σε φορείς και ιδρύματα 

Ένας απόφοιτος Γεωλογίας μπορεί να εργαστεί σε διάφορους φορείς και ιδρύματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά στο μερικά από αυτά είναι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, 

στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών, στη ΔΕΗ, σε νομαρχίες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ΥΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και  στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών. 

Καριέρα σε επιχειρήσεις και ως αυτοαπασχολούμενος 

Ένας γεωλόγος μπορεί επίσης να εργαστεί σε πολεοδομικά γραφεία, μεταλλευτικές ή λατομικές επιχειρήσεις, εταιρείες τσιμέντων, εταιρείες τεχνικών έργων και γεωλογικών ερευνών, μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες. Μία ακόμα προοπτική είναι εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας μελέτες και γεωτεχνικά έργα. 

Καριέρα στην εκπαίδευση

Για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι Γεωλογίας  μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι εν λόγω απόφοιτοι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ04 Φυσικών Επιστημών στην ειδικότητα ΠΕ04.05 Γεωλόγων. 

Καριέρα ως εργολήπτης

Ένας γεωλόγος μπορεί να εργαστεί σε εργοληπτικές εταιρείες. Η απασχόληση ενός γεωλόγου είναι υποχρεωτική σε τεχνικά έργα (κτιριακά, συγκοινωνιακά, λιμενικά και υδραυλικά, έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος Ε' Τάξης και άνω). Αντικείμενο του γεωλόγου είναι η παρακολούθηση εκτέλεσης των έργων σε σχέση με τη συμπεριφορά του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, η τήρηση των προδιαγραφών, η εφαρμογή της γεωλογικής ή γεωτεχνικής μελέτης και η σύνταξη γεωλογικής έκθεσης κατά την πορεία εκτέλεσης των έργων. Ειδικότερα απαιτείται απασχόληση ενός τουλάχιστον γεωλόγου ανά θέση εκσκαφής (για θεμελίωση, διαμόρφωση τεχνητών πρανών, τοποθέτηση αγωγού), ανά μέτωπο διάνοιξης σήραγγας, ανά θέση διάτρησης (για εκτέλεση τσιμεντενέσεων, τοποθέτηση εκρηκτικών, ακύρωσης, διάθεση λυμάτων). Για να γίνει ένας γεωλόγος εργολήπτης θα πρέπει να περάσουν 3 χρόνια από τη λήψη του πτυχίου του. 

Σε περιβαλλοντικές οργανώσεις

Μία επιλογή καριέρας είναι η επαγγελματική ενασχόληση σε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση, όπως για παράδειγμα η Greenpeace ή η WWF, οι οποίες μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος σε καθημερινό επίπεδο.  


Καριέρα στην έρευνα 

Μία καριέρα ενός αποφοίτου Γεωλογίας είναι και στην έρευνα. Για παράδειγμα, γεωφυσικές και γεωχημικές έρευνες συνεισφέρουν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, σε εδαφοτεχνικές-γεωτεχνικές μελέτες σημαντικών έργων όπως διάνοιξη σηράγγων και μεγάλων οδικών αξόνων, οδοποιία, στην κατασκευή φραγμάτων, σε αρχαιομετρικές έρευνες όπως, ραδιοχρονολογήσεις και έρευνες της υπεδαφικής δομής. 

 

Γεωλογία

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τους τομείς της Γεωλογίας, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
 
Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Δείτε περισσότερα, εδώ

ΙΓΜΕ – Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών. Δείτε περισσότερα, εδώ

ΕΜΥ, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου. Δείτε περισσότερα εδώ.   

Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Δείτε περισσότερα, εδώ

Greenpeace. Δείτε περισσότερα, εδώ.

WWF Ελλάς. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο