Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Θεολογία

 

H Θεολογία είναι εκείνη η επιστήμη που μελετά τις διαφορετικές θρησκείες. Παράλληλα, εξετάζει την ανθρώπινη εμπειρία της πίστης, και το πώς αυτή εκφράζεται από διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Οι θεολόγοι εξετάζουν το πλήθος διαφορετικών θρησκειών ανά τον κόσμο αλλά και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Σήμερα γνωρίζουμε καλύτερα από ποτέ άλλοτε την ισχυρή επίδραση που έχει πάνω στον άνθρωπο η θρησκεία. Κατανοώντας αυτήν την παραδοχή, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τους νόμους, τους πολέμους, τις παραδόσεις και τα ηθικά συστήματα των κοινωνιών.
 
Η μελέτη της Θεολογίας είναι εν μέρει φιλοσοφία, εν μέρει ιστορία, εν μέρει ανθρωπολογία, καθώς και κάτι εξ ολοκλήρου μοναδικό. Οι θεολόγοι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να σκέφτονται και να επιχειρηματολογούν πάνω στη φύση των Θεών. Η μελέτη της Θεολογίας συνεπάγεται την αναμέτρηση με δυσεπίλυτα ερωτήματα για τη σημασία της θρησκείας. Απαιτεί επίσης ικανότητα σύγκρισης των διαφορετικών θρησκειών με εμπεριστατωμένο και ισορροπημένο τρόπο. 

Οι Θρησκευτικές Σπουδές προσφέρουν γενική θεώρηση αλλά και εμβάθυνση, με τη μελέτη των θρησκειών ανά τον κόσμο από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, που περιλαμβάνουν την ερμηνεία των θρησκευτικών κειμένων, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία της θρησκείας, και τον αντίκτυπο των αρχαίων και νεωτέρων θρησκευτικών κινημάτων. Η Θεολογία δίνει την ευκαιρία να εστιάσει ο φοιτητής λεπτομερώς και στην Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία, μέσω της μελέτης της Βίβλου, της ιστορίας της Εκκλησίας και των Γραφών. 

Τα πτυχία Θεολογίας καλύπτουν ορισμένες από τις πιο απαιτητικές φιλοσοφικές και ηθικές συζητήσεις διαχρονικά, εντρυφώντας στο μυαλό των μεγάλων θεολογικών στοχαστών του παρελθόντος. Ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα πτυχίου, οι φοιτητές ίσως μελετήσουν ακόμη τις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. 
 
Ενώ ορισμένοι φοιτητές επιλέγουν ως αντικείμενο σπουδών τη Θεολογία με σκοπό μια σταδιοδρομία στην Εκκλησία, δεν χρειάζεται να είναι κανείς θρήσκος για να τον ενδιαφέρει η θρησκεία και οι σπουδές στη Θεολογία. Μπορεί να ασπάζεται κανείς κάποια συγκεκριμένη πίστη ή και καμία και να μελετά τα διαφορετικά δόγματα.

 Η Ιερά Θεολογικὴ Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, πριν οι τουρκικές αρχές διακόψουν τη λειτουργία της. Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο νησί Χάλκη.

Μια γρήγορη ματιά σε κάποιους από τους πιο διάσημους απόφοιτους Θεολογίας μάς δείχνει το δυναμισμό που έχει ένα πτυχίο αυτού του τομέα. Ο David Nussbaum, που υπήρξε γενικός διευθυντής πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου είχε τόσο το πρώτο του πτυχίο όσο και την ειδίκευσή του στη Θεολογία. Όπως επίσης και ο Jack Gleeson που υποδύθηκε τον Joffrey Lannister στο Game of Thrones γράφτηκε στη Θεολογία μετά τη συμμετοχή του στη σειρά. Τέλος, ένας από τους πιο διάσημους αποφοίτους Θεολογίας που αποτελεί πρότυπο για πολλούς ανθρώπους είναι ο Dr Martin Luther King Jr, ο οποίος απέκτησε το διδακτορικό του στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης την ίδια χρονιά που ηγήθηκε του μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι.

 

 

«Η επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι κουτσή. Η θρησκεία χωρίς επιστήμη είναι τυφλή». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και δείχνουν το βάθος της σημασίας της θρησκείας ακόμα και στην επιστήμη. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Θεολογία:
 
Κατανόηση διαφορετικών θρησκειών: Ένα πτυχίο Θεολογίας μπορεί να καλύπτει διαφορετικές θρησκείες, ή να εστιάζει σε μόνο μία ή δύο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών και τις διδακτικές ενότητες που θα επιλέξει ο φοιτητής. Οποιοδήποτε πτυχίο θεολογίας πιθανότατα θα περιλαμβάνει διδακτικές ενότητες πάνω στην ιστορία μιας ή περισσότερων θρησκειών. Η διδασκαλία ενός ιερού κειμένου όπως της Βίβλου, της Τορά ή του Κορανίου, και του τρόπου ερμηνείας του, αποτελεί μείζον κεφάλαιο των περισσότερων πτυχιακών προγραμμάτων Θεολογίας. Οι φοιτητές εξετάζουν τη σημασία αυτών των θρησκευτικών κειμένων, απαντώντας σε ερωτήματα όπως: σε ποιο βαθμό είναι ανοιχτά σε ερμηνεία; Αποτελούν το λόγο του Θεού;

Στιγμιότυπο από επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι δράσεις της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα των Τεχνών, των Επιστημών και του Πολιτισμού, συσφίγγουν συνεχώς τις σχέσεις της Εκκλησίας με παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.
 
Διεπιστημονικότητα: Η Θεολογία είναι ένα από τα αντικείμενα σπουδών με τη μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα. Προκειμένου να τη μελετήσει κανείς σωστά, πρέπει να καταπιαστεί με τη φιλοσοφία, την ιστορία, την ανθρωπολογία, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία. Αλλά όχι μόνο. Αναγνωρίζοντας πως οι άνθρωποι εκφράζουν θρησκευτικές, πνευματικές και θεολογικές ιδέες έμμεσα, η Θεολογία πολύ συχνά περιλαμβάνει τη μελέτη της λογοτεχνίας -είτε πρόκειται για μεγάλα μυθιστορήματα ή ποιήματα είτε για θεατρικά έργα. Οι θεολόγοι προσπαθούν ακόμη να διευρύνουν την αντίληψή τους εξετάζοντας ιστορικά έργα τέχνης. Οι εικόνες, τα κτίρια και η μουσική των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων μπορούν να μας διδάξουν πάρα πολλά για τα πιστεύω και τις αξίες, και στον σύγχρονο κόσμο είναι εξίσου πιθανό να συναντήσει κανείς θεολογικά ερωτήματα να τίθενται ακόμη και σε ταινίες.

 

Δεξιότητες: Μέσω της Θεολογίας οι φοιτητές αποκτούν ένα πλήθος διαφορετικών ικανοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η καλλιγραφία, η επίλυση προβλημάτων και η ανάλυση κοινωνικών και ιστορικών τάσεων. Ικανότητες που χρησιμεύουν σε αναρίθμητες θέσεις εργασίας. Επίσης, προκειμένου τα κείμενα των θρησκειών να γίνουν κατανοητά σε βάθος, ορισμένα πανεπιστήμια παρέχουν στους φοιτητές τους την ευκαιρία να μάθουν τη γλώσσα στην οποία γράφτηκαν, όπως τα Αραβικά, τα Εβραϊκά ή τα Αρχαία Ελληνικά. Ενώ σε ορισμένα προγράμματα σπουδών είναι αποδεκτό οι φοιτητές να δουλεύουν με μεταφράσεις των κειμένων, για άλλα η εκμάθηση μιας αρχαίας γλώσσας είναι αναγκαία προϋπόθεση.

 

 

 

 

Οι προοπτικές για τους πτυχιούχους του Τμήματος Θεολογίας μπορεί να αφορούν σε κυρίαρχο βαθμό είτε τον τομέα της Δημόσιας Εκπαίδευσης είτε τη στελέχωση της εκκλησιαστικής διακονίας. Το περιεχόμενο της παρεχόμενης θεολογικής, φιλοσοφικής, φιλολογικής, ιστορικο-αρχαιολογικής και γενικότερα ανθρωπιστικής μόρφωσης των σπουδαστών, προσφέρει διάφορες ακόμα επιλογές καριέρας από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον τουρισμό. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Θεολογίας:

  • Καριέρα στην Εκπαίδευση
  • Καριέρα στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία
  • Καριέρα στη Διοίκηση
  • Καριέρα στον Θρησκευτικό Τουρισμό
  • Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Θεολογία

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Θεολογίας:

Καριέρα στην Εκπαίδευση 

Το πτυχίο στην Θεολογία δίνει τη δυνατότητα σε έναν απόφοιτο να εργαστεί στην εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι Θεολογίας μπορούν να ενταχθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση  μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι απόφοιτοι Θεολογίας ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ01 Θεολόγοι. Για διορισμό στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν: Πτυχίο Θεολογίας ή Κοινωνικής Θεολογίας ή Ποιμαντικής ή Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής (Ορθόδοξης Σχολής της αλλοδαπής). Πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.
                    
Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, συνολικά 4.221 θεολόγοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση. 

Παράλληλα, οι απόφοιτοι Θεολογίας μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. 
        
Καριέρα στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία

Για πολλούς φοιτητές, ένα πτυχίο Θεολογίας αποτελεί ένα βήμα για να υπηρετήσουν την Εκκλησία. Ένα πτυχίο Θεολογίας αποτελεί κατάλληλη αφετηρία για οποιονδήποτε επιθυμεί να διακονήσει την πίστη του, είτε ως ιερέας, είτε ως ανώτερος κληρικός. 

Οι πτυχιούχοι κληρικοί του Τμήματος Θεολογίας, όπως και των δύο Θεολογικών Σχολών, εντάσσονται στην Α΄ μισθολογική βαθμίδα και πληρούν με τη λήψη του πτυχίου μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις χειροτονίας τους στο βαθμό του επισκόπου. 

 

Eκπαιδευτική περιήγηση του συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο ΕΚΠΑ (από το facebook του συλλόγου).

Καριέρα στη Διοίκηση

Οι πτυχιούχοι Θεολογίας μπορούν να απασχολούνται σε τομείς όπως η διοίκηση, οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο πολιτισμός. Οι απόφοιτοι Θεολογίας μπορούν να εργαστούν στο Δημόσιο και  να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Διοικητικού σε πιθανή προκήρυξη του ΑΣΕΠ. 
Μπορούν επίσης να απορροφηθούν στη διοίκηση και γραμματειακή υποστήριξη Εκκλησιαστικών Θρησκευτικών Οργανισμών και Ιδρυμάτων, όπως Ι. Μητροπόλεις, Πατριαρχεία, ιεραποστολικά κλιμάκια, διεθνείς θρησκευτικούς φορείς (όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών CEC) κλπ.

Καριέρα στον Θρησκευτικό Τουρισμό

Μία ενδιαφέρουσα και επικερδής καριέρα για τους αποφοίτους Θεολογίας είναι στον Θρησκευτικό τουρισμό, έναν αναπτυσσόμενο τομέα στην Ελλάδα. Ο ρόλος ενός αποφοίτου Θεολογίας θα είναι η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων προσκυνηματικών και θρησκευτικών περιηγήσεων είτε στον ιδιωτικό τομέα με παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, υλοποίησης και υποστήριξης ταξιδιών - εκδρομών και διαφόρων δρώμενων με προσκυνηματικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, είτε σε δημόσιους φορείς Τουρισμού.

Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Θεολογία

Σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων Θεολογίας συνεχίζουν τις σπουδές τους για μια σταδιοδρομία στον νομικό τομέα. Επίσης, η ηθική πλευρά της θεολογίας προσφέρεται για μια σταδιοδρομία στον ανθρωπιστικό τομέα, και πολλοί απόφοιτοι καταλήγουν να εργάζονται για φιλανθρωπικές και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, είτε θρησκευτικού προσανατολισμού είτε όχι παρέχοντας συνοδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. 

Μία ακόμα προοπτική είναι για έναν απόφοιτο είναι η καριέρα ως σύμβουλος επικοινωνίας σε εκκλησιαστικούς φορείς, αλλά και ως δημοσιογράφος εκκλησιαστικού ρεπορτάζ σε έντυπα, ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηλεόραση και ραδιόφωνο. 

Τέλος, με την κατάλληλη μετεκπαίδευση ένας πτυχιούχος Θεολογίας μπορεί να ασχοληθεί με τη συντήρηση, φύλαξη, τεκμηρίωση και ανάδειξη εκκλησιαστικών αρχείων, βιβλιοθηκών, μουσείων και μνημείων θρησκευτικού χαρακτήρα.

 

 

Θεολογία

Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Εκκλησία της Ελλάδος. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία  Βελλάς Ιωαννίνων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Δείτε επίσης:

Unique Minds GR: Τμήμα Θεολογίας - ΕΚΠΑ. Περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο