Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.


Πόλη
Φλώρινα
Κατευθύνσεις

1. Ζωγραφικής
2. Γλυπτικής

Πανελλαδικές Εξετάσεις
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα ιδρύθηκε με το Π.Δ.181/31 Αυγούστου 2006. Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών/τριών ορίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών έχει ως αποστολή:

α) Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά αντικείμενα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των εφαρμοσμένων τεχνών, όπως ιδίως της φωτογραφίας –  βίντεο, των ψηφιακών μορφών τέχνης (κινούμενο σχέδιο, τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα – animation), της εικονογράφησης εντύπων, της μελέτης και σχεδίασης σύγχρονων αντικειμένων βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής (design) και της διακόσμησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και των επιρροών της από τα μεγάλα εικαστικά ευρωπαϊκά ρεύματα.

β) Να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία και

γ)  Να παρέχει ειδική μόρφωση και κατάρτιση των φοιτητών/τριών για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 

 

  • Ζωγραφικής
  • Γλυπτικής
  • Διακοσμητικής
  • Εκκλησιαστικών Τεχνών
  • Χαρακτικής - Έντυπης Τέχνης
  • Ψηφιακών Τεχνών
  • Performance art
  • Κεραμικής

 

 Η εισαγωγή των σπουδαστών/στριών στο πρώτο έτος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιείται με εξετάσεις αντίστοιχες με εκείνες των Τμημάτων Εικαστικών Τεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, οι οποίες διενεργούνται μετά από σχετική προκήρυξη του ιδρύματος.

 

 

Οι εισιτήριες εξετάσεις του Τμήματος δεν υπάγονται στο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων και διενεργούνται σύμφωνα με το Π.Δ. 169/2006 και την Υ.Α. φ151/89700β6/5- 9-2006 (ΦΕΚ 1358/14-9-2006 τ.Β΄) με ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη της Φλώρινας.

Δικαιολογητικά, χρόνος και τόπος υποβολής τους
Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων υποβάλλονται κάθε χρόνο στη γραμματεία του τμήματος από 1 μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου και είναι:

1. Αίτηση συμμετοχής
2. Αντίγραφο Απολυτήριου Λυκείου
3. Δύο (2) μικρές φωτογραφίες του υποψηφίου
4. Αντίγραφο ταυτότητας

Εάν τα δικαιολογητικά σταλούν με ταχυμεταφορές, η αίτηση πρέπει να είναι επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής και ο υπάλληλος που θα τα καταθέσει να έχει εξουσιοδότηση
να παραλάβει το δελτίο υποψηφίου για να το στείλει στον/στην υποψήφιο/α. Τα έξοδα και των δύο αποστολών βαρύνουν τον/την υποψήφιο/α.  Επίσης υποβάλλονται ειδικές αιτήσεις ατόμων οι οποίοι/ες δεν διαθέτουν Απολυτήριο Λυκείου, προκειμένου να κριθούν για την υπαγωγή τους σε κατηγορία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής προδιάθεσης. Η ημερομηνία υποβολής είναι από 20 μέχρι και 30 Ιουνίου κάθε χρόνο και συνοδεύονται από φάκελο με σχετικές εργασίες.

Η αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις είναι έντυπη και χορηγείται στους υποψηφίους/στις υποψήφιες από το Τμήμα. Με την υποβολή των δικαιολογητικών συμμετοχής ελέγχονται τα ατομικά στοιχεία του/της υποψήφιου σύμφωνα με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, που επιδεικνύει στον Γραμματέα του τμήματος.

  • Σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος στερείται για οποιονδήποτε λόγο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου επιδεικνύεται πιστοποιητικό του Δήμου ή της Κοινότητας που φέρει επικυρωμένη φωτογραφία.

Σε κάθε υποψήφιο παραδίδεται πριν από τις εξετάσεις «Δελτίο ταυτότητας υποψηφίου» το οποίο φέρει επικυρωμένη τη φωτογραφία, αναγράφει τα ατομικά στοιχεία και έχει υπογραφεί από τον γραμματέα του Τμήματος.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εισιτήριες εξετάσεις

Για την εισαγωγή σπουδαστών/στριών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δικαίωμα συμμετοχής στις εισιτήριες εξετάσεις
έχουν:
α) οι κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου ή άλλου τύπου Λυκείου,
β) σε ποσοστό μέχρι 15% επί του εκάστοτε οριζόμενου αριθμού εισακτέων οι κάτοχοι απολυτηρίου τριταξίου Γυμνασίου ή ενδεικτικού προαγωγής από αντίστοιχη τάξη εξαταξίου ή επταταξίου ή οκταταξίου Γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού, που έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος ηλικίας, εφόσον έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση, διαπιστωμένη με απόφαση της Επιτροπής Εισιτηρίων εξετάσεων του Τμήματος. Όσοι από τη συγκεκριμένη κατηγορία αποφοιτήσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναγράφεται στο πτυχίο τους το καθεστώς εισαγωγής τους.

 

Εισαγωγή Κυπρίων
Οι ομογενείς από την Κύπρο, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα και τον τόπο κατοικίας ή διαμονής, εισάγονται στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε ποσοστό 5% επιπλέον του οριζόμενου κάθε χρόνο αριθμού εισακτέων, κατόπιν εξετάσεων, οι οποίες διενεργούνται στην Κύπρο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας Υπουργικής Απόφασης από πενταμελή επιτροπή που συγκροτείται τον Ιούνιο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και η οποία αποτελείται από τρεις (3) Ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνες και δύο Κύπριους.
Ονομαστικός πίνακας των επιτυχόντων με τη φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποστέλλεται τον μήνα Σεπτέμβριο στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κοινοποιείται και στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Προκήρυξη εισιτηρίων εξετάσεων
Οι εισιτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διενεργούνται εντός του χρονικού διαστήματος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Τις εισιτήριες εξετάσεις προκηρύσσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η προκήρυξη αναρτάται υποχρεωτικά στον πίνακα ανακοινώσεων του Τμήματος και ανακοινώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ περίληψή της δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο.

Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων
Οι εισιτήριες εξετάσεις διενεργούνται από Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων, η οποία ορίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ύστερα από πρόταση
του Προέδρου του Τμήματος και έγκρισή της από τον Πρύτανη του Π.Δ.Μ.
 Η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων αποτελείται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των οποίων το γνωστικό αντικείμενο είναι σχετικό με τις εικαστικές τέχνες και τις επιστήμες τους.
 Η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων έχει τη γενική ευθύνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, συγκροτεί την Επιτροπή Εποπτείας, ορίζει τα λοιπά αρμόδια για τις εξετάσεις όργανα, δίνει τις αναγκαίες οδηγίες, βαθμολογεί, καταρτίζει και εγκρίνει τον πίνακα με τη βαθμολογία όλων των εξεταζομένων. Ο γραμματέας της Επιτροπής συμμετέχει στη διοικητική υποστήριξη της έκδοσης της βαθμολόγησης.

Εισιτήριες δοκιμασίες
Οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στο Α’ έτος σπουδών της Σχολής εκτελούν έργα εικαστικά από διάφορα πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο. Τα πρότυπα είναι τουλάχιστον δύο (2).

Η Επιτροπή Εισιτηρίων εξετάσεων ορίζει και τοποθετεί τα πρότυπα στις αίθουσες των διαγωνιζομένων. Με απόφαση της Επιτροπής Εισιτηρίων Εξετάσεων, καθορίζονται οι δοκιμασίες εκείνες, οι οποίες είναι υποχρεωτικές, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 4.
Οι εισιτήριες εξετάσεις είναι διάρκειας πέντε (5) τετραώρων που κατανέμονται σε τρεις (3) ημέρες και τα έργα, τα οποία εκτελούν οι υποψήφιοι ανά τετράωρο εξετάσεων είναι:

  • Το πρώτο και δεύτερο τετράωρο εκπονούν ένα τουλάχιστον σχέδιο εκ του φυσικού (άσπρο-μαύρο) σε φύλλο χαρτιού με μολύβι, κάρβουνο, μελάνι.
  • Το τρίτο τετράωρο εκπονούν ένα τουλάχιστον χρώμα εκ του φυσικού, σε χαρτόνι με τέμπερα, ακουαρέλα, ακρυλικά ή παστέλ.
  • Το τέταρτο τετράωρο εκπονούν μία τουλάχιστον άσκηση, με θέμα που ανακοινώνει στους διαγωνιζόμενους η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων πριν από την έναρξη της δοκιμασίας με ελεύθερη αντιμετώπιση από τους διαγωνιζόμενους.
  • Το πέμπτο και τελευταίο τετράωρο εκπονούν μία τουλάχιστον άσκηση, με ελεύθερο θέμα, που ο/η κάθε υποψήφιος/α επιθυμεί με ελεύθερη αντιμετώπιση. Η άσκηση θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα προσχέδιά της.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν μαζί τους τα υλικά ζωγραφικής που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν. Τα φύλλα χαρτιού και τα χαρτόνια χορηγούνται από το Τμήμα. Ο/η υποψήφιος επιλέγει και παραδίδει στον/στην Επιτηρητή σε φάκελο που χορηγείται από το Τμήμα τα εξής:
α) ένα έως δύο σχέδια ασπρόμαυρα,
β) ένα έως δύο χρώματα,
γ) μία έως δύο ασκήσεις με θέμα που ανακοινώνεται από την Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων πριν από την έναρξη της δοκιμασίας,
δ) μία άσκηση η οποία θα συνοδεύεται υποχρεωτικά με τα προσχέδια της με ελεύθερο θέμα που επιλέγει ο/η υποψήφιος/α. 
 

 

 

Oι σπουδές στο Tμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

  • διαρκούν δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και

   οδηγούν σε ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).

 

 

Τα μαθήματα στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, μαθήματα εργαστηρίων και θεωρητικά μαθήματα: Μαθήματα Εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Τα μαθήματα των Εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών οργανώνονται ως εξής:

Μαθήματα Εικαστικών Εργαστηρίων:
α) Ζωγραφική (τρία Εργαστήρια)
β) Γλυπτική (ένα Εργαστήριο) 

Μαθήματα Εργαστηρίων Εφαρμοσμένων Τεχνών:
α) Ψηφιακών Τεχνών
β) Εκκλησιαστικών Τεχνών
γ) Διακοσμητικής
δ) Φωτογραφίας
ε) Κοσμήματος
στ) Σκηνογραφίας
ζ) Ψηφιδωτού
η) Κεραμικής
θ) Performance art

Τα εργαστηριακά μαθήματα οργανώνονται ως εξής:
Α. Μαθήματα Εισαγωγικού Κύκλου Εργαστηρίων (τρία εξάμηνα)
Β. Μαθήματα Κατεύθυνσης (πέντε εξάμηνα)
Γ. Μαθήματα Διπλωματικής Εργασίας (δύο εξάμηνα)

 

Θεωρητικά Μαθήματα

Τα Θεωρητικά Μαθήματα οργανώνονται ως εξής:
Θεωρητικά Μαθήματα
Πρόκειται για μαθήματα που προέρχονται από τα εξής επιστημονικά πεδία: Ιστορίας της Τέχνης, Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Αισθητικής, Θεωρίας της Τέχνης, Κοινωνιολογίας της Τέχνης, Μουσειολογίας, Πολιτιστικής Διαχείρισης, Παιδαγωγικής, Διδακτικής Μεθοδολογίας.

Θεωρητικά - Εργαστηριακά μαθήματα
Πρόκειται για μαθήματα Θεωρίας-Εργαστηρίου που προέρχονται από τα εξής επιστημονικά πεδία: Αρχιτεκτονική, Θεωρίες και Εφαρμογές των Εικαστικών Τεχνών, καθώς και μαθήματα από διαφορετικούς τομείς που υποστηρίζουν τα μαθήματα των Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Εργαστηρίων.
 

 

 

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών θεωρεί σκόπιμη τη συμμετοχή σε προγράμματα «ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» προσφέροντας μαθήματα στα πεδία πρακτικής άσκησης, με στόχο τη σύζευξη της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος Πρακτικής Άσκησης συνεργασία με καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς και φορείς όπως: Μουσεία, Αίθουσες Τέχνης, Καλλιτεχνικές Ενώσεις και Επιμελητήρια, φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικούς Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγους και Οργανισμούς πολιτιστικού χαρακτήρα.

  • Στα πεδία πρακτικής άσκησης μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές/τριες όλων των εξαμήνων.

 

 

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος οργανώνεται έτσι ως προς τα μαθήματα ώστε να συγκεντρωθούν 30 πιστωτικές μονάδες που προτείνεται να απαιτούνται για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

 

 

Για να μπορέσει ένας/μια φοιτητής/τρια να αναλάβει διπλωματική εργασία θα πρέπει να έχει βαθμολογηθεί επιτυχώς σε όλα τα Εργαστηριακά Μαθήματα (Εισαγωγικού Κύκλου και Κατεύθυνσης)

 

 

1ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών
  • Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Τεχνών
  • Σχέδιο 1
  • Ευρωπαϊκή Τέχνη: 19ος - 20ος αιώνας
  • Γραμμικό Σχέδιο
  • Αγγλικά 1

2ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών
  • Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Τεχνών
  • Σχέδιο 2
  • Παιδαγωγικά Θέματα
  • Προοπτική και Σκιαγραφία
  • Αγγλικά 2

3ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών
  • Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Τεχνών
  • Σχέδιο 3
  • Ελληνική Τέχνη 18ου και 19ου αιώνα
  • Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής
  • Αγγλικά 3

4ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Κατεύθυνσης
  • Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών
  • Ελληνική Τέχνη 20ου αιώνα/ Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη
  • Μεταπολεμική Κινήματα
  • Τεχνικές Συγγραφής στην Ιστορία της Τέχνης
  • Αγγλικά 4

5ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Κατεύθυνσης
  • Από την Τέχνη της Αρχαιότητας στη Μεσαιωνική Τέχνη
  • Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο
  • Μάθημα κατ’ επίλογή Υποχρεωτικό ή Ελεύθερης Επιλογής

6ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Κατεύθυνσης
  • Τέχνη της Αναγέννησης και του Μπαρόκ
  • Διδακτική της Ιστορίας της Τέχνης
  • Μάθημα κατ’ επίλογή Υποχρεωτικό ή Ελεύθερης Επιλογής

7ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Κατεύθυνσης
  • Φιλοσοφία - Αισθητική
  • Πρακτική Άσκηση Ι
  • Μάθημα κατ’ επίλογή Υποχρεωτικό ή Ελεύθερης Επιλογής

8ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Κατεύθυνσης
  • Μουσειολογία και Μουσειοπαιδαγωγική και Πολιτιστική Διαχείριση
  • Πρακτική Άσκηση ΙΙ
  • Ρυθμολογία

9ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Διπλωματικής
  • Παιδαγωγικές Εφαρμογές Εργαστηρίου

10ο Εξάμηνο

  • Εργαστήριο Διπλωματικής

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ.


 

Οδηγός Σπουδών

 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος  Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις έχουν τη δυνατότητα της επαγγελματικής ενασχόλησης

  • σε φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα − Πανεπιστήμια,
  • σε Επιστημονικά Ινστιτούτα,
  • σε Μουσεία,
  • σε Πινακοθήκες − οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την τέχνη σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις και ειδικεύσεις από αυτές που λειτουργούν στο Τμήμα.

  Oι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Καλών Τεχνών.

Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα

  • να διδάξουν στη Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα Καλλιτεχνικά μαθήματα − Αισθητική Αγωγή καθώς οι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών.

ή και

  • να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εγγράφονται στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Βίντεο

Βρες τι θα σπουδάσεις! Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο