Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
2ο, 3ο

ΓΕΛ: 9.870

ΕΠΑΛ: 9.840
 

Βάση 2022
10.040
Εισακτέοι
160
Συντ. Ε.Β.Ε.
0,80

ΓΕΛ

2ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  20%

 Φυσική   30%

 Χημεία   30%

 Μαθηματικά  20%

 

3ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  20%

 Φυσική  20%

 Χημεία  30%

 Βιολογία  30%

 

 

ΕΠΑΛ

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μάθηματικά ( Άλγεβρα)  20%

 Νέα Ελληνικά   20%

 Μάθημα ειδικότητας 1   30%

 Μάθημας ειδικότητας 2   30%

 

Τομέας Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας

 Μάθηματικά ( Άλγεβρα)  20%

 Νέα Ελληνικά   20%

 Μάθημα ειδικότητας 1   30%

 Μάθημας ειδικότητας 2   30%

Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
1512
Τομείς ΕΠΑΛ
  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
  • Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας
Πόλη
Καλαμάτα
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Σκοπός του Τμήματος Eπιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η δημιουργία νέων στελεχών, κατάλληλα εκπαιδευμένων στα σύγχρονα αντικείμενα της επιστήμης και της τεχνολογίας των τροφίμων, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις της εποχής.

Βασικός στόχος του Τμήματος είναι να προσφέρει στους/στις φοιτητές/τριες του το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο για την αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων. 

 

 

  • Φυσικοχημείας, Ενόργανης Ανάλυσης και (Βιο)Χημείας Τροφίμων

 

 

 

 Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

  • διαρθρώνεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχεί σε 300 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

To πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει συνολικά εξήντα τέσσερα (64) μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της Πρακτικής Άσκησης, εκ των οποίων

  • τα πενήντα τρία (53) είναι Υποχρεωτικά (Υ) και
  • τα υπόλοιπα έντεκα (11) είναι Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕ), εκ των οποίων οι φοιτητές επιλέγουν συνολικά τέσσερα (4).

Για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η παρακολούθηση

  • πενήντα ένα (51) υποχρεωτικών (Υ) μαθημάτων και επιπλέον
  • τεσσάρων(4) Υποχρεωτικών Επιλογής (ΥΕ) και
  • η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.

  Η Διπλωματική Εργασία στο πρόγραμμα σπουδών εμφανίζεται ως δύο μαθήματα, Διπλωματική Εργασία Ι και Διπλωματική Εργασία ΙΙ, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μαθήματα Ειδικότητας, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων.

Από το σύνολο των εξήντα τεσσάρων (64) μαθημάτων,

  • τα δεκατρία (13) αφορούν
  • μαθήματα Γενικού Υποβάθρου (ΓΥ),
  • τα είκοσι πέντε (25) αφορούν μαθήματα Ειδικού Υποβάθρου (ΕΥ) και
  • τα υπόλοιπα είκοσι έξι (26) αφορούν μαθήματα Ειδικότητας (Ε).

 

 

 

Για τη λήψη του Διπλώματος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι απαραίτητη η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας (Δ.Ε.) κατά τη διάρκεια του 9ου και 10ου εξαμήνου σπουδών, η οποία μπορεί να αναφέρεται:

α) Σε ερευνητική εργασία που διεξάγεται από τον/την φοιτητή/τρια μέσα στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας Εργαστηρίου του Τμήματος ή άλλων ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας,

β) Σε ζητήματα ή προβλήματα τεχνικής ή γεωργοοικονομικής φύσης που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα και

γ) Σε βιβλιογραφική επεξεργασία θεμάτων ενδιαφέροντος που άπτεται αυτών του Τμήματος.

 Προϋπόθεση για την ανάληψη Δ.Ε. από τον/την φοιτητή/τρια θεωρείται η οφειλή λιγότερων από εννέα (9) μαθημάτων (στον αριθμό αυτό δεν προσμετρούνται τα μαθήματα του 9ου και 10ου εξαμήνου), ενώ προϋπόθεση για την εξέταση της Δ.Ε. θεωρείται η επιτυχής εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του φοιτητή, όπως αυτές ορίζονται από το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών.

 

 

 Κατά το καλοκαίρι του 5ου έτους σπουδών οι φοιτητές/τριες μπορούν προαιρετικά να υλοποιήσουν Πρακτική Άσκηση διάρκειας τριών (3) μηνών, που αποτελεί μία από τις συνολικά τέσσερις επιλογές ανάμεσα από τις οποίες οι φοιτητές διαλέγουν για το μάθημα Επιλογή 4 του 10ου εξάμηνου στο πρόγραμμα σπουδών.

  • Η Πρακτική Άσκηση βαθμολογείται ως αυτοτελές μάθημα. 

 

 1o Eξάμηνο

  • ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 
  • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι 
  • ΦΥΣΙΚΗ Ι
  • ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι

2ο Εξάμηνο

  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 
  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 
  • ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΙ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 

Μαθήματα Επιλογής
[ επιλογή ενός (1) ]

  • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ 
  • ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

3ο Εξάμηνο

  • ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι 
  • ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ 
  • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 
  • ΑΡΧΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΙΙ  
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

4ο Εξάμηνο

  • ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι  
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ I
  • ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
  • ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ  
  • ΜΟΡΙΑΚΗ KAI ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
  • ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

5ο Εξάμηνο

  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ II 
  • ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  
  • ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
  • ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι  
  • ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

6ο Εξάμηνο

  • ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
  • ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ I  
  •  ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚ ΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ι
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΠΕΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι 

7ο Εξάμηνο

  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Ι  
  • ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  
  • ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΙΙ
  • ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

8ο Εξάμηνο

  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ  
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ II  
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΛΕΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ  
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΙΙ  
  • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

9ο Εξάμηνο

  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ι
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Μαθήματα Επιλογής
[ επιλογή δύο (2) ]

  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΩΝ  
  • ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ  
  • ΕΜΠΟΡΙΑ – ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
  • ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ 

10ο Εξάμηνο  

  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΙ

Μαθήματα Επιλογής
[επιλογή ενός (1) ]

  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΩΙΚΏΝ ΕΧΘΡΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  
  • ΖΥΘΟΠΟΙΪΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ  
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ.

 

 

Οδηγός Σπουδών

 Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, ώστε να ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα,

 

  • με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων καθώς και τις υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίμων.
  • με την εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών. 
  • με την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.
  • με την εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • με τη συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών και στην επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • με την άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
  • με την άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων.

Επιπλέον, μπορούν

  • να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων.
  • να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, να μπορεί επίσης να απασχοληθεί και ως μέλος ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς του.
  • να απασχολούνται στη διακίνηση και προώθηση (marketing) των μεταποιημένων τροφίμων στις αλυσίδες καταστημάτων.

 

  Ωστόσο, στη σύγχρονη αγορά εργασίας με την κατάλληλη μεταπτυχιακή εξειδίκευση οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Τροφίμων μπορούν να απασχοληθούν και σε ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματικών αντικειμένων.

Ενδεικτικές Μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

Πιο συγκεκριμένα,

 

Στο Δημόσιο τομέα  

  • στο Υπουργείο Υγείας (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας), 
  • στο Υπουργείο Παιδείας (θέσεις καθηγητών Τεχνολόγων Τροφίμων στα Επαγγελματικά Λύκεια),

   απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας.

 Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εντάσσονται στους κλάδους ΠΕ 88.04 Διατροφής και ΠΕ 88.01 Γεωπόνοι.

  • στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (στη Διεύθυνση Αγορανομικών Ελέγχων), 
  • στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), 
  • στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, 
  • στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος
  • στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (στο Γενικό Χημείο του Κράτους),

όπως επίσης και

  •  στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης 

  Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στους κλάδους ΠΕ Γεωπόνων και ΠΕ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

 

Στον Ιδιωτικό Τομέα

Ως στελέχη

  • σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα συστήματα ποιότητας (ISO, HACCP κ.α.), 
  • σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων
  • σε αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες

  • ιδρύοντας κυρίως μεταποιητικές επιχειρήσεις, 
  • σε συμβουλευτικές εταιρείες 
    • για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
  • σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων και ποτών.

 

Τομείς με προοπτικές

 Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας τροφίμων εξελίσσεται ραγδαία, νέες εξειδικεύσεις και ευκαιρίες σταδιοδρομίας εμφανίζονται στους τομείς:


 της Βιοτεχνολογίας (Biotechnology), η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή βιοτεχνολογικών τεχνικών για τη βελτίωση της παραγωγής, της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. 
 

 της Διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων (Food Waste Management), η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση των απορριμμάτων σε διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διανομής και της κατανάλωσης.

 της Τεχνολογίας Συσκευασίας Τροφίμων (Food Packaging Technology), η οποία εστιάζει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων συσκευασίας που ενισχύουν την ασφάλεια των τροφίμων, τη συντήρηση και τη βιωσιμότητα.

 

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο