Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
2ο, 3ο

ΓΕΛ: 9.360

ΕΠΑΛ: 9.140

Βάση 2022
9.490
Εισακτέοι
120
Συντ. Ε.Β.Ε.
0,80

ΓΕΛ

2ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  20%

 Φυσική   20%

 Χημεία   40%

 Μαθηματικά  30%

 

3ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  20%

 Φυσική  20%

 Χημεία  30%

 Βιολογία  30%

 

 

ΕΠΑΛ

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μάθηματικά ( Άλγεβρα)  20%

 Νέα Ελληνικά   20%

 Μάθημα ειδικότητας 1   30%

 Μάθημας ειδικότητας 2   30%

Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
1278
Τομείς ΕΠΑΛ
  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Πόλη
Αγρίνιο
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Σκοπός του προγράμματος σπουδών του Τμήματος είναι να προσφέρει στους/στις φοιτητές/τριες ολοκληρωμένη και διεπιστημονική γνώση μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλες επιστήμες όπως αυτές της χημείας, της μικροβιολογίας, της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, αλλά και της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της διασύνδεσης μεταξύ Πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων.

 Ο απώτερος σκοπός του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η κατάρτιση επιστημόνων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ποιοτικών τροφίμων, με υψηλή διατροφική αξία, ελκυστικότητα αλλά και ασφάλεια για τους καταναλωτές, και οι οποίοι θα μπορούν να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
 

 

 

  • Αγροτικής Οικονομίας και Αγροτικής Πολιτικής
  • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου
  • Τεχνολογίας Τροφίμων
  • Φυτικής Παραγωγής

 

 

 

 Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών

  • διαρθρώνονται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχούν σε 300 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

Το πρόγραμμα σπουδών είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε στα πρώτα εξάμηνα ο/η φοιτητής/τρια να λαμβάνει τις βασικές γνώσεις που θα του χρειαστούν για την εμβάθυνση και εξειδίκευση που θα ακολουθήσει στην πορεία της εκπαίδευσής του.

 Έτσι, μέχρι και το 5ο εξάμηνο το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται μόνο από υποχρεωτικά μαθήματα.

 Στο 6ο εξάμηνο και μέχρι και το 9ο αρχίζουν να διατίθενται και μαθήματα επιλογής, ενώ

 το 10ο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας.

  • Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) το σύνολο των οποίων σε κάθε εξάμηνο θα πρέπει να είναι 30 ακριβώς.

Για τη λήψη του πτυχίου είναι απαραίτητη η παρακολούθηση:

  • σαράντα δύο (42) υποχρεωτικών μαθημάτων,
  • δώδεκα (12) μαθημάτων  επιλογής και
  • η εκπόνηση της πτυχιακής εργασία.

 

 

Στο 10ο εξάμηνο ο/η φοιτητής/τρια δηλώνει μόνο την Πτυχιακή Εργασία η οποία είναι υποχρεωτική.

  • Οι φοιτητές/τριες μπορούν να δηλώσουν την Πτυχιακή Εργασία εφόσον έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση μαθημάτων (Υποχρεωτικών και Επιλογής) με συνολικό αριθμό ECTS τουλάχιστον 180 (δηλαδή μπορούν να δηλώσουν την Πτυχιακή Εργασία, εάν έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον τριάντα έξι (36) μαθήματα του ΠΠΣ). 

 

 

 

 Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) αποτελεί μάθημα επιλογής εαρινού εξαμήνου το οποίο οι φοιτητές/τριες μπορούν να επιλέξουν στο 6ο, 8ο και 10ο εξάμηνο σπουδών, ή σε οποιοδήποτε εξάμηνο αν είναι «επί πτυχίω».

  • Η Πρακτική Άσκηση έχει διάρκεια δύο (2) συνεχόμενων μηνών, πραγματοποιείται στο διάστημα από την 1η Ιουλίου έως την 31η Αυγούστου κάθε ακαδημαϊκού έτους και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία φορέων που σχετίζονται με το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος ΕΤΤ, όπως Δημόσιοι Φορείς Μελετών και Ερευνών, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Βιομηχανίες, Ιδιωτικές Εταιρείες, Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, κ.ά

 

1ο Εξάμηνο

  • Μαθηματικά    
  • Βιολογία    
  • Γενική & Ανόργανη Χημεία
  • Φυσική    
  • Πληροφορική Ι
  • Αγγλικά Ι    

2ο Εξάμηνο

  • Στατιστική    
  • Οργανική Χημεία    
  • Χημεία Τροφίμων
  • Βιοχημεία
  • Πληροφορική ΙΙ    
  • Αγγλικά ΙΙ    

3ο Εξάμηνο

  • Γενική Μικροβιολογία    
  • Μηχανική Τροφίμων Ι
  • Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων    
  • Ενόργανη Ανάλυση Τροφίμων
  • Στοιχεία Γεωργικής Παραγωγής Ι
  • Διατροφή & Θρεπτική Αξία Τροφίμων

4ο Εξάμηνο

  • Μηχανική Τροφίμων ΙΙ
  • Αρχές Marketing Τροφίμων
  • Μικροβιολογία Τροφίμων
  • Τεχνολογία Τροφίμων
  • Παραγωγή Τροφής από Υδάτινα Οικοσυστήματα
  • Στοιχεία Γεωργικής Παραγωγής  ΙΙ

5ο Εξάμηνο

  • Ασφάλεια Τροφίμων    
  • Σύνταξη Επιστημονικών Εργασιών & Τεχνικών Εκθέσεων
  • Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων
  • Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας    
  • Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Ι  
  • Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης Ι    

6ο Εξάμηνο

  • Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΙΙ    
  • Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης ΙΙ    
  • Οινολογία    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (εαρινού εξαμ.)    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (εαρινού εξαμ.)
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (εαρινού εξαμ.)

7ο Εξάμηνο

  • Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα στην Παραγωγή Τροφίμων    
  • Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών    
  • Συσκευασία Τροφίμων    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (χειμερινού εξ.)    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (χειμερινού εξ.)
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (χειμερινού εξ.)

8ο Εξάμηνο

  • Μοριακές Τεχνικές Ανάλυσης Τροφίμων
  • Νομοθεσία Τροφίμων
  • Λογιστική Επιχειρήσεων Τροφίμων    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (εαρινού εξαμ.)
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (εαρινού εξαμ.)    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (εαρινού εξαμ.)

9ο Εξάμηνο

  • Εργασιακή Ηθική    
  • Υγιεινή & Ασφάλεια Βιομηχανιών Τροφίμων    
  • Σχεδιασμός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός Βιομηχανιών Τροφίμων    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (χειμερινού εξ.)    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (χειμερινού εξ.)    
  • ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (χειμερινού εξ.)    

10ο Εξάμηνο

  • Πτυχιακή Εργασία    

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  • Γεωργία Ακριβείας    
  • Τρόφιμα και Πολιτισμός    
  • Διαχείριση Έργων
  • Ηλεκτρονικό Εμπόριο    
  • Σύγχρονες Τάσεις στη Γεωργική Παραγωγή
  • Βιολογική  Γεωργία-Βιολογικά Τρόφιμα
  • Εχθροί Αποθηκευμένων Προϊόντων
  • Βιομηχανικές Ζυμώσεις
  • Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Νερού
  • Νανοτεχνολογία & Βιοϋλικά στην Παραγωγή Τροφίμων
  • Διαχείριση Αποβλήτων & Αξιοποίηση Υποπροϊόντων Τροφίμων    
  • Τεχνολογία & Ποιοτικός ‘Έλεγχος Μεταποιημένων Τροφίμων

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

  • Τοξικολογία Περιβάλλοντος & Τροφίμων
  • Στρατηγική Marketing Επιχειρήσεων Τροφίμων
  • Στατιστικός Έλεγχος Διαδικασιών Παραγωγής
  • Διοίκηση Παραγωγής    
  • Γεωργική Ζωολογία-Εντομολογία
  • Μετασυλλεκτική Μεταχείριση Φρούτων & Λαχανικών    
  • Γεωργική Φαρμακολογία
  • Χημικά Πρόσθετα Τροφίμων
  • Ζωοτεχνία-Διατροφή Αγροτικών Ζώων    
  • Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τεχνολογία Τροφίμων
  • Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου στη Βιομηχανία Τροφίμων
  • Πρακτική Άσκηση

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ.

 

 

Οδηγός Σπουδών

 Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, ώστε να ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα,

 

  • με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων καθώς και τις υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίμων.
  • με την εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών. 
  • με την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.
  • με την εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • με τη συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών και στην επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • με την άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
  • με την άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων.

Επιπλέον, μπορούν

  • να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων.
  • να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, να μπορεί επίσης να απασχοληθεί και ως μέλος ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς του.
  • να απασχολούνται στη διακίνηση και προώθηση (marketing) των μεταποιημένων τροφίμων στις αλυσίδες καταστημάτων.

 

 

  Ωστόσο, στη σύγχρονη αγορά εργασίας με την κατάλληλη μεταπτυχιακή εξειδίκευση οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Τροφίμων μπορούν να απασχοληθούν και σε ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματικών αντικειμένων.

Ενδεικτικές Μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

Πιο συγκεκριμένα,

 

 Στο Δημόσιο τομέα  

  • στο Υπουργείο Υγείας (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας), 
  • στο Υπουργείο Παιδείας (θέσεις καθηγητών Τεχνολόγων Τροφίμων στα Επαγγελματικά Λύκεια),

   απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας.

 Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εντάσσονται στους κλάδους ΠΕ 88.04 Διατροφής και ΠΕ 88.01 Γεωπόνοι.

  • στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (στη Διεύθυνση Αγορανομικών Ελέγχων), 
  • στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (θέσεις Τεχνολόγων Τροφίμων στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), 
  • στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, 
  • στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος
  • στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (στο Γενικό Χημείο του Κράτους),

όπως επίσης και

  •  στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης 

  Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στους κλάδους ΠΕ Γεωπόνων και ΠΕ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.

 

Στον Ιδιωτικό Τομέα

Ως στελέχη

  • σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα συστήματα ποιότητας (ISO, HACCP κ.α.), 
  • σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων
  • σε αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες

  • ιδρύοντας κυρίως μεταποιητικές επιχειρήσεις, 
  • σε συμβουλευτικές εταιρείες 
    • για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
  • σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων και ποτών.

 

Τομείς με προοπτικές

 Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας τροφίμων εξελίσσεται ραγδαία, νέες εξειδικεύσεις και ευκαιρίες σταδιοδρομίας εμφανίζονται στους τομείς:


 της Βιοτεχνολογίας (Biotechnology), η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή βιοτεχνολογικών τεχνικών για τη βελτίωση της παραγωγής, της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. 
 

 της Διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων (Food Waste Management), η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση των απορριμμάτων σε διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διανομής και της κατανάλωσης.

 της Τεχνολογίας Συσκευασίας Τροφίμων (Food Packaging Technology), η οποία εστιάζει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων συσκευασίας που ενισχύουν την ασφάλεια των τροφίμων, τη συντήρηση και τη βιωσιμότητα.

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο