Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων (2023-2024)

Παράταση υποβολής αιτήσεων έως και την 24η Σεπτεμβρίου

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με ελληνικό τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» και αγγλικό τίτλο “ FOOD INNOVATION, QUALITY AND SAFETY ” σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/2017 (ΦΕΚ Α’ 114), όπως ισχύει, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αριθ. Απόφασης 105323/Ζ1/26-06-2018) και σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 3235/07-08-2018.

Μέσω της παρούσας προκήρυξης καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για φοίτηση στο Π.Μ.Σ.

Αντικείμενο – Σκοπός – Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στο επιστημονικό πεδίο της επιστήμης των τροφίμων. Γενικός σκοπός του Προγράμματος είναι να εφοδιάσει το φοιτητή με εξειδικευμένες γνώσεις της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων και την εφαρμογή τους στην ανάπτυξη προϊόντων και διεργασιών για την παραγωγή υψηλής ποιότητας, ασφαλών τροφίμων. Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών» με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των φοιτητών ως προς το σύνολο των θεματικών ενοτήτων του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ. To ΔΜΣ απονέμεται από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου κατάρτιση και να επιτρέψει στο φοιτητή να αναπτύξει ικανότητες στην εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων αξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας τροφίμων, διαχείρισης της ασφάλειας, πειραματικού σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Στη διάρκεια της σπουδής, ο φοιτητής αναμένεται να κατανοήσει σύγχρονες βιομηχανικές τεχνικές, αναλυτικές και αισθητηριακές μεθόδους ελέγχου και πρακτικές προορατικής μοντελοποίησης, διεθνή πρότυπα διαχείρισης της ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και τον αντίκτυπο της νομοθεσίας στα προϊόντα διατροφής. Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, μελέτες περιπτώσεων και αναθέσεις εργασιών, εποπτευόμενη συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες και εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος είναι:

  • Η απόκτηση μια ευρείας κατανόησης της επιστήμης τροφίμων, και η σε βάθος γνώση των εξειδικευμένων πεδίων της χημείας, μικροβιολογίας, επεξεργασίας – συντήρησης και διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων.
  •  Η εκτίμηση και οι λεπτομέρειες των επιδράσεων των συστατικών, της δομής και σύνθεσης στη συνολική ποιότητα των νωπών και επεξεργασμένων τροφίμων
  • Η ανάπτυξη ικανότητας να ταυτοποιούν και εκτιμούν αναλυτικά προβλήματα και προβλήματα επεξεργασίας, την εκλογή των καταλλήλων μεθόδων και την κριτική αξιολόγηση της σημασίας των πειραματικών δεδομένων ή δεδομένων βιομηχανικής παραγωγής.
  • Η ανάπτυξη ικανότητας εργασίας με πραγματικά προβλήματα και υπόδειξης λύσεων σε ότι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και των παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων
  • Η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου και καινοτόμου έρευνας επί της επιστήμης των τροφίμων, με έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως και στην παραγωγή και προαγωγή νέας γνώσης.

Το Πρόγραμμα στοχεύει επίσης:

  • Στη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά κέντρα.
    Στην προσέλκυση φοιτητών και διδακτικού προσωπικού από άλλα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Στην προβολή του ερευνητικού έργου των φοιτητών σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια ή/και στη δημοσίευση σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.
  • Στη διαρκή στήριξη των αποφοίτων τόσο σε επιστημονικές όσο και σε επαγγελματικές αναζητήσεις τους.

Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών έχει σχεδιασθεί ώστε να αναπτύσσεται μέσα από σύγχρονο και ολοκληρωμένο αναλυτικό περίγραμμα μαθημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, αξιοποιώντας, συνθέτοντας και εξελίσσοντας τη διεθνή τεχνογνωσία και βασίζεται στα μαθησιακά αποτελέσματα.

 Μεταπτυχιακοί Τίτλοι

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» (MSc in FOOD INNOVATION, QUALITY AND SAFETY), μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των φοιτητών ως προς το σύνολο των θεματικών ενοτήτων του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ. Το ΔΜΣ απονέμεται από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Χαρακτηρισμός Πτυχιούχων

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα διαθέτουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους καθιστούν ικανούς:

Α) Να επανδρώνουν, ως υψηλόβαθμα στελέχη, θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων σε επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης, αποθήκευσης, διανομής και εμπορίας τροφίμων, δραστηριοποιούμενοι στον προγραμματισμό και την οργάνωση της παραγωγής, στην εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τον έλεγχο προϊόντων.

Β) Να απασχολούνται ως σύμβουλοι σε επιχειρήσεις παροχής μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη βιομηχανία τροφίμων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις σύγχρονες εξελίξεις στον κλάδο.

Γ) Να στελεχώνουν δημόσιους οργανισμούς και κρατικούς φορείς ελέγχου και πιστοποίησης τροφίμων, ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δ) Να συνεχίζουν επιλέγοντας Διδακτορικές Σπουδές οι οποίες αποσκοπούν στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης μέσω της έρευνας σε πεδία συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα του ΠΜΣ

Δικαιολογητικά – Υποβολή Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν (ηλεκτρονικά σε μορφή pdf) τον φάκελο υποψηφιότητάς τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την ημερομηνία ανάρτησης της προκήρυξης έως και την 24η Σεπτεμβρίου 2023, εκτός της περιόδου που το Ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό λόγω θέρους.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας με φωτογραφία (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α).
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
  3. Τίτλοι σπουδών και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας Α΄ κύκλου σπουδών νομίμως επικυρωμένα (αν οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από ΑΕΙ του εξωτερικού πρέπει να έχουν την αναγνώριση αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 7 του Ν.4485/2017). Στις περιπτώσεις υποψηφίων που εκκρεμούν τυπικές μόνο διαδικασίες για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών τους σπουδών, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα μαθήματα του υποψηφίου και η πτυχιακή εργασία (όπου απαιτείται), που υπολείπονται. Σε περίπτωση επιλογής τους, η εγγραφή τους θα είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
  4. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε συνέδρια με σύστημα κριτών, εάν υπάρχουν
  5. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν.
  6. Τεκμηρίωση Γνώσης Αγγλικής Γλώσσας (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β εδώ).
  7. Κείμενο Προθέσεων Φοίτησης (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ εδώ).
  8. Δύο συστατικές επιστολές από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους.
  9. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας

Η αίτηση υποψηφιότητας και ο φάκελος υποψηφιότητας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη γραμματεία του μεταπτυχιακού προγράμματος στο e-mail msc-fiqs@uniwa.gr.

Πληροφορίες

1) Για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Μ.Σ. και οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής [https://fst.uniwa.gr/] και στην διεύθυνση εδώ.

2) Στη Γραμματέα του Π.Μ.Σ. (τηλ. 210-5385529, email msc-fiqs@uniwa.gr) και στην Γραμματεία του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (τηλ. 210-5385506).

Δείτε την αναλυτική προκήρυξη εδώ.

ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ-Α)

 


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο