Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Με τι κριτήρια να επιλέξω μεταπτυχιακό;

Αυτήν την περίοδο όλα τα Πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου ανοίγουν τις αιτήσεις τους για την εισαγωγή φοιτητών/ριών στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους που ξεκινούν το χειμερινό εξάμηνο. Εάν σκέφτεσαι να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, αλλά έχεις τους προβληματισμούς σου – και με το δίκιο σου – αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τι πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και τι να προσέξεις κατά την επιλογή μεταπτυχιακού, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Είτε ο στόχος σου είναι να εμβαθύνεις τις γνώσεις σου σε έναν συγκεκριμένο τομέα, να βελτιώσεις τις προοπτικές σταδιοδρομίας σου είτε να ανοίξεις μια νέα σελίδα αλλάζοντας επαγγελματικό κλάδο, η επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού προγράμματος είναι σημαντική. Με την πληθώρα των διαθέσιμων επιλογών, είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψη αρκετούς παράγοντες για να διασφαλίσεις ότι κάνεις μια ικανοποιητική για σένα επιλογή. Δες παρακάτω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή μεταπτυχιακού, ανάλογα με τους στόχους σου.

#1 Προσδιόρισε τους στόχους σου

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να σκεφτείς τι ζητάς από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα και τι θέλεις να πετύχεις μετά από αυτό. Σκέψου πού μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια, τι είδους καριέρα πιστεύεις ότι θέλεις να ακολουθήσεις και ποια θέματα σου τραβούν πραγματικά το ενδιαφέρον. Ίσως σε βοηθήσει, να αποτυπώσεις τις σκέψεις σου, τις επιθυμίες και τους στόχους καταγράφοντας τα. Ακόμα, θέσε ερωτήσεις στον εαυτό σου σχετικά με τους λόγους που σου αρέσει ένας τομέας σπουδών, τι σε συναρπάζει, τι είναι αυτό που βρίσκεις ελκυστικό. Τέλος, προσπάθησε να διασταυρώσεις τους στόχους σου με προγράμματα σπουδών που σε ενδιαφέρουν και έλεγξε αν οι στόχοι σου μπορούν να επιτευχθούν μέσω των μεταπτυχιακών που έχεις στη λίστα σου. Για να δεις όλα τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται σε Ελλάδα & Κύπρο μπες στη μηχανή αναζήτησης του eduguide και ψάξε ό,τι μεταπτυχιακό σε ενδιαφέρει.

#2 Επίλεξε ένα Πανεπιστήμιο που σου ταιριάζει

Είναι πολύ σημαντικό να μην μείνεις μόνο στη συνολική φήμη που έχει ένα πανεπιστήμιο ή στις θέσεις που κατέχει σε λίστες κατάταξης πανεπιστημίων. Καλές και οι συνολικές κατατάξεις, αλλά πρέπει να δεις ποιο πανεπιστήμιο είναι καλό στον τομέα σπουδών που σε ενδιαφέρει, ακόμη και αν δεν έχει υψηλή συνολική βαθμολογία. Μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες για το πόσο καλά λειτουργεί το μεταπτυχιακό, πώς είναι οι καθηγητές και πόσο ικανοποιημένοι είναι οι φοιτητές/ριες του. Όλα αυτά μπορείς να τα μάθεις από πρώτο χέρι, επικοινωνώντας με παλαιούς/ές απόφοιτους/ες. Μπορεί στο site του προγράμματος να υπάρχει ένα section με τις εμπειρίες αποφοίτων ή μπορείς ακόμα να βρεις κάποια ομάδα στο facebook που μπορεί να διαθέτει το μεταπτυχιακό. Μπορείς ακόμα να απευθυνθείς σε ένα μεγαλύτερο facebook group όπως το Μεταπτυχιακά σε Ελλάδα & Εξωτερικό όπου μπορείς να ρωτήσεις αν κάποιος/α φοιτά ή έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει. Αν σκέφτεσαι να συνεχίσεις με ένα PhD μετά το μεταπτυχιακό, κάνε μια έρευνα για τους/τις καθηγητές/ριες που διδάσκουν στο πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει, δες το πεδίο έρευνάς τους, τις δημοσιεύσεις τους κ.λπ., έτσι ώστε να γνωρίζεις αν κάποιος/α ταιριάζει στους δικούς ερευνητικούς/ακαδημαϊκούς στόχους.

#3 Online ή Δια ζώσης

Στις μέρες μας, πολλοί/ές υποψήφιοι/ες επιλέγουν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση ενός master έναντι της παραδοσιακής δια ζώσης παρακολούθησης. Το τι θα επιλέξεις εσύ εξαρτάται από τις ανάγκες και τα θέλω σου. Αν δεν θέλεις να δεσμευτείς σε έναν συγκεκριμένο τόπο, να μην σε τρώνε οι μετακινήσεις και να κάνεις το μεταπτυχιακό σου από την άνεση του σπιτιού σου, μάλλον ένα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι για εσένα η κατάλληλη επιλογή. Αν πάλι, σου αρέσει να κάθεσαι στα έδρανα του πανεπιστημίου, να παρακολουθείς από κοντά τα μαθήματα και να έχεις μια πιο άμεση επαφή και επικοινωνία με τους/τις καθηγητές/ριες και τους/τις συμφοιτητές/ριές σου, μάλλον σου ταιριάζει περισσότερο ένα δια ζώσης πρόγραμμα. Κάποια μεταπτυχιακά σίγουρα δεν προσφέρονται για εξ αποστάσεως παρακολούθηση, όπως αυτά που μπορεί να σε θέλουν σε ένα εργαστήριο να κάνεις την έρευνά σου. Οπότε στην περίπτωση αυτή, έχεις μόνο την επιλογή της δια ζώσης παρακολούθησης. Από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide μπορείς δεις μόνο τα δια ζώσης ή μόνο τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά σε Ελλάδα & Κύπρο, επιλέγοντας απλώς απλώς στο φίλτρο Παρακολούθηση το Δια ζώσης ή το On-line/Ευέλικτη παρακολούθηση.

#4 Διάρκεια σπουδών

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι η διάρκεια σπουδών. Στην Ελλάδα και την Κύπρο τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διαρκούν από 2 εξάμηνα (το ελάχιστο) έως και 6 εξάμηνα (το μέγιστο), ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο. Στο εξωτερικό από την άλλη, υπάρχουν μεταπτυχιακά που μπορούν να ολοκληρωθούν ακόμα σε 6 ή 9 μήνες. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα υπάρχουν μεταπτυχιακά με διάρκεια σπουδών 9 μηνών που δίνουν όμως 60 ή 70 ECTS. Τα ECTS είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις. Για να αναγνωρίζεται ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα από το ΑΣΕΠ πρέπει να είναι από 60 ECTS και άνω. Υπάρχουν και μεταπτυχιακά με 120 ECTS, τα οποία συνήθως είναι όσα περιλαμβάνουν και πρακτική άσκηση.

#5 Δίδακτρα & Χρηματοδότηση

Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι φυσικά και το κόστος ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στα 2.000€ – 4.000€, ενώ στην Κύπρο στα 3.500€ – 5.500€. Τα προγράμματα στον τομέα των Επιχειρήσεων, της Ναυτιλίας, της Ψυχολογίας και της Ιατρικής είναι συνήθως τα πιο ακριβά. Κάτσε και σκέψου λοιπόν πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις και αν έχεις στοχεύσει σε ένα πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει αλλά τα δίδακτρα σου φαίνονται πολλά, ψάξε να βρεις αντίστοιχο μεταπτυχιακό σε διαφορετικό Πανεπιστήμιο που μπορεί να έχει χαμηλότερα δίδακτρα. Αυτή τη σύγκριση μπορείς να την κάνεις εύκολα και γρήγορα μέσω της μηχανής αναζήτησης του eduguide. Αν για παράδειγμα σε ενδιαφέρει ένα master στην Ψυχολογία, επίλεξε από το φίλτρο Κλάδος Σπουδών την Ψυχολογία και ο πίνακας θα σου εμφανίσει όλα τα μεταπτυχιακά Ψυχολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δεις τι δίδακτρα έχει το καθένα και να τα συγκρίνεις. 

Στην Ελλάδα έχουμε και πολλά δωρεάν μεταπτυχιακά - 284 στον αριθμό - οπότε μπορείς να τσεκάρεις και αυτά και να δεις αν υπάρχει κάποιο που σε ενδιαφέρει. Τέλος, προκειμένου να απαλλαγείς ή να ελαφρυνθείς από τα δίδακτρα μπορείς να διεκδικήσεις κάποια υποτροφία https://www.eduguide.gr/ypotrofies/ ή να δεις αν δικαιούσαι απαλλαγή διδάκτρων βάσει κοινωνικο-οικονομικων κριτηρίων και βαθμού πτυχίου.

#6 Ειδικά κριτήρια εισδοχής

Πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν κάποια ειδικά κριτήρια εισδοχής. Αυτά μπορεί να είναι ένας συγκεκριμένος βαθμός πτυχίου, ένας συγκεκριμένος τίτλος σπουδών ή ένα πτυχίο αγγλικών από ένα επίπεδο και πάνω. Φρόντισε να δεις αν το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει έχει τέτοιες προϋποθέσεις, προκειμένου να τις ξέρεις από νωρίς και να γνωρίζεις αν μπορείς να γίνεις δεκτός/ή σε αυτό ή αν πρέπει να προχωρήσεις σε μια διαφορετική επιλογή. Αν έχεις έναν χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που απαιτείται ή ένα χαμηλότερο επίπεδο γλωσσομάθειας, αλλά θέλεις πολύ να παρακολουθήσεις το εν λόγω μεταπτυχιακό, τότε αξίζει να προσπαθήσεις, διεκδικώντας μια θέση σε αυτό. Αν λοιπόν αποφασίσεις να κάνεις αίτηση, φρόντισε να γράψεις μια συνοδευτική επιστολή (cover letter), που να περιγράφεις αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους θέλεις να παρακολουθήσεις το μεταπτυχιακό, παρόλο που δεν πληροίς όλα τα κριτήρια στο 100%. Στην περίπτωση που δεν διαθέτεις το πτυχίο που απαιτείται εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς δεν θα έχεις το απαραίτητο υπόβαθρο και μάλλον θα δυσκολευτείς πολύ και εσύ να το παρακολουθήσεις. Για συμβουλές σχετικά με τη συγγραφή ενός πετυχημένου cover letter, δες παλαιότερα άρθρα μας εδώ: www.eduguide.gr/tags/cover%20letter/.

#7 Σύνδεση με αγορά εργασίας

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορεί να σε βοηθήσει, δίνοντάς σου τα απαραίτητα εφόδια και τις απαιτούμενες δεξιότητες για να έχεις την επαγγελματική εξέλιξη που θέλεις και ονειρεύεσαι. Αν για παράδειγμα, θέλεις να αποκτήσεις την παιδαγωγική/διδακτική επάρκεια για να μπορείς να διδάξεις στο δημόσιο σχολείο, θα πρέπει να αναζητήσεις ένα μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Αγωγής. Για να δεις αναλυτικές πληροφορίες για την παιδαγωγική επάρκεια, διάβασε το σχετικό μας άρθρο εδώ. Αν στοχεύεις με το μεταπτυχιακό σου να αλλάξεις επαγγελματική πορεία και εισαχθείς σε έναν νέο κλάδο, θα σε βοηθήσει πολύ αν το μεταπτυχιακό σού δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης και αν συνεργάζεσαι με φορείς ή εταιρείες όπου θα μπορούσες να αποκτήσεις μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας που σε ενδιαφέρει. Η πρακτική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει σίγουρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν αργότερα θα θέλεις να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας.

Σκέψου λοιπόν, γιατί θέλεις να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, τι θέλεις να πετύχεις με αυτό, ποιοι είναι οι στόχοι σου και μην το κάνεις μόνο και μόνο επειδή «το κάνουν όλοι». Λάβε υπόψιν σου τα κριτήρια που αναφέραμε, και στο τέλος κάνε αυτό που πιστεύεις ότι είναι για εσένα. Είναι σημαντικό να κάνεις κάτι που σου αρέσει και σου προκαλεί το ενδιαφέρον. Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις, θα είσαι και καλός/ή σε αυτό. Οπότε σίγουρα θα βρεις τον δρόμο σου και θα πετύχεις.

Δες σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει για τα μεταπτυχιακά σε Ελλάδα & Κύπρο.

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

Εικόνα: Canva

 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο