Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τα δωρεάν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

Ψάχνεις για μεταπτυχιακό και σκέφτεσαι τα δίδακτρα; 

Το ανανεωμένο άρθρο του eduguide.gr, σου παρουσιάζει όλα τα δωρεάν μεταπτυχιακά των Ελληνικών Πανεπιστημίων! Την τελευταία περίοδο παρατηρείται αλματώδης αύξηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των Ελληνικών ΑΕΙ. 

Περισσότερα από 1.300 μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται από τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και τα 284 από αυτά δεν έχουν δίδακτρα.

Πατώντας στο https://www.eduguide.gr/grad/table?tuition=onlyfree, μπορείς να εντοπίσεις μέσα από τη λίστα όποιο δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ελληνικού Πανεπιστημίου σε ενδιαφέρει. 

Για τη διευκόλυνση της αναζήτησής σου μπορείς, επίσης, από τη μηχανή αναζήτησης να χρησιμοποιήσεις τα επιμέρους φίλτρα, όπως για παράδειγμα το αντικείμενο σπουδών, το εκπαιδευτικό ίδρυμα, την πόλη διεξαγωγής των μαθημάτων, ή ακόμη και όσα έχουν ενεργή προκήρυξη.

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, τα πρωτεία κατέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με περισσότερα από 61 δωρεάν μεταπτυχιακά και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 37 δωρεάν μεταπτυχιακά, το Πανεπιστήμιο Πατρών με 33, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 31 δωρεάν μεταπτυχιακά και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 28 δωρεάν μεταπτυχιακά.

Στη βάση δεδομένων του eduguide, για κάθε ένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα βρεις πλούσιο πληροφοριακό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, το πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο, καθώς επίσης και την τελευταία προκήρυξη. Σε περίπτωση που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η προκήρυξη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η προηγούμενη θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς καλύτερα μέχρι την έναρξη των αιτήσεων!

Tip: Μπορείς, επίσης, να κάνεις follow το πρόγραμμα για να ενημερωθείς πρώτος/η όταν δημοσιευθεί η προκήρυξη. 

Το eduguide αποτελεί πλέον ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές.

Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά Δημοσίων ΑΕΙ

Μέχρι το 2008 τα έξοδα λειτουργίας των δωρεάν μεταπτυχιακών καλύπτονταν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σήμερα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, καθώς και από έσοδα ερευνητικών προγραμμάτων. Μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα προσφέρονται σε όλους τους κλάδους και τα γνωστικά αντικείμενα. Τα περισσότερα δωρεάν μεταπτυχιακά είναι σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, ενώ αρκετά είναι σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Ο νέος νόμος 4957/2022 "Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 21 Ιουλίου 2022 προβλέπει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για δωρεάν φοίτηση σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τέλη φοίτησης.

Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που φοιτούν δωρεάν δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο Άρθρο 86 του νέου νόμου.

Μεταπτυχιακά με χαμηλά δίδακτρα - Υποτροφίες

Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περισσότερα από 1300 προγράμματα. Στα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από 1000 έως 4000 ευρώ. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μεταπτυχιακά που ζητούν από τους φοιτητές να συμβάλλουν στα διαχειριστικά έξοδα καταβάλλοντας εν είδει διδάκτρων ένα ποσό της τάξης των 400 έως 1000 ευρώ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Γενικά, αξίζει τον κόπο να δείτε και τα μεταπτυχιακά αυτά προγράμματα, καθώς τα χρήματα καταβάλλονται σε δόσεις μέσα σε διάστημα συνήθως 2 ετών.

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να αναζητήσετε μεταπτυχιακά που σας ενδιαφέρουν από τη μηχανή αναζήτησης της κεντρικής μας σελίδας www.eduguide.gr. Αν βρείτε ακριβώς το μεταπτυχιακό που σας ενδιαφέρει, και, εφόσον έχει δίδακτρα, μπορείτε να δείτε το ποσό των δόσεων, τις εκπτώσεις που μπορεί να δίνονται σε φοιτητές με οικονομική αδυναμία (αρκετά προγράμματα προσφέρουν μειωμένα δίδακτρα ή ακόμη και απαλλαγή διδάκτρων), καθώς και τις υποτροφίες που πιθανόν έχουν εξασφαλιστεί για τους φοιτητές. Για παράδειγμα, πολλά μεταπτυχιακά, κυρίως σε χρηματοοικονομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων (που τείνουν να έχουν υψηλά δίδακτρα) εξασφαλίζουν κάθε χρόνο υποτροφίες από μεγάλες εταιρίες, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς κτλ.

Επίσης, κάθε χρόνο προκηρύσσονται υποτροφίες από κοινωφελή ιδρύματα, κληροδοτήματα, και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Μπορείτε να παρακολουθείτε τις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και εξωτερικό από τη σελίδα μας www.eduguide.gr/ypotrofies/ καθώς και από τη σελίδα μας στο facebook.

Κατεβάστε το app του eduguide.gr
Eνημερωθείτε πρώτοι για κάθε σημαντικό νέο, εκδήλωση ή νέα προκήρυξη. Κατεβάστε δωρεάν το eduguide App - έκδοση 1.1, την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μας για κινητά (iOS & Android) που προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές ανάγκες πληροφόρησης γύρω από τα μεταπτυχιακά, τις υποτροφίες και όλα τα νέα των σπουδών σας!
 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο