Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Θέατρο και Κινηματογράφος

 

Το θέατρο και ο κινηματογράφος αποτελούν δύο διακριτές μορφές τέχνης, που εν μέρει έχουν κοινή βάση και απευθύνονται στον ίδιο αποδέκτη: την ψυχή και το πνεύμα.

Τμήματα Θεατρικών Σπουδών-Θεάτρου

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών έχουν ως αντικείμενο την επιστήμη της Θεατρολογίας. Οι Θεατρολόγοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα την ενασχόλησή τους με τη μελέτη, ανάπτυξη και διάδοση της τέχνης του θεάτρου και του πολιτισμού. Οι θεατρολόγοι καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης, της θεατρικής τέχνης και γενικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη της θεατρικής αγωγής και κουλτούρας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις των θεατρικών σπουδών.

Μην ξεχνάμε ότι το αρχαίο ελληνικό θέατρο άσκησε τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου θεάτρου. Με τις επιδράσεις στο Ρωμαϊκό θέατρο, αλλά και αργότερα στην αναγέννηση και στην εποχή του διαφωτισμού. Οι δημοκρατικές παραδόσεις του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, αλλά και η θεματολογία του με τις πανανθρώπινες αλήθειες που αγγίζουν θεατές με διαφορετική κουλτούρα και σε διαφορετικές εποχές, έχουν κάνει το αρχαίο ελληνικό θέατρο να είναι όπως ακριβώς και η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, προίκα όλης της ανθρωπότητας. 

Οι απόφοιτοι αποκτούν ποικίλες δεξιότητες μεταξύ των οποίων και οι βασικές γνώσεις στη θεατρική συγγραφή, τη δραματουργική γραφή, διασκευή και συγγραφή σεναρίου, καθώς και στη διαδικασία μετάφρασης θεατρικών έργων, τη θεατρική πράξη ως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι και παραγωγοί. Απαιτούνται συνήθως περαιτέρω σπουδές και επαγγελματική εμπειρία  για να σταδιοδρομήσει κανείς σε αυτούς τους τομείς. 

Κινηματογράφος

Ο πολιτισμικός αντίκτυπος και η επίδραση του κινηματογράφου είναι τεράστια. Διαχέεται σε πολλές πλευρές της καθημερινής μας ζωής, και μια κριτική κατανόηση των εργαλείων και των τεχνικών του είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε τον σύγχρονο πολιτισμό και την κοινωνία.

Από την επινόησή του μέχρι και σήμερα, ο κινηματογράφος είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο. Αποτέλεσε τη δημοφιλέστερη μορφή τέχνης του εικοστού αιώνα και εξακολουθεί να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων. Οι Σπουδές Κινηματογράφου ενθαρρύνουν τους φοιτητές να εξετάζουν τις ταινίες με κριτική ματιά και να στοχάζονται πάνω στο ρόλο τους ως θεατών και καταναλωτών κινηματογραφικών εικόνων.

Μέσω του προγράμματος των σπουδών τους στον Κινηματογράφο, οι απόφοιτοι αναπτύσσουν ένα σύνολο από χρήσιμες σε κάθε επάγγελμα δεξιότητες όπως η οπτικοακουστική αντίληψη, η δημιουργικότητα και καινοτομία, η κριτική και δημιουργική σκέψη, το πνεύμα αμφισβήτησης και η λογική και ποσοτική σκέψη.

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας».

«Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί; Ξέρω πολλούς που έχουν καταστραφεί οικονομικά, αλλά κανέναν φτωχό».

Η πρώτη φράση ανήκει στον Κάρολο Κουν, ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης και η δεύτερη στον Γάλλο συγγραφέα, Henri Jeanson.

 

 

Το είδος των σπουδών: Οι σπουδές στο θέατρο και τον κινηματογράφο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θεατρικής αγωγής και κινηματογραφικής αντίληψης του κοινωνικού συνόλου και στη συνειδητοποίηση για το ρόλο και τη σημασία των τεχνών στην ζωή. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας. 

Ποικίλα Ερεθίσματα: Ο χαρακτήρας των σπουδών είναι μικτός: επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός, εκπαιδευτικός και ερευνητικός. Ένας φοιτητής θεάτρου ή κινηματογράφου παίρνει ποικίλα ερεθίσματα που μπορεί να αξιοποιήσει καλλιτεχνικά ή επιστημονικά στην καριέρα του. 

Απόκτηση χρήσιμων για κάθε τομέα δεξιοτήτων: Οι σπουδές στο θέατρο και τον κινηματογράφο καλλιεργούν ικανότητες όπως η λήψη αποφάσεων, η ομαδική εργασία, η κοινωνική ευαισθησία, η δημιουργική και κριτική σκέψη, που είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε πτυχή της ζωής. 

 

 

 

 To Τμήματα της Αθήνας, Πάτρας και Ναυπλίου είναι τετραετούς φοίτησης.

 Το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ διαρκεί πέντε έτη και οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μια από τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Κατεύθυνση δραματολογίας-παραστασιολογίας
  • Κατεύθυνση υποκριτικής
  • Κατεύθυνση σκηνογραφίας-ενδυματολογίας

Σπουδές Κινηματογράφου μπορούν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η φοίτηση είναι πενταετής (10 εξάμηνα).

 

 

Όπως συμβαίνει με αρκετούς κλάδους, κυρίως Ανθρωπιστικών σπουδών, έτσι και με τις σπουδές θεάτρου και κινηματογράφου δεν υπάρχει για τους αποφοίτους εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, με την αβεβαιότητα να είναι κυρίαρχη στους αποφοίτους. 

Με ένα πτυχίο Θεατρικών Σπουδών ένας απόφοιτος μπορεί να απορροφηθεί σε αρκετούς κλάδους με την κατάλληλη μετεκπαίδευση. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Θεατρικών Σπουδών:

  • στο Θέατρο
  • στην Εκπαίδευση
  • σε άλλα δημιουργικά επαγγέλματα.  

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με ένα πτυχίο Θεατρικών Σπουδών:

Στην Εκπαίδευση

Oι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και Πελοποννήσου μπορούν να διορίζονται στην μέση εκπαίδευση για την συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας. Οι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις) ή ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιο. Ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών. Επίσης μπορούν να εργαστούν σε δραματικές σχολές ως καθηγητές. 

Στο Θέατρο/Θεατρικούς/πολιτιστικούς οργανισμούς

Οι απόφοιτοι θεατρικών σπουδών μπορούν να εργαστούν: Σε θεατρικούς οργανισμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς, κρατικοί θεατρικοί οργανισμοί, εθνικές σκηνές, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., επιχορηγούμενο και ελεύθερο θέατρο, φεστιβάλ κ.ά.) ως δραματολόγοι, υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μεταφραστές, επιμελητές προγραμμάτων. Μπορούν, ακόμα, να εργαστούν ως παραγωγοί. Επίσης, εφόσον σπουδάσουν σε δραματική σχολή, μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί.

Δημουργικά επαγγέλματα

Οι απόφοιτοι θεατρικών σπουδών μπορούν επίσης να εργαστούν: Στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές. Στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο. Σε υπουργεία, νομαρχίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου.

Επαγγελματικές Προοπτικές Σπουδών Κινηματογράφου 

Οι απόφοιτοι της Σχολής Κινηματογράφου είναι δυνατόν να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας ειδικά αν κάνουν περαιτέρω σπουδές. Μερικούς από τους τομείς που μπορεί να κάνει κάποιος καριέρα είναι: Παραγωγή ταινιών, σκηνοθεσία, μοντάζ, δημόσιες σχέσεις ταινιών, επιμέλεια ταινιών, συγγραφή σεναρίων, αρχειοθέτηση ταινιών, δημοσιογραφία, ρεπορτάζ, πολιτιστική διαχείριση, ειδική επιμέλεια περιεχομένου, ψηφιακή επεξεργασία, κριτική κινηματογράφου, blogging.

Σχολές Θεάτρου- Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης

Α. ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 

Οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και η Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Οι σχολές αυτές είναι κρατικές και η φοίτηση είναι δωρεάν. 

Στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν δύο τμήματα: 1. Υποκριτικής και 2. Σκηνοθεσίας.

Στη Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος λειτουργείο τμήμα Υποκριτικής

Οι υποψήφιοι για τα Τμήματα Υποκριτικής, σύμφωνα με τον νόμο, δεν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος. Η φοίτηση στη Σχολή είναι τριετής και υποχρεωτική.

Οι υποψήφιοι, για το Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με τον νόμο, δεν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος. Η φοίτηση στη Σχολή είναι τριετής και υποχρεωτική.

Όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στις σχολές δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εξετάσεις του Τμήματος Υποκριτικής της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου μπορείτε να δείτε εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εξετάσεις του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου μπορείτε να δείτε εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εξετάσεις του Τμήματος Υποκριτικής της  Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μπορείτε να δείτε εδώ

Β. ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 

Οι Ανώτερες Ιδιωτικές Σχολές Δραματικής Τέχνης (Τμήμα Υποκριτικής), λειτουργούν σύμφωνα με το Ν. 1158/81 ''Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.'' (ΦΕΚ 127 /Α / 81) και το Π.Δ. 370/83 ''Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης (Τμ. Υποκριτικής'' (ΦΕΚ 130 /Α / 83).  Για την εγγραφή στο Α΄ έτος των Ανωτέρων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης, απαιτείται απολυτήριο Λυκείου, υποβολή αίτησης στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Μπουμπουλίνας 20-22 Αθήνα και συμμετοχή σε εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες διενεργούνται τον Σεπτέμβριο μήνα  σύμφωνα με σχετική προκήρυξη,  από Επιτροπή που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 15 Ιουλίου, εκτός και αν οριστεί διαφορετική ημερομηνία.​ Η φοίτηση στις εν λόγω Σχολές είναι τριετής, συνεχής και υποχρεωτική, τα δε δίδακτρα καθορίζονται από τις ίδιες τις Σχολές.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 20 ιδιωτικές σχολές δραματικής τέχνης, μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό κατάλογο από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ.

 

 

Θέατρο και Κινηματογράφος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Εθνικό Θέατρο. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εδώ

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εδώ

Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ

Νύχτες Πρεμιέρας. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο