Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Θέατρο και Κινηματογράφος

Το θέατρο και ο κινηματογράφος αποτελούν δύο διακριτές μορφές τέχνης, που εν μέρει έχουν κοινή βάση και απευθύνονται στον ίδιο αποδέκτη: την ψυχή και το πνεύμα.

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών έχουν ως αντικείμενο την επιστήμη της Θεατρολογίας και γενικότερα την προώθηση και ανάπτυξη της θεατρικής αγωγής και κουλτούρας. Οι Θεατρολόγοι μελετούν, αναπτύσσουν και προωθούν την τέχνη του θεάτρου και τον πολιτισμό. Αυτό σημαίνει ότι ασχολούνται με την έρευνα, την εκπαίδευση, τη θεατρική τέχνη ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις των θεατρικών σπουδών.

Μην ξεχνάμε ότι το αρχαίο ελληνικό θέατρο είχε τεράστια επιρροή στο παγκόσμιο θέατρο. Από τις τραγωδίες και τις κωμωδίες που παίζονταν στην αρχαία Αθήνα μέχρι το Ρωμαϊκό θέατρο και αργότερα την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, οι ιδέες και οι τεχνικές του ελληνικού θεάτρου διαμόρφωσαν το θέατρο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Οι ιστορίες και τα θέματα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, με τις πανανθρώπινες αλήθειες τους, αγγίζουν ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και εποχές.  Αφίσα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2024. Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (γνωστό και ως “Ελληνικό Φεστιβάλ”) είναι από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Οι φοιτητές/τριες που αποφοιτούν από τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών αποκτούν πολλές δεξιότητες. Μαθαίνουν πώς να γράφουν θεατρικά έργα, να κάνουν διασκευές και σενάρια, καθώς και να μεταφράζουν θεατρικά κείμενα. Επίσης, εκπαιδεύονται στη θεατρική πράξη, δηλαδή πώς να γίνονται ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι και παραγωγοί. Για να σταδιοδρομήσουν σε αυτούς τους τομείς, συχνά χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και επαγγελματική εμπειρία.

Το θέατρο δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι και τρόπος να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας και τους ανθρώπους. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια άλλων ανθρώπων και να κατανοούμε διαφορετικές απόψεις και συναισθήματα. Αυτή είναι η "μαγεία" του θεάτρου και αυτό είναι που μαθαίνουν οι φοιτητές/τριες στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών.

 ​​​Ο κινηματογράφος έχει τεράστιο πολιτισμικό αντίκτυπο και επιρροή. Αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό και την κοινωνία.  

Από την επινόησή του μέχρι και σήμερα, ο κινηματογράφος είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο. Καθιερώθηκε ως η δημοφιλέστερη μορφή τέχνης του εικοστού αιώνα και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων. Οι Σπουδές Κινηματογράφου βοηθούν τους/τις φοιτητές/τριες να εξετάζουν τις ταινίες με κριτική ματιά και να σκέφτονται τον ρόλο τους ως θεατές και καταναλωτές κινηματογραφικών εικόνων.

Οι Σπουδές Κινηματογράφου μάς μαθαίνουν να βλέπουμε πέρα από την επιφάνεια και να ανακαλύπτουμε τα βαθύτερα μηνύματα που κρύβονται στις ταινίες.

Οι απόφοιτοι/ες των Σπουδών Κινηματογράφου αναπτύσσουν πολλές χρήσιμες δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε αρκετά επαγγέλματα. Μαθαίνουν να κατανοούν και να δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα, να σκέφτονται δημιουργικά και καινοτόμα, να έχουν κριτική ικανότητα, να αμφισβητούν και να εξετάζουν λογικά και ποσοτικά δεδομένα.

Ο κινηματογράφος είναι επίσης ένας καθρέφτης της κοινωνίας. Μέσα από τις ταινίες, μπορούμε να δούμε τις αλλαγές στις αξίες, τις τάσεις και τις απόψεις μιας εποχής. Για παράδειγμα, οι ταινίες του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1950 αντανακλούν την αισιοδοξία της μεταπολεμικής Αμερικής, ενώ οι σύγχρονες ταινίες συχνά εξετάζουν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Με τις Σπουδές Κινηματογράφου, οι φοιτητές/τριες δεν μαθαίνουν μόνο για την ιστορία και την τεχνική του κινηματογράφου, αλλά και για τον τρόπο που οι ταινίες επηρεάζουν και αντικατοπτρίζουν τον κόσμο μας. Αυτό κάνει τις σπουδές στον κινηματογράφο όχι μόνο ενδιαφέρουσες, αλλά και απαραίτητες για να αντιληφθούμε καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε (ή θα μπορούσαμε να ζούμε).

 

 

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας». Θεατρικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα, πειραματίζονται με το θέατρο και εξερευνούν τις καταβολές και τα όριά του. Εδώ, φωτογραφία του Σταύρου Γιαννουλάδη από την ομάδα 4Frontal που ασχολείται με τη μεταφορά θεατρικών κειμένων ή μη στη σκηνή από το 2011.

«Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί; Ξέρω πολλούς που έχουν καταστραφεί οικονομικά, αλλά κανέναν φτωχό».

Η πρώτη φράση ανήκει στον Κάρολο Κουν, ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης και η δεύτερη στον Γάλλο συγγραφέα, Henri Jeanson.

Το είδος των σπουδών: Το θέατρο και ο κινηματογράφος είναι ζωντανές τέχνες που συνεχώς εξελίσσονται και επηρεάζουν την κοινωνία. Οι σπουδές σε αυτούς τους τομείς επιτρέπουν στους/στις φοιτητές/τριες να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προσεγγίσεων.

Ποικίλα ερεθίσματα: Τόσο το θέατρο όσο και ο κινηματογράφος προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για προσωπική έκφραση. Οι φοιτητές/τριες μπορούν να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν έργα που αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και αντιλήψεις.  

Απόκτηση χρήσιμων για κάθε τομέα δεξιοτήτων: Οι σπουδές στο θέατρο και τον κινηματογράφο καλλιεργούν ικανότητες όπως η λήψη αποφάσεων, η ομαδική εργασία, η κοινωνική ευαισθησία, η δημιουργική και κριτική σκέψη, που είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε πτυχή της ζωής. Οι απόφοιτοι/ες των Τμημάτων μπορούν να εργαστούν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως η διαφήμιση, οι δημόσιες σχέσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η εκπαίδευση.

 

Το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κάνει εξαιρετικές συνεργασίες όπως αυτή με την πλατφόρμα Cinobo. Από κοινού διοργανώνουν από το 2023 τον διαγωνισμό Directors’ Next Gen αναδεικνύοντας τις πρώτες δουλειές των Ελληνίδων/νων σκηνοθετριών/τών του αύριο, σε μια προσπάθεια στήριξης των νέων δημιουργών.

 

 To Τμήματα της Αθήνας, Πάτρας και Ναυπλίου είναι τετραετούς φοίτησης.

 Το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ διαρκεί πέντε έτη και οι φοιτητές/τριες μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Κατεύθυνση δραματολογίας-παραστασιολογίας
  • Κατεύθυνση υποκριτικής
  • Κατεύθυνση σκηνογραφίας-ενδυματολογίας

 Οι Σπουδές Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι πενταετείς (10 εξάμηνα).

 

 

Όπως συμβαίνει με αρκετούς κλάδους, κυρίως Ανθρωπιστικών σπουδών, έτσι και με τις σπουδές θεάτρου και κινηματογράφου δεν υπάρχει για τους/τις αποφοίτους εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, με την αβεβαιότητα να είναι συνήθης ανάμεσα στους/στις αποφοίτους. «Το Χάος που Άφησε Πίσω της», η διπλωματική εργασία των αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ Νίκου Κολιούκου (σκηνοθεσία) και Αλεξάνδρας Ρίμπα (διεύθυνση φωτογραφίας) που έγινε με τη συμμετοχή δεκάδων συμφοιτητριών και συμφοιτητών τους, πήρε το δεύτερο μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών στο Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, LΑ CINEF, ανάμεσα σε 2.263 συμμετοχές!

Επαγγελματικές Προοπτικές Θεατρικών Σπουδών  

Με ένα πτυχίο Θεατρικών Σπουδών ένας απόφοιτος ή μια απόφοιτη έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί σε διάφορους κλάδους αν λάβει την κατάλληλη μετεκπαίδευση. 

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορείς να ακολουθήσεις:

  • στο Θέατρο
  • στην Εκπαίδευση
  • σε άλλα δημιουργικά επαγγέλματα.  

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή επαγγελμάτων που ανοίγονται με ένα πτυχίο Θεατρικών Σπουδών:

Στην Εκπαίδευση

Oι απόφοιτοι/ες Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και Πελοποννήσου μπορούν να απασχοληθούν στη μέση εκπαίδευση για τη συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας. Οι απόφοιτοι/ες Θεατρικών Σπουδών μπορούν να ενταχθούν στη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές/τριες ΠΕ 91.01 Θεατρικών Σπουδών μετά από τη συμμετοχή τους σε σχετικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις) ή ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. 

Επίσης, οι πτυχιούχοι των Τμημάτων μπορούν να εργαστούν σε δραματικές σχολές ως καθηγητές/τριες. 

 

Σε Θέατρο / Θεατρικούς / Πολιτιστικούς οργανισμούς

Οι απόφοιτοι/ες θεατρικών σπουδών μπορούν να εργαστούν:

Σε θεατρικούς οργανισμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς, εθνικές σκηνές, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., επιχορηγούμενο και ελεύθερο θέατρο, φεστιβάλ κ.ά.)

  • ως δραματολόγοι,
  • υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού,
  • μεταφραστές,
  • επιμελητές προγραμμάτων.

Μπορούν, ακόμα, να εργαστούν ως παραγωγοί.

Επίσης, εφόσον σπουδάσουν σε δραματική σχολή, μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί.

 

Δημουργικά επαγγέλματα

Οι απόφοιτοι/ες θεατρικών σπουδών μπορούν επίσης να εργαστούν:

  • στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές
  • στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο 
  • σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο
  • σε υπουργεία, νομαρχίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνοι/ες θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές/τριες της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου.

  Οι πτυχιούχοι ανήκουν στον κλάδο ΠΕ Θεατρικών Σπουδών.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ συμμετείχε στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών Prague Quadrennial 2023.
Επαγγελματικές Προοπτικές Σπουδών Κινηματογράφου 

Οι απόφοιτοι/ες της Σχολής Κινηματογράφου είναι δυνατόν να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας ειδικά αν κάνουν περαιτέρω σπουδές. Μερικούς από τους τομείς που μπορεί να κάνει κάποιος καριέρα είναι: Παραγωγή ταινιών, σκηνοθεσία, μοντάζ, δημόσιες σχέσεις ταινιών, επιμέλεια ταινιών, συγγραφή σεναρίων, αρχειοθέτηση ταινιών, δημοσιογραφία, ρεπορτάζ, πολιτιστική διαχείριση, ειδική επιμέλεια περιεχομένου, ψηφιακή επεξεργασία, κριτική κινηματογράφου, blogging.

 

Σχολές Θεάτρου- Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης

Α. ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 

Οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και η Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Οι σχολές αυτές είναι κρατικές και η φοίτηση είναι δωρεάν. 

Στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν δύο τμήματα: 1. Υποκριτικής και 2. Σκηνοθεσίας.

Στη Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος λειτουργείο τμήμα Υποκριτικής.

Οι υποψήφιοι για τα Τμήματα Υποκριτικής, σύμφωνα με τον νόμο, δεν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος. Η φοίτηση στη Σχολή είναι τριετής και υποχρεωτική.

Οι υποψήφιοι, για το Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με τον νόμο, δεν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος. Η φοίτηση στη Σχολή είναι τριετής και υποχρεωτική.

Όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στις σχολές δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εξετάσεις του Τμήματος Υποκριτικής της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου μπορείτε να δείτε εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εξετάσεις του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου μπορείτε να δείτε εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εξετάσεις του Τμήματος Υποκριτικής της  Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μπορείτε να δείτε εδώ

Β. ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 

Οι Ανώτερες Ιδιωτικές Σχολές Δραματικής Τέχνης (Τμήμα Υποκριτικής), λειτουργούν σύμφωνα με το Ν. 1158/81 ''Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κ.λπ.'' (ΦΕΚ 127 /Α / 81) και το Π.Δ. 370/83 ''Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης (Τμ. Υποκριτικής'' (ΦΕΚ 130 /Α / 83).  Για την εγγραφή στο Α΄ έτος των Ανωτέρων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης, απαιτείται απολυτήριο Λυκείου, υποβολή αίτησης στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου (Μπουμπουλίνας 20-22 Αθήνα) και συμμετοχή σε εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες διενεργούνται τον Σεπτέμβριο μήνα  σύμφωνα με σχετική προκήρυξη, από Επιτροπή που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι  τις 15 Ιουλίου, εκτός και αν οριστεί διαφορετική ημερομηνία.​ Η φοίτηση στις εν λόγω Σχολές είναι τριετής, συνεχής και υποχρεωτική, τα δε δίδακτρα καθορίζονται από τις ίδιες τις Σχολές.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 20 ιδιωτικές σχολές δραματικής τέχνης, μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό κατάλογο από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ.

 

 

Θέατρο και Κινηματογράφος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Εθνικό Θέατρο. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εδώ

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εδώ

Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ

Νύχτες Πρεμιέρας. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο