
Οι νόμοι είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των ανθρώπων να ρυθμίσουν τις προσωπικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις μέσω της θέσπισης και της εφαρμογής κανόνων. Η μελέτη της Νομικής είναι η μελέτη της φύσης αυτών των σχέσεων.
Ένα πτυχίο Νομικής παρέχει μια εξαιρετική βάση για την έναρξη μιας Νομικής σταδιοδρομίας. Αλλά περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Η μελέτη της Νομικής είναι επίσης η μελέτη μιας κοινωνικής επιστήμης που μπορεί να ανοίξει πολλούς ορίζοντες στους αποφοίτους.
Με ένα πτυχίο Νομικής μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με μία μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων. Η διακυβέρνηση, η πολιτική, οι επιχειρήσεις, τα οικονομικά, η ιδιοκτησία, οι διεθνείς σχέσεις, το διεθνές εμπόριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μόνο μερικά από αυτά, αφού σχεδόν κάθε πτυχή της κοινωνίας ρυθμίζεται νομικά.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να δομεί αναλυτικά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, τότε οι σπουδές στη Νομική του ταιριάζουν. Οι νομικές κρίσεις και ο ακαδημαϊκός τους σχολιασμός αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από επιχειρήματα. Επιχειρήματα για το τι είναι ο νόμος· επιχειρήματα για το πώς πρέπει να εφαρμόζεται· επιχειρήματα για το τι θα έπρεπε να είναι ο νόμος· επιχειρήματα για το γιατί ο νόμος είναι όπως είναι· επιχειρήματα για αυτά τα επιχειρήματα! Η κατασκευή λογικών επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων έχει κεντρική θέση στη μελέτη της Νομικής.
Τόσο η άσκηση της δικηγορίας και των άλλων νομικών επαγγελμάτων, όσο και οι προπτυχιακές σπουδές της Νομικής απαιτεί μια κλίση στην μελέτη και το διάβασμα. Δεν αρκεί να διαβάζει κανείς, πρέπει να διαβάζει συνεχώς και πολύ. Οι σπουδές νομικής δεν απαιτούν μόνο μια επιθυμία για μελέτη, αλλά απαιτούν και ικανότητα κατανόησης, κατηγοριοποίησης, ανακάλυψης συσχετίσεων, γενίκευσης, αλλά και αντιπαραβολής. Απαιτούν δηλαδή από έναν νομικό νο μπορεί να γνωρίζει πράγματα σφαιρικα και ταυτόχρονα με λεπτομέρια, και να βλέπει όλες τις σχέσεις μεταξύ τους.
Παράλληλα, οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είναι απαραίτητο να μάθουν να διαβάζουν συγκεκριμένα εδάφια πολύ προσεκτικά και να σκέφτονται λεπτομερώς για τις πιθανές ερμηνείες και τα αμφισβητούμενα σημεία σε αυτά. Οι Νομικές Σχολές επιδιώκουν να διασφαλίσουν πως οι φοιτητές τους όχι μόνο μαθαίνουν, κατανοούν και μπορούν να επιχειρηματολογήσουν πάνω στη νομική θεωρία και τα θεωρητικά θεμέλια της Νομικής, αλλά αρκετές από αυτές διασφαλίζουν επίσης πως η πρακτική εμπειρία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό του προγράμματος πτυχίου τους -για παράδειγμα, μέσω της διεξαγωγής διαγωνισμών εικονικής δίκης. Να σημειωθεί ότι για να εξασκήσει κάποιος το επάγγελμα του δικηγόρου δεν αρκεί το πτυχίο νομικής, αλλά και 18μηνη πρακτική μετά το πτυχίο, τη λεγόμενη «άσκηση», κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να εξειδικευτεί περαιτέρω σε έναν κλάδο του δικαίου μέσα από την εργασία σε δικηγορικό γραφείο.
«Το θείον και οι νόμοι, ευ μεν αγόντων, εισίν ωφέλιμοι, κακώς δε αγόντων ουδέν ωφελούσιν.». Αυτή η φράση που σημαίνει «όταν η θρησκεία και οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά είναι ωφέλιμοι, αλλά όταν εφαρμόζονται λάθος δεν έχουν καμιά ωφέλεια» ανήκει στον Αρχαίο Αθηναίο νομοθέτη και φιλόσοφο, Σόλωνα, και δείχνει την σημασία των νόμων στην ανθρωπότητα.
Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Νομική:
Η φύση της Νομικής: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν τη Νομική. Αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, το γεγονός πως πρόκειται για ένα επάγγελμα με αναγνώριση και κοινωνική καταξίωση (δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν απόφοιτοι Νομικής) καθώς και με δυνατότητες οικονομικής επιτυχίας. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε πως ο απόφοιτος Νομικής αποκτά δεξιότητες που του επιτρέπουν να κάνει τη διαφορά στον κόσμο, δηλαδή να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Νομική ως εργαλείο ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, να συνεισφέρει στην ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων. Ο απόφοιτος Νομικής μπορεί ακόμα να συνεισφέρει στην ακαδημαϊκή γνώση σχετικά με το πώς ο νόμος συντάσσεται, ισχύει και εφαρμόζεται, και πώς έχει κανείς πρόσβαση σε αυτόν.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Οι σπουδές Νομικής παρέχουν την ευκαιρία να αναπτύξει ο φοιτητής ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και να εξερευνήσει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα, του δίνουν τη δυνατότητα να ακονίσει το μυαλό του, να ενισχύσει την αντιληπτική του ικανότητα και να εμβαθύνει την εμπειρία σε όλο το φάσμα των θεωρητικών και των κοινωνικών επιστημών. Αποκτά με αυτό τον τρόπο τόσο ευρύτητα αντίληψης όσο και εμβάθυνση στους τομείς που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.
Βάση για αρκετές καριέρες: Ένα πτυχίο Νομικής μπορεί να εφοδιάσει τον φοιτητή με τις ικανότητες ώστε να γίνει ένας επιτυχημένος δικηγόρος, αλλά επίσης ένας επιτυχημένος σύμβουλος, ή και πολιτικός, δημοσιογράφος, διπλωμάτης, ή και διευθυντής. Ένα πτυχίο Νομικής εξοπλίζει τον φοιτητή με εφόδια που μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα περισσότερο με περαιτέρω σπουδές και οδηγήσουν σε σχεδόν κάθε επάγγελμα απαιτεί ισχυρό πνεύμα σε συνδυασμό με μια πρακτική προσέγγιση του κόσμου.
Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο, Νομική μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα:
Ελλάδα:
- Νομική, Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Νομική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Νομική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Στρατολογικό - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
Kύπρος:
Με ένα πτυχίο στην Νομικής ένας απόφοιτος έχει αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες που μπορεί με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές να απορροφηθεί σε αρκετούς κλάδους. Για έναν απόφοιτο το πτυχίο Νομικής είναι ένα εφόδιο που του ανοίγει τις πόρτες από την απασχόληση σε δικηγορική γραφείο μέχρι διοικητικές θέσεις στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Νομικής:
• Καριέρα ως Δικηγόρος σε Ιδιωτικό Δικηγορικό Γραφείο
• Καριέρα ως Νομικός Σύμβουλος
• Καριέρα ως Συμβολαιογράφος
• Καριέρα ως Δικαστικός Λειτουργός και Εισαγγελέας
• Καριέρα στο Δημόσιο
Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Νομικής:
Καριέρα ως Δικηγόρος
Στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι Νομικής μπορούν, λαμβάνοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να ασκήσουν το επάγγελμα του Δικηγόρου και να ακολουθήσουν νομική καριέρα στα ελληνικά δικαστήρια. Για να πάρει κανείς την άδεια χρειάζεται 18 μήνες πρακτικής άσκησης δίπλα σε έναν έμπειρο Δικηγόρο. Έπειτα έχει το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις για να λάβει την άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης του.
Κάποιος απόφοιτος που θα αποφασίσει να ασκήσει την δικηγορία μπορεί να έχει περισσότερες προοπτικές και ανέλιξη με την περαιτέρω εξειδίκευση σε έναν από τους κλάδους δικαίου (φορολογικό, εμπορικό, αστικό, ποινικό, εργατικό, τραπεζικό κλπ). Έτσι, θα μπορεί να δικηγορήσει ως εκπρόσωπος υποθέσεων του κλάδου που εξειδικεύεται στο δικαστήριο ή και να παρέχει νομικές συμβουλές σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις.
Ο ρόλος του δικηγόρου αφορά τη μελέτη νομικών υποθέσεων και τη διεκπεραίωσή τους. Στις αρμοδιότητές του είναι ακόμη και η εκδίκαση υποθέσεων που συνήθως περιλαμβάνει την υπεράσπιση των πελατών του με τη συλλογή στοιχείων και καταθέσεων, το σχηματισμό δικογραφίας, την αξιολόγηση των στοιχείων, τη χάραξη στρατηγικής, την ανάπτυξη επιχειρημάτων, την παρουσίαση κάθε υπόθεσης στο δικαστήριο και όλες τις σχετικές νομικές ενέργειες και έγγραφα.
Άλλες αρμοδιότητες ενός δικηγόρου περιλαμβάνουν και τη σύνταξη νομικών εγγράφων όπως συμβόλαια, διαθήκες, υποθήκες, μισθώσεις αλλά και συμβουλευτική σε άτομα και επιχειρήσεις του δημοσίου ή ιδιωτικές, σχετικά με τους νόμους και τους κανονισμούς της ελληνικής νομοθεσίας.
Καριέρα ως Νομικός Σύμβουλος
Ως απόφοιτος Νομικής, μπορεί κανείς να εργαστείς παρέχοντας νομικές συμβουλές σε εταιρείες (δημόσιες ή ιδιωτικές), στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε οργανώσεις, οργανισμούς και συνδικάτα. Αυτό, μπορεί να το κάνεις ως υπάλληλος των εταιρειών που χρειάζονται νομική συμβολή ή εργαζόμενος σε μια νομική εταιρεία. Μπορεί όμως κανείς να ιδρύσει και τη δική του νομική εταιρεία για να παρέχει νομικές συμβουλές είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες, σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και της διοίκησης.
Καριέρα ως Συμβολαιογράφος
Μία ακόμα επιλογή καριέρας για τους αποφοίτους Νομικής είναι η Συμβολαιογραφία. Ο συμβολαιογράφος διορίζεται, αφού τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία επιλογής, όποιος έχει την ελληνική ιθαγένεια ή την ιθαγένεια άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής αλλοδαπού Πανεπιστημίου αναγνωρισμένο ως ισότιμο. Επίσης, συμβολαιογράφος διορίζεται όποιος έχει συμπληρώσει το 28ο έτος και δεν έχει υπερβεί το 42ο έτος της ηλικίας του. Κατ` εξαίρεση συμβολαιογράφος μπορεί να διορίζεται, ύστερα από επιτυχία σε διαγωνισμό, σε άλλη θέση συμβολαιογράφου ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η πλήρωση των κενών θέσεων συμβολαιογράφων γίνεται με πανελλήνιο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης που εκδίδεται εντός του πρώτου τετραμήνου κάθε έτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο διαγωνισμός διενεργείται στις έδρες των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα θέματα λαμβάνονται από την ύλη τη σχετική με τα καθήκοντα του συμβολαιογράφου και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται με συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος και ερωτημάτων θεωρητικού χαρακτήρα. Οι υποψήφιοι εξετάζονται προαιρετικά σε μία έως δύο από τις ξένες γλώσσες, αγγλική, γαλλική, γερμανική. Οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων είναι μόνο γραπτές.
Όλα τα καθήκοντα των συμβολαιογράφων ορίζονται από το νόμο, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.
Καριέρα στον Δικαστικό Κλάδο
Ένας απόφοιτος Νομικής μπορεί να ακολουθήσει καριέρα στον Δικαστικό κλάδο, αλλά αυτό προϋποθέτει την εισαγωγή σου στη Σχολή Δικαστών.
Σκοπός της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών είναι η επιλογή, η προεισαγωγική, θεωρητική και πρακτική, κατάρτιση και αξιολόγηση όσων πρόκειται να διοριστούν σε θέσεις δοκίμων δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, των Εισαγγελέων και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Εδώ, μπορεί να δεις κανείς τη διαδικασία όταν υπάρχει προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Καριέρα στο Δημόσιο
Το πτυχίο στη Νομική μπορεί να χρησιμεύσει και σε τομείς Διοίκησης του Δημοσίου ή του. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι Νομικής μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Νομικής, ΠΕ Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοσίου Τομέα μέσω διαγωνισμών που προκηρύσσει ο ΑΣΕΠ.
Νομική
Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δείτε περισσότερα, εδώ.