Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Γεωπονία

Λίγα λόγια για την Γεωπονία

Η Γεωπονία αποτελεί μια αρχαία πρακτική και βρίσκεται στο επίκεντρο του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του. Μέρι σήμερα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η γεωργία, η καλλιέργεια, η αύξηση της σοδειάς, η κηπουρική, όλες αυτές οι λέξεις περιγράφουν την έννοια της Γεωπονίας αλλά όχι το πώς τη βλέπουμε στη σημερινή εποχή. Η φτώχεια, η πείνα, η ανάπτυξη, η γενετική τροποποίηση, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η επιδημιολογία ασθενειών είναι τομείς με τους οποίους η Γεωπονική τέμνεται. Έτσι, οι απόφοιτοί της συμμετέχουν στην έρευνα και την ανάπτυξη σε όλα αυτά τα πεδία.

Σήμερα, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη γεωπονική έχει αλλάξει ριζικά με την εισαγωγή της τεχνολογίας που έχει φέρει μια επανάσταση στην παραγωγή και στη διανομή. Αν αναζητά κανείς μια σταδιοδρομία που άπτεται όλων των επιστημονικών κλάδων σε ένα περιβάλλον με γρήγορους ρυθμούς που επιδρά στις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο, τότε ένα πτυχίο Γεωπονικής ίσως να είναι αυτό που του ταιριάζει. 

Τα μαθήματα της γεωπονικής είναι σε μεγάλο βαθμό διεπιστημονικά, απαιτώντας από τους φοιτητές να διαθέτουν καλή αντίληψη τόσο των φυσικών όσο και των κοινωνικών επιστημών, και να προσεγγίζουν πεδία όπως η βιολογία, οι περιβαλλοντικές επιστήμες, η χημεία, τα οικονομικά και η διοίκηση επιχειρήσεων. Ο φοιτητής πρώτα αποκτά μια γερή βάση στη γεωπονική μελετώντας βιολογία, φυσικά περιβάλλοντα, αγροτική παραγωγή και γεωπονική επιστήμη και καθώς το πρόγραμμα σπουδών συνεχίζεται, συνήθως έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει την προσωπική του διαδρομή επιλέγοντας ο ίδιος τις διδακτικές ενότητες με βάση τα ενδιαφέροντά του. Μάλιστα, πολλά μαθήματα είναι στενά συνδεδεμένα με την τοπική παραγωγή, και πιθανόν να διαθέτουν ακόμη και μικρές αγροτικές μονάδες επί τόπου για τους φοιτητές. Κάθε φοιτητής που σκέφτεται να ακολουθήσει τον κλάδο άλλωστε θά πρέπει να είναι άνετος με το να περνάει χρόνο στην ύπαιθρο και να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη φύση!

Επίσης, τα μαθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν διδακτικές ενότητες όπως οι επιστήμες καλλιεργειών και βοσκής, και η θρέψη των φυτών. Μαθήματα όπως η επιστήμη των ζώων, η παραγωγή τροφίμων, τα κηπευτικά, η διαχείριση ιδιοκτησίας, η διατήρηση του περιβάλλοντος και η ζωολογία, είναι όλα πεδία που θα ερευνήσει κανείς φοιτώντας στη Γεωπονική. Καθώς αυτά τα πεδία είναι ευρύτατα, οι φοιτητές συναντούν αρκετές πιθανές σταδιοδρομίες που μπορούν να ακολουθήσουν σε καθέναν από αυτούς τους τομείς. Πολλοί απόφοιτοι Γεωπονικής συνεχίζουν την πορεία τους σε θέσεις μακριά από το πεδίο, όπως σε θέσεις στη διαχείριση, την έρευνα και τη συμβουλευτική. Άιοβα, ΗΠΑ: σχεδιασμός καλλιεργειών με τρόπο που μειώνει την διάβρωση του εδάφους και τη μολυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Μερικά από τα βασικά μαθήματα είναι η Οργανική και Ανόργανη Χημεία, η Στατιστική, τα Μαθηματικά, η Γενετική, η Αγροτική Οικονομία, η Ζωοτεχνία-Αναπαραγωγή αγροτικών ζώων, οι Αρχές επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων, η Οικολογία, η Αμπελουργία, η Φυτοπαθολογία, η Λαχανοκομία, τα Γεωργικά Φάρμακα, η Δενδροκομία, η Γεωργική Υδραυλική και η Μετεωρολογία-Κλιματολογία. 

Είτε αναζητά κανείς να καταπιαστεί περισσότερο με τις επιστήμες -και να μελετήσει βιολογία, φυσική και χημεία- είτε αναζητά να ασχοληθεί με την επιχειρηματική πλευρά υπάρχουν πάμπολλες επιλογές διαθέσιμες για τους αποφοίτους. 

Τα περισσότερα προγράμματα πτυχίου Γεωπονικής περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία υποχρεωτική άσκηση και τα πανεπιστήμια διαθέτουν τις δικές τους αγροτικές μονάδες. Γενικώς, ο φοιτητής διδάσκεται βάσει ενός συνδυασμού παραδόσεων, φροντιστηρίων, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών εφαρμογών στην αγροτική μονάδα του πανεπιστημίου. 

Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Γεωπονικών σπουδών, είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές και διαρκεί δύο μήνες. Πραγματοποιείται σε Φορείς Υποδοχής του Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα. Οι πτυχιούχοι αποκτούν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να παρακολουθήσουν επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. 

Οι γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι) ασκούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στα πλαίσια του κύκλου της εξειδίκευσής τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» και στις ειδικότερες νομικές και κανονιστικές διατάξεις, που κάθε φορά ισχύουν.

Oι επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών, καθώς και οι περιπτώσεις στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόλησή τους, περιγράφονται ανα ειδικότητα στα ακόλουθα άρθρα του Π.Δ 344/2000. 

Για τους γεωπόνους, περισσότερα εδώ

Για τους δασολόγους, περισσότερα εδώ. 

Για τους κτηνιάτρους, περισσότερα εδώ.

Για τους γεωλόγους, περισσότερα εδώ.

Για τους ιχθυολόγους, περισσότερα εδώ.


Γιατί έχει ενδιαφέρον να σπουδάσει κάποιος Γεωπονία

«Ποτέ μην πηγαίνεις σ’ έναν γιατρό που αφήνει τα φυτά του γραφείου του να πεθαίνουν». Αυτή η φράση ανήκει στην Erma Bombeck, αμερικανίδα κωμικογράφο και δείχνει με την καυστικότητά της την αξία και του φυσικού κόσμου. 

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Γεωπονία: 

Η σημασία της Γεωπονίας: Ο κόσμος εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από το τι παράγει η γη, και καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζεται, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση. Η εισαγωγή της τεχνολογίας έχει αναδιαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, που διαρκώς εξελίσσεται ως προς τον τρόπο που καλλιεργούμε σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη της Γεωπονικής συνεπάγεται την εργασία σε έναν σημαντικό κλάδο που θεωρείται ταχέως εξελισσόμενος. 

Επαφή με τη φύση: Η Γεωπονία φέρνει τις περισσότερες φορές και τον φοιτητή και τον εργαζόμενο σε επαφή με την ύπαιθρο. Αν κάποιος αγαπά τη φύση, τότε μία καριέρα στην Γεωπονία είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. 

Ευκαιρίες καριέρας: Η εξειδικευμένη γνώση πάνω σε έναν κλάδο με κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων μπορεί να οδηγήσει έναν απόφοιτο σε ευρύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως την επινόηση βελτιώσεων σε ήδη υπάρχοντα προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Κύπρο, Γεωπονία μπορεί να σπουδάσει κανείς στα παρακάτω Ιδρύματα:

Ελλάδα:

Κύπρος:

Δείτε επίσης όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Γεωπονία στην Ελλάδα και την Κύπρο, εδώ.
Ποτισμός καλλιεργειών με Drone. Η χρήση drones υπόσχεται αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών μέσα από καλύτερη συλλογή πληροφοριών και βελτιστοποίηση των αποφάσεων.

Επαγγελματικές προοπτικές

Ένα πτυχίο Γεωπονίας προετοιμάζει τους φοιτητές του για επαγγελματική σταδιοδρομία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι απόφοιτοι γεωπόνοι ασκούν σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικό επάγγελμα, αποτελούν όμως και στελέχη σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλων δημόσιων οργανισμών. Για αρκετές προοπτικές καριέρας, οι μεταπτυχιακές και/ή διδακτορικές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες για τους αποφοίτους. Ιχθυοκαλλιέργιες στο Σαρωνικό, κοντά στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Γεωπονίας:

•    Καριέρα σε αγροτικές μονάδες
•    Καριέρα σε φορείς και ιδρύματα
•    Καριέρα σε επιχειρήσεις και ως αυτοαπασχολούμενος
•    Καριέρα στη βιοτεχνολογία
•    Καριέρα στις πωλήσεις
•    Καριέρα στην εκπαίδευση

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Γεωπονίας:
 
Καριέρα σε αγροτικές μονάδες

Η προφανέστερη θέση για έναν απόφοιτο της γεωπονικής ίσως να είναι εκείνη του διαχειριστή μιας συμβατικής αγροτικής μονάδας, ή ενός εξειδικευμένου τμήματος σε μια μονάδα. Με την αφοσίωση που απαιτείται, τέτοιες θέσεις μπορούν να είναι και καλοπληρωμένες και να παρέχουν μεγάλη ηθική και ψυχική ικανοποίηση, καθώς περιλαμβάνουν την επιβλεψη κρίσιμων ρόλων της παραγωγής τροφίμων στην κοινωνία και την εκμάθηση δεξιοτήτων συντονισμού μιας ομάδας που μπορούν να είναι χρήσιμες σε κάθε τομέα.
 
Καριέρα σε φορείς και Ιδρύματα

 
Αρκετοί πτυχιούχοι Γεωπονίας απασχολούνται στα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επίσης και σε φορείς όπως τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας κ.α. Επίσης μπορούν επίσης να εργαστούν σε κατάλληλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενικές Διευθύνσεις Γεωργίας/Αγροτικής Ανάπτυξης, Έρευνας κ.α.)

Καριέρα σε επιχειρήσεις και ως αυτοαπασχολούμενος

Μία ακόμα προοπτική για τους απόφοιτους Γεωπονίας είναι στον ιδιωτικό τομέα. Οι γεωπόνοι μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως εργαζόμενοι ή διευθυντικά στελέχη σε αγροκτήματα, θερμοκηπιακές φυτωριακές ή γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής κήπων, εταιρείες γεωργικών συμβούλων, φυτοπροστασίας, σποροπαραγωγής, μονάδες μεταποίησης, οινοβιομηχανίες/οινοποιεία, βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων. Στους ίδιους τομείς μπορούν να απασχοληθούν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Καριέρα στην έρευνα

Οι απόφοιτοι Γεωπονίας μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και να σταδιοδρομήσουν ως ερευνητές ή ακαδημαϊκοί. Υπάρχουν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες για έρευνα και ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, που έως σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε αριθμό απασχολουμένων κλάδους παγκοσμίως. Μπορείς να ακολουθήσει κανείς μια σταδιοδρομία είτε σε ένα από τα διαρκώς εξελισσόμενα σχήματα για την εξάλειψη της διατροφικής ανεπάρκειας μέσα από την εκπαίδευση σε μεθόδους για αυτάρκεις καλλιέργειες και επιστήμες εδάφους, είτε στους καινοτόμους τομείς των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών -ή ακόμη και στο συνθετικά παρασκευασμένο κρέας. 

Φοιτητές Οινολογίας στα κελάρια του MetaxaΚαριέρα στη βιοτεχνολογία

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας αποτελεί μια ευρεία ομπρέλα, που προσφέρει πολλά διαφορετικά πιθανά μονοπάτια στα οποία μπορεί να σταδιοδρομήσει ένας απόφοιτος Γεωπονικής. Μια θέση συμβούλου σε μεγάλη εταιρία είναι μια τέτοια επιλογή καριέρας, με το επιστημονικό υπόβαθρο να αποτελεί τη βάση για τη δραστηριοποίηση σε τομείς όπως οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ενώ την εστίαση στο οικονομικό πεδίο να ευνοεί τις εμπορικές και επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις.

Οι πρακτικές των βιοτεχνολογικών και πολυεθνικών αγροτικών εταιρειών είναι συχνά αρκετά αμφιλεγόμενες, και μια θέση στον έλεγχο ή τη ρύθμιση του κλάδου που θα διασφαλίζει πως εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και τις δέουσες ηθικές πρακτικές είναι μια ακόμη πιθανή εναλλακτική για έναν απόφοιτο της Γεωπονικής.

Καριέρα στις πωλήσεις 

Τα προφανή μονοπάτια στα οποία μπορεί να σταδιοδρομήσει κάποιος απόφοιτος Γεωπονικής, σύμφωνα με τη Margaret Holborough, σύμβουλο καριέρας της Graduate Prospects, σχετίζονται στενά με πεδία που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση γης και κοπαδιών, όπως η διαχείριση καλλιεργειών και η υγεία των ζώων, η αγροτική έρευνα ή η δημοπράτηση γαιών. Άλλη μια επιλογή όμως για την ίδια αποτελούν οι πωλήσεις: «Τα αγροτικά προϊόντα και οι υπηρεσίες απαιτούν στρατηγικές πωλήσεων και μάρκετινγκ ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των εταιρειών που παράγουν ζωοτροφές, ή άλλα προϊόντα, ή προμηθεύουν τις αγροτικές μονάδες και εταιρίες», σημειώνει. 

Καριέρα στην εκπαίδευση 

Για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι Γεωπονικής μπορούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). Οι εν λόγω απόφοιτοι ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ88 Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος με και συγκεκριμένα στο ΠΕ88.01 Γεωπόνοι. 
 

Γεωπονία

Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τους τομείς της Γεωπονίας, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
 
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Γενικό Χημείο του Κράτους. Δείτε περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο