Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
2ο, 3ο

ΓΕΛ: 10.880

ΕΠΑΛ: 9.750

Βάση 2022
11.460
Εισακτέοι
80
Συντ. Ε.Β.Ε.
0,90

ΓΕΛ

2ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία   20%

 Φυσική  20% 

 Χημεία 40%

 Μαθηματικά  20%

 

3ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  20%

 Φυσική  20%

 Χημεία  30%

 Βιολογία  30%

 

ΕΠΑΛ

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα)  30%

 Νέα Ελληνικά  20%

 Μάθημα Ειδικότητας  1   25%

 Μάθημα Ειδικότητας 2   25%

Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
0685
Τομείς ΕΠΑΛ
  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Πόλη
Αθήνα
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη των οίνων και ποτών με τη διδασκαλία και την έρευνα και να παρέχει στους/στις σπουδαστές/στριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτιση τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

 

 

 

  • Αμπελουργίας και Διαχείρισης Αμπελοοινικού Τομέα
  • Χημείας & Τεχνολογίας Οίνων & Ποτών

 

 Η φοίτηση στο Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ΠΑ.Δ.Α.

  • διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Υποχρεωτικά Μαθήματα
  • Επιλογής Υποχρεωτικά Μαθήματα
  • Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής


 Στα πρώτα τρία (3) εξάμηνα σπουδών οι φοιτητές/ τριες διδάσκονται και εμβαθύνουν σε έντεκα (11) Υποχρεωτικά Μαθήματα Γενικού Υποβάθρου, σχεδιασμένα ώστε να διασφαλίζουν τη θεμελίωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των αποφοίτων στις βασικές επιστήμες που είναι απαραίτητες για τις σπουδές τους.

 Μετά το 4ο εξάμηνο πρόσφέρονται δέκα (10) Υποχρεωτικά Μαθήματα Ειδικού Υποβάθρου, σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν την ειδικότητα του/της αποφοίτου σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου.

 Επιπλέον, από το 3ο – 8ο εξάμηνα σπουδών προσφέρονται τριάντα τρία (33) Μαθήματα Ειδικότητας κυρίως Υποχρεωτικά, αλλά υπάρχουν και μαθήματα Επιλογής Υποχρεωτικά ή και Ελεύθερης Επιλογής.


 Για τη λήψη πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση σαράντα τριών (43) από τα συνολικά πενήντα τέσσερα (54)
προσφερόμενα μαθήματα, εκ των οποίων:

  • Έντεκα (11) είναι Μαθήματα Γενικού Υποβάθρου (ΜΓΥ)
  • Δέκα (10) είναι Μαθήματα Ειδικού Υποβάθρου (ΜΕΥ)
  • Είκοσι δύο (22) είναι Μαθήματα Ειδικότητας (ΜΕ), από τα οποία, τα τέσσερα (4) είναι μαθήματα Επιλογής Υποχρεωτικά.

Στα παραπάνω υποχρεωτικά μαθήματα συμπεριλαμβάνονται η Πτυχιακή Εργασία και η Πρακτική Άσκηση.  

 

 

Η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας είναι υποχρεωτική στο 8ο εξάμηνο φοίτησης και δίνει 15 ECTS.

  • Εκπονείται υπό την επίβλεψη Καθηγητή του ιδίου ή άλλου Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που διδάσκει αντικείμενο/α του Προγράμματος Σπουδών και επικεντρώνεται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται στο Τμήμα.

 

 

 

Η εποπτευόμενη και καθοδηγούμενη πρακτική άσκηση του Τμήματος Επιστημών Οίνου Αμπέλου και Ποτών, αποτελεί μάθημα υποχρεωτικό 12 Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) και διαρκεί τέσσερις (4) μήνες πλήρους απασχόλησης ή όσο απαιτείται ώστε να συμπληρωθούν εξακόσιες σαράντα (640) ώρες εργασίας.

  • Πραγματοποιείται μετά το 7ο εξάμηνο σε εργασιακούς χώρους αμπελοοινικών εφαρμογών και ποτών (οινοβιομηχανίες, αμπελώνες, οξοποιίες, ζυθοποιίες, ποτοποιίες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εργαστήρια αναλύσεων, επιχειρήσεις παροχής εξοπλισμού και υπηρεσιών, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια ΑΕΙ, φορείς δημοσίου, κλπ.)


Απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί να ξεκινήσει την πρακτική του ένας φοιτητής/-τρια του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, είναι:

  • Να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον είκοσι τέσσερα (24) μαθήματα του προγράμματος σπουδών  
  • Να είναι τουλάχιστον στον 7ο εξάμηνο των σπουδών 
  • Να έχει συμπεριλάβει την πρακτική άσκηση στη δήλωση μαθημάτων.

 

1ο Eξάμηνο

Υποχρεωτικά Mαθήματα

  • Βιολογία Φυτών
  • Γενική και Ανόργανη Χημεία
  • Εισαγωγή στις Επιστήμες Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
  • Εφαρμοσμένα Οικονομικά
  • Οργανική Χημεία
  • Φυσική

2ο Eξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Βιοχημεία
  • Γενική Μικροβιολογία
  • Εφαρμοσμένα Μαθηματικά & Στατιστική
  • Μορφολογία & Φυσιολογία Αμπελιού
  • Ποσοτική Χημική Ανάλυση
  • Φυσικοχημεία

3ο Eξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Βιοτεχνολογία & Βιομηχανικές Ζυμώσεις
  • Εδαφοκλιματικό Σύστημα & 'Αμπελος
  • Ενόργανη Αναλυτική Χημεία
  • Μικροβιολογία Οίνων
  • Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων
  • Πρώτες Ύλες Αλκοολούχων Ποτών

4ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία
  • Καλλιέργεια της Αμπέλου
  • Μηχανική Φυσικών Διεργασιών
  • Τεχνολογία & Ανάλυση Αποσταγμάτων 
  • Φυτοπροστασία της Αμπέλου

5ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Βασικές Τεχνικές Οινοποίησης
  • Οργανοληπτική Αξιολόγηση Οίνων και Ποτών
  • Χημεία Οίνων και Ποτών: Προέλευση και προσδιορισμός βασικών ενώσεων 
  • Τεχνολογία Βυνοποίησης

Κατ' Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Επικοινωνία & Κοινωνικά Μέσα 
  • Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας
  • Μοριακή Βιολογία & Γενετική Αμπέλου

6ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Επεξεργασία Αποβλήτων
  • Ποιότητα και Ασφάλεια Ποτών 
  • Συσκευασία Οίνων και Ποτών 
  • Τεχνολογία Ζυθοποίησης 

Κατ' Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Ξένη Γλώσσα Ειδικότητας 
  • Τεχνικές Πωλήσεων Οίνων και Ποτών 
  • Τεχνολογία Μη Αλκοολούχων Ποτών

7ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Αμπελογραφία - Παγκόσμιος Αμπελώνας
  • Ειδικές Τεχνικές Οινοποίσης 
  • Νομοθεσία Οίνων & Ποτών
  • Πράκτικη Άσκηση 

Κατ' Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Αμπελουργία Ακριβείας
  • Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων & Ηγεσία
  • Σχεδιασμός Βιομηχανικών

Ελεύθερης Επιλογής Μαθήματα

  • Πειραματικές Οινοποιήσεις

8ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Χημεία Οίνων και Ποτών: Πτητικές ενώσεις και ελαττώματα
  • Μάρκετινγκ Οίνων & Ποτών
  • Φυσικοχημικές Μεταβολές και Κατεργασίες Οίνων
  • Πτυχιακή Εργασία

Κατ' Επιλογήν Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Οινοτουριστικό Μάνατζμεντ
  • Σχεδιασμός & Ανάπτυη Νέων Προϊόντων 
  • Τεχνολογίες Αξιοποίησης Υποπροϊόντων

Ελεύθερης Επιλογής Μαθήματα

  • Πειραματικές Ζυθοποιήσεις
  • Μελέτες Πεδίου

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ.

 

 

Οδηγός Σπουδών

 Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία και την οινολογία και ένα ανεπτυγμένο αμπελοοινικό κλάδο με περίπου 700 οργανωμένα οινοποιεία, 250 ποτοποιεία-αποσταγματοποιεία αλλά και πλήθος εταιρειών παραγωγής μη αλκοολούχων ποτών. 

  • Η Ελλάδα είναι 7η-8η στην Ευρώπη και 15η στον κόσμο στην παραγωγή οίνου και διαθέτει πάνω από 160.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις. Επιπλέον, σημαντική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται επίσης στον κλάδο της Ζυθοποιείας.

 Για το λόγο αυτό το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ΠΑ.Δ.Α. είναι ιδιαίτερα υψηλό σε αντικείμενα σχετικά με τις σπουδές τους. 

 Ωστόσο, αρκετές επαγγελματικές ειδικότητες θεωρούν αρκετό το Πτυχίο Οινολογίας, ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και μεταπτυχιακή εξειδίκευση.

Ενδεικτικές Μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

 

Ειδικότερα,

 

  • στην παραγωγή και ποιοτικό έλεγχο οίνων και ποτών
    • σε αντίστοιχες βιομηχανίες και βιοτεχνίες είτε ως υπεύθυνοι παραγωγής των μονάδων αυτών είτε ως υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου, είτε ως υπεύθυνοι τμημάτων τους. 
  • στην ίδρυση και λειτουργία οινολογικών εργαστηρίων και εργαστηρίου ανάλυσης και ελέγχου ποτών σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
  • στην εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών οίνου και ποτών. 
  • στην εμπορία και διακίνηση προσθέτων υλών που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες οίνου και ποτών. 
  • στην εκπόνηση και επίβλεψη μελέτης ή συμμετοχή στην εκπόνηση και επίβλεψη μελέτης οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας, για ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών οίνων και ποτών σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. 
  • σε μελέτες για ίδρυση και καλλιέργεια αμπελώνων. 
  • σε δίκτυα προώθησης και διανομής των σχετικών προϊόντων.
  • σε σημεία πώλησης των σχετικών προϊόντων όπως: κάβες, εστιατόρια, σουπερμάρκετ.
  • σε εξειδικευμένα και μη έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης στο τομέα του marketing. 

 

Επίσης, οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος μπορούν: 

Να ασκούν καθήκοντα εμπειρογνώμονα 

  • σε αγορανομικά ή άλλα δικαστήρια και 
  • σε υπηρεσίες ελέγχου, για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των οίνων και ποτών. 

Να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας 

  • σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες οίνων και ποτών καθώς και σε σχετικές υπηρεσίες.

Nα καλύπτουν τις θέσεις

  • υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων των σχετικών με την επεξεργασία, παραγωγή και εκμετάλλευση οίνων, ποτών και σχετικών παραγώγων. 

 

Επιπλέον,

  Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 88.04 Διατροφής, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αφού αποκτήσουν την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

 

Αναδυόμενοι Τομείς

Καθώς η βιομηχανία κρασιού εξελίσσεται και η τεχνολογία προχωρά, νέα επαγγελματικά πεδία αναδύονται για τους/τις οινολόγους. 

Έτσι, οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος με εξειδίκευση

 Στη Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων, εργάζονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνικών οινοποίησης, όπως εναλλακτικές μεθόδους ζύμωσης, νέες διαδικασίες παλαίωσης και καινοτόμες λύσεις συσκευασίας, βελτιώνοντας όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την ποιότητα του κρασιού.

 Στον Οινοτουρισμό, που αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο κλάδο, διεκδικούν ευκαιρίες σταδιοδρομίας που περιλαμβάνουν περιηγήσεις σε αμπελώνες, γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις και γαστρονομικές εμπειρίες όπως επίσης και την προώθηση (branding, marketing) περιοχών κρασιού ως τουριστικών προορισμών.

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο