Πώς είναι να είσαι Regenerative Agronomist
Η Regenerative Agronomist Βάσω Γιατσίδου απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.
1. Τι ακριβώς σημαίνει να είναι κάποιος Regenerative Agronomist και πώς διαφέρει από έναν παραδοσιακό γεωπόνο;
Ο ρόλος του γεωπόνου που ειδικεύεται στην αναγεννητική γεωργία αφορά μια ολιστική, περιβαλλοντικά και κοινωνικά συνειδητοποιημένη προσέγγιση της γεωπονίας ως επιστήμης— με έμφαση στην αναγέννηση των αλληλένδετων φυσικών οικοσυστήματων, και όχι απλώς στη διατήρησή τους σε ανεκτά επίπεδα ή ακόμα χειρότερα, την υποβάθμισή τους λόγω επικέντρωσης των επαγγελματιών στη μεγέθυνση της παραγωγής τροφίμων.
Το υγιές έδαφος βρίσκεται στο επίκεντρο της αναγεννητικής γεωργίας, μέσω του οποίου παράγονται υγιή φυτά, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν τόσο την ανθρώπινη όσο και την πλανητική υγεία.
Η παραδοσιακή γεωπονία, όπως εφαρμόζεται έως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις υφιστάμενες δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που έχουν προκύψει από τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι όπως το έδαφος και το νερό με απώτερο σκοπό την αύξηση των οικονομικών απολαβών της πλειονότητας των μεγάλων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα σε βάρος της ανθρώπινης ευζωίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η τρέχουσα κατάσταση στην παγκόσμια αγροδιατροφή, απαιτεί άμεση δράση με τη δημιουργία δίκαιων συστημάτων τροφίμων και επανασύνδεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών μέσω δικτύων, τον επανασχεδιασμό αγροτικών οικοσυστημάτων, εναλλακτικές προτάσεις αναφορικά με την παραγωγή και χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών μέσων και αποδοτική χρήση φυσικών πόρων.
2. Πώς είναι μια τυπική μέρα στη δουλειά σας;
Ως ελεύθερη επαγγελματίας γεωπόνος, έχω τη χαρά να μην έχω τυπικές μέρες αλλά να μεταπηδώ από έργο σε έργο, σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεργαζόμενη με ιδιωτικές εταιρίες, δημόσιους οργανισμούς, ΑΜΚΕ και ΜΚΟ που συμμετέχουν σε προγράμματα αναγεννητικής γεωργίας, κυκλικής οικονομίας και ενδυνάμωσης καταναλωτών προκειμένου να κάνουν πιο βιώσιμες και συνειδητοποιημένες επιλογές καταναλωτικών αγαθών στην καθημερινότητά τους.
Σε μεγάλο βαθμό, η ενασχόληση με την αναγεννητική παραγωγή τροφίμων απαιτεί πολλές ώρες αυτοδιδασκαλίας και διά βίου μάθησης καθώς πολλά συναφή ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλάζουν με αργούς ρυθμούς τη διδακτέα ύλη τους με την ενσωμάτωση εναλλακτικών μορφών παραγωγής τροφίμων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Απολαμβάνω ιδιαίτερα να καθοδηγώ σε ρόλο μέντορα, νέους επαγγελματίες στην αγροδιατροφή δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα που ασκείται από γυναίκες. Επίσης, με την ιδιότητα της Πρέσβειρας του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact), έχω την ευχέρεια να ενημερώνομαι για ό,τι νεότερο υπάρχει στο πεδίο του κλίματος σε συνάφεια με τα αποτελέσματα της σύγχρονης γεωργικής δραστηριότητας και κυρίως, να υλοποιώ δράσεις για την ευαισθητοποίηση των συμπολίτων μου σχετικά με το ζήτημα.
3. Τι επαγγελματικές προοπτικές υπάρχουν στον τομέα της αναγεννητικής γεωργίας και των ηθικών διατροφικών συστημάτων;
Η αναγεννητική γεωργία είναι ένας κλάδος εφαρμογής καλλιεργητικών πρακτικών, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες “out of the box”, πολύ περισσότερες από αυτές που έχει δημιουργήσει η βιολογική παραγωγή τροφίμων έως σήμερα.
Κάποιες επαγγελματικές επιλογές είναι οι εξής:
- Οι νέες στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν βιώσιμο γεωργικό τομέα, δίνουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες γεωπόνους να απασχοληθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τη μετάβαση προς την αναγεννητική γεωργία, την αγροοικολογία, την προστασία της βιοποικιλότητας και άλλους τομείς που αφορούν άμεσα τα φυσικά οικοσυστήματα, γεωργικά και μη.
- Εκπαίδευση μαθητών/ τριών ως προς την απόκτηση καλλιεργητικών δεξιοτήτων (δημόσια/ ιδιωτική εκπαίδευση) μέσω της δημιουργίας σχολικών λαχανόκηπων αλλά και υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων αναφορικά με τη βιώσιμη διατροφή.
- Ίδρυση Startup εταιριών στον αγροδιατροφικό τομέα που δίνουν λύσεις σε παγκόσμια θέματα επισιτισμού μέσω αειφορικών πρακτικών.
- Εργασία σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων σε Ελλάδα και εξωτερικό, που επενδύουν στην αναγεννητική γεωργία μέσω επίτευξης ESG στόχων.
- Σύμβουλοι ιδιωτικών επιχειρήσεων ή διεθνών οργανισμών π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO).
- Δημιουργία αγροκτημάτων αναγεννητικής γεωργίας και σύνδεσή τους με καταναλωτές, κυρίως αστούς, που στην πλειονότητά τους έχουν αποσυνδεθεί από τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα.
- Αγροδιατροφικοί αναλυτές (ανάλυση κύκλου ζωής, carbon footprint).
- Διαχειριστές ηθικών εφοδιαστικών αλυσίδων (ethical supply chains).
Η Βάσω Γιατσίδου είναι Γεωπόνος MSc. και Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. Έχει δημιουργήσει την πρωτοβουλία “Mindful Eating Hellas” για τον διατροφικό αλφαβητισμό ενηλίκων και παιδιών στην Ελλάδα.
----------------------------------------
#Σπουδές στη Γεωπονία
Αν η Γεωπονία είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, μπορείς να διαβάσεις εδώ περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Γεωπονία» κ.λπ.