Πώς είναι να είσαι Αισθητικός - Κοσμητολόγος
H Αισθητικός - Κοσμητολόγος Κωνσταντίνα Πολυδώρου Κυπριώτη απαντάει στις ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.
1. Ποιες δεξιότητες θεωρείτε πιο σημαντικές για κάποιον/κάποια που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα της/του Αισθητικού – Κοσμητολόγου;
Από τη δική μου εμπειρία ως αισθητικός – κοσμητολόγος, με πτυχίο από το ΠΑΔΑ και αρκετά χρόνια στο επάγγελμα, έχω καταλάβει ότι η τεχνογνωσία είναι μεν απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή. Η αισθητική δεν είναι απλώς μια τεχνική τέχνη – είναι μια βαθιά ανθρώπινη διαδικασία, που αγγίζει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχολογία του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας.
Χρειάζονται στέρεες επιστημονικές βάσεις. Να γνωρίζεις καλά την ανατομία, τη δερματολογία, την κοσμητολογία· να καταλαβαίνεις τι αγγίζεις, γιατί το αγγίζεις και τι αποτέλεσμα έχει αυτό. Το ίδιο και με τα προϊόντα – δεν αρκεί το marketing· πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις INCI, να κατανοείς τα συστατικά, να κάνεις σωστές επιλογές για κάθε περίπτωση. Βέβαια, η τεχνική δεξιοτεχνία είναι θεμέλιο. Από την υγιεινή και την ασφάλεια μέχρι την ακρίβεια στο microblading ή την υπομονή στο καθαριστικό στάδιο μιας θεραπείας – όλα απαιτούν εξάσκηση και σεβασμό. Δεν είναι απλώς «να κάνεις τη δουλειά σου καλά»· είναι να προσφέρεις ποιότητα με συνέπεια και φροντίδα.
Και μετά είναι το κομμάτι που δεν μαθαίνεται εύκολα – οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Ενσυναίσθηση, διακριτικότητα, ικανότητα να ακούς. Γιατί πολλές φορές αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος που έρχεται σε εμάς, δεν είναι μόνο μια θεραπεία προσώπου. Είναι μια στιγμή φροντίδας. Μια παρουσία που θα τον/την κάνει να νιώσει ασφαλής και αποδεκτός/ή. Και φυσικά, αν εργάζεσαι μόνη/ος σου, χρειάζεται και επιχειρηματικό μυαλό. Από τη διαχείριση του χρόνου και των προϊόντων μέχρι την προβολή σου στα social media – χωρίς όμως να ξεφεύγεις από την αυθεντικότητά σου. Ο κόσμος αναγνωρίζει την αλήθεια και σε εμπιστεύεται γι’ αυτήν.
Για μένα, λοιπόν, το επάγγελμα του/της αισθητικού – κοσμητολόγου είναι ένας συνδυασμός επιστήμης, τέχνης και φροντίδας. Δεν αρκεί να είσαι «καλή τεχνίτρια». Πρέπει να είσαι παρούσα. Να βλέπεις πέρα από το δέρμα – να βλέπεις τον άνθρωπο. Κι αυτή, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι ίσως η σημαντικότερη δεξιότητα που μπορείς να έχεις.
2. Μπορεί κάποιος/α να εξελιχθεί επαγγελματικά στον χώρο; Να ανοίξει δικό του χώρο, να εξειδικευτεί ή να συνεργαστεί με γιατρούς;
Απόλυτα, ναι! Υπάρχουν πολλές δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης στον χώρο της αισθητικής. Το κλειδί είναι να ξέρεις πού θέλεις να πας και να επενδύεις συνεχώς στον εαυτό σου. Από θεραπείες προσώπου με σύγχρονα μηχανήματα, όπως RF, HIFU ή fractional laser, μέχρι παραϊατρική αισθητική με δερμοκαλλυντικά. Μπορείς να ακολουθήσεις πιο φυσικές κατευθύνσεις, όπως λεμφικό μασάζ, gua sha ή αρωματοθεραπεία, ή να εστιάσεις στο μόνιμο μακιγιάζ – το microblading και το tattoo φρυδιών και χειλιών έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Η laser αποτρίχωση είναι επίσης μια σημαντική προοπτική, αρκεί να αποκτήσεις τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.
Όσο περισσότερο εξειδικεύεσαι, τόσο πιο ανταγωνιστική/ός γίνεσαι στην αγορά εργασίας. Και αυτό φαίνεται και στις συνεργασίες με τον ιατρικό κόσμο. Αισθητικοί με κατάρτιση και υπευθυνότητα συνεργάζονται με δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, ακόμα και γυναικολόγους ή διατροφολόγους – ιδίως όταν πρόκειται για πιο ολιστικά projects ευεξίας. Το μυστικό είναι να γνωρίζεις τα όρια του επαγγέλματος και να σέβεσαι το πλαίσιο – κάτι που εκτιμάται βαθιά από τους επαγγελματίες της υγείας.
Και φυσικά, υπάρχει και η επιλογή να δημιουργήσεις τον δικό σου χώρο. Με πτυχίο από το ΠΑΔΑ, έχεις το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, οπότε μπορείς να ανοίξεις το δικό σου ινστιτούτο αισθητικής. Στην πράξη, πολλές/οί από εμάς ξεκινήσαμε από κάποιο ινστιτούτο για εμπειρία, και στη συνέχεια τολμήσαμε το επόμενο βήμα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο· ακόμα και ένα μικρό, προσεγμένο studio, με ταυτότητα και στοχευμένες υπηρεσίες, μπορεί να πάει εξαιρετικά.
Οι δυνατότητες δεν σταματούν εκεί. Αν αγαπάς τη μεταδοτικότητα, μπορείς να διδάξεις σε ΙΕΚ ή να οργανώσεις σεμινάρια. Αν σε ενδιαφέρει ο εμπορικός τομέας, εταιρείες καλλυντικών αναζητούν αισθητικούς για training, παρουσιάσεις ή πωλήσεις. Και αν σε ελκύει μια πιο ολιστική προσέγγιση, μπορείς να συνδυάσεις την αισθητική με coaching, yoga ή εργαλεία ψυχικής ενδυνάμωσης – ένας χώρος που γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στην Ελλάδα.
3.Πόση «επιστήμη» έχει τελικά το επάγγελμα; Με τι είδους γνώσεις και θεραπείες έρχεστε σε επαφή καθημερινά;
Ως υπεύθυνη αισθητικός σε μια πολυδύναμη μονάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι το επάγγελμά μας έχει πολύ περισσότερη επιστήμη απ’ ό,τι φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Δεν είμαστε απλώς “χειροπράκτες ομορφιάς” – είμαστε επαγγελματίες υγείας και φροντίδας που δουλεύουμε καθημερινά με το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος: το δέρμα.
Κάθε μέρα, ερχόμαστε αντιμέτωπες με καταστάσεις που απαιτούν βαθιά γνώση από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Από τη δερματολογία και την παθολογία του δέρματος – ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε κάτι είναι απλή ακμή και πότε χρειάζεται παραπομπή σε γιατρό – μέχρι την ανατομία και τη φυσιολογία, που μας βοηθούν να κατανοούμε τον τρόπο λειτουργίας του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος, να σχεδιάζουμε πρωτόκολλα και να επιλέγουμε κατάλληλες τεχνικές.
Η κοσμητολογία και η χημεία των καλλυντικών είναι εξίσου κρίσιμες. Διαβάζουμε INCI, ξέρουμε τι σημαίνει pH, πώς συμπεριφέρονται τα δραστικά συστατικά, ποια είναι σταθερά, ποια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους – και κυρίως, πώς θα επιλέξουμε το σωστό προϊόν για τον σωστό άνθρωπο. Ακόμα και η φωτοφυσική και η φωτοθεραπεία μπαίνουν στο παιχνίδι, όταν δουλεύεις με laser, IPL ή fractional θεραπείες. Δεν πατάς απλώς ένα κουμπί – πρέπει να καταλαβαίνεις τι κάνεις, γιατί το κάνεις και ποια είναι τα όριά σου.
Και βέβαια, δεν μπορείς να είσαι αισθητικός χωρίς να έχεις και μια βασική κατανόηση της ψυχολογίας. Γιατί πολλές φορές η επιδερμίδα γίνεται καθρέφτης της ψυχής. Βλέπουμε ανθρώπους που κουβαλούν άγχος, ντροπή, ανασφάλεια – και είναι ευθύνη μας να σταθούμε απέναντί τους με ενσυναίσθηση, σεβασμό και επαγγελματισμό.
Το επάγγελμα της/του αισθητικού είναι επιστήμη – και μάλιστα σύνθετη. Δεν είναι μια σειρά από “μάσκες” και “κρέμες”. Είναι ένα σύστημα φροντίδας που βασίζεται σε μελέτες, γνώση και σεβασμό. Και το πιο όμορφο είναι ότι όσο περισσότερο μαθαίνεις, τόσο πιο συναρπαστικό γίνεται. Γιατί τελικά, όμορφο δέρμα δεν σημαίνει τέλειο – σημαίνει υγιές, ισορροπημένο και υποστηριγμένο με γνώση.
Η Κωνσταντίνα Πολυδώρου Κυπριώτη είναι πτυχιούχος Αισθητικός Κοσμητολόγος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με 10+ χρόνια εμπειρίας σε θεραπείες προσώπου/σώματος, laser και ιατρικό-αισθητικό tattoo. Εργάζεται ως υπεύθυνη αισθητικός σε πολυδύναμο κέντρο στην Αθήνα & ως freelancer PMU artist (microblading, lip blush, medical tattoo). Είναι δημιουργός του dermāntheia – ενός πρότζεκτ ολιστικής αυτοφροντίδας, με έμφαση στη σύνδεση δέρματος και ψυχής.
#Σπουδές στην Αισθητική - Κοσμητολογία
Αν σε ενδιαφέρει ο κλάδος της Αισθητικής - Κοσμητολογίας, μπορείς να ενημερωθείς εδώ για τις σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει ο κλάδος.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Αισθητική», «Κοσμητολογία» κ.λπ.