Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μνημόνιο Συνεργασίας Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.)

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου, τα δύο μέρη τέλεσαν τα εγκαίνια του Πρότυπου Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Πρακτικής, μοναδικού στον ελληνικό και κυπριακό χώρο.

Υπογράφηκε την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.).

Το Μνημόνιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη και επέκταση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης/επιμόρφωσης, καθώς και στη διάχυση των επιστημονικών τους γνώσεων. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η από κοινού προώθηση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Ο.Σ.Φ.Ε. σε τομείς που άπτονται της φαρμακευτικής πρακτικής στο κοινοτικό φαρμακείο.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε εκ μέρους του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας από τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Χρίστο Πέτρου (δεξιά) και εκ μέρους της Ο.Σ.Φ.Ε. από τον κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας (αριστερά).Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν αριθμός κοινών δράσεων έρευνας και καινοτομίας. Το Μνημόνιο υπογράφηκε εκ μέρους του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας από τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Χρίστο Πέτρου και εκ μέρους της Ο.Σ.Φ.Ε. από τον κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, παρουσία του Ανώτερου Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας, Καθηγητή Κυριάκου Φελέκη, της Συντονίστριας του Προγράμματος Φαρμακευτικής, Επίκουρης Καθηγήτριας Δρος Αλίκης Πελετίδη. 

Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου εκ μέρους της Ο.Σ.Φ.Ε. ο κ. Μπιρλιράκης αναφέρει: «Αποτελεί μεγάλη χαρά για τους συνεταιρισμένους φαρμακοποιούς, για τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, για την Ομοσπονδία τους η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η χαρά πηγάζει τόσο απο το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή έχει ήδη περιεχόμενο - υπενθυμίζουμε τον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής για το φαρμακείο του 2030 και τη δημιουργία του εργαστηρίου φαρμακευτικής πρακτικής - όσο απο το ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τη φαρμακευτική και ειδικότερα για το φαρμακείο της κοινότητας. Ένα όραμα που θέλει όχι το προϊόν αλλά τη σχέση φαρμακοποιού - ασθενη στο επίκεντρο. Αυτό το όραμα θέλουμε με κοινή προσπάθεια να κάνουμε πραγματικότητα».

Η εφαρμογή του Μνημονίου θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η O.Σ.Φ.Ε. (μέσω του ΑΡΕΤΑΙΟΣ- Κέντρο Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών Ελλάδος) για να εμβαθύνει στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών και την ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στους τομείς της κλινικής φαρμακευτικής πρακτικής, δημόσιας υγείας αλλά και των υπηρεσιών ενώ παράλληλα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εφαρμοσμένα ερευνητικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αν. Καθηγητής Δρ. Χρίστος Πέτρου, ευχαρίστησε την Ο.Σ.Φ.Ε για την μακροχρόνια συνεργασία, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής και παραγωγική, προς όφελος όχι μόνο των φαρμακοποιών και των φοιτητών φαρμακευτικής αλλά και της κοινωνίας/ασθενών. Ο Δρ. Πέτρου ευχαρίστησε την Ο.Σ.Φ.Ε. για τη δωρεά της σε υλικοτεχνική υποδομή (εξοπλισμό και αναλώσιμα) για την αναβάθμιση του Εικονικού Φαρμακείου και την μετεξέλιξή του σε  Πρότυπο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Πρακτικής. 

Ο Δρ. Πέτρου, δεν παράλειψε να ευχαριστήσει την Δρα Αλίκη Πελετίδη για την πρωτοβουλία που είχε να συνομολογήθει μια τόσο σημαντική για το Πανεπιστήμιο συμφωνία, η οποία θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο στην ακαδημαϊκή του κοινότητα όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Τέλος, επισήμανε ότι η συνεργασία αυτή στοχεύει στο σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και βραχυχρόνιων προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Φαρμακοποιών και εκπαίδευσης ασθενών.

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πρότυπου Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Πρακτικής, μοναδικού στον ελληνικό και κυπριακό χώρο, το οποίο σχεδιάστηκε βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP) για το φαρμακείο του μέλλοντος, ως κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Δείτε, επίσης, τα δύο προγράμματα, στον τομέα της φαρμακευτικής, τα οποία προσφέρονται από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας:

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο