Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Προκήρυξη:

Η Συνέλευση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην υπ’ αριθμ. 97/23-06-2022 συνεδρίαση, αποφάσισε την προκήρυξη μιας (1) θέσης ερευνητή για τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων συνθετικών οδών προς ανάπτυξη και αξιολόγηση καταλυτικών συστημάτων για την παραγωγή Η2 μέσω της αξιοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων».

Κύριος στόχος της προτεινόμενης έρευνας είναι η ανάπτυξη βασικών φυσικοχημικών διεργασιών με σκοπό την αξιοποίηση των αγροτικών υπολειμμάτων και των παραπροϊόντων τους, για την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας και ενέργειας όπως το βιοαέριο, το βιοέλαιο και το πράσινο H2, που χαρακτηρίζεται και ως υψηλής ποιότητας δευτερεύον ενεργειακός φορέας. Επιπρόσθετα, σημαντικό μέρος της προτεινόμενης έρευνας είναι η ανάπτυξη και αξιολόγηση νέων εξαιρετικά ενεργών, εκλεκτικών και σταθερών μονομεταλλικών αλλά και διμεταλλικών καταλυτικών συστημάτων για τη παραγωγή πράσινου Η2 ή/και αερίου σύνθεσης (Η2/CO) μέσω της αξιοποίησης της υπολειμματικής βιομάζας, δημιουργώντας τις τεχνολογικές βάσεις για μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη παραγωγή βιο-ενέργειας από αγροτική υπολειμματική βιομάζα, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού έχουν τεθεί οι παρακάτω στόχοι:
1. Σχεδιασμός και σύνθεση των καταλυτικών συστημάτων για την αξιοποίηση της υπολειμματικής βιομάζας για τη παραγωγή πράσινου Η2.
2. Λεπτομερής χαρακτηρισμός των καταλυτικών υλικών που θα παρασκευαστούν για τον προσδιορισμό των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους.
3. Αξιολόγηση των καταλυτικών συστημάτων σε αντιδραστήρα σταθεροποιημένης κλίνης, για εύρεση των βέλτιστων πειραματικών συνθηκών.
4. Παρασκευή τροποποιημένων φορέων μεταλλικών οξειδίων, τόσο με μέταλλα λανθανιδών όσο και με αλκαλιμέταλλα και μέταλλα αλκαλικών γαιών. Η τροποποίηση των φορέων θα έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων, όσον αφορά την ικανότητα αποθήκευσης και κινητικότητας του πλεγματικού οξυγόνου.
5. Περαιτέρω βελτίωση της δραστικότητας και αναγωγισιμότητας των υλικών αυτών μέσω εισαγωγής δεύτερης ενεργής μεταλλικής φάσης για τη δημιουργία διμεταλλικών καταλυτικών συστημάτων.
6. Αξιολόγηση των βέλτιστων καταλυτικών συστημάτων στις βέλτιστες συνθήκες αντίδρασης σε διαδοχικούς κύκλους αντίδρασης – αναγέννησης.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι/ες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο συναφές πτυχίο από αντίστοιχο ΑΕΙ του εξωτερικού (στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ).
2. Διδακτορικό Δίπλωμα σπουδών σε συναφές αντικείμενο, ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένο από αντίστοιχο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού (στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση από το ΔΟΑΤΑΠ).
3. Εμπειρία στο υπό προκήρυξη αντικείμενο.
4. Συμμετοχή στην υλοποίηση σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων (εθνικών ή ευρωπαϊκών ή/και συγχρηματοδοτούμενων).
5. Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά/συνέδρια με κριτές συναφείς με το αντικείμενο της έρευνας.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από τριμελή Επιτροπή Επιλογής που θα οριστεί για το σκοπό αυτό από τον Πρόεδρο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και η οποία αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Χημικών Μηχανικών με συναφές/συγγενές γνωστικό αντικείμενο. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά. Κατόπιν θα υποβάλει στη Συνέλευση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών σχετικό υπόμνημα, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος πληροί ή όχι τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα. Η Συνέλευση του Τμήματος θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής για τον υποψήφιο που θα επιλεγεί ως ερευνητής και το μέλος Δ.Ε.Π. που θα επιβλέψει την έρευνα και το έργο του υποψηφίου.

Αιτήσεις υποψηφιότητας
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας, από τις 01-07-2022 και ώρα 12:00, μέχρι τις 05-07-2022 και ώρα 15:00, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γραμματεία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών (chemeng@uowm.gr).
Η αίτηση (σύμφωνα με το υπόδειγμα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α» του κανονισμού) θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά σε μορφή pdf:
1. Αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
2. Αντίγραφο Μεταπτυχιακού Διπλώματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (εφόσον υπάρχει).
3. Αντίγραφο διδακτορικού διπλώματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
4. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
5. Αντίγραφο πιστοποιητικού άριστης ή πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας.
6. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων.
7. Δύο (2) συστατικές επιστολές είτε από Καθηγητές/τριες ΑΕΙ είτε από Ερευνητή των βαθμίδων Α’, Β’ ή Γ’, κατόχου Διδακτορικού Διπλώματος αναγνωρισμένου Ερευνητικού Κέντρου του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
8. Πρότασης εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας (σύμφωνα με το υπόδειγμα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β» του συνημμένου κανονισμού).
9. Σύμφωνη γνώμη από τον/την προτεινόμενο/η επιβλέποντα/ουσα Καθηγητή/τρια.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του μεταδιδάκτορα ερευνητή, οι παροχές, τα παραδοτέα και τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης της έρευνας μνημονεύονται ρητά στον συνημμένο Κανονισμό Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο τηλέφωνο 24610-56654 ή στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου chemeng@uowm.gr.


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο