Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων διδακτόρων από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε εφαρμογή της Πράξης 2/15.02.2022, Θέμα 9ο της Συνέλευσης του Τμήματος προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή υποψηφιοτήτων στις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Τεχνητή Νοημοσύνη–Natural Language Generation (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Αγγλική
  • Υπολογιστική Νοημοσύνη και Αυτόματος Έλεγχος (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική
  • Εύκαμπτα Ενσωματωμένα Συστήματα με τεχνολογίες εκτύπωσης (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική
  • Σχεδιασμός και Ανάλυση Ηλεκτρικής Μηχανής Χωρίς Μόνιμους Μαγνήτες για Ηλεκτρικά Οχήματα (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική
  • Επιστήμη της Πληροφορικής - Κυβερνοασφάλεια και Εφαρμοσμένη Κρυπτογραφία για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (2 θέσεις) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική
  • Χιλιοστομετρικές Κεραίες για Συστήματα 5G και Επόμενης Γενεάς (Millimeterwave Antennas for 5G Systems and Beyond) (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική
  • Ηλεκτρομαγνητικές Εκπομπές κατά τον Έλεγχο της Ακεραιότητας Υλικών (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Αγγλική
  • LPWAN Δίκτυα και Εφαρμογές τους (2 θέσεις) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική
  • Μικροκυματικές Διατάξεις Υψηλής Ισχύος (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική
  • Συστήματα Παλμικών Laser (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική
  • Αισθητήρες Οπτικών Ινών (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική
  • Καινοτόμες Πειραματικές Τεχνικές για τον Μη Καταστρεπτικό Έλεγχο Υλικών και Δομών (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική
  • Ανοιχτά Συστήματα Συλλογής και Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Δεδομένων (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική
  • Τεχνο-οικονομική αξιολόγηση συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας λιμένος υπό συνθήκες ψυχρής εκκίνησης πλοίων (Cold ironing) και διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων απόθηκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (1 θέση) Γλώσσα Διατριβής: Ελληνική/Αγγλική

Η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών γίνεται από 21/02/2022 μέχρι 18/03/2022 αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: εδώ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Απαραίτητα δικαιολογητικά

α. Αίτηση εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής (βλ. Παράρτημα Α) όπου αναγράφονται: - προτεινόμενος τίτλος Διδακτορικής Διατριβής - τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση και προσχέδιο Διδακτορικής Διατριβής - προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής (ελληνική ή αγγλική)
β. Φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
γ. Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα.
δ. Αντίγραφο Πτυχίου ή τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών (για τίτλους ΑΕΙ του εξωτερικού απαιτείται να συνυποβάλλεται και η αναγνώριση ισοτιμίας του τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ – βλ. Διευκρίνιση (*)).
ε. Παράρτημα Διπλώματος ή Αναλυτική Βαθμολογία του πρώτου κύκλου σπουδών.
στ. Αντίγραφο ΔΜΣ ή τίτλου δεύτερου κύκλου σπουδών (για τίτλους ΑΕΙ του εξωτερικού απαιτείται να συνυποβάλλεται και η αναγνώριση ισοτιμίας του τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ – βλ. Διευκρίνιση (*)).
ζ. Παράρτημα Διπλώματος ή Αναλυτική Βαθμολογία του δεύτερου κύκλου σπουδών.
η. Πιστοποιητικό καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2, με τεκμηρίωση όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για το ΑΣΕΠ. Για υποψηφίους που γνωρίζουν την αγγλική αλλά δεν διαθέτουν πιστοποίηση, οργανώνεται εξέταση γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 με ευθύνη του Τμήματος (βλ. Παράρτημα Β).
θ. Δύο (2) έως τρεις (3) συστατικές επιστολές κατά προτίμηση από καθηγητές/τριες ΑΕΙ, στις οποίες να αξιολογούνται οι ερευνητικές προοπτικές του/της υποψηφίου/ας. Οι συστατικές επιστολές κατατίθενται σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο προκειμένου να ληφθούν υπόψη.

2. Συνεκτιμώμενα δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι μπορούν να συνυποβάλουν όποιο άλλο δικαιολογητικό θεωρούν ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητά τους και ιδίως, εφόσον υπάρχουν, πτυχιακή ή μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τεκμήρια γνώσης ξένων γλωσσών επιπλέον της αγγλικής, ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές διακρίσεις ή βραβεία.

((*))Διευκρίνιση περί τίτλων σπουδών πρώτου ή δεύτερου κύκλου από ΑΕΙ της αλλοδαπής
Για τίτλους σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου από ΑΕΙ του εξωτερικού απαιτείται να συνυποβάλλεται και η αναγνώριση ισοτιμίας ή ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ. Εάν κατά την προθεσμία υποβολής αιτήσεων η διαδικασία αναγνώρισης τίτλου υποψηφίου βρίσκεται εν εξελίξει και δεν έχει ολοκληρωθεί στον ΔΟΑΤΑΠ, ο υποψήφιος καταθέτει αντίγραφο της αίτησής του προς τον ΔΟΑΤΑΠ και Υπεύθυνη Δήλωση ότι θα προσκομιστεί το αποτέλεσμα της κρίσης του ΔΟΑΤΑΠ μόλις γίνει διαθέσιμο. Σε κάθε περίπτωση, Διδακτορικό Δίπλωμα δεν απονέμεται σε Υποψήφιο Διδάκτορα (ΥΔ) του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου (ή πρώτου κύκλου, στις περιπτώσεις του integrated master ή των εξαιρέσεων του ν.4485/2017) από ΑΕΙ της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το ν. 3328/2005. Σε περίπτωση που ήδη εγγεγραμμένος ΥΔ λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αναγνώρισης του/των απαιτούμενου/ων τίτλου/ων του από τον ΔΟΑΤΑΠ, η Συνέλευση του Τμήματος υποχρεούται να διαγράψει άμεσα τον ΥΔ.

Διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων

Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει υπόψη τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, τις κατηγοριοποιεί με βάση την συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου, και ορίζει μία τριμελή Επιτροπή Επιλογής (ΕΕ) ανά κατηγορία αιτήσεων. Οι τριμελείς ΕΕ αποτελούνται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή ή Επίκουρου Καθηγητή. Η κάθε ΕΕ εξετάζει τις αιτήσεις και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά και καλεί τους υποψηφίους σε συνέντευξη, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και ερωτήσεις καθαρά επιστημονικού - τεχνικού περιεχομένου ώστε να εκτιμηθούν οι γνώσεις του ΥΔ. Κατά την αξιολόγηση κάθε αίτησης η ΕΕ ελέγχει τα τυπικά προσόντα του άρθρου 2 του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών καθώς και, όπου συντρέχει λόγος, τις προϋποθέσεις της κατ’ εξαίρεση αποδοχής υποψηφίου χωρίς ΔΜΣ.

Η ΕΕ αλλά και η Συνέλευση του Τμήματος στη συνέχεια, συνυπολογίζουν i) την ακαδημαϊκή πορεία και τους τίτλους του υποψηφίου, ii) την βαθμολογία του, iii) το πραγματικό του υπόβαθρο ως προς τις θεματικές περιοχές του ενδιαφέροντός του και γενικότερα του Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού, iv) άλλες επιστημονικές δραστηριότητες, v) τις συστατικές επιστολές, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται και εκείνη του προτείνοντος το αντικείμενο της Διδακτορικής Διατριβής μέλους ΔΕΠ, vi) την διαφαινόμενη ικανότητά του για ερευνητικό έργο, vii) την ύπαρξη υποτροφίας από έγκριτο ίδρυμα, viii) την εν γένει προσωπικότητα και τα κίνητρά του όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του βιογραφικού του σημειώματος και από τη συνέντευξη.

Σημαντικό βάρος στην παραπάνω αξιολόγηση έχει ενδεχόμενη συστατική επιστολή μέλους ΔΕΠ του Τμήματος με εκπεφρασμένη την πρόθεσή του να επιβλέψει τη Διδακτορική Διατριβή του υποψηφίου. Η ΕΕ λαμβάνει υπόψη ότι η έρευνα απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και ισχυρό προσωπικό κίνητρο, όπως αυτό τεκμηριώνεται από το ιστορικό αλλά και τη συνέντευξη του κάθε υποψηφίου.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, η ΕΕ υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος αναλυτική εισήγηση με αιτιολογημένη πρόταση αποδοχής / απόρριψης του κάθε υποψηφίου, καθώς και πρόταση για τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος που εισηγείται να παρακολουθήσει επιτυχώς ο κάθε υποψήφιος, εφόσον συντρέχει λόγος. Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της ΕΕ, η Συνέλευση του Τμήματος αποφασίζει για την αποδοχή ή απόρριψη κάθε αίτησης, αναθέτει την επίβλεψη στο προτείνον τη διατριβή μέλος ΔΕΠ και ορίζει, αν θεωρεί απαραίτητο, τα μαθήματα που υποχρεούται να παρακολουθήσει επιτυχώς ο υποψήφιος. Ειδικότερα, στην εγκριτική απόφαση της Συνέλευσης περιλαμβάνονται:

1. ο αλφαβητικός κατάλογος των υποψηφίων που επιλέγονται, και για κάθε έναν εξ’ αυτών αναφέρεται (α) ο τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, (β) το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ, (γ) η γλώσσα συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής (άρθρο 38 του ν. 4485/2017), (δ) τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος που ενδεχομένως οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς ο υποψήφιος,
2. η αποκλειστική προθεσμία εγγραφής των επιτυχόντων υποψηφίων στις Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος, οπότε και κατοχυρώνεται η προσφερθείσα θέση.

Σε περίπτωση που η απόφαση της Συνέλευσης διαφοροποιείται από την εισήγηση της ΕΕ, απαιτείται ειδικά αιτιολογημένη τεκμηρίωση. Οι υποψήφιοι που δεν επιλέγονται τελικά, έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση της αιτιολόγησης της απόφασης.

Οι υποψήφιοι που επιλέγονται, αποκτούν την ιδιότητα του Υποψήφιου Διδάκτορα με την εμπρόθεσμη εγγραφή τους στις Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος. Μετά την λήξη της προθεσμίας εγγραφών, η Συνέλευση ορίζει Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή για κάθε ΥΔ, μετά από εισήγηση του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατάλογος που περιλαμβάνει (α) τους ΥΔ, (β) τα επιβλέποντα μέλη ΔΕΠ, (γ) τα μέλη των Τριμελών Συμβουλευτικών Επιτροπών, (δ) τους τίτλους των εκπονούμενων διδακτορικών διατριβών και (ε) τις σύντομες περιλήψεις τους, αναρτάται από τη Γραμματεία του Τμήματος στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα (άρθρο 38 του ν. 4485/2017).

Προκήρυξη


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο