Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δέχεται αιτήσεις για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στις στα γνωστικά αντικείμενα που περιγράφονται στη παρούσα πρόσκληση.

Το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών του Τμήματος ΗΜΜΥ οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4485/2017 και του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος (Αριθμός ΦΕΚ 4095/τ. Β/8-10-2019), και αποσκοπεί στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος το οποίο πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του στην εξέλιξη της γνώσης.

Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν όσες/οι ενδιαφέρονται να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή στα ακόλουθα ερευνητικά ενδιαφέροντα (κάθε ένα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία διατριβές).

  1. Τυπικές μέθοδοι ανάλυσης/σχεδιασμού ευφυών συστημάτων διάχυτου υπολογισμού (Καθηγητής Ιωάννης Ζαχαράκης, e-mail: zaharakis@uop.gr)
  2. Μέθοδοι μηχανικής μάθησης σε εφαρμογές διάχυτου υπολογισμού (Καθηγητής Ιωάννης Ζαχαράκης, e-mail: zaharakis@uop.gr)
  3. Ανάλυση και μοντελοποίηση ηλεκτρονικών στοιχείων (electronic devices) και βασικών κυκλωμάτων VLSI (VLSI primitive circuits) για τεχνολογίες κάτω των 45 nm (Καθηγητής Λάμπρος Μπισδούνης, e-mail: bisdounis@uop.gr)
  4. Μελέτη και ανάπτυξη υγρών νανοδιηλεκτρικών για χρήση σε μετασχηματιστές ισχύος (Επίκουρος Καθηγητής, Χαραλαμπάκος Βασίλης, email: charalambakos@uop.gr)
  5. Συνεργατικές τεχνικές επεξεργασίας πολυτροπικών δεδομένων με εφαρμογές στα διασυνδεδεμένα αυτόνομα οχήματα (Επίκουρος Καθηγητής, Χρήστος Αντωνόπουλος, email: ch.antonop@uop.gr)
  6. Βελτιστοποίηση της Εκπαίδευσης με αξιοποίηση τεχνολογιών Μηχανικής Μάθησης (Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαήλ Παρασκευάς, email: mparask@uop.gr)

Υποψήφιοι μπορούν να είναι όσοι πληρούν τα εξής τυπικά προσόντα:

1. Κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή κάτοχος αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου ως ισότιμου της αλλοδαπής ή κάτοχος ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου ο οποίος έχει αποκτηθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται σε τμήματα ΑΕΙ και διαρκεί κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (υποχρεωτικά εξάμηνα για τη λήψη πτυχίου ή διπλώματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών).

2. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν είναι κάτοχος ΔΜΕ ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, η τριμελής επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 6 του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος εισηγείται την αποδοχή ή μη του ενδιαφερομένου, λαμβάνοντας υπόψη τις ακαδημαϊκές, ερευνητικές και επαγγελματικές επιδόσεις και δραστηριότητές του.

Υποψήφιοι μπορεί να είναι επίσης φοιτητές / μεταπτυχιακοί φοιτητές που διανύουν το τελευταίο εξάμηνο φοίτησής τους και αναμένεται να αποκτήσουν πτυχίο / ΔΜΕ μέχρι την έναρξη εκπόνησης της διατριβής τους.

Οι ενδιαφερόμενες/οι θα πρέπει να υποβάλλουν/αποστείλουν τις αιτήσεις τους, μαζί με τα ακόλουθα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στη Γραμματεία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του ιστότοπου www.ece.uop.gr , έως και τις 21/02/2022.

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  1. Αίτηση σε έντυπη μορφή (συνημμένη φόρμα).
  2. Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα.
  3. Προσχέδιο διδακτορικής διατριβής.
  4. Σύντομη περίληψη της προτεινόμενης διδακτορικής διατριβής, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
  5. Αντίγραφα τίτλων σπουδών.
  6. Πιστοποιητικό(α) Αναλυτικής Βαθμολογίας.
  7. Αναγνώριση ισοτιμίας των τίτλων σπουδών από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (για πτυχιούχους ΑΕΙ του εξωτερικού).
  8. Αποδεικτικό καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας (για υποψηφίους που δεν είναι απόφοιτοι αγγλόφωνων ιδρυμάτων).
  9. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
  10. Τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές από Καθηγητές Α΄ βαθμίδας, αναπληρωτών ή επίκουρων καθηγητών, Λέκτορες ή εργοδότες. Οι επιστολές είναι ψηφιακά υπογεγραμμένες και αποστέλλονται από τον παρέχοντα τη συστατική μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γραμματεία (secretary.ece@uop.gr). Το περιεχόμενο των επιστολών θεωρείται εμπιστευτικό και γνωστοποιείται μόνο στις αρμόδιες επιτροπές του Τμήματος.
  11. Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πιστεύει ο υποψήφιος ότι μπορεί να συνδράμει στην ουσιαστική αξιολόγηση της αίτησης του, όπως ενδεικτικά δημοσιεύσεις ή επιστημονικές εργασίες που έχει εκπονήσει.
  12. Υπεύθυνη Δήλωση μέσω του gov.gr δηλώνοντας ότι όλα τα υποβαλλόμενα έγγραφα είναι αληθή και ακριβή αντίγραφα πρωτοτύπων.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, για τους κατόχους ΔΜΕ ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, είναι τουλάχιστον τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής (παρ. 1, άρ.40, Ν.4485/2017). Ο μέγιστος χρόνος ολοκλήρωσης της διατριβής είναι έξι (6) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και μέχρι την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής ενώπιον της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Για τους υποψήφιους διδάκτορες που δεν είναι κάτοχοι ΔΜΕ, το ελάχιστο χρονικό όριο για την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος είναι τουλάχιστον τέσσερα (4) πλήρη ημερολογιακά έτη από τον ορισμό της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Σε αυτή τη περίπτωση ο μέγιστος χρόνος ολοκλήρωσης της διατριβής ορίζεται στα τέσσερα συν τρία (4+3) έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και μέχρι την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής ενώπιον της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.

Η Συνέλευση του Τμήματος, κατηγοριοποιεί τις αιτήσεις με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου, και ορίζει μια τριμελή επιτροπή, που αποτελείται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, ανά κατηγορία αιτήσεων. Κάθε τριμελής επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις και καλεί τους υποψήφιους σε συνέντευξη. Κατόπιν υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει δεκτός, καθώς και ο προτεινόμενος επιβλέπων σύμφωνα με τη προκήρυξη. Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει τη γνώμη του προτεινόμενου επιβλέποντα, τη συνεκτιμά με το υπόμνημα της επιτροπής και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση της/ του υποψηφίας/ου. Στην απόφαση της Συνέλευσης ορίζεται:

  • Ο επιβλέπων της διατριβής
  • Τα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, που πλαισιώνει και υποστηρίζει την εκπόνηση και τη συγγραφή της διατριβής και
  • Η γλώσσα συγγραφής της διατριβής.
  • Τα μαθήματα που ο υποψήφιος (κάτοχος ΔΜΕ ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου) οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς (εφόσον η Συνέλευση του τμήματος το κρίνει σκόπιμο μετά από την εισήγηση του Επιβλέποντα Καθηγητή). Τα προτεινόμενα μαθήματα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από έξι (6). Για τους υποψήφιους διδάκτορες που γίνονται δεκτοί κατ’ εξαίρεση χωρίς να είναι κάτοχοι ΔΜΕ και εφόσον η Συνέλευση κρίνει σκόπιμο μετά από την εισήγηση του Επιβλέποντα Καθηγητή, μπορεί να προτείνει τη παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση έως οκτώ (8) μαθημάτων. Τα μαθήματα αυτά μπορεί να ανήκουν στον πρώτο ή/και στο δεύτερο κύκλο σπουδών του τμήματος.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την επιλογή Υποψήφιου Διδάκτορα είναι τα παρακάτω:

  • Η συνάφεια του πτυχίου/ διπλώματος του υποψηφίου με την επιστημονική περιοχή της διδακτορικής διατριβής που αναφέρετε στη προκήρυξη .
  • Οι συστάσεις που προκύπτουν από τις αντίστοιχες επιστολές.
  • Η αξιολόγηση που θα προκύψει από την συνέντευξη με τον υποψήφιο.

Στοιχεία που συνεκτιμώνται είναι τα ακόλουθα:

  • Οι πιθανές επιστημονικές δημοσιεύσεις.
  • Τα έτη φοίτησης για την απόκτηση του τίτλου σπουδών του πρώτου κύκλου.
  • Η προηγούμενη επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Υποβολή αιτήσεων: Από 21/01/2022 έως 21/02/2022.
Συνεντεύξεις υποψηφίων: Από 28/02/2022 έως 04/03/2022.
Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: Έως 11/3/2022
Έναρξη εκπόνησης διδακτορικής διατριβής: Έως 21/03/2022

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://www.ece.uop.gr/didaktorikes/ καθώς επίσης και στη γραμματεία του Τμήματος (τηλ. 2610 - 369236, e-mail: secretary.ece@uop.gr)


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο