Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Προκήρυξη θέσεων υποψήφιων διδακτόρων στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα δεχθεί υποψήφιους/ες για Διδακτορικές Σπουδές, οι οποίες οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ) στις εξής κατευθύνσεις:

1. «Γλωσσολογία»: Έρευνα σε όλους τους κλάδους της γλωσσολογίας και των εφαρμογών της σε πεδία και θέματα της θεωρητικής και της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, της μετάφρασης, της λεξικογραφίας, της ψυχογλωσσολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας κ.λπ., με έμφαση σε θέματα που αφορούν την αγγλική γλώσσα.
 2. «Λογοτεχνία και Πολιτισμός των Αγγλόφωνων Λαών»: Μελέτη και έρευνα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και του πολιτισμού, όπως επίσης του κριτικού λόγου που εγγράφεται στα λογοτεχνικά κείμενα και τις πολιτισμικές πρακτικές των αγγλόφωνων λαών σε συνδυασμό με τις σύγχρονες λογοτεχνικές και πολιτισμικές θεωρίες.

Η γλώσσα συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής είναι η αγγλική.

Έναρξη εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23: Οκτώβριος 2022.

Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε πέντε (5) για κάθε κατεύθυνση.

Προϋποθέσεις για υποψηφιότητα στις Διδακτορικές Σπουδές

Στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών γίνονται δεκτοί/ές ως υποψήφιοι/ες κάτοχοι ΜΔΕ, επιπέδου Μaster of Arts/ Philosophy/ Science από πανεπιστήμια της ημεδαπής ή από ομοταγή και αναγνωρισμένα (από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης [Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.]) πανεπιστημιακά τμήματα της αλλοδαπής, ή κάτοχοι ενιαίου αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στις ειδικεύσεις της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Μετάφρασης, Λεξικογραφίας, Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, καθώς και σε συναφή επιστημονικά αντικείμενα. Προτιμώνται υποψήφιοι/ες των οποίων τα ερευνητικά ενδιαφέροντα εντάσσονται στα επιστημονικά πεδία των μελών ΔΕΠ του Τομέα της κατεύθυνσης που θα επιλέξουν. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποφοιτήσει από συναφή Τμήματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με βαθμό «Άριστα», και μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί/ες ως ΥΔ και μη κάτοχοι ΜΔΕ.

Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι/ες, πριν καταθέσουν αίτηση, οφείλουν να έχουν συμβουλευτεί την ιστοσελίδα του Τμήματος προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής που επιθυμούν να προτείνουν εμπίπτει στα επιστημονικά ενδιαφέροντα μελών ΔΕΠ του Τμήματος. Ανάλογα με το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής που θέλουν να εκπονήσουν, οφείλουν να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν μέλη ΔΕΠ που ενδιαφέρονται και μπορούν να αναλάβουν την επίβλεψη της προτεινόμενης διατριβής.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες επίσης οφείλουν να συμβουλευτούν τον ισχύοντα Οδηγό Σπουδών Διδακτορικών Σπουδών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: εδώ

Υποβολή δικαιολογητικών

Α᾽ στάδιο υποβολής:

Ημερομηνίες υποβολής:

Για την κατεύθυνση 1. «Γλωσσολογία» Από Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.
Για την κατεύθυνση 2. « Λογοτεχνία και Πολιτισμός των Αγγλόφωνων Λαών» Από Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

Οι υποψήφιοι/ες και των δύο κατευθύνσεων καταθέτουν επίσημη αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω, καθώς και σύντομη ερευνητική πρόταση έκτασης 500-800 λέξεων (προσχέδιο Διδακτορικής Διατριβής σε ηλεκτρονική μορφή), η οποία περιλαμβάνει

  • προτεινόμενο τίτλο
  • σύντομη περιγραφή του θέματος
  • και προτεινόμενο/η επιβλέποντα/ουσα.

Η γλώσσα συγγραφής της πρότασης είναι η αγγλική.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πέραν της πρότασης των 500-800 λέξεων, είναι τα εξής:

1. Αίτηση συμπληρωμένη σε ειδικό έντυπο.
2. Ευκρινές αντίγραφο πρωτότυπου ή επικυρωμένο αντίγραφο ΜΔΕ.
3. Ευκρινή αντίγραφα πρωτότυπων ή αντίγραφα άλλων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών σε συναφή γνωστικά αντικείμενα εφόσον υπάρχουν.
4. Ηλεκτρονικό αντίγραφο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (εφόσον προβλεπόταν στο πρόγραμμα σπουδών).
5. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.
6. Αναγνώριση τίτλων σπουδών από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τους/τις υποψήφιους/ες που έχουν τίτλους σπουδών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
7. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα συμπληρωμένο σε ειδικό έντυπο του Τμήματος (εδώ).
8. Δύο συστατικές επιστολές σε ειδικό έντυπο του Τμήματος (εδώ).
9. Πιστοποίηση της γνώσης της αγγλικής (επίπεδο «άριστη γνώση Γ2») για τους/τις υποψήφιους/ες που δεν κατέχουν προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
10. Πιστοποίηση ελληνομάθειας για τους αλλοδαπούς/ές υποψήφιους/ες (επίπεδο Β2).
11. Επικυρωμένα αντίγραφα πιστοποιητικών γνώσης άλλων ξένων γλωσσών.
12. Αποδεικτικά συναφούς επιστημονικής δραστηριότητας εφόσον υπάρχουν.

Τα δικαιολογητικά και η σύντομη ερευνητική πρόταση υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος, στο secr@enl.uoa.gr. Επιβεβαίωση παραλαβής με αριθμό πρωτοκόλλου θα σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τη Γραμματεία. Παρακαλούνται οι υποψήφιοι/ες όπως καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά τους συγκεντρωμένα σε ΕΝΙΑΙΟ pdf, προς αποφυγή πληθώρας διασκορπισμένων φακέλων, και μεγέθους κάτω από 10 MB ώστε να επισυνάπτεται σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (προς αποφυγή παραπομπής σε υπηρεσίες cloud για το κατέβασμα του αρχείου από τη Γραμματεία).

Β᾽ στάδιο υποβολής

Εφόσον οι υποψήφιοι/ες προεπιλεγούν, καταθέτουν στη Γραμματεία του Τμήματος εντός διαστήματος είκοσι (20) ημερών (και σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί) εκτεταμένη ερευνητική πρόταση για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής (στην αγγλική γλώσσα, έκτασης 2.000-2.500 λέξεων, σε ηλεκτρονική μορφή) η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

(α) το αντικείμενο, τον στόχο και την πρωτοτυπία της έρευνας,
(β) τις ανάγκες ή τα κενά στον σχετικό επιστημονικό χώρο που οδήγησαν στην επιλογή του θέματος,
(γ) τη βασική ερευνητική υπόθεση και τα ερευνητικά ερωτήματα,
(δ) τη μεθοδολογία της έρευνας,
(ε) τις πιθανές προεκτάσεις της έρευνας,
(στ) τη βασική βιβλιογραφία (εκτός του ορίου των 2.000-2.500 λέξεων).

Και σε αυτό το στάδιο παρακαλούνται οι υποψήφιοι/ες όπως καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά τους συγκεντρωμένα σε ΕΝΙΑΙΟ pdf, προς αποφυγή πληθώρας διασκορπισμένων φακέλων, και μεγέθους κάτω από 10 MB ώστε να επισυνάπτεται σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (προς αποφυγή παραπομπής σε υπηρεσίες cloud για το κατέβασμα του αρχείου από τη Γραμματεία).

Εξέταση υποψηφιοτήτων

Μετά το Β᾽ στάδιο υποβολής, οι υποψήφιοι/ες και των δύο κατευθύνσεων, εφόσον προκριθούν από τους αντίστοιχους Τομείς, καλούνται σε προφορική εξέταση, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να υποστηρίξουν στην αγγλική γλώσσα την πρόταση που έχουν υποβάλει. Οι υποψήφιοι/ες εξετάζονται από τριμελή επιτροπή ενώπιον των Τομέων Γλώσσας-Γλωσσολογίας και Λογοτεχνίας-Πολιτισμού αντίστοιχα. Οι ημερομηνίες και ώρες των προφορικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τη Γραμματεία του Τμήματος και αναρτώνται στον ιστότοπο του Τμήματος. Οι προφορικές εξετάσεις διενεργούνται στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής (Παν/πολη Ζωγράφου), διά ζώσης ή, εάν το απαιτήσουν οι ιδιαίτερες συνθήκες πανδημίας, δύναται και να διενεργηθούν εναλλακτικά μέσω ομαδικής τηλεδιάσκεψης.

Πληροφορίες:

Γραμματεία του Τμήματος (Γραφείο 411), Φιλοσοφική Σχολή, 4 ος όροφος.
Υπεύθυνος: κος Σπύρος Φούντας τηλ. 210-7277774.
Ιστοσελίδα: https://www.enl.uoa.gr/didaktorikes_spoydes/

Προκήρυξη


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο