Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Προκήρυξη μιας (1) θέσης υποψήφιου διδάκτορα στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Προκήρυξη:

Η Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την προκήρυξη μιας (1) θέσης υποψηφίου διδάκτορα για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο παρακάτω γνωστικό πεδίο:

  1. Aξιοποίηση των αυτόχθονων γενετικών πόρων για βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής

Περιγραφή γνωστικού πεδίου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική στροφή του κτηνοτροφικού κλάδου στις αειφόρες μορφές εκτροφής του ζωικού κεφαλαίου. Στόχος αυτής της κατεύθυνσης είναι ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και προς το καταναλωτικό κοινό που επιλέγει τα αγροτικά προϊόντα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι έννοιες της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και της αγροβιοποικιλότητας συνδέονται άμεσα με τη πρωτογενή και ειδικότερα τη ζωική παραγωγή. Μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων επιλέγει πλέον τα προϊόντα που παράγει να χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο.

Σκοπός της διατριβής είναι να διερευνηθεί εάν οι κτηνοτρόφοι που εντάσσονται σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης είναι συνεπείς. Ειδικότερα, θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη μοριακών μεθόδων που θα στοχεύουν στον έλεγχο για το κατά πόσο τα κατά δήλωση αγροτικά ζώα και ζωικά προϊόντα ανήκουν πράγματι σε αυτόχθονες φυλές. Με τον τρόπο αυτό θα μελετηθεί ο βαθμός αποδοχής και εναρμονισμού των κτηνοτρόφων με τα μέτρα διαχείρισης και διατήρησης των αυτόχθονων γενετικών πόρων. Επίσης, θα αξιολογηθεί η εκτίμηση του βαθμού ενδιαφέροντος του καταναλωτή για την προέλευση των τοπικών αγροτικών προϊόντων αξιολογώντας τη χρησιμότητα ανάπτυξης τέτοιων μέτρων και τεχνικών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έχουν όσοι/ες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Είναι κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής στα γνωστικά πεδία των Γεωπονικών Επιστημών καθώς και σε συναφείς επιστημονικές περιοχές.

2. Είναι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (άρθρο 46 του ν. 4485/2017) σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με αυτά που θεραπεύει το τμήμα Γεωπονίας.

ΕΠΙΛΟΓΗ

Η Συνέλευση του Τμήματος αφού λάβει υπόψη τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και όλα τα συνυποβαλλόμενα με την αίτηση έγγραφα, καλεί σε συνέντευξη τον/την υποψήφιο/α και ακολούθως, λαμβάνει την απόφαση ανάληψης της επίβλεψης ή την απόρριψή της. Στην εγκριτική απόφαση ορίζεται επίσης η γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν έγγραφη αίτηση υποψηφιότητας ταχυδρομικώς, από τις 16/06/2021 μέχρι 05/07/2021 (σφραγίδα ταχυδρομείου ή εταιρείας ταχυμεταφορών), στη Γραμματεία του Τμήματος Γεωπονίας (Ταχ. Διεύθυνση: Τέρμα Κοντοπούλου, Τ.Κ. 531 00 Φλώρινα, τηλ. 23850-54610) ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ankonstantinidou@uowm.gr.

Η αίτηση κατά την κατάθεσή της θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή:

1. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

2. Αντίγραφο πτυχίου και αναλυτική βαθμολογία και, κατά περίπτωση, έγγραφη βεβαίωση ισοτιμίας Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τίτλους σπουδών από ιδρύματα του εξωτερικού.

3. Αντίγραφο Δ.Μ.Σ. και αναλυτική βαθμολογία, καθώς και, κατά περίπτωση, έγγραφη βεβαίωση ισοτιμίας Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τίτλους σπουδών προερχόμενους από ιδρύματα του εξωτερικού.

4. Φωτοτυπία αστυνομικού δελτίου ταυτότητας.

5. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εκπονεί διδακτορική διατριβή σε άλλο ΑΕΙ ούτε έχει υποβάλει διδακτορική διατριβή για κρίση με το ίδιο ή παρόμοιο θέμα σε άλλο ΑΕΙ ελληνικό ή της αλλοδαπής.

6. Τουλάχιστον δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ή ερευνητές με τους οποίους ο υποψήφιος έχει ακαδημαϊκή σχέση, σε φακέλους σφραγισμένους από τους συντάκτες*.

7. Αποδεικτικό πολύ καλής γνώσης Γ1/C1 της Αγγλικής ή άλλης γλώσσας που να αποδεικνύεται με Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ή με αναγνωρισμένο πιστοποιητικό αντιστοίχου επιπέδου πανεπιστημίων ή αναγνωρισμένων στην Ελλάδα φορέων πιστοποίησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ΑΣΕΠ για επίπεδο γλωσσομάθειας Γ1. Δεν απαιτείται, αν υπάρχουν τίτλοι σπουδών που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό.

8. Αντίγραφο διπλωματικής ή πτυχιακής σε ψηφιακή μορφή, που έχει εκπονηθεί σε προηγούμενα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών από τα οποία αποφοίτησε ο υποψήφιος/α.

9. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων και πιστοποιητικά συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, σχετική εμπειρία κ.λ.π. (εφόσον υπάρχουν).

10. Συνοπτικό σχέδιο πρότασης Διδακτορικής Διατριβής στην Ελληνική γλώσσα, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

α. Ενδεικτικό Τίτλο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, Θεματική Περιοχή/Περιοχές και από τρεις (3) έως πέντε (5) Λέξεις – Κλειδιά.
β. Συνοπτική περιγραφή του θέματος.
γ. Περιγραφή του σκοπού και των επιμέρους στόχων της διδακτορικής διατριβής.
δ. Συνοπτική βιβλιογραφική ανασκόπηση
ε. Συνεισφορά και πρωτοτυπία της προτεινόμενης διατριβής.
ε. Μεθοδολογία Έρευνας.
ζ. Απαιτούμενο εξοπλισμό, υλικά και αναλώσιμα.
η. Προσδιορισμό προβλεπόμενης διάρκειας των βασικών σταδίων εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής, ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.
η. Συνάφεια του προτεινόμενου θέματος με το γνωστικό αντικείμενο και το συνολικό ακαδημαϊκό έργο του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ.
θ. Βιβλιογραφικές αναφορές, οι οποίες θα εμφανίζονται στην πρόταση.

* Σε περίπτωση ηλεκτρονικής αποστολής των δικαιολογητικών, οι δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ή ερευνητές πρέπει να αποσταλούν από τους συντάκτες στη γραμματεία του τμήματος, στο mail ankonstantinidou@uowm.gr, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Τα δικαιώματα, οι πρόσθετες υποχρεώσεις του υποψηφίου διδάκτορα, οι ρήτρες, τα παραδοτέα και τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης των διατριβών, μνημονεύονται ρητά στον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος και αποτελούν προϋπόθεση για τη λήψη του Διδακτορικού Διπλώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Τμήματος Γεωπονίας στο τηλέφωνο 23850-54610 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ankonstantinidou@uowm.gr (ώρες 09:00-13:00).

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ

Αίτηση


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο