Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Προκήρυξη:

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί όσους ενδιαφέρονται να εκπονήσουν Διδακτορική Διατριβή κατά το ακαδ. έτος 2019- 2020 στις παρακάτω Θεματικές Περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στα ερευνητικά ενδιαφέροντα μελών ΔΕΠ του Τμήματος, να υποβάλουν αίτηση.

A/A ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

1. Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση

2. Εναλλακτικές-βιωματικές και ενσώματες-πολυτροπικές ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις των διαδικασιών μάθησης και ανάπτυξης.

3. Βασισμένες στο σώμα, το παιχνίδι και την τέχνη ποιοτικές μέθοδοι έρευνας και βιωματικές ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις.

4. Διδακτική της Ιστορίας

5. Θρησκευτική παιδεία

6. Θεολογία και Παιδεία

7. Αναπτυξιακή Ψυχολογία

8. Τυπική και ατυπική γλωσσική ανάπτυξη

9. Θεωρητική και εφαρμοσμένη γλωσσολογία

10. Εκπαιδευτική γλωσσολογία

11. Διγλωσσία και διδασκαλία και εκμάθηση των δεύτερων/ ξένων γλωσσών

12. Αναπτυξιακή Ψυχολογία βρεφών, νηπίων και παιδιών σχολικής ηλικίας

13. Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

14. Ιστορία εκπαιδευτικών θεσμών και παιδαγωγικών ιδεών

15. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

16. Προσχολική Παιδαγωγική

Επιμέρους θέματα:

   - Διδακτική μεθοδολογία,

   - Επιμόρφωση εκπαιδευτικών,

   - Ανοιχτή και Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση,

   - Χρήση ΤΠΕ στη Διδακτική Μεθοδολογία,

   - Η μεθοδολογία της διερευνητικής και βασισμένης στην τέχνη μάθησης.

   - Έρευνα-Δράση

17. Συγκριτική Προσχολική Παιδαγωγική

18. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

19. Διαπολιτισμική Παιδαγωγική

20. Διδακτική μεθοδολογία προσχολικής εκπαίδευσης

Προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής:

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής απαιτούνται τα παρακάτω:

1. i. Να είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ιδίως στις Επιστήμες της Αγωγής ή άλλου συναφούς αντικειμένου Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Α.Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ως ισότιμων από το ΔΟΑΤΑΠ ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Στην τελευταία περίπτωση η Ε.Μ.Σ. κρίνει εάν το γνωστικό αντικείμενο του Μ.Δ.Ε. από το ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής αντιστοιχεί στο αντικείμενο και στην ποιότητα σπουδών του Τμήματος

ii. Να είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) σε διαφορετικό ή συναφές αντικείμενο από τις Επιστήμες της Αγωγής και ταυτόχρονα να είναι κάτοχοι είτε (α) πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων ή Τμημάτων συναφών με τις Παιδαγωγικές Σπουδές της χώρας ή πτυχίων αναγνωρισμένων ως ισότιμων και αντίστοιχων από το ΔΟΑΤΑΠ ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, είτε (β) να υπάρχουν τεκμήρια για την εκπαίδευση τους στο πεδίο των Επιστημών της Αγωγής (π.χ. να κατέχουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από ΑΣΠΑΙΤΕ ή από άλλο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας (ΙΕΠ) Πρόγραμμα ή Φορέα που ανήκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

2. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει Διπλωματική Εργασία (μεταπτυχιακή διατριβή) στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών τους σπουδών για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε.

3. Οι υποψήφιοι ΥΔ πρέπει να έχουν καλή γνώση (τουλάχιστον επίπεδο Β2) μίας ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), η οποία να τεκμηριώνεται με την κατάθεση των αντίστοιχων πτυχίων.

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους που βρίσκεται σε ισχύ η ετήσια ανακοίνωση του Τμήματος, οι υποψήφιοι που επιθυμούν να γίνουν δεκτοί για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, καλούνται να υποβάλουν στη Γραμματεία του Π.Τ.Π.Ε. έως τις 30.6.2020 φάκελο υποψηφιότητας (σε έντυπη και ψηφιακή μορφή) που περιλαμβάνει τα εξής:

1. αίτηση, (σχετικό έντυπο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος)

2. επιστολή αρχικής αποδοχής εκπόνησης διδακτορικής διατριβής από Καθηγητή του Τμήματος,

3. αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα,

4. αναλυτικό αρχικό σχέδιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής,

5. αντίγραφα τίτλων σπουδών (οι τίτλοι σπουδών που έχουν αποκτηθεί σε Α.Ε.Ι. του εξωτερικού πρέπει να έχουν αναγνωρισθεί από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ως τίτλοι ισότιμοι με εκείνους που χορηγούν τα ελληνικά Α.Ε.Ι.),

6. αναλυτικό πιστοποιητικό μεταπτυχιακών σπουδών,

7. τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας δύο (2) Καθηγητών Πανεπιστημίου ή Ερευνητών αναγνωρισμένων Ερευνητικών Κέντρων, οι οποίοι προτίθενται να χορηγήσουν στους υποψηφίους συστατικές επιστολές αναφορικά με την καταλληλότητά τους για το πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα πρέπει με δική τους ευθύνη να ζητήσουν από τους δύο αυτούς Καθηγητές ή Ερευνητές να αποστείλουν τις επιστολές τους ηλεκτρονικά απευθείας στο Τμήμα (emilona@edc.uoc.gr) σε εύλογο χρονικό διάστημα.

8. ενδεχόμενες δημοσιεύσεις,

9. πτυχίο ή πτυχία ξένης γλώσσας (επικυρωμένα φωτοαντίγραφα)

Το αναλυτικό αρχικό σχέδιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής πρέπει να έχει έκταση από 3500 έως 5000 λέξεις (χωρίς τη βιβλιογραφία και τα παραρτήματα) και να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα εξής στοιχεία:

1. Πρωτοτυπία της μελέτης

2. Αναγκαιότητα της έρευνας

3. Επιστημονικά δόκιμο μεθοδολογικό σχεδιασμό

4. Σκοπό – ερευνητικά ερωτήματα – υποθέσεις της μελέτης

5. Σχεδιασμό ανάλυσης ευρημάτων

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τηλ. 28310 -77652 ή στην ιστοσελίδα του Τμήματος ptpe.edc.uoc.gr.


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο