Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Eκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Προκήρυξη:

Το Τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών θα δεχθεί υποψήφιους/ες για Διδακτορικές Σπουδές, οι οποίες οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώµατος (ΔΔ) στις εξής κατευθύνσεις:

1. «Γλωσσολογία»: Έρευνα σε όλους τους κλάδους της γλωσσολογίας και των εφαρµογών της σε πεδία και θέµατα της θεωρητικής και της εφαρµοσµένης γλωσσολογίας, της µετάφρασης, της λεξικογραφίας, της ψυχογλωσσολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας κ.λπ., µε έµφαση σε θέµατα που αφορούν την αγγλική γλώσσα.

2. «Λογοτεχνία και Πολιτισµός των Αγγλόφωνων Λαών»: Μελέτη και έρευνα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και του πολιτισµού, όπως επίσης του κριτικού λόγου που εγγράφεται στα λογοτεχνικά κείµενα και τις πολιτισµικές πρακτικές των αγγλόφωνων λαών, σε συνδυασµό µε τις σύγχρονες λογοτεχνικές και πολιτισµικές θεωρίες. Η γλώσσα συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής είναι η αγγλική.

Έναρξη εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής για το ακαδηµαϊκό έτος 2019-20: Οκτώβριος 2019

Ο αριθµός εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε πέντε (5) για κάθε κατεύθυνση.

Προϋποθέσεις για υποψηφιότητα στις Διδακτορικές Σπουδές

Στο Πρόγραµµα Διδακτορικών Σπουδών γίνονται δεκτοί/ές ως υποψήφιοι/ες κάτοχοι ΜΔΕ, επιπέδου Μaster of Arts/ Philosophy/Science από πανεπιστήµια της ηµεδαπής ή από οµοταγή και αναγνωρισµένα (από τον Διεπιστηµονικό Οργανισµό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδηµαϊκών & Πληροφόρησης [Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.]) πανεπιστηµιακά τµήµατα της αλλοδαπής, ή κάτοχοι ενιαίου αδιάσπαστου τίτλου σπουδών µεταπτυχιακού επιπέδου στις ειδικεύσεις της Θεωρητικής και Εφαρµοσµένης Γλωσσολογίας, Μετάφρασης, Λεξικογραφίας, Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας και Πολιτισµού, καθώς και σε συναφή επιστηµονικά αντικείµενα. Προτιµώνται υποψήφιοι/ες των οποίων τα ερευνητικά ενδιαφέροντα εντάσσονται στα επιστηµονικά πεδία που θεραπεύει ο Τοµέας της κατεύθυνσης που θα επιλέξουν. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποφοιτήσει από συναφή Τµήµατα της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής µε βαθµό «Άριστα», και µετά από αιτιολογηµένη απόφαση της Συνέλευσης, µπορούν να γίνουν δεκτοί/ες ως ΥΔ και µη κάτοχοι ΜΔΕ. Ειδικότερα οι ενδιαφερόµενοι/ες υποψήφιοι/ες, πριν καταθέσουν αίτηση, οφείλουν να έχουν συµβουλευτεί την ιστοσελίδα του Τµήµατος προκειµένου να βεβαιωθούν ότι το θέµα της Διδακτορικής Διατριβής που επιθυµούν να προτείνουν εµπίπτει στα επιστηµονικά ενδιαφέροντα µελών ΔΕΠ του Τµήµατος. Ανάλογα µε το θέµα της Διδακτορικής Διατριβής που θέλουν να εκπονήσουν, οφείλουν να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν µέλη ΔΕΠ που ενδιαφέρονται και µπορούν να αναλάβουν την επίβλεψη της προτεινόµενης διατριβής.

Οι ενδιαφερόµενοι/ες επίσης οφείλουν να συµβουλευτούν τον Οδηγό Σπουδών Διδακτορικών Σπουδών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.enl.uoa.gr/fileadmin/enl.uoa.gr/uploads/DOCX/PhDGuide2018-2019.pdf Υποβολή δικαιολογητικών Α᾽ στάδιο υποβολής:

Ηµεροµηνίες υποβολής: από 7 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου 2019.

Οι υποψήφιοι/ες και των δύο κατευθύνσεων καταθέτουν επίσηµη αίτηση µε όλα τα δικαιολογητικά όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω, καθώς και σύντοµη ερευνητική πρόταση έκτασης 500-800 λέξεων (προσχέδιο Διδακτορικής Διατριβής σε έντυπη και ηλεκτρονική µορφή), η οποία περιλαµβάνει:

  • προτεινόµενο τίτλο,
  • σύντοµη περιγραφή του θέµατος,
  • και προτεινόµενο/η επιβλέποντα/ουσα.

Η γλώσσα συγγραφής της πρότασης είναι η αγγλική.

Τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, πέραν της πρότασης των 500-800 λέξεων, είναι τα εξής:

1. Αίτηση συµπληρωµένη σε ειδικό έντυπο (http://www.enl.uoa.gr/hlektronikes-yphre sies/hlektronikaentypa.html).

2. Ευκρινές φωτοαντίγραφο πρωτότυπου ή επικυρωµένο αντίγραφο ΜΔΕ.

3. Ευκρινή φωτοαντίγραφα πρωτότυπων ή αντίγραφα άλλων µεταπτυχιακών τίτλων σπουδών σε συναφή γνωστικά αντικείµενα εφόσον υπάρχουν.

4. Ηλεκτρονικό αντίγραφο της Μεταπτυχιακής Διπλωµατικής Εργασίας (εφόσον προβλεπόταν στο πρόγραµµα σπουδών).

5. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθµολογίας προπτυχιακών και µεταπτυχιακών µαθηµάτων.

6. Αναγνώριση τίτλων σπουδών από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τους/τις υποψήφιους/ες που έχουν τίτλους σπουδών από πανεπιστήµια της αλλοδαπής.

7. Πλήρες βιογραφικό σηµείωµα συµπληρωµένο σε ειδικό έντυπο του Τµήµατος (http://www.enl.uoa.gr/hlektronikes-yphresies/hlektronika-entypa.html).

8. Δύο συστατικές επιστολές σε ειδικό έντυπο του Τµήµατος ( http://www.enl.uoa.gr/hlektronikes-yphresies/hlektronika-entypa.html).

9. Για τους/τις υποψήφιους/ες που δεν κατέχουν προπτυχιακό ή µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τµήµατα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής πιστοποίηση της γνώσης της αγγλικής (επίπεδο «άριστη γνώση» Γ2).

10. Πιστοποίηση ελληνοµάθειας για τους αλλοδαπούς/ές υποψήφιους/ες (επίπεδο Β2).

11. Επικυρωµένα αντίγραφα πιστοποιητικών γνώσης άλλων ξένων γλωσσών.

12. Αποδεικτικά συναφούς επιστηµονικής δραστηριότητας εφόσον υπάρχουν. Τα δικαιολογητικά και η σύντοµη ερευνητική πρόταση υποβάλλονται δια ζώσης (ή µε εξουσιοδοτηµένο εκπρόσωπο) στη Γραµµατεία του Τµήµατος (κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 11:00-14:00), ή αποστέλλονται µε ταχυµεταφορική στην ταχυδρ. διεύθυνση: Γραµµατεία του Τµήµατος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, γραφείο 411, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστηµιούπολη Ζωγράφου, 15784, Αθήνα.

Στην περίπτωση αποστολής µε ταχυµεταφορική, παρακαλούµε ενηµερώστε στο secr@enl.uoa.gr για την ηµεροµηνία αποστολής τους.

Β᾽ στάδιο υποβολής

Εφόσον οι υποψήφιοι/ες προεπιλεγούν, καταθέτουν στη Γραµµατεία του Τµήµατος εντός διαστήµατος είκοσι (20) ηµερών (και σε προθεσµία που θα ανακοινωθεί) εκτεταµένη ερευνητική πρόταση για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής (στην αγγλική γλώσσα, έκτασης 2.000-2.500 λέξεων, σε έντυπη και ηλεκτρονική µορφή) η οποία περιλαµβάνει τα εξής:

(α) το αντικείµενο, τον στόχο και την πρωτοτυπία της έρευνας,

(β) τις ανάγκες ή τα κενά στον σχετικό επιστηµονικό χώρο που οδήγησαν στην επιλογή του θέµατος,

(γ) τη βασική ερευνητική υπόθεση και τα ερευνητικά ερωτήµατα,

(δ) τη µεθοδολογία της έρευνας,

(ε) τις πιθανές προεκτάσεις της έρευνας,

(στ) τη βασική βιβλιογραφία (εκτός του ορίου των 2.000-2.500 λέξεων).

Εξέταση υποψηφιοτήτων Μετά το Β᾽ στάδιο υποβολής, οι υποψήφιοι/ες και των δύο κατευθύνσεων, εφόσον προκριθούν από τους αντίστοιχους Τοµείς, καλούνται σε προφορική εξέταση, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση που έχουν υποβάλει στην αγγλική γλώσσα. Οι υποψήφιοι/ες εξετάζονται από τριµελή επιτροπή ενώπιον των Τοµέων Γλώσσας-Γλωσσολογίας και Λογοτεχνίας-Πολιτισµού αντίστοιχα.

Οι ηµεροµηνίες και ώρες των προφορικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τη Γραµµατεία του Τµήµατος και αναρτώνται στον ιστότοπο του Τµήµατος. Οι προφορικές εξετάσεις διενεργούνται στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής (Παν/πολη Ζωγράφου).

Πληροφορίες: Γραµµατεία του Τµήµατος (Γρφ. 411), Φιλοσοφική Σχολή, 4ος όροφος.

Υπεύθυνος κ. Σπύρος Φούντας, τηλ. 210-7277774. Ιστοσελίδα: http://www.enl.uoa.gr/metaptyxiakes-spoydes/didaktoriko-programma.html


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο