Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πολυτεχνείο Κρήτης: Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην "Περιβαλλοντική Μηχανική"

Προκήρυξη:

Αντικείμενο των διδακτορικών σπουδών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Π.Κ. είναι η εµβάθυνση στη γνώση και την ερευνητική μεθοδολογία και η εφαρμογή τους στην παραγωγή νέας γνώσης σε όλες τις γνωστικές περιοχές της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος. Σκοπός της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής (Δ.Δ.) είναι η παραγωγή νέας γνώσης μέσω πρωτότυπης εμπεριστατωμένης έρευνας, αλλά και η δημιουργία νέων επιστημόνων ικανών να θεμελιώσουν προοπτικές για συνεχιζόμενη ακαδημαϊκή εξέλιξη.

Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.  Μέγιστο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της Δ.Δ. είναι τα έξι (6) ημερολογιακά έτη και επτά (7) αντίστοιχα για τους μη κατόχους Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ). Επίσης προβλέπεται δυνατότητα διακοπής ενός έτους μετά από αίτηση του υποψηφίου και σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος

Οι διδιακτορικές σπουδές είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές.

Διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έχουν εν γένει οι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής ή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών  μεταπτυχιακού επιπέδου.

Αιτήσεις για ΔΣ υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στη Γραμματεία της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος δύο φορές κατ’ έτος, με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου και Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις αφορούν επιστημονικές περιοχές που προτείνονται από τους ενδιαφερόμενους για ΔΣ και εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από τη Σχολή.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στις ΔΣ υποβάλλουν ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή στη Γραμματεία της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος:

  1. αίτηση,
  2. αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα,
  3. τα ονόματα δυο μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που μπορούν να αξιολογήσουν την ποιότητα του υποψηφίου με συστατικές επιστολές,
  4. αντίγραφα τίτλων σπουδών (μαζί με βεβαιώσεις ισοτιμίας, σε περίπτωση απόκτησης πτυχίου από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής)
  5. πιστοποιητικά  επαρκούς γνώσης ξένων γλωσσών.

Οι συστατικές επιστολές στέλνονται απ’ ευθείας από τους συντάκτες ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά στη Γραμματεία της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος (υπόδειγμα διατίθεται στον ιστότοπο της Σχολής).

Στην αίτηση (στοιχείο 1) που υποβάλλεται σε ειδικό έντυπο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Σχολής θα αναφέρονται :

(1) ο τομέας εκπόνησης,

(2) ο προτεινόμενος ως επιβλέπων καθηγητής της ΔΔ,

(3) το θέμα και η ευρύτερη ερευνητική περιοχή της ΔΔ,

(4) η προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης της ΔΔ (ελληνική ή αγγλική) και

(5) άλλα στοιχεία κατά την κρίση του ενδιαφερόμενου, όπως αντίτυπα δημοσιεύσεων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά με κριτές ή ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.

Πρόσφατοι απόφοιτοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί δίπλωμα μπορούν αντί του στοιχείου (iv) να υποβάλουν την αναλυτική βαθμολογία και βεβαίωση ανάθεσης Διπλωματικής ή Μεταπτυχιακής Εργασίας από τον Επιβλέποντα. Οι εν λόγω απόφοιτοι υποχρεούνται να υποβάλουν τους οριστικούς τίτλους σπουδών πριν η Σ.Τ. προβεί στην αποδοχή τους ως Υποψηφίων Διδακτόρων (ΥΔ).

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για συμμετοχή στις ΔΣ αξιολογούνται από τριμελή επιτροπή επιλογής ΥΔ της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος τα μέλη της οποίας ορίζονται από τη ΣT μια φορά το χρόνο.

Κατά τη διαδικασία επιλογής ενός ενδιαφερόμενου για συμμετοχή στις ΔΣ αξιολογούνται και συνεκτιμώνται τα εξής:

i. Ο γενικός βαθμός του πτυχίου.

ii. Η συγγένεια των σπουδών του υποψηφίου με την επιστημονική περιοχή της ΔΔ.

iii. Η βαθμολογία στα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά μαθήματα που είναι συγγενή με την επιστημονική περιοχή εκπόνησης της ΔΔ.

iv. Η επίδοση στη διπλωματική ή μεταπτυχιακή εργασία.

v. Η προηγούμενη ερευνητική ή άλλη ακαδημαϊκή ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου, ιδιαιτέρως σε θέματα συγγενή με τη ΔΔ, και οι τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις του.

vi. Τυχόν μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών επιπλέον των ελάχιστων απαιτούμενων.

vii. Δύο συστατικές επιστολές.

viii. Το εισηγητικό σημείωμα του προτεινόμενου ως ΕΚ και ο αριθμός ΥΔ που επιβλέπει ο προτεινόμενος ως ΕΚ κατά την περίοδο της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

ix. Προφορική συνέντευξη με τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής ΥΔ.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπή Επιλογής ΥΔ, η ΣΤ εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του κάθε υποψηφίου και ορίζει για κάθε ΥΔ το θέμα και την ευρύτερη ερευνητική περιοχή της ΔΔ, τη γλώσσα συγγραφής της ΔΔ, τον αριθμό και πρόγραμμα μαθημάτων προς παρακολούθηση, τον ΕΚ και τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Αίτηση, Λίστα Συνημμένων, Υπόδειγμα συστατικής επιστολής και άλλες πληροφορίες

Για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-19 ως πρώτη καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 31η Ιουλίου 2018. Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής και η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 30η Νοεμβρίου 2018.

  • Αίτηση (pdf), (docx)
  • Λίστα Συνημμένων (pdf), (docx)
  • Υπόδειγμα Συστατικής Επιστολής (pdf), (docx)


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο