Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο ΔΔΠΜΣ «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών»

Προκήρυξη:

Tο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ιδίου Πανεπιστημίου και με το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζει και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018–2019 το Διϊδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών».

Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απονέμει α) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στους τομείς της «Ελληνικής Φιλοσοφίας – Φιλοσοφίας των Επιστημών», και β) Διδακτορικό Δίπλωμα. Γίνονται δεκτοί α) κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και άλλων Τμημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου, β) κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής που έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον Ν. 3328/2005 (Α΄80), γ) πτυχιούχοι Tμημάτων T.E.I. συναφούς γνωστικού αντικειμένου. δ) Επίσης, μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος στο Δ.Δ.Π.Μ.Σ., που οργανώνεται στα Τμήματα των Ιδρυμάτων όπου υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με το αντικείμενο του τίτλου σπουδών και του έργου που επιτελούν στα οικεία Ιδρύματα.

O αριθμός των εισακτέων στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και στο Διδακτορικό Δίπλωμα ορίζεται, κατ’ ανώτατον όριο, σε είκοσι (20).

Oι πτυχιούχοι ελληνικών A.E.I. γίνονται δεκτοί, εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, κτλ. O βαθμός κατοχής της γλώσσας πιστοποιείται με εξετάσεις, εκτός εάν οι υποψήφιοι προσκομίσουν τίτλους σπουδών, από τους οποίους να προκύπτει η κατοχή με επάρκεια μιας από τις παραπάνω γλώσσες.

Οι πτυχιούχοι ξένων πανεπιστημιακών Σχολών ή Τμημάτων οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς την Ελληνική γλώσσα. Τούτο θα πιστοποιηθεί με εξετάσεις, εκτός εάν οι υποψήφιοι προσκομίσουν τίτλους σπουδών που να αποδεικνύουν την κατοχή της Ελληνικής γλώσσας.

Oι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες οφείλουν να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Φ.Π.Ψ.1, ώς τις 20 Σεπτεμβρίου 2018, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση εγγραφής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών·
  2. Δελτίο προσωπικών στοιχείων·
  3. Βιογραφικό Σημείωμα·
  4. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων (οι τελειόφοιτοι θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/86 ότι η αποδοχή τους γίνεται υπό την αίρεση απόκτησης πτυχίου ώς την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017)·
  5. Αναλυτικό πίνακα των προπτυχιακών μαθημάτων ανά έτος και την αντίστοιχη επίδοσή τους σ’ αυτά·
  6. Πιστοποιητικό κατοχής ξένης γλώσσας –οπωσδήποτε της γλώσσας των πηγών και της συναφούς βιβλιογραφίας της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας– ή βεβαίωση επάρκειας από την επιτροπή που θα διενεργήσει τις εξετάσεις·
  7. Δημοσιεύσεις – τεκμήρια ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν).

H επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών πραγματοποιείται με τη συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

  1. Γενικός βαθμός πτυχίου (έως 10 μονάδες)·
  2. Μέσος όρος βαθμολογίας στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών (έως 20 μονάδες)·
  3. Ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις (εάν υπάρχουν) (έως 15 μονάδες)·
  4. Προφορική συνέντευξη (έως 5 μονάδες)·
  5. Γραπτές εξετάσεις (έως 50 μονάδες).

Ως προς τους υποψηφίους του Γ΄ Κύκλου (για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής), ειδικότερα, οι προϋποθέσεις εγγραφής τους στο οικείο ΠMΣ είναι:

  1. H λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Φιλοσοφία ή η κατοχή αντίστοιχου διπλώματος από Πανεπιστήμιο του εσωτερικού ή του εξωτερικού (έως 45 μονάδες)·
  2. H επιτυχής εξέταση για εισαγωγή στο πρόγραμμα Διδακτορικού Διπλώματος (έως 40 μονάδες)·
  3. Oι ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις (έως 10 μονάδες)·
  4. Η προφορική συνέντευξη (έως 5 μονάδες)·

και οφείλουν να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Φ.Π.Ψ., ώς τις 20 Σεπτεμβρίου 2018, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση εγγραφής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών·
  2. Δελτίο προσωπικών στοιχείων·
  3. Βιογραφικό Σημείωμα·
  4. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων·
  5. Αντίγραφο Μ.Δ.Ε. στη Φιλοσοφία. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι/ες δεν έχουν λάβει μέχρι την ημερομηνία των εξετάσεων στο Π.Μ.Σ. το Μ.Δ.Ε. στη Φιλοσοφία, είναι απαραίτητη η βεβαίωση του επιβλέποντος μέλους της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας τους ότι η εργασία θα ολοκληρωθεί εντός του χειμερινού εξαμήνου του ακαδ. έτους 2018-2019·
  6. Αντίτυπο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας·
  7. Δημοσιεύσεις – τεκμήρια ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν).

 

Oι υποψήφιοι θα εξετασθούν ως εξής:

Τετάρτη 26.9.2018 ώρα 10.00–13.00 Ελληνική Φιλοσοφία Αίθ. 2 γραπτώς

Πέμπτη 27.9.2018 ώρα 10.00–13.00 Φιλοσοφία των Επιστημών Αίθ. 2 γραπτώς

Παρασκευή 28.9.2018 ώρα 10.00 Προφορική συνέντευξη

Αίθουσα Συνεδριάσεων του Tμήματος Φ.Π.Ψ. (1 ος όροφος)

 

στην ακόλουθη ύλη:

ΕΝΟΤΗΤΑ A΄ : Ελληνική Φιλοσοφία

Υποενότητα: α. Πλάτων – Αρχαίος Σκεπτικισμός

Υποενότητα: β. Γνωσιοθεωρικά ρεύματα και η περί ελευθερίας αντίληψη στη Νεοελληνική φιλοσοφία του 18ου και του 19ου αιώνα

ΕΝΟΤΗΤΑ Β΄ : Φιλοσοφία των Επιστημών

Υποενότητα: α. Φιλοσοφία των Επιστημών

Υποενότητα: β. Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών

Θα δοθούν τέσσερα θέματα – ένα από κάθε υποενότητα – και οι υποψήφιοι θα υποχρεωθούν να απαντήσουν σε δύο, ένα από κάθε ενότητα.

Για όσους δεν κατέχουν βεβαίωση κατοχής μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας θα δοθεί επίσης φιλοσοφικό κείμενο σε ξένη γλώσσα, ανάλογα με την προτίμηση του καθενός, για να μεταφρασθεί και να σχολιασθεί.

Οι υποψήφιοι, των οποίων η ορκωμοσία πρόκειται να γίνει κατά την προσεχή ορκωμοσία φοιτητών, μπορούν να καταθέσουν βεβαίωση του Τμήματος στο οποίο φοίτησαν, από την οποία να εμφαίνεται ότι έχουν εγγραφεί στον κατάλογο φοιτητών της προσεχούς ορκωμοσίας.

Επισυνάπτονται λεπτομερή διαγράμματα.

Για κάθε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στον Τομέα Φιλοσοφίας, κ. Σιούλα Παναγιώτα, τηλ. 2651–0–05862 (e-mail: psioula@cc.uoi.gr).

 

O Πρόεδρος της Eιδικής Διατμηματικής Επιτροπής του Δ.Π.M.Σ. Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών

καθηγητής Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος

 

Συνημμένα αρχεία:


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο