Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου δέχεται υποψηφιότητες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στα γνωστικά αντικείμενα που περιγράφονται στην παρούσα πρόσκληση.

Το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών του Τμήματος Μ.Σ.Π.Σ. οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4485/2017 και του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Μ.Σ.Π.Σ. (ΦΕΚ 515/τ.Β’/16-02-2018), αποσκοπεί στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.

Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν όσοι/ες ενδιαφέρονται να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:

  1. Ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για την αποτίμηση και βελτίωση της απόδοσης αθλητικών υποδημάτων (Καθ. Αζαριάδης-Τοπάλογλου Φίλιππος)
  2. Ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για τον υπολογισμό πελματιαίων πιέσεων κατά τον κύκλο βάδισης με τη χρήση υποδημάτων (Καθ. Αζαριάδης-Τοπάλογλου Φίλιππος)
  3. Σχεδίαση 3Δ προϊόντων από 2Δ σκίτσα (Καθ. Αζαριάδης-Τοπάλογλου Φίλιππος)
  4. Ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων βέλτιστης διαδρομής για αυτόνομες κινούμενες μονάδες (ρομποτικά συστήματα, αυτόνομα οχήματα, κοκ) (Καθ. Αζαριάδης-Τοπάλογλου Φίλιππος)
  5. Σχεδίαση Υπηρεσιών (Καθ. Ιωάννης Δαρζέντας)
  6. Συστημική Σκέψη στην Σχεδίαση Πολύπλοκων Συστημάτων (Καθ. Ιωάννης Δαρζέντας)
  7. Σχεδίαση Πολύπλοκων Συστημάτων Αυτοεξυπηρέτησης (Καθ. Ιωάννης Δαρζέντας)
  8. Σχεδίαση Προσβασιμότητας (Καθ. Ιωάννης Δαρζέντας)
  9. Τεχνολογίες κινητού & διάχυτου υπολογισμού (Αναπλ. Καθηγητής Δαμιανός Γαβαλάς)
  10. Αλγοριθμικές προσεγγίσεις σε προβλήματα βελτιστοποίησης και εφαρμογές τους στα πεδία του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών (Αναπλ. Καθηγητής Δαμιανός Γαβαλάς) - Δυνατότητα χρηματοδότησης
  11. Συστήματα συστάσεων (recommender systems) (Αναπλ. Καθηγητής Δαμιανός Γαβαλάς) - Δυνατότητα χρηματοδότησης
  12. Μικτή πραγματικότητα (mixed reality) (Αναπλ. Καθηγητής Δαμιανός Γαβαλάς) - Δυνατότητα χρηματοδότησης
  13. Σχεδίαση και ανάπτυξη διαδραστικών συστημάτων με εφαρμογές στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην οδήγηση (Αναπλ. Καθηγητής Δαμιανός Γαβαλάς) -- Δυνατότητα χρηματοδότησης
  14. Ανάπτυξη μεθόδων υπολογιστικής νοημοσύνης, σύντηξης και ανάλυσης δεδομένων με εφαρμογή στo πεδίο των μεταφορών. (Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης)
  15. Τεχνικές και συστήματα διαχείρισης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data). (Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης)
  16. Τεχνικές αλληλεπίδρασης και συστήματα οπτικοποίησης μεγάλων δεδομένων (Big Data Visualisation) για την υποστήριξη κρίσιμων αποφάσεων. (Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης)
  17. Ανάπτυξη μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης με εφαρμογή στο πεδίο των έξυπνων μεταφορών και στα μη επανδρωμένα σκάφη. (Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης)
  18. Τεχνικές και συστήματα ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) με τη χρήση του υπολογιστικού νέφους(cloud computing) και υπερ-υπολογιστικών υποδομών (HPC). (Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης)
  19. Consumer cultures & the consumption of design (Αναπλ. Καθηγήτρια Ειρήνη Ρηγοπούλου)
  20. Personality, Marketing & Design (Αναπλ. Καθηγήτρια Ειρήνη Ρηγοπούλου)
  21. Wellness Marketing & sustainable design (Αναπλ. Καθηγήτρια Ειρήνη Ρηγοπούλου)
  22. Branding Sustainable systems of design (Αναπλ. Καθηγήτρια Ειρήνη Ρηγοπούλου)
  23. Marketing experiential design (Αναπλ. Καθηγήτρια Ειρήνη Ρηγοπούλου)
  24. Μικτή πραγματικότητα για την προβολή και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (μόνιμος Επικ. Καθηγητής Βοσινάκης Σπυρίδων) - Δυνατότητα χρηματοδότησης
  25. Αυτόνομοι ψηφιακοί χαρακτήρες σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας (μόνιμος Επικ. Καθηγητής Βοσινάκης Σπυρίδων)
  26. Ανίχνευση δραστηριοτήτων χρηστών σε διαδραστικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα (μόνιμος Επικ. Καθηγητής Βοσινάκης Σπυρίδων) 
  27. Φυσική αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή σε περιβάλλοντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (2 θέσεις) (μόνιμος Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Κουτσαμπάσης)
  28. Μηχανοτρονικός σχεδιασμός (Σχεδιασμός και ανάλυση δεικτών για το μηχανοτρονικό σχεδιασμό) (Επίκ. Καθηγητής Βασίλειος Μουλιανίτης)
  29. Σχεδιασμός και ανάλυση μεταμορφικών ρομπότ (Επίκ. Καθηγητής Βασίλειος Μουλιανίτης)
  30. Ανάπτυξη μεθόδων αξιολόγησης επιβάρυνσης του μυοσκελετικού συστήματος σε πραγματικό χρόνο (Επίκ. Καθηγητής Βασίλειος Παπακωστόπουλος)
  31. Βιοηθική της αυτόνομης οδήγησης (Επίκ. Καθηγητής Βασίλειος Παπακωστόπουλος)
  32. Ανάπτυξη περιβάλλοντος προσομοίωσης οδήγησης με συμβατικά και ρομποτικά οχήματα (Επίκ. Καθηγητής Βασίλειος Παπακωστόπουλος)

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν οι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμου ή Ενιαίου και Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν.4485/2017). Σε ειδικές περιπτώσεις δεκτοί μπορεί να γίνουν και υποψήφιοι χωρίς Δ.Μ.Σ., εάν έχουν εγνωσμένης ποιότητας επιστημονικό ή επαγγελματικό έργο ή έχουν εξαιρετικής ποιότητας και επιπέδου επιστημονική δημοσίευση ή ευρεσιτεχνία. Στην περίπτωση αυτή οι υποψήφιοι/ες υποχρεούται να περατώσουν οργανωμένο κύκλο επιπρόσθετων μαθημάτων που θα ορισθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Ιδρύματος.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να υποβάλλουν/αποστείλουν τις αιτήσεις τους, μαζί με τα ακόλουθα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μ.Σ.Π.Σ., σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (CD-ROM), έως την Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018.

Δ/νση αποστολής:

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πολυτεχνική Σχολή – Τμήμα Μ.Σ.Π.Σ.

Κωνσταντινουπόλεως 1, 84100 Ερμούπολη Σύρος

Γραμματεία Π.Μ.Σ.

Αίτηση & Απαιτούμενα δικαιολογητικά

  1. Αίτηση (βάσει συνημμένης φόρμας)
  2. Φωτοτυπία αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή ισόκυρο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας
  3. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (με αναφορά στα ερευνητικά ενδιαφέροντα και προτεραιότητες)
  4. Φωτοτυπία Πτυχίου/Διπλώματος (σε περίπτωση που το πτυχίο έχει αποκτηθεί σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού υποβάλλεται και η αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ) και αναλυτικής βαθμολογίας
  5. Φωτοτυπία Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών και αναλυτικής βαθμολογίας (σε περίπτωση ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού υποβάλλεται και η αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ)
  6. Πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της Αγγλικής γλώσσας επιπέδου FCE, MCCE, TOEIC ή αντίστοιχο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας (για αλλοδαπούς/ες υποψήφιους/ες)
  7. Τουλάχιστον δύο (2) συστατικές επιστολές από καθηγητή/τρια Α.Ε.Ι. με τους/τις οποίους/ες ο/η ενδιαφερόμενος/η είχε ή έχει ακαδημαϊκή συνεργασία (Για κάθε συστατική επιστολή συμπληρώνετε στην αίτηση το ονοματεπώνυμο, τίτλο, δ/νση και τηλέφωνο του συντάξατος)
  8. Αντίγραφα επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύτηκαν είτε σε επιστημονικά περιοδικά είτε σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων τα οποία δημοσιεύουν εργασίες με σύστημα κριτών, μονογραφίες ή διακρίσεις.
  9. Αντίγραφα εργασιών σε ψηφιακή μορφή που έχουν εκπονηθεί σε προηγούμενα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών από τα οποία ο/η Υποψήφιος/α έχει αποφοιτήσει, και δεν έχουν δημοσιευτεί.
  10. Συνοπτικό Σχέδιο Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής, το οποίο θα περιέχει:

i. Προτεινόμενο θέμα Διδακτορικής Διατριβής

ii. Περιγραφή του σκοπού της Διδακτορικής Διατριβής, καθώς και των επιμέρους στόχων αυτής

iii. Περιγραφή της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί

iv. Ενδεικτική βιβλιογραφία

v. Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) είναι τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ο μέγιστος χρόνος ολοκλήρωσης της Διδακτορικής Διατριβής είναι επτά (7) έτη.

H Συνέλευση του Τμήματος, με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου των υποψηφίων, ορίζει, ανά κατηγορία αιτήσεων, Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης από Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, η οποία μελετά τις υποψηφιότητες και καλεί σε συνέντευξη τους/τις υποψηφίους/ες. Η Επιτροπή υποβάλλει εγγράφως αναλυτικό υπόμνημα, με το οποίο εισηγείται την αποδοχή ή την απόρριψη κάθε υποψηφιότητας, καθώς και την ανάληψη της επίβλεψης της Διδακτορικής Διατριβής, σύμφωνα με την πρόταση του/της υποψήφιου/ας και μετά από συνεννόηση με τον/την προτεινόμενο/η ως επιβλέποντα/ουσα.

Η Συνέλευση του Τμήματος, ύστερα από την εισήγηση της Τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων, εξετάζει αν πληρούνται τα κατά τον Νόμο 4485/2017 απαιτούμενα προσόντα, καθώς και τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος (ΦΕΚ 515/τ.Β’/16.02.2018) και συγκεκριμένα:

  • εάν πρόκειται για υποψηφιότητα υψηλής ποιότητας,
  • εάν ο/η Υποψήφιος/α διαθέτει γνώση του αντικειμένου σε θεωρητικό επίπεδο και εις βάθος εξοικείωση με τον τρέχοντα επιστημονικό προβληματισμό,
  • εάν ο/η Υποψήφιος/α έχει σαφή στόχο όσον αφορά στην εκπόνηση της Διατριβής,
  • εάν η υποψηφιότητα υπόσχεται ερευνητική παραγωγή και επιτυχή κατάληξή της και
  • εάν η ερευνητική πρόταση εμπίπτει στα ερευνητικά και εν γένει ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του Τμήματος.

Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει τη γνώμη του προτεινόμενου επιβλέποντος/ουσας, τη συνεκτιμά με το υπόμνημα της επιτροπής και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του/της υποψήφιου/υποψήφιας. Στην εγκριτική απόφαση ορίζεται και η γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής και όσα αφορούν στην επίβλεψή της σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σχετικό άρθρο του παρόντος Κανονισμού.

Με απόφασή της η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να ορίσει ως προϋπόθεση για την εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής ενός/μιας Υποψηφίου/ας την παράλληλη επιτυχή παρακολούθηση μαθήματος/ων ή άλλες συναφείς με την εκάστοτε επιστημονική έρευνα δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρούσα εκδήλωση ενδιαφέροντος οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία ΠΜΣ (Πληροφορίες: Καλημέρης Κωνσταντίνος τηλ.: 2281097105).

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μ.Σ.Π.Σ.

Καθηγητής Αζαριάδης - Τοπάλογλου Φίλιππος


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο