Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δεκαεννέα (19) θέσεις εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), το οποίο οδηγεί στην απονομή διδακτορικού διπλώματος. Οι ενδιαφερόμενοι για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα για εγγραφή στο Α΄ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

Το Τμήμα περιλαμβάνει τους εξής Τομείς:

  • Τομέας Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών & Εμβιομηχανικής, με αντικείμενο τη μηχανική του παραμορφώσιμου σώματος, τη μηχανική και την τεχνολογία προηγμένων υλικών και την εμβιομηχανική,
  • Κατασκευαστικός Τομέας, με αντικείμενο τη σχεδίαση, την κατασκευή και την παραγωγή προϊόντων, μηχανών και συστημάτων,
  • Τομέας Ενέργειας, Αεροναυτικής και Περιβάλλοντος, με αντικείμενο τα ρευστά / αέρια, τη θερμότητα, τις ενεργειακές μετατροπές και το περιβάλλον και
  • Τομέας Διοίκησης & Οργάνωσης, με αντικείμενο την οργάνωση της παραγωγής και τη διοίκηση επιχειρήσεων

Α. Αιτήσεις για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και απόκτηση διδακτορικού διπλώματος μπορούν να υποβάλλουν κάτοχοι ΜΔΕ:

  • Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Αεροναυπηγών Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών και άλλων Τμημάτων Μηχανικών πανεπιστημίων ή πολυτεχνείων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Τμημάτων Θετικών Σχολών και Σχολών Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Β. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις (σύμφωνα με τον Νόμο 3685/2008, άρθρο 9) υποψήφιοι οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι ΜΔΕ, εφ’ όσον:

  • Είναι διπλωματούχοι τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Αεροναυπηγών Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών και άλλων τμημάτων μηχανικών πανεπιστημίων ή πολυτεχνείων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, ή πτυχιούχοι τμημάτων θετικών σχολών. Εφόσον πρόκειται για φοιτητές των ανωτέρω τμημάτων οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους αλλά δεν τους έχει απονεμηθεί ακόμη το δίπλωμα ή το πτυχίο, η αποδοχή τους τελεί υπό την αίρεση της  προσκόμισης του διπλώματος ή του πτυχίου.
  • Πληρούν τουλάχιστον μία (1) από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • ο βαθμός διπλώματος να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του επτά και μισό (7.5)
  • οι βαθμοί των μαθημάτων που είναι συναφή με τη δηλωθείσα επιστημονική περιοχή εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής να είναι μεγαλύτεροι ή ίσοι του οκτώ (8.0)
  • να υπάρχει μία (1) δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό που να είναι συναφής με το γνωστικό αντικείμενο της διατριβής
  • να υπάρχει μία (1) δημοσίευση σε διεθνές συνέδριο με κριτές που να είναι συναφής με το γνωστικό αντικείμενο της διατριβής.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες που είναι ήδη κάτοχοι ΜΔΕ του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών δεν υποχρεούνται να παρακολουθήσουν περαιτέρω μεταπτυχιακά μαθήματα.             Οι υποψήφιοι διδάκτορες που είναι ήδη κάτοχοι ΜΔΕ άλλου τμήματος υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε τέσσερα (4) εξαμηνιαία μαθήματα.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες που δεν κατέχουν ΜΔΕ και έγιναν δεκτοί κατ’ εξαίρεση, υποχρεούνται επίσης να παρακολουθήσουν τέσσερα (4) μεταπτυχιακά μαθήματα. Ο αριθμός των μαθημάτων αυτών μπορεί να προσαυξάνεται – μετά από εισήγηση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής - για τους υποψηφίους που δεν είναι Μηχανολόγοι και Αεροναυπηγοί Μηχανικοί.

Ο κατάλογος των μεταπτυχιακών μαθημάτων είναι αναρτημένος στην διεύθυνση:

http://www.mead.upatras.gr/lang_el/page/postgrad_courses_list  

Η ελάχιστη διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής για υποψήφιους διδάκτορες κατόχους ΜΔΕ είναι τα τρία (3) και για μη κατόχους τα τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη. Ο χρόνος αρχίζει να μετρά από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής του υποψηφίου διδάκτορα από την Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης και αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής στην επταμελή εξεταστική επιτροπή.

Για το Α’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, ο αριθμός των θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών  για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής είναι  ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ (19), οι οποίες κατανέμονται στους Τομείς ως εξής:

Α.  Επτά (7) θέσεις υποψηφίων διδακτόρων για τον Τομέα Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής, όπως παρακάτω:

  1.  Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Μηχανική Συμπεριφορά Υλικών»
  2.  Δύο (2) θέσεις στο γνωστικό αντικείμενο «Μηχανική των Σύνθετων Υλικών»
  3. Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Πολυλειτουργικά Σύνθετα Υλικά – Μη Καταστροφικές Δοκιμές»
  4. Δύο (2) θέσεις στο γνωστικό αντικείμενο «Βιοϋλικά»
  5. Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Εμβιομηχανική Καρδιοαγγειακών Εμφυτευμάτων»

 

Β. Έξι (6) θέσεις υποψηφίων διδακτόρων για τον Κατασκευαστικό Τομέα, όπως παρακάτω:

  1.  Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Ρομποτική»
  2.  Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Δυναμική Αναγνώριση και Διάγνωση Βλαβών σε Μηχανολογικά Συστήματα Διαφορετικών Σημείων Λειτουργίας και μη Γραμμικής Συμπεριφοράς με Έμφαση σε Στοχαστικά Μοντέλα Χρονοσειρών Τύπου NARX και μη Γραμμικά Συναρτησιακά Μοντέλα Σώρευσης Δεδομένων»
  3.  Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Προχωρημένη Ανάλυση Δεδομένων για την Διαρκή Παρακολούθηση της Δομικής Ακεραιότητας Συστημάτων με Εφαρμογή σε Σιδηροδρομικά Οχήματα»
  4.  Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Μοντελοποίηση Βάσει Μετρήσεων και Διάγνωση Βλαβών σε Χρονικά Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον με Εφαρμογή σε Περιστρεφόμενες Μηχανές»
  5.  Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Δυναμική Ανάλυση Μηχανών και Κατασκευών για την Ανίχνευση Βλαβών»
  6. Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Τεχνολογία»

 

Γ.   Δύο (2) θέσεις υποψηφίων διδακτόρων για τον Τομέα Ενέργειας, Αεροναυτικής και Περιβάλλοντος, όπως παρακάτω:

  1. Δύο (2) θέσεις με γνωστικό αντικείμενο σε θέματα «Ρευστοθερμικών Φαινομένων, Τύρβης, Καύσης και Διφασικών Ροών με Πειραματικές ή/και με Υπολογιστικές Μεθοδολογίες και Εφαρμογές σε Προβλήματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Αεροναυτικής και Βιολογικών Ροών»

 

Δ. Τέσσερεις (4) θέσεις υποψηφίων διδακτόρων για τον Τομέα Διοίκησης και Οργάνωσης, όπως παρακάτω:

  1. Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Δυναμικές Ικανότητες και Στρατηγική Παραγωγής»
  2. Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση Τεχνολογίας και Στρατηγική Διοίκηση»
  3. Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Εξαγωγή και Αναπαράσταση Πληροφορίας από Αδόμητα Κείμενα και Αξιοποίησή της από Ψηφιακούς Προσωπικούς Βοηθούς»
  4. Μία (1) θέση στο γνωστικό αντικείμενο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Διαδικτυακής Πλατφόρμας για την Υποστήριξη και Ενίσχυση Δράσεων Ανοικτής Καινοτομίας»

 

Η αξιολόγηση των αιτήσεων για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής γίνεται από ειδική επιτροπή και με κριτήρια που ορίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες υποχρεούνται, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Τμήματος, να προσφέρουν επικουρικό έργο (διεξαγωγή και υποστήριξη φροντιστηρίων και εργαστηριακών ασκήσεων και επιτήρηση εξετάσεων) στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του τμήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Τ.Κ. 26500, Πάτρα, (Τηλ. 2610 969404 και 2610 969401), από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι και 01 Σεπτεμβρίου 2017 τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας, σε ειδικό έντυπο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του τμήματος, στην διεύθυνση:  http://www.mead.upatras.gr/lang_el/applications/post
  2. Αντίγραφο τίτλων προπτυχιακών σπουδών (και βεβαίωση ισοτιμίας, για τίτλους ιδρυμάτων της αλλοδαπής)
  3. Αντίγραφο τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών (και βεβαίωση ισοτιμίας, για τίτλους ιδρυμάτων της αλλοδαπής)
  4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών
  5. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μεταπτυχιακών σπουδών
  6. Αποδεικτικά επαρκούς γνώσης ξένης(ων) γλώσσας(ων)
  7. Περιλήψεις διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας και μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (περίπτωση κατόχων ΜΔΕ)
  8. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
  9. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων
  10. Τρεις (3) συστατικές επιστολές
  11. Γραπτή έκθεση όπου θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ο υποψήφιος επιθυµεί την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή και τους γενικότερους στόχους του (επιστημονικούς, επαγγελματικούς κλπ.)
  12. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  13. Τρεις (3) έγχρωμες φωτογραφίες (με το επώνυμο γραμμένο στη πίσω όψη, μέσα σε φάκελο).
  14. Υπεύθυνη δήλωση ότι όλα τα στοιχεία που περιέχονται στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά είναι αληθή

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Εσωτερικό Κανονισμό του Τμήματος, στην διεύθυνση:

http://www.mead.upatras.gr/lang_el/page/postgraduate/studies_regulation.   

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ  1-9-2017


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο