Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Αρχαιολογία Πεδίου και Υλικός Πολιτισμός (2023-2024)

To Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση με την έρευνα στο πεδίο.

Διάρκεια σπουδών: 1½ έτος
Σεμινάρια (με φυσική παρουσία): 1ο και 2ο εξάμηνο.
Συμμετοχή σε αρχαιολογική έρευνα πεδίου: 1 μήνας.
Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας: 3ο εξάμηνο.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για 20 θέσεις για το πρόγραμμα με έναρξη τον Οκτώβριο του 2023 (με ηλεκτρονική κατάθεση φακέλου):

  • από 21 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023
  • Προφορικές συνεντεύξεις: 22–23 Σεπτεμβρίου 2023

Email: pmsa@uth.gr

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Αρχαιολογία πεδίου και υλικός πολι­τισμός» ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Το πρό­γραμ­μα αποσκοπεί στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων στην αρχαι­ολογική έρευνα πεδίου και την μελέτη και προβο­λή του υλικού πολιτισμού, και συνδυ­άζει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Η θεωρητική κατάρτιση περι­λαμβάνει σεμι­νάρια σε παραδοσιακά και νέα αντικεί­μενα, συμπεριλαμβανο­μένης της ενάλιας αρχαι­ολογίας, της επιφανει­ακής έρευνας και της πολιτισμι­κής διαχείρισης, που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από την Εποχή του Λίθου έως την Μετα-βυζαντινή περίοδο. Τα πολυάριθμα ενερ­γά ανασκαφικά προ­γράμ­ματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίδουν τη δυνατό­τητα στους μεταπτυ­χιακούς φοιτητές να εκτεθούν σε διαφορε­τικές μεθόδους έρευνας πεδίου και να αποκτή­σουν πολύτιμη πρακτική εμπειρία.

Το πρόγραμμα προσφέρει μέρος των μαθη­μάτων στα αρχαιολογικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και στο πεδίο. Στο πρόγραμμα εντάσσεται υπο­χρεω­τικά η συμμετοχή σε έρευνες πεδίου, χερσαίες ή ενάλιες.

Το ΠΜΣ δεν έχει δίδακτρα, ενώ παρέχει μια σειρά από υποτροφίες. Η εισαγωγή στο ΠΜΣ στις αρχές κάθε ακαδημαϊκού έτους (Σεπτέμ­βριο), δεν περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις αλλά γίνεται με κατάθεση φακέλου και προφορική συνέντευξη.

Το ΠΜΣ έχει διάρκεια τρία εξάμηνα και διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

α) το θεωρητικό μέρος με μαθήματα σεμινα­ριακού χαρα­κτήρα που προσφέρονται στα δύο πρώτα εξάμηνα,

β) το πρακτικό μέρος με συμ­μετοχή σε ανα­σκα­φή του Τομέα για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα (κατά τη θερινή περίοδο), και

γ) το συγ­γραφικό μέρος με την εκπόνηση διπλωμα­τικής εργασίας κατά το τρίτο εξάμηνο.

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυ­χιακών Σπουδών με τον τίτλο «Αρχαιο­λογία πεδίου και υλικός πολιτισμός». Η επιστη­μονική ειδίκευση των πτυχιούχων (προ­ϊστορική, κλασική, βυζαντινή ή ενάλια αρχαιολογία) προκύπτει από το είδος των μαθημάτων που παρακο­λούθησαν και το θέμα της μετα­πτυχιακής διπλωματικής εργασίας που θα εκπονήσουν.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων πλαισιώ­νεται από δραστηριότητες που περιλαμ­βάνουν εκ­παιδευτικές εκδρομές, πρόσθετα σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες και συμπό­σια που διοργανώνει τακτικά το Τμήμα Ι.Α.Κ.Α. Επιπλέον από το ακαδημαϊκό έτος 2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρόγραμμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των διδακτορικών φοιτητών Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Princeton. Η τριμερής αυτή ακαδημαϊκή συνεργασία προβλέπει την οργάνωση ερευνητικών εργαστηρίων (dissertation research workshops), όπου διδακτορικοί φοιτητές Προϊστορικής και Κλασικής αρχαιολογίας του Π.Θ. θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις με αντίστοιχους φοιτητές του Τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Princeton.

Διαδικασία Επιλογής

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών για το Π.Μ.Σ. γίνεται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων του ΠΜΣ και εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) ανά έτος.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων (με έναρξη τον Οκτώβριο του 2023): γίνονται δεκτές από 21 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2023, με ηλεκτρονική κατάθεση φακέλου.

Οι προφορικές συνεντεύξεις έχουν προγραμματιστεί (διαδικτυακά) από 15 - 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Η μοριοδότηση κοινοποιείται στην /στον υποψήφια/υποψήφιο ηλεκτρονικά και η λίστα με τους επιτυχόντες αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.

Υποβολή Υποψηφιότητας

Προκειμένου να θεωρείται μια υποψηφιότητα έγκυρη, πρέπει να συνοδεύεται από το σύνολο των απαιτούμενων πιστοποιητικών και δικαιολογητικών και ο φάκελος υποψηφιότητας να είναι πλήρης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Αίτηση (συμπληρώνεται και υποβάλλεται η ειδική φόρμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων)
  • Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (Η υποβολή του τίτλου σπουδών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της φοίτησης στο ΠΜΣ).
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας όλων των ετών φοίτησης με ευκρινή τον μέσο όρο.
  • Πιστοποιητικό άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας (C2).
  • Λοιπές βεβαιώσεις τίτλων σπουδών και πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.
  • Οι υποψήφιοι είναι απαραίτητο να διαθέτουν βασικές γνώσεις χρήσης Η/Υ.
  • Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
  • Βιογραφικό σημείωμα (συμπληρώνεται η ειδική φόρμα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής υποψηφιοτήτων)
  • Δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου προέλευσης (αποστέλλονται απευθείας από το μέλος ΔΕΠ και εντός της αναγραφόμενης προθεσμίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ (pmsa@uth.gr).
  • Πτυχιακή ή επιστημονική εργασία συναφούς αντικειμένου με αυτό του προγράμματος σπουδών.
  • Γραπτή πρόταση στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ο/η υποψήφιος/-α ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τον προτεινόμενο θεματικό κύκλο του Π.Μ.Σ. και όπου παρουσιάζονται οι σχετικοί επιστημονικοί προβληματισμοί (1000-1500 λ.).

Στον φάκελο υποψηφιότητας μπορούν προαιρετικά να συμπεριληφθούν:

  • Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Λοιποί τίτλοι σπουδών.
  • Βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης σεμιναρίων / εργαστηρίων σχετικών με το αντικείμενο του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ.
  • Συναφείς επιστημονικές δημοσιεύσεις.
  • Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας ή απασχόλησης συναφούς με το αντικείμενο του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε το γενικό φυλλάδιο και τον Κανονισμό Σπουδών στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Μπορείτε επίσηςνα επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (2421074608 ή pmsa@uth.gr).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ!


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο